GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand (dertien woningen) Koning Willem I Laan - Hoofddorp 16-08-2008  (gelezen 40388 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.telegraaf.nl/binnenland/1715200/__Kaars_oorzaak_brand_Hoofddorp__.html

ma 18 aug 2008, 08:08 | 4 reacties
Kaars oorzaak brand Hoofddorp door Thijs Wartenbergh


HOOFDDORP -  Een brandende kaars heeft in Hoofddorp de brand veroorzaakt waardoor dertien woningen aan de Koning Willem I Laan vrijdagnacht voor het merendeel werden verwoest. De 17-jarige verdachte, die was aangehouden in verband met de brand waarbij niemand gewond raakte, heeft dit verklaard. Hij is inmiddels door de politie vrijgelaten.

Volgens de politie is er sprake geweest van een ongeluk. De jongen had een kaars aangestoken bij het portret van zijn vorig jaar overleden vader. Daarna is hij, zo heeft hij tegenover de politie verklaard, in slaap gevallen. Toen hij wakker werd, stond de woonkamer in brand. Vermoedelijk is de nog brandende kaars op de grond gevallen.

Een aantal getroffenen van de brand verblijft tot woensdag in een hotel in Hoofddorp. Dan hopen zij, als het goed is, een tijdelijke woning te hebben. Dat zouden woningen in Haarlem kunnen zijn, iets wat bewoners met kinderen niet willen. Dit omdat ze de kinderen niet naar andere scholen willen sturen. Gisteren was de brand, die zich razendsnel verspreidde, het gesprek van de dag in de zwaar getroffen Hoofddorpse wijk.

Volgens de eerste bewoner van de buurt, Joost Speelman, zijn er bij de renovatie in 1990 van de 43 jaar oude huurwoningen grote fouten gemaakt. Speelman heeft altijd in de bouw gewerkt. Bij de renovatie werd op het bestaande platte dak een nieuw dak geplaatst.

Speelman: "Het heeft me altijd verbaasd dat tussen de twee daken een ruimte werd opengelaten." Dat heeft de brand verergerd, is mijn idee. Door die open ruimte ontstond er een tochtgat, een soort tunnel, waardoor de vlammen werden aangewakkerd. Samen met het zeer brandbare bitumen dat bij de dakbedekking wordt gebruikt, heeft de brand zich razendsnel van dak tot dak verspreid. Je zag de vlammen van het ene naar het andere dak overspringen."

De brandweer heeft verklaard dat er, vanwege de snel om zich heen grijpende vlammen, iets met de dakbedekking aan de hand moet zijn geweest.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gedupeerde bewoners Koning Willem I laan krijgen alle hulp
Jan Rijpkema - 20 augustus 2008

www.echo.nl - Witte Weekblad - Hoofddorp

HOOFDDORP - De gemeente en Ymere hebben opdracht gegeven tot een grondig onderzoek naar de oorzaak van de alles verwoestende brand in de Koning Willem I laan. Verschillende instanties werken nauw samen bij de hulpverlening aan gedupeerde bewoners. Zij zijn tijdelijk in een hotel ondergebracht, terwijl Ymere gesprekken met hen voert over vervangende woonruimte op langere termijn.

Burgemeester Theo Weterings heeft grote bewondering voor de wijze waarop de bewoners van de in de nacht van 16 augustus door brand verwoeste woningen Koning Willem I laan 100 t/m 124 met hun situatie omgaan. Het is niet minder dan een ramp voor de getroffenen om in korte tijd hun woning met alle bezittingen te verliezen. Een kwestie van helemaal opnieuw beginnen. De hulpverlening is snel en adequaat op gang gekomen door samenwerking van overheidsdiensten en organisaties. Het gaat om 41 mensen die tijdelijk zijn gehuisvest in hotel Crown Plaza. Meteen na de brand is gezorgd voor kleding en handgeld. De gemeente heeft een spoedprocedure in gang gezet om betrokkenen te voorzien van identiteitsbewijzen. Bekeken wordt hoe bewoners op een veilige manier in de resten van hun woning naar persoonlijke bezittingen kunnen zoeken. Directeur Fred de Ruyter van Ymere, eigenaar van de woningen, verklaarde tijdens een persconferentie dat met de bewoners gesprekken zijn gevoerd over huisvesting op langere termijn. In de week van 18 augustus kunnen zij voor al hun vragen terecht bij een speciaal loket in het Raadhuis. Weterings verklaarde dat er ook particuliere hulpacties op gang zijn gekomen, maar vraagt wel dringend om eerst contact hierover met de gemeente op te nemen.

