Opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Auteur Topic: Opleiding tot ambulanceverpleegkundige  (gelezen 154276 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Joost -VIG-

  • Gast
Reactie #20 Gepost op: 8 februari 2009, 19:26:06
Hallo,

Toch nog even reageren, want ik zit er in het dagelijks leven middenin ;D. Alles wat ik heb gelezen over competentie gericht, portfolio is allemaal grotendeels waar. Maargoed ik kom er eenmaal niet omheen en heb het maar geaccepteerd. Anders wordt ik nooit pleeg ;). Dat alleen theorie wordt getoetst is niet helemaal waar. Ik doe de BBL opleiding en werk in een ziekenhuis, die mij naar school stuurt en krijg salaris. Voor de oude rotte onder ons de oude inservice opleiding. ;) Als ik op school een deelkwalificatie met een voldoende heb afgerond mag ik ermee aan de slag in de praktijk en moet ik met mn werkbegeleider gewoon de praktische handelingen aftekenen. Dat betekent in deze tijd niet alleen het infuus en dergelijken maar ook ontslag, zorg coordineren, klinische les, opname van diverse categorien patienten etc etc. Dus ik vind dat zeker niet alleen de theorie wordt beoordeeld. Bij mij in mn gezin wonen verpleegkundge van de oude A en wij zijn meer tot de conclussie gekomen dat de opleiding nu meer gericht is op procedures en didactiek dan vakinhoudelijk. Daarmee bedoel ik de bekende kreten dat de nieuwe generatie plegen niet kunnen rekenen en weinig van anatomie weten. Ik kan alleen voor mezelf zeggen dat ik dat soort dingen voor mezelf wel aardig bijhoud.
Ook bij mij in de opleiding en in de instelling leer je aan het einde van de opleiding verandwoordelijk te zijn voor de afdeling.

Maargoed, de wereld is nou eenmaal niet zwart-wit maar grijs heb ik me welleens laten vertellen. :D

Groetjes Joost


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #21 Gepost op: 9 februari 2009, 09:41:58
Joost,

De situatie die ik beschreef was van toepassing bij de HBO-V en niet de MBO-V. Wij hebben geen MBO-V'ers meer omdat ze in de praktijk vaak het kennisniveau niet hebben om de stage goed tot zijn recht te laten komen. Schrik niet, ik doe geen uitspraken over de MBO-V opleiding op zich, of over de studenten. Het blijkt gewoon uit de praktijk dat deze mensen moeite hebben met de stof die wij aanbieden en dat we te veel tijd in de basiskennis moeten stoppen waardoor het doel van de stage, bij lange na, niet wordt gehaald.

Het gaat, overigens, hier niet om een snuffelstage van een paar dagen. Daarvoor is iedere MBO-V met belangstelling voor het vak welkom. Het gaat hier om een afstudeerstage van 3 tot 6 maanden. De HBO-v afstudeerproject draaien we al een aantal jaren met succes; de MBO-V hebben we dit jaar, bij wijze van proef, gedraaid.  Het is helaas niet zo bevallen, des te meer omdat de stagiaires zelf het gevoel kregen om in de stof de verzuipen.

Dat gezegd hebbende, ik ben van mening dat een MBO-V student die de lange weg heeft bewandeld om op de ambulance te komen minstens zo goed is, zo niet beter! Het is gewoon een kwestie van stapsgewijs kennis vergaren.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Joost -VIG-

  • Gast
Reactie #22 Gepost op: 9 februari 2009, 10:02:41
Oke O0

Ik ging eigenlijk meer in op het competentie gericht leren want die is ook bij de MBO-V van toepassing. De ambulance, ja het was ooit wel een droom maar ik weet het eerlijk gezegt nog niet. Als ik ooit mn draai heb gevonden op een SEH of IC is dat ook erg leuk. Het probleem zit hem een beetje in dat er zo weinig NA de ambulance is. Het MMT gaat mijn voorkeur niet uit want ik vind dat al die kennis en ervaring die je dan tegen die tijd hebt opgedaan niet kwijt kan in de spullen aangeven aan de MMT arts. Daarbij ben ik ook niet zo een hoogvlieger :-[. Laat mij maar lekker aan de grond:P.
Wat ik zoal lees over de rapid responder met eigen auto etc lijkt me wel weer intresanter. Laatst stond er in vakblad bijzijn nog een stuk over in.

