BHV /ARBO nieuwtjes

Auteur Topic: BHV /ARBO nieuwtjes  (gelezen 42672 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 15 november 2008, 08:03:30
http://www.elsevier.nl/web/Artikel.htm?contentid=211560

Man bedolven onder baal stro van 300 kilo

woensdag 12 november 2008 - Een 49-jarige man uit Erica is woensdag bij een bedrijfsongeval zwaargewond geraakt toen een pak stro van ongeveer driehonderd kilo bovenop hem viel. Dat laat de Drentse politie weten.

De man zat in de Ericasestraat in zijn woonplaats op een shovel en wilde het stro daarmee optillen. Daarbij viel het pak door nog onbekende oorzaak op de man. Het pak rolde vanzelf weer van hem af. De man is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politiewoordvoerder was de man nog aanspreekbaar. Hij zou zelf om hulp hebben geroepen.

Over de aard van de verwondingen is niets bekendgemaakt. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval.


helm

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 17 november 2008, 19:07:35
http://www.logistiek.nl/supply-chain/logistiek-vastgoed/nid7407-bommelding-bij-dhl-exel-in-helmond.html

Bommelding bij DHL Exel in Helmond

Het pand van DHL Exel Supply Chain in Helmond is gistermiddag een uur ontruimd na een bommelding. Die bleek uiteindelijk vals. Alle werknemers moesten rond twaalf uur met spoed het pand uit, nadat telefonisch een melding was binnengekomen dat er in het pand een explosief lag.

Politie, brandweer en ambulances rukten uit. "Dat is standaard bij zo'n melding", aldus een politiewoordvoerder in het Eindhovens Dagblad. Een zogeheten Territoriale Explosieven Verkenner, een specialist in explosieven binnen het politieteam, kwam tot de conclusie dat het om een loos alarm ging. Van paniek is geen sprake geweest, aldus een bedrijfshulpverlener (BHV'er) bij DHL Exel Supply Chain.

Goede oefening
Het personeel is volgens de geldende BHV-richtlijnen naar buiten toe gedirigeerd. Ze wisten niet dat het om een bommelding ging. Alles verliep binnen de gestelde tijd, aldus de BHV'er. "Dit was meteen een goede oefening." Die werd gistermiddag overigens al geëvalueerd. "Om te kijken wat er eventueel nog beter kan."

Mopperende chauffeurs
De vrachtautochauffeurs reageerden volgens het Eindhovens Dagblad minder enthousiast. "Dit uur haal ik vandaag niet meer in." De Poolse en Russische chauffeurs, regelmatige klanten bij de logistiek dienstverlener zijn in hun eigen taal op de hoogte gesteld van de ontruiming.


helm

  • Gast
Reactie #12 Gepost op: 17 november 2008, 19:19:30
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/11/14/H079.htm

Kantorencomplex ontruimd na onwel worden

ARNHEM Vrijdagmorgen 14 november is een groot kantorencomplex aan de Groningensingel in Arnhem ontruimd geweest na diverse meldingen over misselijkheid bij medewerkers waarvan er enkele onwel waren geworden. De klachten bleken te komen door de lijm die gebruikt werd bij werkzaamheden aan een nieuwe vloer. In het gebouw was de lijmlucht goed te ruiken. Nadat het gebouw was geventileerd en metingen van de brandweer niets aan toonden, werd het gebouw om 13.40 uur weer vrijgegeven.

Die ochtend zijn meerdere mensen, werkzaam in het gebouw, ziek naar huis gegaan en hadden velen last van klachten als misselijkheid en duizeligheid. Rond 11.00 uur is in de hal van het complex iemand onwel geworden waarop de hulp van een ambulance werd gevraagd. De ambulancemedewerkers hebben vervolgens de brandweer ter plaatse laten komen om metingen naar de stof te verrichten. Vervolgens is direct besloten tot ontruiming van het gebouw. De BHV organisaties van diverse bedrijven, hebben in samenwerking met de politie het gebouw snel ontruimd.