Angst

De angst zit er bij veel omwonenden goed in, omdat zij in vergelijkbare woningen wonen als die door brand verwoest zijn. Weterings kan zich hun zorgen goed voorstellen. Preventiemedewerkers van de brandweer en Ymere zijn daarom meteen na het weekend van de brand begonnen met het geven van adviezen om een nieuwe brand te voorkomen. Op maandag 25 augustus wordt er een informatiebijeenkomst voor omwonenden georganiseerd waarbij zij op de hoogte worden gesteld van de resultaten van het extern onderzoek door het Team Brand Onderzoek van de brandweer Apeldoorn. Grondig onderzoek wordt nodig geacht, omdat de brand zo snel en verwoestend om zich heen heeft gegrepen.

De woningen zijn begin jaren zestig gebouwd. Zij zijn in 1991 en ook recent gerenoveerd. Het doorlopende platte dak van de woningen lijkt bij de verspreiding van het vuur een grote, zo niet doorslaggevende rol te hebben gespeeld. De gemeente verleent daarom aan een onafhankelijk bureau opdracht om de bouwtechnische en brandveiligheidseisen te onderzoeken die zijn gehanteerd bij de vergunningverlening. Volgens De Ruyter zal ook Ymere vanuit haar verantwoordelijkheid als eigenaar eveneens opdracht geven tot een onderzoek door een extern bureau. De resultaten van die onderzoeken zijn over ongeveer drie weken bekend. Van belang is de vraag of de conclusies van de onderzoeken ook van toepassing zijn op complexen met een soortgelijke bouw en constructie als de woningen aan de Koning Willem I laan elders in de gemeente. Gesteld dat constructieve aspecten een rol hebben gespeeld bij de snelle verspreiding van het vuur, dan zou dit niet alleen de nodige gevolgen kunnen hebben voor de niet getroffen omliggende woningen, maar ook voor woningen met een vergelijkbare constructie in de gemeente.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=433333

‘Behoorlijk ernstig wat hier is gebeurd’

BINNENLAND | 19-08-2008 00:00 | Thomas van Belzen

HOOFDDORP - Hoewel de meeste onderzoeken naar de brand in Hoofddorp nog niet eens zijn gestart, vindt SP-kamerlid Paulus Jansen, de zaak stinken.

Volgens Jansen is het de eerste keer in Nederland dat een brand zoveel aaneengeschakelde woningen in as legde. “Ik vind het behoorlijk ernstig wat er is gebeurd. Hier hadden doden kunnen vallen.” Jansen heeft Kamervragen ingediend en vraagt zich onder meer af of de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek zal instellen. Verder wil hij weten welke wettelijke eisen ten aanzien van brandoverslag er golden tijdens de bouw. En, heeft de afdeling bouwtoezicht van de gemeente Haarlemmermeer misschien gefaald. Jansen stelt op voorhand vast dat de constructie niet afdoende bestand was tegen brandoverslag. “Laagbouw is doorgaans eenvoudig te blussen. Nu kregen ze de brand pas onder controle nadat de brandweer het dak had opengezaagd.”
Bewoner Joost Speelman, die in een soortgelijk blok aan de overzijde woont, is ervan overtuigd dat het een bouwfout betreft. Hij meent dat de brand zo snel over kon slaan door open ruimten tussen de spouwmuren die woningen van elkaar afscheiden. “Door dat gat, kreeg het vuur vrij spel.” Cees Woortman voorzitter van Vebidak, de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven wil meer weten over de constructie. “Zolang de feiten ontbreken kun je weinig conclusies trekken. Maar, als er brand op een plat dak ontstaat, is het niet gek dat die zich snel over het dak verspreidt; bitumen brandt als een lier, al vraag ik me af of het dak geballast was.”

Incident
Nederland staat volgens Woortman vol van dit soort woonblokken met feitelijk één plat dak. Jansen van de SP denkt niettemin dat het een incident betreft. “Brandveiligheid speelt al tientallen jaren een belangrijke rol in bouwverordeningen ::) ::). Ik kan me niet voorstellen dat er veel van dit soort houten dakconstructies bestaan. Zelfs in de jaren zestig werd de bulk in beton gebouwd.” Hoewel het gebouw in de jaren negentig een nieuw dak op het oude kreeg, meent bewoner Speelman dat de open ruimte tussen de woningen er altijd al zat. “Ik heb deze woningen gebouwd zien worden vanaf de eerste steen.
Toen het werd opgeleverd zei ik nog tegen de aannemer: “Het is wel leuk dat ik ook de gesprekken van mijn buren kan horen.” Speelman meent dat de oorspronkelijke aannemer tijdens bouw failliet ging.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Hoofddorpers hebben weer een huis

