Speciale hulpteams brandweer voor nucleaire, biologische of chemische aanslagen

Auteur Topic: Speciale hulpteams brandweer voor nucleaire, biologische of chemische aanslagen  (gelezen 4172 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

fireman77

 • Gast
De brandweerkorpsen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Apeldoorn en Groningen krijgen speciale hulpteams die moeten uitrukken naar bij aanslagen in hun regio met nucleaire, biologische of chemische middelen. De hulpverleners moeten binnen een uur ter plekke kunnen zijn.
Met deze regio's is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken het hele land logistiek afgedekt. Niet alle Nederlandse korpsen worden met dergelijke teams uitgerust, omdat dat te duur zou worden. De hulpteams krijgen onder andere extra beschermende kleding, filtermaskers en mobiele douches en poeder om mensen te kunnen ontsmetten. Pas halverwege 2005 zijn ze voldoende uitgerust, omdat de materiaalaanschaf Europees moet worden aanbesteed.
De regionale hulpteams beschikken ook over geavanceerde apparatuur om vast te stellen in welke omvang chemische middelen zich hebben verspreid.
Aanslagen met nbc-wapens, van poederbrieven met miltvuur tot sproeivliegtuigjes en bommen, kunnen onverwacht grote hoeveelheden slachtoffers maken.
Bekend voorbeeld is de aanslag in 1995 met saringas door een sekte in de metro van Tokio. Daarbij kwamen 12 mensen om en raakte er ongeveer 1000 gewond.
mus

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 184
 • veiligheid boven alles
Misschien een optie om eens bij onze legereenheden te inventariseren. Daar ligt nog rommel genoeg wat je zo in kunt zetten. Ik heb in ieder geval alles wat genoemd is al gezien en gebruikt. Maar zoals altijd zal het wel weer brandweerrood moeten worden. Daardoor komt er weer een ander prijskaartje aan. Hiermee wordt de brandweertaak niet minder gevaarlijk. En natuurlijk weer een extra stukje opleiding. Maar het goede hieraan is wel dat er snel inzetbare teams zijn dat geeft weer tijdwinst. ;)
Vergeet niet te leven, meer is er niet.  Het leven is mooi, je moet het wel willen zien.


Jaap Goos

 • Gast
Ik probeer mijzelf altijd een voorstelling te maken van wat er in dat eerste uur voor de lokale korpsen allemaal mis zou kunnen gaan ??? Moet zeggen dat ik daar een beetje depri van wordt :-[ Ik heb het idee dat BiZa aan het pleister plakken is, hoe noemt men dat ook al weer....schijnveiligheid of zo.


Siebert

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 157
Het leger heeft een NBC-compagnie die 24 uur per dag inzetbaar is. Deze staat alleen primair voor het buitenland. Voordat deze in Nederland inzetbaar is, ben je zo een halve dag verder. Het is eigenlijk te gek voor woorden ::)
Afgelopen jaar is er ook een artikel geschreven over massa-ontsmetting. Zie voor een samenvatting hiervan:
http://www.brandweerkennisnet.nl/cms/show/id=530114/contentid=49518
Dit verslag stelt juist dat massa-ontsmetting een beetje een achterhaald principe is, dat eigenlijk nooit echt goed onderzocht is.


brandweer

 • Gast
NBC compagnie

Stel je niet veel voor van deze compagnie. Deze is sterk uitgekleed na de val van de muur. Men is wel weer bezig om het één en ander op te tuigen.

Komt mooi uit dat we er een extra taak bij krijgen. We hadden nog niks te doen en de belastbaarheid voor de brandweer valt reuze mee.

Rest mij nog een broodje aap verhaal te maken:
Met de goederentrein in Arnhem was niks aan de hand. De mensen die onwel zijn geworden waren het slachtoffer van een aanslag. De overheid houdt het stil om onrust te voorkomen.  :-X


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Nou, zie je ze er niet toe in staat?
Een OVD van Loosdrecht kreeg kortgeleden een spreekverbod omdat ie het in z'n hersens had gehaald na de zoveelste aangestoken brand tegen een verslagggever te vertellen dat er misschien een pyromaan aan het werk was geweest.  Dat mag je nooit zeggen van voorlichting, want dat geeft de mensen een gevoel van onveiligheid. :o

Henk


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Nou, zie je ze er niet toe in staat?
Een OVD van Loosdrecht kreeg kortgeleden een spreekverbod omdat ie het in z'n hersens had gehaald na de zoveelste aangestoken brand tegen een verslagggever te vertellen dat er misschien een pyromaan aan het werk was geweest.  Dat mag je nooit zeggen van voorlichting, want dat geeft de mensen een gevoel van onveiligheid. :o

Henk
de brandweer heeft al genoeg op haar bordje liggen,en nu krijgen een paar korpsen weer een taak bij waar ze maar even personen voor moeten hebben en voor op moeten leiden.