Burgernet / SMS Alert (www.burgernet.nl)

Auteur Topic: Burgernet / SMS Alert (www.burgernet.nl)  (gelezen 36087 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn de Vries

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,163
Reactie #10 Gepost op: 8 januari 2010, 09:22:50
Uitrol burgernet na succesvolle pilot

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. Er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel . Na een jaar zijn er 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal 30 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden. Nog elke week melden mensen zich als Burgernetdeelnemer aan. Een scheiding in de aanmeldingen zijn vooral na een succesvolle burgernetactie te merken.

Regionale uitrol

Van de 31 Friese gemeenten hebben er elf aangegeven dat ze gaan participeren in Burgernet. Met vijf gemeenten worden nog gesprekken gevoerd. De uitrol in Fryslân start in het voorjaar van 2010 in onder andere de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tietsjerkstradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadiel, Ferwerderadiel en Ameland. In 2011 volgt in ieder geval nog de gemeente Heerenveen.

Burgernet

‘Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.’

http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=2067


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 1 maart 2010, 14:38:18
Burgers mogen politie helpen

http://www.denhelderactueel.nl/28/02/2010/burgers-mogen-politie-helpen/
28 februari 2010

Den Helder – Een inbraak, gewapende overval of vermissing, inwoners van Den Helder kunnen binnenkort bij dit soort zaken de politie helpen de daders te pakken. Het college is namelijk voorstander van deelname aan Burgernet, een project van het rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin politie, gemeenten en burgers samenwerken.

Burgernet is een telefonisch netwerk, te vergelijken met Amber Alert. Inmiddels zijn landelijk al meer dan 30.000 burgers aangesloten op dit netwerk, dat als voornaamste doel heeft te zorgen voor een veilige woonomgeving. De politie kan besluiten Burgernet in te zetten bij opsporingsacties. Deelnemers krijgen dan via de (mobiele) telefoon een bericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Als ze deze zien, bellen ze direct met de meldkamer van de politie.

Het project is in 2008 als pilot gestart en blijkt tot nu toe zeer succesvol. In de gemeenten waar Burgernet actief is, heeft 4,6 procent van de inwoners zich aangemeld, terwijl het streven 2,7 procent was. De deelnemers zijn er zeer positief over, 92 procent geeft als oordeel ‘goed tot zeer goed’ en ook het aantal afmelders is met 2 procent laag. In de pilotgemeenten blijkt de leeftijdsgroep 30-65 jaar het sterkst vertegenwoordigd onder de deelnemers. Burgernet is als project opgenomen in het Jaarplan 2010 van het Regionale Programmabureau Integrale Veiligheid. Dit bureau verzorgt de invoering in de gemeenten in de regio Noord-Holland Noord.

Resultaten tot nu toe
De pilot voldoet tot nu toe ruimschoots aan de verwachtingen. Bij tien procent van het aantal opsporingsacties wordt resultaat geboekt. Het middel werd vooral ingezet bij vermissingen, woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen. Zo’n 75 procent van de deelnemers heeft meer dan drie keer een oproep ontvangen en bij de helft van het aantal deelnemers was dit zelfs vijf keer of meer. Verder blijkt dat burgers door deelname aan het netwerk meer vertrouwen krijgen in de politie.

Het college van Den Helder staat positief tegenover invoering, omdat de praktijk tot nu toe leert dan het een bijdrage levert aan de veiligheid op straat en het verhogen van de pakkans. Alvorens Den Helder mee kan doen, moeten nog wel enkele technische voorzieningen worden getroffen in de regionale meldkamer. De politie heeft dit in de planning staan voor 2011. Het is nog onduidelijk welke kosten hiermee gemoeid zijn. Volgens het college kan hiervan op dit moment “nog geen realistische inschatting worden gemaakt”, maar moet dit bij de behandeling van de Kadernota 2011 duidelijk zijn.

Meer informatie is te vinden op www.burgernet.nl.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #12 Gepost op: 1 maart 2010, 14:42:32
www.burgernet.nl

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.

Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Klik hier voor de deelnemende gemeenten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #13 Gepost op: 1 maart 2010, 14:44:01
Waarom Burgernet?
Wonen en leven in een veilige omgeving: dat vindt u toch ook belangrijk? De gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook veel doen om uw leefomgeving prettig te houden. Veel mensen doen dit al: door een praatje te maken of door de eigen straat schoon te houden. De gemeente en politie werken graag nog beter samen met de bewoners. Daarom is er Burgernet. Door uw ogen en oren te gebruiken, kunt u direct helpen uw leefomgeving veiliger te maken.

Actieve Burgernetregio's
In 2004 is Burgernet in de gemeente Nieuwegein op proef gestart. De resultaten van deze proef waren zeer positief. Het kabinet heeft de landelijke invoering van Burgernet als één van haar speerpunten opgenomen in het regeerakkoord. Ook is Burgernet inmiddels een onderdeel van het Landelijke Veiligheidsprogramma.

