Burgernet / SMS Alert (www.burgernet.nl)

Auteur Topic: Burgernet / SMS Alert (www.burgernet.nl)  (gelezen 36194 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

chauff 77

 • Gast
Gepost op: 8 oktober 2008, 21:03:49
Burgernet spreekt aan: in een paar dagen 1282 aanmeldingen!
Datum: 08-10-2008 15:10
Bron: Gemeente De Ronde Venen

--------------------------------------------------------------------------------
 
Begin oktober hebben de inwoners van Breukelen, De Ronde Venen en Maarssen een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om deelnemer van Burgernet te worden.
Direct hebben zich al 1282 mensen aangemeld. Gemeenten en politie zijn aangenaam verrast door dit grote aantal enthousiaste deelnemers dat zich al binnen enkele dagen gemeld heeft. De nieuwe deelnemers versterken de 1437 Burgernetdeelnemers in Nieuwegein.
Burgernet is een telefonisch netwerk van gemeente, politie, bewoners en bedrijven. Deelnemers ontvangen een burgernetoproep vanuit de politiemeldkamer wanneer bijvoorbeeld een verdacht of vermist persoon of een voertuig wordt gezocht. Deelnemers ontvangen een telefoontje of SMS-bericht.
Projectleider Reinier van Eck: “Burgernet spreekt mensen duidelijk aan. Het is een manier om daadwerkelijk zelf betrokken te zijn en bij te dragen aan de veiligheid in je eigen omgeving. We verwachten dat nog veel meer mensen zich aanmelden.”

Aanmelden en informatieavond
Aanmelden kan te allen tijde via de website: www.burgernet.nl. Mensen die zich hebben aangemeld in Breukelen, De Ronde Venen of Maarssen krijgen een uitnodiging voor een informatieavond in november.
In Nieuwegein bestaat Burgernet al enkele jaren. Ook hier kunnen bewoners zich nog steeds aanmelden voor Burgernet.

Meer weten?
Op www.burgernet.nl is het laatste nieuws en zijn de meest gestelde vragen en antwoorden te vinden.
Maar belangstellenden kunnen ook rechtstreeks contact op nemen met de relatiebeheerder bij één van de deelnemende gemeenten.
Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #1 Gepost op: 9 oktober 2008, 14:08:51
Hier in Zuid Holland Zuid bestaat het al een tijdje. En succesvol.  O0

Hier heet het: SMS-Alert.


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168


Zorbacop

 • Brigadier RR - coach/ANPR/biker/ME
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 132
 • Servo Per Amikeco
  • Zorba-shirts
Reactie #3 Gepost op: 11 november 2008, 15:04:16
Ik heb een zoekopdracht gedaan, maar heb het niet kunnen vinden.
Ik wil het SMS-ALERT onder de aandacht brengen.
Meld je aan bij SMS Alert.
Ik kan hier niet alle links plaatsen van alle politieregio's dus doe ik het voor de regio Rotterdam-Rijnmond
sms alert
Ga naar de site van politie in je eigen regio en meld je aan.
Kost je 1 simpele sms.
Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe meer ogen op straat.
Crime is a disease  I'm the cure When everythi


KoningNL

 • Brandweergeïnterseerde / Hobbyfotograaf
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,442
Reactie #4 Gepost op: 11 november 2008, 16:42:06
Volgens mij heeft Amsterdam-Amstelland geen sms alert, of wel..?! :P


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168


Zorbacop

 • Brigadier RR - coach/ANPR/biker/ME
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 132
 • Servo Per Amikeco
  • Zorba-shirts
Reactie #6 Gepost op: 11 november 2008, 16:57:09
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,23519.msg601357.html#new

http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,25365.0.html

 :)

Ok dan....had ik een andere zoekopdracht gedaan en kwam hij er niet uit.
Ach nu staat hij bij de links.
Meer op z'n plaats.
Crime is a disease  I'm the cure When everythi


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #7 Gepost op: 11 november 2008, 17:02:33
Ok dan....had ik een andere zoekopdracht gedaan en kwam hij er niet uit.
Ach nu staat hij bij de links.
Meer op z'n plaats.


Klopt, ik wist toevallig waar de info staat verstopt. De ene regio noemt het burgernet, weer een ander SMS / mail-alert.
Werkt overigens prima hier in ZHZ.  O0


Koos Grandioos

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 613
Reactie #8 Gepost op: 7 juli 2009, 11:45:33
Proef met Burgernet succesvol

Proef met Burgernet succesvol
Positief advies over landelijke uitrol
 
DEN HAAG -
De proef met Burgernet in negen gemeenten is succesvol verlopen. Dankzij de inzet van ruim 26.000 Burgernetdeelnemers zijn verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. In alle pilotregio´s is een intensieve vorm van samenwerking ontstaan tussen politie, gemeente en deelnemende burgers. Op basis van deze positieve bevindingen wordt aan de Ministers van BZK en Justitie het advies uitgebracht Burgernet landelijk in te voeren.
 