Het bleek te gaan om de stof Methylmethacrylaat. Een stof die verwerkt is in de lijm die in dit geval gebruikt werd bij het maken van een nieuwe vloer. Blootstelling aan een grote hoeveelheid van deze stof kan misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. De reden dat hier de stof zoveel klachten heeft veroorzaakt wordt onderzocht door de arbeidsinspectie. De geneeskundige dienst geeft aan dat de stof, naar verwachting op de lange termijn, geen blijvende klachten zal veroorzaken.

Na 2,5 uur ventileren en het uitvoeren van metingen bleek het gebouw vrij te zijn van de stof waarop het gebouw werd vrijgegeven.


helm

  • Gast
Reactie #13 Gepost op: 1 december 2008, 16:45:37
http://www.logistiek.nl/warehousing/heftrucks/nid7481-heftruckongevallen-jarenlang-onderschat.html

Heftruckongevallen jarenlang onderschat

Het aantal heftruckongevallen ligt met 1700 per jaar beduidend hoger dan altijd werd aangenomen. De Arbeidsinspectie registreerde over de afgelopen vijf jaar gemiddeld 170 aangemelde heftruckongevallen met ernstig letsel, waarvan circa 5 met dodelijke afloop.

De nieuwe informatie is enerzijds gebaseerd op de gebruikelijke analyse van door de Arbeidsinspectie (AI) onderzochte ongevallen. Dit zijn echter alleen de ernstige ongevallen, waarvoor een meldingsplicht geldt en die ook daadwerkelijk zijn gemeld. Daarnaast is er nu voor het eerst ook gebruik gemaakt van het Letsel Informatiesysteem (LIS) van de ‘Stichting consument en veiligheid'. Hierin zijn onder andere ook alle overige heftruck gerelateerde ongevallen opgenomen, waarbij mensen terecht komen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, zonder dat dit aan de Arbeidsinspectie is gemeld. Dit verklaart de forse toename.

Oorzaken & aanbevelingen

Bij ernstige ongevallen gaat het in 36% van de gevallen om een voetganger die is aangereden door een heftruck. In 40% van die gevallen heeft het slachtoffer daardoor botbreuken opgelopen. Maar ook hoofdletsel (13%) en amputaties (8%) komen voor. Volgens de Arbeidsinspectie komen aanrijdingen nog steeds het meest voor. Dit komt vooral door het ontbreken van een goede scheiding tussen zones voor voetgangers en heftrucks, gevolgd door het niet tijdig zien of horen van elkaar. Reflecterende kleding maakt voetgangers beter zichtbaar voor heftruckchauffeurs. Een gematigde rijsnelheid van de heftruck kan volgens de Arbeidsinspectie ook al veel soelaas bieden.


helm

  • Gast
Reactie #14 Gepost op: 5 december 2008, 09:21:07
http://www.ad.nl/denhaag/zoetermeer/2824589/Verbazing_over_opsluiting_na_brandalarm.html

Verbazing over 'opsluiting' na brandalarm

ZOETERMEER - "Misschien ben ik wel dom, maar als er nu eens echt brand was geweest? Dan waren die deuren ook niet opengegaan! En de gevolgen laten zich dan raden.'' Zomaar een van de tientallen reactie op www.AD.nl op het artikel dat in deze krant stond over het vastzitten van bewoners van verpleeghuis Monteverdi na het afgaan van het brandalarm.
In een huis werden tosti's gebakken, waar het alarm op aansloeg. De brandweer kon vervolgens het alarm niet reseten, waardoor de lift het niet deed en bewoners niet weg konden. Een uitje naar de kerstmarkt viel hierdoor in het water.

