BHV /ARBO nieuwtjes

Auteur Topic: BHV /ARBO nieuwtjes  (gelezen 124009 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

 • Gast
Gepost op: 17 oktober 2008, 15:14:07
In navolging van de andere nieuwtjes rubrieken hier 1 voor BHV / ARBO
helm

 • Gast
Reactie #1 Gepost op: 17 oktober 2008, 15:18:46
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2217626/__Brand_in_Zwolle_door_ontploffing__.html?p=32,1

Brand in Zwolle door ontploffing

ZWOLLE - Na een ontploffing vrijdagochtend in een inpandig elektriciteitshuisje bij het bedrijf Ziggo in Zwolle zijn zeven personen gewond naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldde de politie.

Twee medewerkers van aannemer BAM raakten direct gewond door de ontploffing en de brand die ontstond. Na de ontruiming doorzochten vijf bedrijfshulpverleners het pand om er zeker van te zijn dat alle medewerkers buiten stonden. Ze zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Iets na elf uur werd het sein brand meester gegeven.

Meerdere omliggende panden zijn korte tijd ontruimd geweest. Enkele tientallen medewerkers van onder meer het Openbaar Ministerie moesten korte tijd hun werkplekken verlaten. ĄDe brand was al snel onder controle. Het wachten was echter totdat de stroomvoorziening was onderbroken om het bluswerk af te makenĒ, aldus een woordvoerder van de politie.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De Arbeidsinspectie onderzoekt de zaak.


helm

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 21 oktober 2008, 12:13:42
http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher.Dispatcher?id=BIBLIOGRAFISCHEGEGEVENS&contentID=261856

NEN 4000:2008 Bedrijfshulpverlening In-company emergency services

De nieuwe versie van deze norm is bedoeld als instrument voor bedrijven om te zijn voorbereid op incidenten en calamiteiten. Op basis van de RI&E worden de risicoís in kaart gebracht, waarna op basis van de restrisicoís en de maatgevende factoren het BHV-beleid wordt opgesteld. Daartoe zijn in deze norm criteria vastgelegd aan de hand waarvan het BHV-plan wordt opgesteld, dat de basis vormt voor de opzet, het onderhoud en de continue verbetering van de prestaties van de BHV-organisatie. Deze norm is opgezet volgens de systematiek van managementsystemen. De indeling volgt de kwaliteitscyclus PDCA (Plan, Do, Check, Act).

Zie ook http://www.opzettenbhv.nl/


DaMook

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 822
 • BHV'er
Reactie #3 Gepost op: 22 oktober 2008, 00:48:43
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2217626/__Brand_in_Zwolle_door_ontploffing__.html?p=32,1

Twee medewerkers van aannemer BAM raakten direct gewond door de ontploffing en de brand die ontstond. Na de ontruiming doorzochten vijf bedrijfshulpverleners het pand om er zeker van te zijn dat alle medewerkers buiten stonden. Ze zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Iets na elf uur werd het sein brand meester gegeven.


Dit doet me eraan denken dat ik als bhv'er nog steeds de perslucht training aan moet vragen. Morgen eens meteen een mailtje de deur uit doen dat ze dat zsm regelen.
Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS) I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)


helm

 • Gast
Reactie #4 Gepost op: 24 oktober 2008, 13:29:31
http://osha.europa.eu/nl/press/press-releases-nl/eu-health-and-safety-week-launched-to-reduce-workplace-accidents-and-diseases

De Europese Week richt zich op terugdringing van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

De doelstelling van de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk die wordt gehouden van 20-24 oktober 2008, is het aantal werkgerelateerde ongevallen en ziekten te verminderen. De week wordt georganiseerd door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA). De campagneactiviteiten van deze week onderstrepen het belang van het beoordelen van gezondheids- en veiligheidsrisico's. EU-OSHA heeft daarnaast een nieuw rapport over risicobeoordeling uitgebracht waarin praktische manieren onder de aandacht worden gebracht om risico's op de werkplek te beheersen en te beperken.


helm

 • Gast
Reactie #5 Gepost op: 27 oktober 2008, 12:14:38
http://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/actueel/geef_werknemers_inzage_risicos/

Geef werknemers inzage in risicoís

FNV Bondgenoten pleit er voor dat werknemers beter geÔnformeerd worden over de risico's op hun werk. In de oude Arbowet was de inzage goed geregeld. Na de wijzigingen in de wet is dit recht voor werknemers onduidelijk geworden.

Een werknemer met gezondheidsklachten wilde weten of zijn klachten met zijn werk als installateur te maken hadden. Om te kunnen beoordelen of zijn ziekte door het werk veroorzaakt werd; en om te bekijken welke maatregelen hij en het bedrijf zouden moeten nemen om zijn gezondheid te beschermen, vroeg hij de ri&e (risico inventarisatie en -evaluatie) op. Hij heeft de ri&e alleen ter inzage gekregen. Daar kon hij niets mee, want het was een erg technisch document. Hij wilde er graag andere deskundigen naar laten kijken. Dat was niet mogelijk, omdat de werkgever weigerde hem een afschrift mee te geven.