Burgernet is van november 2008 t/m mei 2009 beproefd in Gouda (politieregio Hollands Midden), Delft (politieregio Haaglanden), Ede (politieregio Gelderland Midden), Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht).
 
Resultaten
Er is een grote bereidheid onder de burgers om deel te nemen aan Burgernet. Het aantal deelnemers overtreft ruim de verwachtingen. Gemiddeld hebben 4,6 % van de inwoners van de aangesloten gemeenten zich als deelnemers aangemeld (de norm was 2,7%). Het aantal afmelders is zeer gering (minder dan 2%). In alle deelnemende gemeenten heeft het inzetten van Burgernet tot aanhoudingen en/of belangrijke informatie voor de opsporing geleid. Het aantal acties in zes maanden bedroeg 192. In bijna 10% van die acties heeft informatie van een Burgernetdeelnemer bijgedragen aan het aanhouden van een verdachte dan wel het opsporen van een vermist persoon. Naast een bijdrage aan directe opsporing heeft Burgernet ook tot informatie voor de opsporing geleid. In totaal is 41% van de acties als succesvol gekenmerkt, wat wil zeggen dat er één of meer reacties van deelnemers zijn ontvangen en/of er sprake is van een opsporingssucces.
 
De baten van Burgernet liggen daarnaast vooral op de ‘zachte’ resultaten. De Burgernetdeelnemers willen een actieve bijdrage leveren aan veiligheid en zien dat ook als een eigen verantwoordelijkheid. De tevredenheid over de politie is door de bijdrage aan Burgernet waarneembaar gestegen. Grip op eigen veiligheid en verhogen van de pakkans door de politie zijn en blijven de belangrijkste argumenten voor deelname. Het algemeen oordeel van deelnemers aan Burgernet aan het einde van de proef is buitengewoon positief, 92 % geeft het oordeel ‘goed tot zeer goed’.
 
Advies landelijke invoering
Gelet op de positieve resultaten zal de Stuurgroep Burgernet het advies uitbrengen aan de Ministers van BZK en Justitie om Burgernet (gefaseerd) landelijk in te voeren. Ook is daarbij aandacht gevraagd voor het soortgelijke initiatief voor burgerparticipatie SMS Alert, dat reeds in meerdere gemeenten beschikbaar is. Het advies van de landelijke stuurgroep is om SMS Alert te integreren in Burgernet. Deze integratie moet leiden tot een eenduidig aanbod van diensten door de Nederlandse politie onder de naam Burgernet. De beide ministers besluiten, mede op basis van het advies van de Stuurgroep, VNG, Raad van Hoofdcommissarissen en het Korpsbeheerdersberaad, over de verdere landelijke uitrol.

Bron: Min BZK.
Verbeter de wereld, begin bij je zelf!


AnneJan

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,516
 • Geïnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
  • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Reactie #9 Gepost op: 16 december 2009, 10:47:13
Leeuwarden: Burgernetactie al na tien minuten succesvol

Fryslân, 16-12-2009, http://www.politie.nl/friesland/nieuws/persberichten/politieberichtenvanwoensdag16december.asp

De politie heeft dinsdagmiddag met de honderdste Burgernetactie een einde kunnen maken aan een mogelijke gijzeling. Een getuige had gezien dat op een parkeerplaats aan de Wijbrand de Geeststraat een man door twee andere met geweld werd gedwongen om in een auto te stappen. De getuige twijfelde geen moment en belde direct via 1-1-2 de politie. Hij gaf een goede omschrijving van de auto en de inzittenden door. Dit was voor de Meldkamer Fryslân reden om een Burgernetactie te starten. Samen met de politie keken 3700 deelnemers uit naar de auto en de inzittenden. Een van de deelnemers zag de auto op het Cambuurplein staan en belde deze informatie dan ook door.  De agenten hadden de auto ook gelokaliseerd en de inzittenden, drie inwoners van Leeuwarden 19,19 en 25 jaar, werden aangehouden. Zo kan de Burgernetactie al na tien minuten worden afgesloten. De drie werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Daar bleek dat de drie onderling ruzie hadden gekregen met daarbij het nodige duw- en trekwerk. De drie mannen konden zich dan ook wel voorstellen dat omstanders de politie hadden gewaarschuwd. Na een goed gesprek mochten de drie ’s avonds het bureau weer verlaten.

Burgernet werkt

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel . Na bijna een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 30 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Fryslân Boppe!  ;)
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.