Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen

Auteur Topic: Tekort aan brandweer vrijwilligers: grote leegloop bij vrijwillige brandweerkorpsen  (gelezen 33801 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
De brandweer luidt de noodklok. Vrijwilligers stromen massaal uit, de veiligheid staat onder druk. Toch blijft hoofd brandwacht Marko Redelijkheid genieten van het brandweervak. „De brandweer moet het hoofd koel houden.”

De spuitgasten in Sliedrecht –34 mannen, 2 vrouwen– houden elke week een oefening. Redelijkheid (32) –bevelvoerder in opleiding– draait al veertien jaar mee. „Ontspanning door inspanning”, aldus de vrijwilliger.lees verder


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,559
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,984
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
De VR zou met voorstellen eerder moeten komen met voorstellen om het werk gemakkelijker te maken. Voor Volendam gelet op de dijk en de smalle straatjes en slootjes is een dompelpomp ipv de zuigbuizen aanmerkelijk praktiser,overigens geldt dat in heel Waterland,wel veel water maar soms moeilijk bereikbaar.


Frankieboy001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,476


Frankieboy001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,476
Citaat van: Frankieboy001 link=msg=1416472 date=1459345739
Tweede Kamer debatteert over onderwerp: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/groen-van-prinstererzaal

Blijkt een meer algemeen debat over veiligheidsdiensten.


ColinC

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 377
 • Hoi =)
  • Website
Lokaal korps in de gemeente dreigde opgeheven te worden door een tekort aan vrijwilligers.
Bepaalde meldingen overdags moesten al over worden genomen door een ander korps, inmiddels hebben zij als een laatste wanhoopspoging een voorlichtingsavond gehouden en daar zouden toch zo'n 8 man op zijn afgekomen..
Dus wellicht is er toch nog hoop voor ze maar het ziet er voor nu somber uit.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #56 Gepost op: 24 mei 2016, 15:40:55
Citaat van: Thor link=msg=1425682 date=1464095405
Het komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen dat bezettingen niet komen opdagen.

Hier is waarschijnlijk al geruime tijd het een en ander aan vooraf gegaan, kennelijk is dat niet serieus genomen door de betreffende salonmanagers.

Ik begrijp vrijwillige brandweermensen wel dat ze denken val maar dood als 's nachts de pager gaat als de veiligheidsregio vrijwilligers al zo duur is gaan vinden dat ze besloten hebben om de paar knaken bereikbaarheidsvergoeding om standby te zijn van deze vrijwilligers af te pakken. Ik zou dan ook liever een paar biertjes drinken na een dagje werken voor mijn hoofdwerkgever en minder rekening houden met een brandweer waar managers werken die ook geen rekening meer met mij houden.

Ik hoop dat deze geniale managers eens conclusies trekken. Ik zou direct ontslag aanbieden als opperhoofd van dit soort kostenefficiente brandweerkorpsen en mij doodschamen dat ik mogelijk twee doden op mijn geweten heb en twee brandweermensen het heb aangedaan dat ze met hun acherlijke autootje met 100 liter water in de kofferbak een tijdje voor dit soort felle woningbranden tussen het publiek mochten staan kijken en niets konden doen en ook niet naar binnen mochten van de baas.

De reutelneef van de veiligheidsregio heeft al het lef om te stellen dat het de vraag is of deze twee mensen het kunnen overleven als de brandweer wel op tijd was geweest met voldoende materieel en personeel. Het klopt dat niemand dat achteraf kan zeggen. We weten in ieder geval wel dat de kans op overleven stijgt als er snel voldoende personeel en materieel ter plaatse is (slagkracht) en bijna niemand ongevallen en branden zal overleven als je de brandweer en ambulancedienst afschaft omdat ze geld kosten.


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,984
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #57 Gepost op: 24 mei 2016, 16:01:18
Ondertussen wemelt het in Hulpverlening Nederland van dit soort waardeloze individuen (managers) en er komen er steeds meer.

Lees als voorbeeld even de ontwikkelingen in NHN etc.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #58 Gepost op: 24 mei 2016, 18:07:39
Citaat van: Heijnsbergen link=msg=1425699 date=1464103985
Even een paar zaken uit elkaar houden op deze zeer ernstige brand. In de eerste plaats weten we nog maar heel weinig van de feiten en omstandigheden van de brand zelf. Er wordt gespeculeerd op brandstichting, we weten dat de vuurlast in de woning door de bewoners vanwege hun verzamelingen hoger was gemaakt dan gemiddeld en we vermoeden dat ook bij een normale tijdige opkomst van de brandweer met een slagkracht van een TS (6) de bewoners niet meer gered zouden kunnen worden. We weten dat er een opkomst is geweest die niet voldoende was om een TS (6) en een HW (2) de weg op te krijgen. We weten niet wat de reden is geweest voor deze lage opkomst; we weten wel dat er gespeculeerd wordt over de voorgeschiedenis met wel of niet een financieel argument. We weten zeker dat de collega's die ter plaatse hebben moeten werken het al genoeg voor de kiezen hebben gehad. Zij zijn wel opgekomen, hebben ongetwijfeld hun best gedaan.