"Ergo, als er echt brand was geweest, had men als ratten in de val gezeten en was de kop 'tientallen doden bij brand verpleeghuis' geweest? Laten we hopen dat dat niet klopt en er wel degelijk mogelijkheden voor ontruiming zijn bij brand,'' laat Thomas uit Utrecht weten. ,,Het sluiten van deuren is logisch, hiermee voorkom je aanvoer van frisse lucht voor het voeden van de brandhaard,'' laat Willie uit Rotterdam op de website weten. "Ook isoleer je de compartimenten waar geen brand is en koop je tijd voor een evacuatie.''

Dat klopt helemaal, laat een woordvoerster van Monteverdi weten. "We hebben natuurlijk een ontruimingsplan, mocht er echt brand uitbreken. De brandwerende deuren gaan dicht, niet op slot. We hebben speciale BHV'ers die mensen via de trap met allerlei verschillende middelen naar buiten kunnen brengen.''


helm

  • Gast
Reactie #15 Gepost op: 7 december 2008, 12:26:32
http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=persbericht&laag1=37&item_id=200812030058

Einde aan daling aantal arbeidsongevallen

In de periode 2000-2005 is het aantal arbeidsongevallen met verzuim per 100.000 werkenden met gemiddeld 5 % per jaar gedaald. In 2006 lijkt het aantal arbeidsongevallen echter te stabiliseren. Ten opzichte van 2005 is in 2006 een even groot aantal ongevallen met verzuim gemeten en is het aantal ziekenhuisopnamen en dodelijke ongevallen iets toegenomen. In 2006 vonden naar schatting 213.000 arbeidsongevallen plaats, waarvan ruim 4.000 leidden tot ziekenhuisopname. Tweeëntachtig ongevallen hadden een dodelijke afloop.

Dit blijkt uit de vijfde Monitor Arbeidsongevallen in Nederland die TNO, in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in samenwerking met Consument en Veiligheid over het jaar 2006 heeft uitgebracht. Voor de jaren 2002 tot en met 2006 zijn nu betrouwbare kerncijfers over arbeidsongevallen in Nederland beschikbaar.
Toedracht en kosten

In de Monitor Arbeidsongevallen 2006 zijn voor het eerst ook gegevens opgenomen over behandelingen op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een arbeidsongeval. De SEH-afdeling wordt het vaakst bezocht voor snijwonden (26%), verwondingen door vallen (21%) en verwondingen door een bewegend object (19%). De totale directe medische kosten van arbeidsongevallen die hebben geleid tot een behandeling op een SEH-afdeling of tot een ziekenhuisopname worden in Nederland geschat op 83 miljoen euro per jaar. De totale verzuimkosten (tot één jaar) van deze ongevallen bedragen 200 miljoen euro.


helm

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 17 december 2008, 17:57:40
http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/article4212930.ece#reageren

Bommelding Belastingdienst

dinsdag 16 december 2008 EINDHOVEN - Het gebouw van de Belastingdienst aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een bommelding. Later bleek dat het ging om een loos alarm.

Een anoniem persoon belde dinsdagmiddag met de Belastingdienst in Apeldoorn en meldde dat tussen twee en vijf uur een bom zou ontploffen in het Eindhovense pand. Daarop besliste het hoofd van de bedrijfshulpverlening in Eindhoven het gebouw te laten ontruimen.Alle personeelsleden werden geëvacueerd en een half uur later naar huis gestuurd. Zij mochten het gebouw niet meer in, maar konden nog wel hun auto's en fietsen uit de kelder halen.De politie schakelde een bomverkenner in en die constateerde dat het om een valse melding moest gaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de anonieme beller.

Bij de Belastingdienst in Eindhoven werken ongeveer 350 mensen. Hoeveel van hen op het moment van de ontruiming aanwezig waren, is niet bekend.


helm

  • Gast
Reactie #17 Gepost op: 18 december 2008, 08:56:33
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/waterland/article4167823.ece/Vlammenzee_verwoest_bouwmarkt_Big_Boss_in_Purmerend_update_met_video

Vlammenzee verwoest bouwmarkt Big Boss in Purmerend (update met video)

Purmerend - Een enorme brand heeft woensdagavond De Big Boss bouwmarkt in Purmerend volledig verwoest. De brandweer slaagde er niet in het vuur te blussen en liet het pand aan de Purmersteenweg gecontroleerd uitbranden. Personeel en klanten konden op tijd in veiligheid worden gebracht.