Peiling
Uit een peiling van FNV Bondgenoten blijkt dat ruim 25 procent van de werknemers problemen heeft met het beschikbaar krijgen van een afschrift van de ri&e. Daarnaast blijkt dat de wel beschikbare ri&e's vaak van matige kwaliteit zijn. De documenten zijn niet bijgewerkt, beschrijven niet alle relevante risico's en risicobeperkende maatregelen ontbreken of worden niet uitgevoerd.

Verslechtering door nieuwe Arbowet
In de nieuwe Arbowet hoeft de ondernemingsraad geen afschrift meer van het verslag van de arbeidsinspectie na een controle of bezoek te krijgen. Een andere verslechtering is het niet meer hoeven verstrekken van een exemplaar van de ri&e door de werkgever. Minister Donner vindt dit dan ook niet nodig.

Verbazing
Met brieven aan Minister Donner probeert de FNV de minister te overtuigen van zijn ongelijk. Bestuurder Hartveld: "Tijdens een recent seminar van de Europese vakbeweging, waarbij 23 lidstaten vertegenwoordigd waren, bleek het standpunt van onze minister op grote verbazing te stuiten."


helm

 • Gast
Reactie #6 Gepost op: 29 oktober 2008, 18:19:07
http://www.ad.nl/rotterdam/rivierenland/2727376/Onderzoek_ongeval_dakdekker.html

Onderzoek ongeval dakdekker
HARDINXVELD-GIESSENDAM - De Arbeidsinspectie rondt in december het onderzoek af naar het ongeval aan de Broekseweg in Hardinxveld-Giessendam.
Een 45-jarige dakdekker uit Bergen op Zoom viel van het dak van een koeienstal, waarop hij zonnecollectoren aan het plaatsen was.

Aan de hand van de onderzoeksresulaten bepaalt jusitie of het bedrijf Gratis Zon wordt vervolgd.

De dakdekker stapte 23 september op een ligplaat op het dak en viel zes meter. De man was niet aangelijnd, terwijl dit verplicht is.

,,Ik had net nieuw beveiligingsmateriaal aangeschaft. Ik heb dit aangereikt en ben elders op het terrein aan het werk gegaan. Ik heb niet gezien dat hij het niet heeft gebruikt,'' vertelt eigenaar Marcel Vermaat van Gratis Zon. Vermaat had de dakdekker ingehuurd en is daardoor verantwoordelijk voor diens veiligheid.

De dakdekker heeft zijn rechterarm en zeven ribben gebroken. Ook heeft hij door de val in de gierbak koeienstront binnen gekregen.


helm

 • Gast
Reactie #7 Gepost op: 29 oktober 2008, 19:44:23
http://www.flakkeeweb.nl/flakkee-actueel/oefening-ziekenhuis-dirksland-29102008.html
met foto's

Oefening ziekenhuis Dirksland
Dirksland - Dinsdag 28 oktober 2008 heeft er in het ziekenhuis te Dirksland een oefening plaatsgevonden voor de BedrijfsHulpVerlening (BHV) en de brandweer van Dirksland, Melissant en Sommelsdijk. In de westvleugel was rond 20:00 uur door nog onbekende oorzaak brand ontstaan in een meterkast. In deze vleugel bevonden zich op dat moment negen personen, acht patiŽnten en een verpleegster. Door de snelle inzet kon de BHV nog twee personen redden.

Omdat de kast dichtbij de deur van de gebruikte zaal zat, kon de BHV de mensen daar niet redden. De brandweer had 35 minuten nodig om te kunnen beginnen met blussen. De deuren van het ziekenhuis zijn een half uur brandwerend. Als dit in het echt zo zou zijn gegaan, zou dat het leven hebben gekost aan zes patiŽnten en een verpleegster.

De geredde patiŽnten werden opgevangen in een veilig deel van het ziekenhuis. Hier werd ook een persconferentie belegd.


helm

 • Gast
Reactie #8 Gepost op: 6 november 2008, 20:21:02
http://nieuws.nl.msn.com/algemeen/article.aspx?cp-documentid=10670249

Poederbrief afgeleverd bij zorgverzekeraar VGZ

(Novum) - Bij een vestiging van zorgverzekeraar VGZ in Eindhoven is dinsdagmiddag een poederbrief bezorgd. Dat laat de brandweer weten.

De medewerker die de brief rond 12.00 uur opende, deed die meteen in een plastic zak en stopte die in een afsluitbare bak. Een bedrijfshulpverlener heeft tien medewerkers in twee kamers geŽvacueerd. De brandweer heeft de brief verpakt en opgestuurd voor onderzoek. De ontruimde kamers waren dinsdagmiddag nog niet vrijgegeven.

De tien medewerkers zijn naar huis gegaan om bij te komen van de schrik.


helm

 • Gast
Reactie #9 Gepost op: 15 november 2008, 08:02:03
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4050066.ece/Tiener_gewond_bij_bedrijfsongeval_in_Hoogezand

Tiener gewond bij bedrijfsongeval in Hoogezand

hoogezand - Bij een bedrijfsongeval aan de Industrieweg in Hoogezand is woensdagmiddag een 16-jarige jongen uit die plaats gewond geraakt. De tiener was aan de slag bij een machine, toen hij werd geraakt door een voorwerp dat van de machine schoot. Hij moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. De arbeidsinspectie is over de zaak geÔnformeerd.