Terreurdreiging Nederland en Europa

Auteur Topic: Terreurdreiging Nederland en Europa  (gelezen 181080 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #40 Gepost op: 3 oktober 2010, 20:28:10
Waarschuwing voor terreur in Europa

Uitgegeven:    3 oktober 2010 18:36
Laatst gewijzigd:    3 oktober 2010 19:12

LONDEN/WASHINGTON – Terreurnetwerk al-Qaeda is van plan een aanslag te plegen in Europa. Daarvoor hebben zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië zondag gewaarschuwd. Londen noemde Duitsland en Frankrijk als mogelijke doelen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington moeten Amerikanen alert zijn op verdachte situaties in het openbaar vervoer, bij toeristische trekpleisters en andere ruimtes waar veel mensen bijeenkomen.

De waarschuwing geldt als één stap lager dan een negatief reisadvies. Amerikaanse militaire installaties in Europa nemen extra veiligheidsmaatregelen, aldus Amerikaanse media.

Nederland

De waarschuwing heeft nog geen gevolgen voor Nederland. Dat laat een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) weten. ''We houden wel een vinger aan de pols.''

De Britse regering spreekt van een ''hoge terreurdreiging’’ in Frankrijk en Duitsland. Tot dusver ging Londen uit van een ''algemene terreurdreiging’’ in de beide landen.

Frankrijk

Frankrijk steunt de waarschuwingen. Het is ''in lijn met onze algemene aanbevelingen aan de Franse bevolking’’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs. Duitsland zegt geen concrete aanwijzingen te hebben over op handen zijnde aanslagen en laat het nationale terreuralarm dan ook ongewijzigd.

Westerse inlichtingendiensten brachten de afgelopen week naar buiten dat zij een complot van het terreurnetwerk al-Qaeda hebben ontrafeld. De extremisten zouden aanslagen hebben willen plegen in steden in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Met onbemande vliegtuigjes zijn aanvallen uitgevoerd op kopstukken van al-Qaeda in Pakistan. Daardoor is volgens analisten de terreurdreiging afgenomen.

Eiffeltoren

De Franse politie had eerder al gewaarschuwd voor aanslagen op plaatsen met veel mensen, zoals de metro. Uit angst voor een aanslag werd de Eiffeltoren in Parijs tot twee keer toe ontruimd. Ook de metrostations Saint-Michel, bij de Notre Dame-kathedraal, en Saint Lazare in de hoofdstad moesten worden geëvacueerd. In alle gevallen bleek het om vals alarm te gaan.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren enkele grote aanslagen gepleegd in Europa. Tijdens de ochtendspits van 11 maart 2004 ontploften bommen in treinen in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Daardoor vielen 191 doden en duizenden gewonden. Een jaar later, in juli 2005, was het openbaar vervoer in Londen het doelwit. Op 7 juli van dat jaar vielen meer dan vijftig doden door een reeks bomexplosies. Twee weken later ontploften nog eens drie bommen, dit keer zonder slachtoffers.
© ANP

http://www.nu.nl/binnenland/2347828/waarschuwing-terreur-in-europa.html


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #41 Gepost op: 3 oktober 2010, 20:32:25
Ik vraag me af wat je als gewone burger nu aan moet met deze berichten...  ::)


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #42 Gepost op: 3 oktober 2010, 20:37:50
Ze voor kennisgeving aannemen...

En weer op de hoogte zijn van het feit dat je je eigen pakjes Wicky mee mag nemen in het vliegtuig.   (editje: in 2012)


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #43 Gepost op: 3 oktober 2010, 20:42:23
Meer zicht op solistische dreigers

Nieuwsbericht | 01-07-2010

De aanpak van verwarde bedreigers van politici en bestuurders via de zorg is een effectief middel naast het louter uitdelen van straffen.

De aanpak van verwarde bedreigers van politici en bestuurders via de zorg is een effectief middel naast het louter uitdelen van straffen. Dat blijkt uit het rapport “Individuele bedreigers van publieke personen in Nederland” dat minister Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De publicatie bevat onderzoeken van het Verwey-Jonker Instituut en Zorgconsult Nederland die op initiatief van de NCTb zijn uitgevoerd. Gekeken is naar het fenomeen van bedreigingen door solistisch opererende dreigers aan het adres van personen die een publieke functie bekleden. Het COT komt op basis van beide onderzoeken tot een advies voor de aanpak van dergelijke dreigingen. De onderzoeken bieden inzicht in de aard en omvang van bedreigingen tegen landelijk bekende gezagsdragers.

http://www.nctb.nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/nieuwsbericht_01072010.aspx?cp=91&cs=25481


Guppie3335

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,143
Reactie #44 Gepost op: 4 oktober 2010, 21:10:29
Europa is doelwit voor terreuraanslagen
Geplaatst: 04 oktober 2010 18:31, laatste wijziging: 04 oktober 2010 18:32
Bron : Nederlands Dagblad

van onze redactie buitenland

LONDEN/TOKIO - Na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten heeft maandag ook Japan gewaarschuwd voor terreuraanslagen in Europa. Duitsland daarentegen verklaarde ,,geen aanwijzingen voor aanslagen'' te hebben.

