BHV /ARBO nieuwtjes

Auteur Topic: BHV /ARBO nieuwtjes  (gelezen 78711 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

 • Gast
Reactie #20 Gepost op: 9 februari 2009, 14:24:30
Ontruiming na explosie TNT Post

VELDHOVEN - De Veldhovense vestiging van TNT Post op de Run is zaterdagochtend na een kleine explosie korte tijd ontruimd.
Tegen elf uur ontplofte een klein pakketje met aanstekers. De bedrijfshulpverlening heeft het pand daarna ontruimd, maar de situatie was volgens de politie snel onder controle. Niemand raakte gewond, de medewerker die het pakketje behandelde, schrok volgens een woordvoerder wel erg. "Vermoedelijk is de aansteker gaan lekken en is door het verplaatsen van het pakketje een vonkje ontstaan, waarna er een explosie ontstond," verklaarde ze.


http://www.ed.nl/regio/veldhoven/4474641/Ontruiming-na-explosie-TNT-Post.ece


helm

 • Gast
Reactie #21 Gepost op: 10 februari 2009, 15:37:39
Kamer bezorgd over arbo-afspraken op de werkvloer

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over hoe weinig afspraken werkgevers met hun werknemers maken over veilig en gezond werken. Vanaf 2010 moeten gedetailleerde regels over arbeidsomstandigheden in de Arbowet worden vervangen door onderlinge afspraken op de werkvloer in zogeheten arbocatalogi.

Tot nu toe zijn nog maar 27 van de circa 250 arbocatalogi goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. Zowel regeringspartijen CDA en PvdA als oppositiepartij SP vroegen minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) donderdag of er niet te snel landelijke regels worden geschrapt en of het straks niet lastig controleren wordt voor de Arbeidsinspectie.

Maar Donner zei juist de druk op de ketel te willen houden. Volgens hem krijgen werkgevers en sectoren die hun arbocatalogus niet op orde hebben, te maken met een strengere beoordeling van de Arbeidsinspectie.

http://www.destentor.nl/algemeen/binnenland/4350500/Kamer-bezorgd-over-arboafspraken-op-de-werkvloer.ece


helm

 • Gast
Reactie #22 Gepost op: 13 februari 2009, 13:28:54
Zzp'er aansprakelijk voor ernstig bouwongeval

Een zelfstandige zonder personeel moet een collega, die ernstig gewond raakte bij een bouwongeval, schadeloos stellen. Dat heeft de Utrechtse kantonrechter bepaald. Ook hoofdaannemer BAM Woningbouw en onderaannemer Wibo uit Lochem zijn aansprakelijk voor de schade die de bouwvakker uit Almere opliep door het ongeval. Het slachtoffer kreeg drie jaar geleden op een bouwplaats in Oosterhout een kalkzandsteenblok van zestig kilo op zijn hand. Daarbij raakten drie vingers verbrijzeld. Twee moesten uiteindelijk volledig worden geamputeerd. De man was door de zzp'er, Douma Lijmwerken uit Dronten, ingeschakeld om te helpen bij het stellen van kalkzandsteenblokken. Het tweetal maakte daarbij gebruik van een zogenoemde warrybok om de blokken te hijsen. Doordat het apparaat een spouwmuur raakte, schoot het blok uit de klem en belandde op de hand van de bouwvakker. Volgens de rechtbank heeft de zzp'er onvoldoende veilig gewerkt en is daarom aansprakelijk. Dat er geen officile arbeidsovereenkomst was tussen de zelfstandige en het slachtoffer, doet daar niets aan af. "Hij heeft hem arbeid laten verrichten in de uitoefening van zijn bedrijf", aldus de kantonrechter in zijn vonnis.
Arbeidsongeschikt
BAM en Wibo worden verweten onvoldoende toezicht op de werkzaamheden van de zzp'er te hebben gehouden. Ook al werd de zzp'er weer via een andere onderaannemer ingeschakeld, de twee aannemers kunnen hun aansprakelijkheid volgens de rechter niet ontlopen. "Ook ten aanzien van hen geldt dat ze arbeid hebben laten verrichten." Hoeveel de bedrijven het slachtoffer moeten betalen is nog niet bekend. De bouwvakker is door het ongeval arbeidsongeschikt geraakt.

http://www.cobouw.nl/nieuws/2009/02/12/Zzp-er-aansprakelijk-voorernstig-bouwongeval.xml


helm

 • Gast
Reactie #23 Gepost op: 6 maart 2009, 17:21:00
Evacuatie-oefening school opent ogen

AALST - De ontruimingsoefening van basisschool Den Boogerd in Aalst gistermiddag laat volgens interim directeur Hans Teegelbeckers duidelijk het tekort aan bedrijfshulpverleners (BHV'ers) op school zien.