25 augustus 2008 - 12:33 - www.rtvnh.nl

 HOOFDORP De huishoudens die vorige week zaterdag door de brand aan de Koning Willem I Laan in Hoofdorp zijn getroffen, hebben bijna allemaal een vervangende woonruimte gekregen via woningcorporatie Ymere.
Door de felle brand waren 13 huurhuizen onbewoonbaar geworden. Tien huishoudens hebben een definitieve woning gekregen, twee verblijven in een tijdelijke woning en zoeken van daar uit naar een geschikter huis. Voor de laatste huurder wordt nog passende woonruimte gezocht.
Maandag worden de bewoners ingelicht over de oorzaak van de brand.
Samen sterk in de hulpverlening!


RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
HOOFDDORP - Het type dakbedekking van woningen van een complex in Hoofddorp is de oorzaak geweest van de grote brand op zaterdag 16 augustus.
 
Het vuur kon zich razendsnel verspreiden via een loze ruimte tussen de daken van de huizen. Een brandscheiding ontbrak.  

Dat is de conclusie naar een onderzoek van het verloop van de brand dat maandagavond op het raadhuis in Hoofddorp is gepresenteerd.

bron nu.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Brand werd groot door constructie dak

Gepubliceerd op 25 augustus 2008, 23:01 haarlemsdagblad

Hoofddorp -  
De dakconstructie van de woningen aan de Koning Willem I Laan in Hoofddorp heeft er voor gezorgd dat de brand, die daar vorig weekeinde uitbrak, zich snel kon verspreiden. Onderzoek van een gespecialiseerd Apeldoorns brandweerteam heeft aangetoond dat ‘er geen enkele vorm van brandwerendheid tussen de woningen’ aanwezig was.  ::)

In de dakconstructies was een open ruimte van ongeveer 4,5 centimeter aanwezig, waardoor de brand zich vrijelijk van woning tot woning kon verspreiden. De muren tussen de verschillende huizen liepen niet door tot aan het dak, waardoor er geen enkele afscheiding was die het overslaan van de brand van de ene naar de andere woning tegenhield. Volgens het Apeldoornse onderzoeksteam was de beslissing van de Haarlemmermeerse brandweerleiding om tijdens de brand brede sleuven in het dak te zagen ‘de enige juiste oplossing om verdere branduitbreiding tegen te gaan’.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.aedesnet.nl/nieuws,2008/08/Ymere-onderzoekt-daken-woningen.html

Ymere onderzoekt platte daken woningen

26 augustus 2008

Woningcorporatie Ymere en de gemeente Haarlemmermeer gaan de dakconstructies van woningen uit de jaren 50 en 60 in die gemeente onderzoeken op brandveiligheid. Een woningbrand in Hoofddorp kon begin augustus 2008 gemakkelijk overslaan door de platdak-constructie en het gebruikte isolatiemateriaal. Aedes spoort haar leden aan om Ymere te volgen en te onderzoeken of dergelijke dakconstructies ook bij de eigen woningen voorkomen.

Veiligheidseisen
De woningen in Hoofddorp voldoen aan de veiligheidseisen die destijds bij de bouw van kracht waren.  ::) ::) Sindsdien zijn de veiligheidseisen aangescherpt. Een brand in Heerlen in 2005 maakte duidelijk dat woningen nog niet waren onderzocht of aangepast. De VROM-inspectie heeft daarom in mei 2006 een Inspectiesignaal per brief aan ale gemeenten en corporaties gezonden.

De brand in Hoofddorp drukt woningeigenaren opnieuw met de neus op de feiten. Woningen moeten voldoen aan het Bouwbesluit-bestaande bouw. Daarin wordt een brandwering van minstens 20 minuten geëist. Gemeenten kunnen woningeigenaren bij gebreken hierop aanschrijven.

Bezwaar bewoners
De dakconstructie is vaak niet te beoordelen zonder hak- of breekwerk, wat in bewoonde woningen op bezwaar van de bewoners kan stuiten. Groot onderhoud of renovatie geeft corporaties een goede mogelijkheid om woningen op de gebruikte constructie, waarbij de bouwmuur niet tot het dak doorloopt, en materialen te onderzoeken en aan te passen aan de regelgeving die op dat moment van kracht is.