Burgernet start in 2008 naast Nieuwegein als pilot in acht andere gemeenten. De gemeenten die dan meedoen zijn Gouda (politieregio Hollands Midden), Delft (politieregio Haaglanden) Ede, Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen (politieregio Gelderland Midden), Leeuwarden en Dantumadeel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht).

Burgernet in uw gemeente?
Tijdens de pilot wordt Burgernet zes maanden beproefd. Aan de hand van deze gegevens uit deze proef wordt bepaald hoe Burgernet landelijk gaat worden uitgerold. Zodra bekend is waar Burgernet nog meer actief wordt, dan wordt u daar bijtijds van op de hoogte gesteld.
Samen sterk in de hulpverlening!


Martijn de Vries

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,163
Reactie #14 Gepost op: 1 maart 2010, 14:48:22
Uitrol burgernet na succesvolle pilot

De uitrol van Burgernet in Fryslân start in het voorjaar van 2010. Van de 31 Friese gemeenten hebben er elf aangegeven dat ze gaan participeren in Burgernet. Met vier gemeenten worden nog gesprekken gevoerd. De uitrol van Burgernet start in onder andere de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. In 2011 volgt in ieder geval nog de gemeente Heerenveen.

Burgernet werkt
Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden en er zijn al bijna 5600 Burgernetdeelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel.Na een jaar zijn er zo’n 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal 30 verdachten zijn opgepakt en meerdere vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden. Nog elke week melden mensen zich als Burgernetdeelnemer aan.

Wat is Burgernet?
Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie. Zo vergroten we samen de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte sneller wordt gepakt.

Aanpak criminaliteit niet alleen taak van politie
Iedere inwoner van Fryslân wil graag een veilige woon- en leefomgeving. De politie stelt alles in het werk om Fryslân veilig te maken en natuurlijk te houden. De politie kan dit echter niet alleen. Daarom wordt er volop samengewerkt met allerlei partners. Ook u als inwoner van Fryslân kunt een belangrijke bijdrage leveren aan die veiligheid. Burgernet geeft de inwoners van Fryslân de gelegenheid om samen met de politie en gemeenten voor veiligheid en tegen criminaliteit gaan. Een gezamenlijke aanpak van criminaliteit, en met name in heterdaad situaties, blijken zeer succesvol te zijn. Daarom is de aanpak van criminaliteit niet alleen een taak van de politie.

Bron: http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=2067


erdebee

 • EHV+AED / BHV / IT / Fotograaf
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 593
  • Erdebees website
Reactie #15 Gepost op: 4 maart 2010, 17:31:24
Van de Telegraaf site: do 04 mrt 2010, 16:21

Citaat
Burger ingezet om boeven te pakken
DEN HAAG -  Burgernet wordt landelijk ingevoerd. Wie er aan meedoet, krijgt een ingesproken mededeling via de telefoon (vast of mobiel) of een sms'je als er een persoon of voertuig wordt gezocht. Als de ontvanger iets ziet of hoort dat overeenkomt met het signalement, kunnen zij direct een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie bellen.

„Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag. Na afloop van de zoekactie krijgen de deelnemers een bericht met informatie over het resultaat.

Van november 2008 tot mei 2009 is een proef met Burgernet gehouden in vijf politieregio's (Utrecht, Hollands-Midden, Haaglanden, Friesland en Gelderland-Midden). De resultaten van de proef zijn goed, aldus het departement. „Mensen willen graag meedoen om op die manier een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid. Bijna niemand haakte af en 97 procent van de deelnemers wilde ook na afloop van de proefperiode blijven meedoen.”

In alle deelnemende gemeenten heeft het inzetten van Burgernet tot aanhoudingen geleid of tot belangrijke informatie voor de opsporing, meldt het ministerie.

Burgernet wordt nu binnen twee jaar ingevoerd bij alle regionale politiekorpsen en in minstens vijftig gemeenten. Daarvoor is 4 miljoen euro beschikbaar.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #16 Gepost op: 17 juni 2010, 12:03:10
Almelose burgers kunnen politie gaan helpen bij vinden van boeven

http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/6845887/Almelose-burgers-kunnen-politie-gaan-helpen-bij-vinden-van-boeven.ece
woensdag 16 juni 2010 | 16:23 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 17 juni 2010 | 11:23

ALMELO - Almelo heeft de Twentse primeur van Burgernet . Met dit telefonische netwerk kan de politie burgers inschakelen om criminelen na een misdrijf zo snel mogelijk op te pakken.

„Vooral bij boeven die op heterdaad worden betrapt, levert het ons extra ogen en oren op”, aldus Martin Sitalsing, korpschef van Politie Twente, bij de ondertekening van het contract met burgemeester Jon Hermans van Almelo. In het najaar wordt Burgernet ook elders in Twente geďntroduceerd. Burgers kunnen zichzelf voor Burgernet aanmelden.