Met officieel n BHV'er op de school in Aalst werd duidelijk dat het er meer moeten zijn om de veiligheid van de kinderen en het personeel bij calamiteiten te waarborgen. "Het is niet alleen een probleem bij ons op school", constateert Teegelbeckers na de ontruimingsoefening. "In deze gemeente en wellicht in op veel meer plaatsen is er een tekort aan BHV'ers op school." De oefening is voor de school een echte 'eye-opener', bleek tijdens de evaluatie na de ontruiming.

Twaalf waarnemers, vrijwilligers van de EHBO Aalst, vulden evaluatieformulieren in die vervolgens door de oefenleider Andr Boos werden verzameld. Als lid van het gensceneerde crisisteam legde hij waarnemingen neer bij interim directeur Teegelbeckers, adjunct-directeur Jan Boonekamp (de enige BHV'er op school), voorzitter van de EHBO Aalst: Ab Fortuin en wethouder Guus Krhe. De conclusie: de oefening krijgt een voldoende maar wel met een paar kanttekeningen.

Brandweercommandant Jan Oomen constateerde het als eerste. Tijdens de oefening liet hij al aan Teegelbeckers weten dat er te weinig informatie was voor de brandweer bij aankomst. "Er zou iemand bij het hek moeten staan met informatie zoals een plattegrond en of er nog mensen in het gebouw zijn." Een ander punt is het open-deurenbeleid van de school. "Wij hebben onze deur altijd open staan. Je staat er niet bij stil, maar na zo'n oefening besef je ineens dat er ook ouders zomaar naar binnen kunnen gaan om hun kinderen te zoeken", beseft adjunct directeur Boonekamp nadat hij daar door de brandweer op gewezen was. "Het zijn van die kleine dingen waar niet veel aandacht aan wordt gegeven, maar die nu ineens zichtbaar worden." Ook het niet dragen van vestjes door het personeel is iets waar de school meteen werk van gaat maken.

Toch blijft de veiligheid van de kinderen bovenaan staan en op dat gebied viel er volgens het crisisteam geen aanmerkingen te maken. "Alle kinderen waren gevacueerd en geteld in minder dan drie minuten", voegt oefenleider Boos toe.

Fortuin laat duidelijk merken het hier niet helemaal eens mee te zijn. "De veiligheid is inderdaad het allerbelangrijkste en daarom moet er serieus gekeken worden naar het tekort aan BHV'ers op de school. Ook wethouder Guus Krhe erkent het probleem en zal samen met de school stappen ondernemen. "Het is belangrijk genoeg om het onder de aandacht te brengen en Den Boogerd als voorbeeld voor andere scholen in de gemeente te stellen."


http://www.brabantsdagblad.nl/regios/bommelerwaard/4613621/Evacuatieoefening-school-opent-ogen.ece


helm

 • Gast
Reactie #24 Gepost op: 15 maart 2009, 07:33:42
Brandweer dankt BVHer

De brandweer in Zeist complimenteert een Bedrijfshulpverlener (BHVer) voor zijn doortastende optreden bij een ongeluk aan de Oude Woudenbergse Zandweg in Zeist op zondag 8 maart. Op die dag vond een eenzijdig ongeval plaats waarbij de bestuurder van een personenauto frontaal tegen een boom klapte. Het slachtoffer werd door de brandweer rechtstandig uit het voertuig gehaald in verband met eventueel nek- en rugletsel. De BVHer was toevallig ter plaatse en verleende in afwachting van de brandweer in de tussentijd uitstekende hulp aan het slachtoffer. Deze hulp was wegens brandgevaar niet zonder risico. Het slachtoffer heeft door de klap letsel opgelopen aan ribben en hartspier. Hij moet uit voorzorg een tijdje in het ziekenhuis blijven.

http://www.meduca.nl/meduca-nieuws.xml


Max4711

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 65
Reactie #25 Gepost op: 15 maart 2009, 21:54:04
Brandweer dankt BVHer

De brandweer in Zeist complimenteert een Bedrijfshulpverlener (BHVer) voor zijn doortastende optreden bij een ongeluk aan de Oude Woudenbergse Zandweg in Zeist op zondag 8 maart. Op die dag vond een eenzijdig ongeval plaats waarbij de bestuurder van een personenauto frontaal tegen een boom klapte. Het slachtoffer werd door de brandweer rechtstandig uit het voertuig gehaald in verband met eventueel nek- en rugletsel. De BVHer was toevallig ter plaatse en verleende in afwachting van de brandweer in de tussentijd uitstekende hulp aan het slachtoffer. Deze hulp was wegens brandgevaar niet zonder risico. Het slachtoffer heeft door de klap letsel opgelopen aan ribben en hartspier. Hij moet uit voorzorg een tijdje in het ziekenhuis blijven.

http://www.meduca.nl/meduca-nieuws.xml

BHV of BVH?  ;)in iedergeval roept bovenstaande tekst wel een vraag op:
De bhvtaak strekt zich tot het bedrijventerrein of in samenwerkingsverband daarbuiten.
In deze krijgt de bhvr een pluim voor het geleverde werk.
Verkeerde interpretatie van het incident met als gevolg letsel of schade aan, ( legio voorbeelden te bedenken) bijvoorbeeld de bhvr in eigenpersoon, buiten het bedrijfsterrein, iemand van de forumleden enig idee hoe dit juridisch in elkaar steekt?