Nu we het toch zo over HBO-V en MBO-v hebben, vind ik het vrij discutabel om dezelfde opleiding op 2 verschillende niveaus te geven. Het ene welleens waar op een andere manier les gegeven en mannagement erbij maar daar houd het dan wel zo een beetje op. Sommige beweren meer voorbehouden handelingen te mogen doen maar dat is ook een fabeltje. Daarbij geld nog steeds het verhaal bekwaam.......juist!
Als ik bij wijs van spreken met mn MBO-V straks de kaderopleiding zou doen of mannagement ben ik net zover.
Maargoed een pleeg = een pleeg hoor vind ik ;) I

k hoop op een gegeven moment een leuke specialisatie op te pakken als ik klaar ben en ik kijk wel waar het me brengt. Wie weet toch ooit op die gele bus :D.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #23 Gepost op: 9 februari 2009, 12:18:30
Joost,

Er zijn genoeg ontwikkelingen in ons vak om het interessant te houden. Je hoeft niet je hele carrière ambulanceverpleegkundige te blijven. Een relatief nieuwe fenomeen is de Nurse Practitioner Spoedzorg. Momenteel wordt er vorm aan dit project gegeven. Wellicht dat het veel verder is als jij klaar bent met je vooropleidingen. Daarnaast zijn er altijd management- of docentwegen te bewandelen.

Ik zou me niet blindstaren op een rapid responder. In de praktijk worden ze juist ingezet voor de vage meldingen waar helemaal geen ambu bij hoeft of de hele dag voorwaarde scheppend rijden. De naam klinkt erg dynamisch, de invulling valt wat tegen.

Groeten,

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #24 Gepost op: 10 februari 2009, 21:54:57
Ik baal persoonlijk erg van de rompslomp die heeft geeft eer je AVP kunt worden. Ik vind veel dingen in de zorg leuk, alleen ambulancezorg heeft gewoon mijn hart.

Het is toch een heel logisch gedrag dat je dat werk dan graag zo snel mogelijk wilt doen, zonder al die stappen te hoeven overbruggen. Ik snap niet dat er een wat specifiekere opleiding wordt gegeven om mensen tot AVP op te leiden.

Ook op de HBO-v wordt er te weinig aan gedaan, waardoor een specialisatie een vereiste wordt. Telemetrie, infusie, ecg's lezen, ziekteleer e.d. wordt naar mijn mening veels te weinig aan gedaan. Als je hier op een HBO-v al mee begint ben je al veel dichter bij die benodigde handelingen/ klinische blik die een AVP moet hebben.


(even steken. Heb graag jullie mening over deze uitspraak.)

Uiteindelijk staat er precies in het LPA wat er gedaan moet worden.....dat is toch geen hogere wetenschap? En ieder mens kun je de handelingen leren... stamp mensen 4 jaar lang op niveau 5 vol met anatomie, fysiologie, handelingen e.d. en laat ze stages lopen in het ziekenhuis om de kennis toe te passen. et voila.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


estherr

  • CCU Verpleegkundige
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 10
Reactie #25 Gepost op: 11 februari 2009, 14:01:02

 En ieder mens kun je de handelingen leren... stamp mensen 4 jaar lang op niveau 5 vol met anatomie, fysiologie, handelingen e.d. en laat ze stages lopen in het ziekenhuis om de kennis toe te passen. et voila.

Je schrijft dat de studenten volgestampt dienen te worden met anatomie, fysiologie en handelingen. Ik zit nu in het 4e jaar van mijn hbo-v, maar ik heb echt té weinig kennis van de anatomie en fysiologie. Dan moet er eerst wat veranderen aan de opleiding denk ik zo....


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #26 Gepost op: 11 februari 2009, 15:49:53
Dat beschrijf ik daarvoor ook in m'n comment. De opleiding is nu te weinig toereikend. Ik heb dan veel voordeel behaald uit het feit dat ik op de cardiologie en chirurgie heb stagegelopen, alleen op de cardiologie kon ik geen ecg's lezen iets wat op mijn part wel in de opleiding had gemogen.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #27 Gepost op: 11 februari 2009, 17:26:04
Dag,

Ik heb net als Freeze een duidelijke ambitie richting ambulancezorg. Aan de ene kant vindt ik het `jammer`dat er geen directere weg is, aangezien er veel mensen zijn die een duidelijk doel hebben.