Het komt managers, bestuurders en politici in Nederland goed uit als er een onderzoekscommissie komt, de onderzoeksraad of een taskforce die het allemaal een jaar lang gaat onderzoeken. Het zorgt er voor dat niemand vragen kan stellen of iets mag vinden. Een jaar later verschijnt bij voorkeur in stilte het rapportje, meestal met conclusies die al in eerdere rapporten hebben gestaan om vervolgens in de kast te verdwijnen.

Bij de brandweer in Nederland kan en mag alles omdat niemand meer verantwoordelijk is te houden. De minister zegt dat hij er niets aan kan doen want de veiligheidsregio gaat er over, de gemeenteraad mag niet bepalen dat er meer brandweerwagens moeten komen. We noemen Nederland een democratie maar laten veiligheid over aan een zootje ongekozen bureaucraten van een veiligheidsregio.

Het is goedkoop voor een brandweercommandant om burgers te verwijten dat ze verzamelaars zijn en een te hoge vuurlast in huis hebben. Verzamelen is in Nederland namelijk niet verboden. De vuurlast zal Nederland ook een rotzorg zijn omdat meubels impregneren niet verplicht is. Ikea levert in veel landen voor exact dezelfde prijs geimpregneerde meubels omdat het verplicht is door de brandweer cq overheid.

Het doet er niet eens toe wat de reden is waarom brandweermensen niet opkomen. Je moet een brandweerkorps ontzettend hard kunnen afstraffen als ze niet kunnen garanderen dat hun personeel ten allen tijde opkomt en het materieel inzetbaar is. Wat wil je in vredesnaam zeggen dat je brandweerzorg kan leveren op hoop van zegen dat je personeel op komt draven en je voertuigen kunnen rijden?

Hoe kan je het bedenken om twee brandweermannen met 10 emmers water in de kofferbak (100 liter) naar een woningbrand te sturen?

Waarom is er frustratie in de brandweerkazernes op de werkvloer en is de enige man die iets durft te zeggen een klokkenluider? Precies, omdat ze weten dat als ze iets zeggen ze de managers in de nek krijgen en het ze de kop kost. Angstcultuur is het toverwoord geworden bij de Nederlandse hulpdiensten.

We hebben al eerder de conclusie getrokken dat in de afgelopen tien jaar het aantal woningbranden in Nederland sterk is afgenomen en de kosten voor brandweer sterk zijn gestegen (CBS cijfers). We hebben het te danken aan managers, kantoren, reutelaars, boekhouders en externe adviseurs. Als het fout gaat roepen ze collectief "maar we hebben ons best gedaan".

Je hoeft geen orakel te zijn om te stellen dat de brandweer bij deze inzet hopeloos faalde en het hardste verwijt dien je te adresseren aan de mensen aan de top. Het is ongepast om de brandweermensen iets te verwijten aangezien zij niet eindverantwoordelijk zijn. Op de werkvloer lopen de echte brandweermensen in hart en nieren, de graaiers aan de top zijn eindverantwoordelijk voor iedere prestatie van de brandweer.

Het probleem van managers is dat ze niet weten wat de eer aan zichzelf houden is. Ze reutelen maar door desnoods over de ruggen van dode burgers.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #59 Gepost op: 24 mei 2016, 18:29:17
Citaat van: Heijnsbergen link=msg=1425699 date=1464103985
we vermoeden dat ook bij een normale tijdige opkomst van de brandweer met een slagkracht van een TS (6) de bewoners niet meer gered zouden kunnen worden.

Hoeveel artsen en chirurgen zijn er in Nederland door de jaren heen gestraft omdat ze te laat kwamen, niet kwamen, situatie fout hebben ingeschat of fouten hebben gemaakt?

Er is niemand in Nederland die wil horen dat de arts geen straf verdient omdat hij vermoedt dat de patient ook wel dood zou zijn gegaan als hij iets eerder was gekomen, wel was gaan kijken bij zijn patient, de situatie wel goed had ingeschat of een ander medicijn had gegeven.

Ik vraag me werkelijk af waarom we in Nederland het gewauwel van hulpdiensten die "ongetwijfeld hun best hebben gedaan" moeten accepteren en de bazen nergens op mogen afrekenen.

Het inkomen van een arts is in ieder geval niet meer het argument om artsen wel af te rekenen op gepruts. Het inkomen van de meeste artsen is dusdanig ingeperkt dat ze minder verdienen dan managers in de (semi)publieke sector die zich nog niet willen conformeren aan de balkenende norm en leven als zonnekoningen.

Het maakt voor nabestaanden in ieder geval niet uit of je vader en moeder doodgaan door fouten/tekortkomingen van een dokter of de brandweer. Op zich kan je je vader beter om zeep laten helpen door de dokter omdat er een tuchtcollege is en een mogelijkheid om schadeclaims binnen te harken. Als de brandweer het je flikt kan je met een beetje geluk een bos bloemen krijgen.