De brand, de grootste in Purmerend sinds jaren, ontstond rond kwart over zeven achter in de winkel. De vlammen verspreidden zich razendsnel en binnen de kortste keren stond het hele pand in lichterlaaie. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving gingen het vuur te lijf, maar blussen leek niet veel te helpen tegen de vlammenzee.

Voor de meer dan 150 brandweermannen was het vooral zaak te voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende panden. Pas tegen tien uur meldde een woordvoerder van de brandweer dat het gevaar van overslaan was geweken. ,,We hebben een watergordijn om het gebouw aangelegd: van alle kanten wordt er geblust. Het gebouw zelf laten we uitbranden. Het is totaal verloren.’’

Volgens woordvoerster Judith Spijker van de politie is het aan een ’adequaat optredende bedrijfshulpverlener’ te danken dat er niemand gewond is geraakt. ,,De winkel was nog open toen de brand uitbrak. Maar de bedrijfshulpverlener heeft heel snel al het personeel en de klanten naar buiten weten te krijgen.’’

Onder de bewoners van de Purmersteenweg, pal tegenover de bouwmarkt, ontstond ongerustheid toen op last van de politie de honderden toeschouwers op afstand werden gedreven ’in verband met mogelijk asbestgevaar’. ,,Vreemd dat wij daar niks over horen’’, aldus een bewoner. ,,Zelfs niet ’ramen en deuren dichthouden’. Ik heb een vrouw en drie kleine kinderen binnen zitten en ik maak me zorgen.’’

Een politieagent kon hem gerust stellen. Metingen wezen op dat moment uit dat er geen grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen en evacuatie was niet aan de orde.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk en wordt vandaag onderzocht.


helm

  • Gast
Reactie #18 Gepost op: 4 februari 2009, 20:08:41
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3169192/__Kamer_ontruimd_na_brandalarm__.html
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3172132/__VIDEO_Kamer_ontruimd__.html?p=14,1

Kamer ontruimd tijdens Irak-debat

DEN HAAG -  De Tweede Kamer is woensdagochtend tien minuten ontruimd geweest. Vlak na het begin van het Irak-debat ging het alarm in het gebouw af, maar het bleek later om een oefening te gaan. Een kwartier later ging het debat verder.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vond het moment van de oefening „buitengewoon ongelukkig”, zei ze. Volgens haar ging het om een geplande oefening in het gebouw Koloniën en was het niet de bedoeling dat het alarm door het hele Kamergebouw te horen was.

„Oefeningen moeten worden gehouden worden, maar niet op deze manier.” Ze bood haar verontschuldigingen aan over de gang van zaken.


helm

  • Gast
Reactie #19 Gepost op: 5 februari 2009, 11:22:18
http://www.destentor.nl/regio/salland/4462637/Rabobank-Raalte-ontruimd-na-brandalarm.ece

Rabobank Raalte ontruimd na brandalarm

05-02-09 RAALTE - De Rabobank in Raalte is vanochtend ontruimd nadat het brandalarm klonk. Alle personeel werd naar buiten gedirigeerd. Korte tijd later constateerde de brandweer dat er sprake was van loos alarm en kon iedereen weer naar binnen.

Volgens een woordvoerder van de bank hebben de bedrijfshulpverlening (BHV'ers) de standaardprocedure bij brandalarm in werking gezet. ,,Iedereen is rustig maar snel naar buiten gegaan. Wat de procedure betreft was het een goede test, al was het onbedoeld.''

Voor de hoofdingang van de bank wachtte een aantal klanten voor een dichtte deur. Nadat het personeel weer op de werkplek mochten zij naar binnen, nadat hen excuses was aangeboden voor de vertraging.