(Vanuit mijn optiek is alles buiten het bedrijfsterrein, hulp op de openbare weg en geen bhv)


helm

 • Gast
Reactie #26 Gepost op: 19 maart 2009, 20:16:29
Onverwachte ontruimingsoefening legt zittingen stil

Zutphen, 19 maart 2009 - De bezoekers en medewerker werden donderdag 18 maart volkomen verrast door het ontruimingssignaal. Gelukkig was het de jaarlijkse ontruimingsoefening van het gerechtsgebouw te Zutphen. Ook deze keer leverde het waardevolle informatie op. Het gerechtsbestuur en het managementteam van het Openbaar Ministerie bedanken hen voor hun medewerking en begrip.

De oefening
Het ontruimingssignaal ging rond 14.00 uur af, waarop iedereen de oproep kreeg het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. Er was gekozen voor een ontruimingsoefening zonder calamiteit, zoals een brandmelding. Dit om de werkprocessen zo min mogelijk te verstoren en de BHV'ers (bedrijfshulpverleners) gelegenheid te geven zich te richten op het ontruimen van alle bouwdelen.

Nagenoeg vlekkeloos
De bedrijfshulpverleners zorgden voor een goede manier van ontruimen. Deze prestatie werd ditmaal geleverd met slechts een beperkt aantal BHV'ers. Binnen twee minuten na het ontruimingssignaal stond vrijwel iedereen buiten.

Waarom ontruimen
Het oefenen van ontruimingen is zeer belangrijk omdat je moet weten wat je moet doen in geval van een calamiteit. Daarom oefent de BHV-organisatie regelmatig een ontruiming. Een oefening houdt de medewerkers en BHV'ers scherp. Ontruimingsoefeningen zijn daarnaast wettelijk verplicht volgens de Arbowet.

http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/03/19/R187.htm


helm

 • Gast
Reactie #27 Gepost op: 20 maart 2009, 07:59:42
Brand bij daklozenopvang in Leeuwarden

De Leeuwarder brandweer werd Donderdagmiddag rond 17:00 gealarmeerd voor een woningbrand bij De Terp in de Goudenregenstraat.

Bij daklozen opvang De Terp in de Goudenregenstraat was een brandje in de keuken van het pand. Dit zorgde voor rookontwikkeling binnen en was van buitenaf heel licht zichtbaar.

Vanwege de brand werd het hele pand ontruimd. De mensen werden door de BHV naar de naastgelegen kerk gebracht. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand snel onder controle. Nadat na ongeveer een half uur de brand gedoofd was en de rook verdreven was, kon iedereen weer naar binnen.

http://www.112-nieuws.nl/004183/brand-bij-daklozenopvang-in-leeuwarden/


helm

 • Gast
Reactie #28 Gepost op: 24 maart 2009, 20:50:03
Drie dagen calamiteitenoefeningen in UMCG

24 maart 2009 Op maandag 23, dinsdag 24 en woensdag 25 maart organiseert de bedrijfshulpverlening van het UMCG een calamiteitenoefening. Tijdens deze oefening worden niet alleen de eigen UMCG-hulpverleners ingezet, maar ook de Brandweer Groningen zal in actie komen. Dit betekent ook dat er brandweervoertuigen het UMCG-terrein opkomen, alsof er een echte calamiteit is. Op alle dagen vindt de oefening plaats tussen 08.30 en 11.30 uur. De oefening is bedoeld om de procedures te oefenen, en om de samenwerking tussen de UMCG-hulpverleners en de brandweer te oefenen.

Helidek: rook maar geen vuur
Op dinsdag 24 maart vindt de oefening op het helikopterdek plaats. Om de calamiteit zo goed mogelijk na te spelen, wordt er onder andere gebruik gemaakt van een rookmachine. De situatie kan er daardoor alarmerend uitzien. De betrokken hulpverleners hebben de situatie echter volledig onder controle.

http://www.umcg.nl/azg/nl/nieuws/nieuwsberichten/188774


helm

 • Gast
Reactie #29 Gepost op: 1 april 2009, 17:19:15
Plaats van gsm duidelijk bij bellen naar 1-1-2

Sinds deze week is het voor politie, brandweer of ambulancedienst duidelijk waar iemand is die met een mobiele telefoon naar het alarmnummer 1-1-2 belt. De locatie van de gsm-mast die gebruikt wordt, komt binnen bij de 1-1-2-alarmcentrale in Driebergen. Die kan de locatiegegevens doorgeven aan de ingeschakelde hulpdiensten.

Het doorgeven van de plaats van de telefoon is bijvoorbeeld belangrijk als iemand die 1-1-2 belt niet precies weet waar hij is. Of als hij gewond is en mondeling niet meer duidelijk kan maken waar hij is.

http://www.minbzk.nl/117793/plaats-van-gsm