Sitalsing en Hermans verwachten veel van Burgernet. Zij stoelen dit op de eerste ervaringen met Burgernet, die sinds 2008 elders in Nederland zijn opgedaan. Volgens Sitalsing draagt het systeem, waarbij de meldkamer van de politie telefonisch een ingesproken tekst en/of een smsbericht verspreidt onder een aantal haar bekende burgers, met name na 'heterdaadjes' bij tot het vergroten van de pakkans.

Alle huishoudens van Almelo ontvangen een brief waarin wordt opgeroepen zich voor Burgernet aan te melden. Elders in Nederland heeft zich 4,6 procent van de inwoners aangemeld, ruimschoots boven de norm die landelijk is gesteld. Mensen die zich aanmelden worden opgeroepen voor een voorlichtingsbijeenkomst.

Daar krijgen ze onder anderen te horen dat het niet de bedoeling is om zelf, al dan niet gewapend met een honkbalknuppel, op boeven te gaan jagen. "Het gaat ons puur om extra ogen en oren. Met de mensen die meedoen, werken we op basis van vertrouwen en goede wil. Blijkt anders, dan nemen we afscheid", aldus Sitalsing
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #17 Gepost op: 7 december 2010, 14:47:37
Politie Groningen meldt mooie score burgernet

http://www.groningergezinsbode.nl/profile/redactiegroningergezinsbode/article272934.ece/politie_groningen_meldt_mooie_score_burgernet
07/12, 13:53 uur.

Burgernet passeerde deze week haar eerste mijlpaal. Op dit moment zijn er 12.500 deelnemers. Een mooie score. Vier gemeentes sloten zich in 2010 aan bij Burgernet: Veendam, Bedum, Groningen en Winsum. En met succes. Met name in de kleine gemeentes is het aantal aanmeldingen boven verwachting. Er is een minimale dekking nodig van 5% van het inwoneraantal om goede kans te hebben op succesvolle Burgernetacties. De kleine gemeentes zitten hier met 8% ruim boven.
De gemeente Groningen heeft op dit moment ruim 8000 deelnemers. Voor de minimale dekking van 5% zijn er nog minimaal 1000 extra Burgernetdeelnemers nodig. Burgemeester Rehwinkel en Regiopolitie Groningen hebben er alle vertrouwen in binnenkort dit aantal te noteren. Zij roepen inwoners en werknemers uit de gemeente op zich alsnog aan te melden voor Burgernet via www.burgernet.nl. Zeker gezien de toename van straatroven en overvallen is hier nog een mooie winst te behalen. “Hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een (vermist) persoon of een voertuig, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen”.
 
Wat is Burgernet?
Burgernet vergroot de kans voor de politie om verdachten op heterdaad aan te houden en vermisten sneller terug te vinden. Krijgt de politie een urgente melding binnen met duidelijk signalement of omschrijving van voertuigen en personen dan kan zij een Burgernetactie opstarten. Alle deelnemers krijgen dan een ingesproken bericht op hun telefoon om uit te kijken naar een bepaald persoon en/of voertuig. Dit unieke samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie draagt zichtbaar bij aan de veiligheid in mensen hun woon- en werkomgeving. Het telefonische netwerk van Burgernet is een vorm van burgerparticipatie waarbij bewoners een directe, actieve bijdrage kunnen leveren aan het veiliger maken van hun omgeving.
 
Zes gemeentes sluiten aan in 2011
Begin 2011 voeren zes gemeentes Burgernet in; Slochteren, Eemsmond, Menterwolde, Ten Boer, Old Ambt en Haren.
Samen sterk in de hulpverlening!


(EHBO)

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 278
 • EHBO, Rode Kruis, Buurttoezicht-Wielwijk enz.
  • Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam
Reactie #18 Gepost op: 7 december 2010, 15:01:16
Hier in Zuid Holland Zuid bestaat het al een tijdje. En succesvol.  O0

Hier heet het: SMS-Alert.

Ja ik wou net zeggen bestaat al een tijd in ZHZ volgens mij zijn wij niet de enige regio die dat doen.
Met vriendelijke groet,  Jorrit  


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #19 Gepost op: 10 december 2010, 16:29:48
Burgernet volgt sms-alert in Bronckhorst op

http://www.destentor.nl/regio/lochem/7771725/Burgernet-volgt-sms-alert-in-Bronckhorst-op.ece
vrijdag 10 december 2010 | 06:42

 HENGELO (G) - Bronckhorst werkt mee aan de invoering van Burgernet. Dit is net als sms-alert een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- werkomgeving te bevorderen.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na bijvoorbeeld een melding van inbraak of vermist kind, een burgernetactie op. De burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via hun mobiel of een tekstbericht per sms met het verzoek uit te kijken naar een omschreven persoon of voertuig. Met Burgernet zijn ook meldingen of waarschuwingen via email mogelijk.
Samen sterk in de hulpverlening!