Amerikaanse en Britse bronnen hadden zondag reizigers in Europa gewaarschuwd extra op hun hoede te zijn. De Britse regering in Londen sprak van een ,,hoge terreurdreiging'' in Frankrijk en Duitsland. Ook Washington waarschuwde Amerikanen in Europa alert te zijn.

Maandag voegde Tokio zich daarbij en riep Japanners in Europa op alert te zijn op verdachte situaties op plekken waar veel mensen bijeenkomen, zoals knooppunten van openbaar vervoer en toeristische trekpleisters.

Bronnen
Parijs liet weten de waarschuwingen te steunen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zei maandag echter dat tal van bronnen zijn geraadpleegd. Daaruit zijn geen indicaties voor aanslagen voortgekomen, al zijn de Duitse veiligheidsdiensten wel extra waakzaam.

De Duitse federale recherche berichtte vorige week nog dat er ,,concrete aanwijzingen'' zijn dat ongeveer zeventig mensen vanuit Duitsland naar Pakistan of Afghanistan zijn gereisd om paramilitaire training te ondergaan. Ongeveer een derde van hen is intussen weer in Duitsland teruggekeerd. Toch ,,is er op het moment geen enkele reden om gealarmeerd te zijn'', suste minister De Maizière.

Waakzaam
De Europese Commissie verklaarde in een reactie op de waarschuwing van zondag waakzaam te zullen blijven. Tsjechië verhoogde de beveiliging op het vliegveld van Praag. De Belgische autoriteiten verhoogden het algemene terreuralarm niet. Vandaag wordt in Brussel een tweedaagse topontmoeting tussen Europese en Aziatische regeringsleiders afgerond.

Maandag arresteerden de Franse autoriteiten een man van middelbare leeftijd, die verdacht wordt van verschillende bommeldingen in Parijs. Zo zou de man telefonisch hebben gewaarschuwd voor een bomaanslag op het Parijse station Saint-Lazare. In de Franse hoofdstad werden in een maand tijd negen bommeldingen gedaan. De Eiffeltoren moest enkele malen worden ontruimd na een telefonische - naar later bleek valse - bommelding.

Celstraffen
Een Jordaanse militaire rechtbank heeft maandag tien terreurverdachten veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het tiental kreeg celstraffen tot vijftien jaar en dwangarbeid opgelegd. Volgens de uitspraak bereidden de veroordeelden - Jordaniërs en Palestijnen - de ontvoering van medewerkers van de inlichtingendiensten voor, wilden ze slijterijen aanvallen en aanslagen plegen op voertuigen die voorraden vervoeren voor de Amerikaanse troepen in buurland Irak.

Op Sumatra (Indonesië) zijn afgelopen weekeinde zes vermoedelijk islamitische militanten doodgeschoten en zeven gearresteerd. De mannen werden beschuldigd van betrokkenheid bij een serie gewapende overvallen, die als doel hadden terrorisme te financieren. De Indonesische minister van Mensenrechten, Patrialis Akbar, riep maandag de veiligheidstroepen op terreurverdachten indien mogelijk levend op te pakken na kritiek op het hoge aantal doden bij de acties.


Dokterswacht

 • fotograaf/AED bediener
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 691
Reactie #45 Gepost op: 4 oktober 2010, 21:19:21
Vreemd dat een directe bedreiging richting Nederland, door toch wel een hoog geplaatst iemand van de taliban, niet tot een verhoging van het dreigingsniveau lijdt.
Of is het zo dat er achter de schermen wel degelijk een hoger niveau is, maar het publiek "dom" gehouden wordt om te voorkomen dat er een soort paniek uitbreekt?

Het lijkt mij in ieder geval slim om dergelijke waarschuwingen niet af te doen met: "Ow, dat wisten we al" Die man heeft zijn uitspraken pas onlangs gedaan, dus eerder op de hoogte zijn is onmogelijk toch? Er moet eerst een uitspraak zijn, om op de hoogte te zijn en niet andersom.


Guppie3335

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,143
Reactie #46 Gepost op: 4 oktober 2010, 21:25:03
Vreemd dat een directe bedreiging richting Nederland, door toch wel een hoog geplaatst iemand van de taliban, niet tot een verhoging van het dreigingsniveau lijdt.
Of is het zo dat er achter de schermen wel degelijk een hoger niveau is, maar het publiek "dom" gehouden wordt om te voorkomen dat er een soort paniek uitbreekt?