Aan de andere kant heb je de basiskennis en ervaring nodig om een goede ambu.vpk te worden. Alleen het is wel zo dat ik op de HBO-V veel theorie krijg die voor mij weinig tot geen meerwaarde hebben en ik vind dat we te weinig theorie krijgen wat er gericht is op het verpleegkundige beroep: zoals anatomie en fysiologie enzo.

Ik heb vernomen dat er een nieuwe opleiding wordt gecreerd, waar mensen binnen 4 jaar worden opgeleid tot ambulanceverpleegkundige (vergelijkbaar met een paramedic systeem). Waarom zou je dit ook niet kunnen creeren ? Zoals Freeze zegt is (bijna) alles geprotocolleerd. Wat zijn jullie meningen hierover ?

Ik zelf probeer via stage`s (cardiologie/IC, evt ambulance) ervaring op te doen om uiteindelijk mijn doel te bereiken.

gr martien


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #28 Gepost op: 11 februari 2009, 22:32:33
Ik baal persoonlijk erg van de rompslomp die heeft geeft eer je AVP kunt worden. Ik vind veel dingen in de zorg leuk, alleen ambulancezorg heeft gewoon mijn hart.

Het is toch een heel logisch gedrag dat je dat werk dan graag zo snel mogelijk wilt doen, zonder al die stappen te hoeven overbruggen. Ik snap niet dat er een wat specifiekere opleiding wordt gegeven om mensen tot AVP op te leiden.

Ook op de HBO-v wordt er te weinig aan gedaan, waardoor een specialisatie een vereiste wordt. Telemetrie, infusie, ecg's lezen, ziekteleer e.d. wordt naar mijn mening veels te weinig aan gedaan. Als je hier op een HBO-v al mee begint ben je al veel dichter bij die benodigde handelingen/ klinische blik die een AVP moet hebben.


(even steken. Heb graag jullie mening over deze uitspraak.)

Uiteindelijk staat er precies in het LPA wat er gedaan moet worden.....dat is toch geen hogere wetenschap? En ieder mens kun je de handelingen leren... stamp mensen 4 jaar lang op niveau 5 vol met anatomie, fysiologie, handelingen e.d. en laat ze stages lopen in het ziekenhuis om de kennis toe te passen. et voila.


Dat is nou net het soort AVP-en die we kunnen missen als kiespijn, het zal een achteruitgang van de ambulancezorg en de beroepsgroep van ambulanceverpleegkundigen betekenen.  LPA is een richtlijn, geen kookboekverpleegkunde/geneeskunde. Ervaring en kennis buiten het LPA om heb je zeker nodig om een goede AVP en ACH te kunnen zijn.
AVP worden is best een lange weg
en voor sommigen die het graag willen worden zal het wel eens te lang lijken, maar beroepservaring komt met de jaren. Als je iets wilt bereiken moet je vooral geduld leren oefenen en kennis en kunde verkrijgen.
Mij duurde het ook wat lang maar als je echt wil bereik je uiteindelijk je doel.

Een HBO-V vooropleiding gevolgd door een adequate instroom in een acute zorg opleiding met als uitstroomvariant AVP is mijns inziens de beste wijze van opleiden. Andere uitstroomvarianten kunnen dan bijv. IC CCU SEH etc. zijn.

En als hekkensluiter, een AVP van rond een jaar of 21 heeft toch echt te weinig mensenkenis en (levens)ervaring en weerbaarheid etc etc om als AVP te kunnen functioneren, moet e rniet aan denken dat we hier amerikaanse situaties krijgen met 21 jarige EMT's en paramedics.... :( :'(
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #29 Gepost op: 12 februari 2009, 17:36:36
Het was een steekopmerking. Verder geen uitspraak van mezelf.

Over het levenservaring gebeuren. Dat is toch geheel persoonlijk? Er zijn ook mensen van 21 die een f-16 vliegen, politieagent zijn e.d. Waarom zou ambulancepersoneel dat niet kunnen. Het is maar net hoe volwassen je bent qua karakter toch?

Een gedegen, meer specifiekere opleiding kan voldoende zijn een "geschikt" persoon het werk te laten doen. In Engeland hebben ze ook specifieke opleidingen en daar werkt het ook toch?

Een arts wordt toch ook gewoon opgeleid tot chirurg zonder eerst huisarts te worden.

Nogmaals dit is niet mijn mening, maar ik wil graag meer inzicht krijgen waarom er zo op ervaring wordt gehamerd...
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.