Het complex in Hoofddorp waar in augustus brand uitbrak wordt direct onderzocht. Ymere verwacht over zes weken de resultaten in handen te hebben, waarna een plan van aanpak wordt gemaakt. Het onderzoek naar andere platdak-constructies is binnen drie maanden afgerond.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Onderzoek naar snelle verspreiding brand Hoofddorp afgerond

26 augustus 2008 - www.haarlemmermeer.nl

Gemeente en woningcorporatie gaan complexen uit jaren vijftig en zestig onderzoeken

Dakconstructie en isolatiematerialen oorzaak branddoorslag

De conclusie van het Team Brandonderzoek van de Brandweer Apeldoorn naar de snelle verspreiding van de brand in Hoofddorp is: "Het ontbreken van een brandscheiding tussen de woningen in combinatie met 2 lagen brandbare isolatie van verschillenden samenstelling, 2 lagen bitumen en een houtendakconstructie hebben een ongecontroleerde brand tot gevolg gehad. Het doorzagen van de dakbedekking op grotere afstand van het vuurfront, welke zich op dat moment in de woningen 110 en 116 bevond, is de enige juiste oplossing geweest om verdere branduitbreiding tegen te gaan."

Vervolgstappen

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer en directeur Wonen van Ymere Fred de Ruyter hebben op de conclusies van dit onderzoek gereageerd met de afspraak dat alle vergelijkbare woningbouwcomplexen in Haarlemmermeer, die zijn gebouwd in de jaren vijftig en zestig, gaan worden onderzocht op brandveiligheid. De resultaten daarvan moeten over drie maanden gereed zijn. Voor het complex Koning Willem 1 Laan / Boslaan geldt dat er, in vervolg op de adviezen over brandveiligheid die de bewoners vorige week van Brandweer hebben gekregen, deze week meerdere rookmelders per woning worden geïnstalleerd door Ymere. Daarnaast is binnen zes weken een Plan van aanpak gereed, waarin de bouwkundige maatregelen staan die  moeten worden genomen om de brandveiligheid te vergroten. Deze maatregelen worden daarna op korte termijn uitgevoerd.


Download Rapport TBO: Rapport onderzoek brandverloop in een woonblok te Hoofddorp op zaterdag 16 augustus 2008
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Onderzoek naar snelle verspreiding brand Hoofddorp afgerond

Download Rapport TBO: Rapport onderzoek brandverloop in een woonblok te Hoofddorp op zaterdag 16 augustus 2008

zie ook artikel Haarlems Dagblad 29 augustus 2008 in onderstaande link:

Kennemerland wil team brandonderzoek

'Als de blusploeg naar huis gaat, komen wij in actie'
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gemengde gevoelens bij getroffenen brand

www.haarlemsdagblad.nl

Gepubliceerd op 30 september 2008, 16:19
Laatst bijgewerkt op 30 september 2008, 16:38

hoofddorp -  
Zéér gemengd zijn de gevoelens van de slachtoffers van de brand aan de Koning Willem I Laan in Hoofddorp. Zes weken nadat hun rijtje woningen in vlammen opging, hebben sommige bewoners een nieuw paradijsje gevonden. Anderen hebben het idee in de hel te zijn beland, waar ze op schok op schok moeten stapelen en zich zeker niet thuis voelen.

En die ongelijkheid zorgt er vervolgens weer voor dat degenen die relatief goed terecht zijn gekomen, zich toch niet helemaal lekker voelen. Neem het gezin Van der Meulen. Omdat het drietal een huurverhoging van 250 euro per maand wel kon opbrengen, liet woningcorporatie Ymere de hun toegewezen woning aan de Kalorama totaal renoveren. Van een keurige keuken tot een prima badkamer met douche. De strakke wanden zijn klaar voor een spatel of behangetje, de kozijnen voor een grondverfje, de vloeren beneden hebben parket en zijn nog even afgedekt tot de klussers klaar zijn. De familie Kahn kon zo’n huurverhoging niet betalen, maar begreep van haar Ymere-contactpersoon dat de woning die zij aan Kalorama betrok, wel flink zou worden opgeknapt na een half jaar leegstand. Zo zou de keuken binnen een week zijn betegeld en voorzien van het standaard aantal keukenkastjes. En de badkamer zou binnen drie weken een gewone douche krijgen in plaats van de hoge, hangende lavetbak die de lange zoon te weinig ruimte biedt tot het plafond en waar de hernia- en hartpatiënten in het gezin de bibbers van krijgen. Maar na vijf weken in het huis schiet het allemaal nog niet erg op, terwijl de huur wel 66 euro hoger is dan in de oude woning zónder zolder

Lees meer in Editie Haarlemmermeer van woensdag
Samen sterk in de hulpverlening!