Het lijkt mij in ieder geval slim om dergelijke waarschuwingen niet af te doen met: "Ow, dat wisten we al" Die man heeft zijn uitspraken pas onlangs gedaan, dus eerder op de hoogte zijn is onmogelijk toch? Er moet eerst een uitspraak zijn, om op de hoogte te zijn en niet andersom.


Correct gesteld. Heb begrepen in eerdere berichtgevingen dat deze `boodschap` als voor een dag of 14 bekend is voor deze kenbaar gemaakt werd in de media.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #47 Gepost op: 4 oktober 2010, 21:25:25
Vreemd dat een directe bedreiging richting Nederland, door toch wel een hoog geplaatst iemand van de taliban, niet tot een verhoging van het dreigingsniveau lijdt.
Of is het zo dat er achter de schermen wel degelijk een hoger niveau is, maar het publiek "dom" gehouden wordt om te voorkomen dat er een soort paniek uitbreekt?

Het lijkt mij in ieder geval slim om dergelijke waarschuwingen niet af te doen met: "Ow, dat wisten we al" Die man heeft zijn uitspraken pas onlangs gedaan, dus eerder op de hoogte zijn is onmogelijk toch? Er moet eerst een uitspraak zijn, om op de hoogte te zijn en niet andersom.En wat kan je dan als publiek doen tegen een terreur aanslag?  ??? ::)


http://nl.wikipedia.org/wiki/Terrorisme

Citaat
Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld of ernstige dreiging daarmee met een politiek of religieus doel. In de meeste opvattingen moet het om illegaal geweld gaan, doorgaans gekoppeld aan burgers als slachtoffers.

Als jij naar aanleiding van deze dreiging niet meer een dagje naar de efteling gaat heeft de terrorist al gewonnen...


Dokterswacht

 • fotograaf/AED bediener
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 691
Reactie #48 Gepost op: 4 oktober 2010, 21:50:33
Toch denk ik dat we de strijd tegen het terrorisme al lang hebben verloren. Tegen de werkwijze die dit soort (goed georganiseerde) groepen gebruiken kun je in feite niets doen. Waar voorheen een terrorist nog wel eens af kon zien van zijn aktie bij het zien van een aantal gewapende politiemensen (gewapende marechausees/politieagenten op Schiphol), zoeken ze nu juist dit soort doelen bewust op, hoe meer politie/militairen hoe beter lijkt het wel  :o
En wat doe je als veiligheidsdienst wanneer een overvolle forenzentrein met een zelfmoordterrorist een overvol station in een grote stad nadert?  Doorrijden en hopen dat de bom niet af gaat in de stad, of stoppen en de mensen er als de bliksem uit halen, maar dan wel de kans dat het station met omgeving de lucht in gaat?

Dit zijn afwegingen die je redelijkerwijze niet kunt maken, laat staan dat je die MOET maken?

Dit in ogenschouw genomen, hebben we de strijd naar mijn idee al verloren, voor we er in feite aan begonnen zijn. Er valt nl niet tegen dit soort aanslagen te verdedigen.

Uiteraard kunnen we (en moeten we) waakzaam blijven op verdachte situaties, maar hoe die er precies uitzien weet ook niemand  :-\


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #49 Gepost op: 4 oktober 2010, 22:14:15
Toch denk ik dat we de strijd tegen het terrorisme al lang hebben verloren. Tegen de werkwijze die dit soort (goed georganiseerde) groepen gebruiken kun je in feite niets doen. Waar voorheen een terrorist nog wel eens af kon zien van zijn aktie bij het zien van een aantal gewapende politiemensen (gewapende marechausees/politieagenten op Schiphol), zoeken ze nu juist dit soort doelen bewust op, hoe meer politie/militairen hoe beter lijkt het wel  :o
En wat doe je als veiligheidsdienst wanneer een overvolle forenzentrein met een zelfmoordterrorist een overvol station in een grote stad nadert?  Doorrijden en hopen dat de bom niet af gaat in de stad, of stoppen en de mensen er als de bliksem uit halen, maar dan wel de kans dat het station met omgeving de lucht in gaat?

Dit zijn afwegingen die je redelijkerwijze niet kunt maken, laat staan dat je die MOET maken?

Dit in ogenschouw genomen, hebben we de strijd naar mijn idee al verloren, voor we er in feite aan begonnen zijn. Er valt nl niet tegen dit soort aanslagen te verdedigen.

Uiteraard kunnen we (en moeten we) waakzaam blijven op verdachte situaties, maar hoe die er precies uitzien weet ook niemand  :-\Het enigste wat helpt is de samenleving robuuster maken. Politici / burgers die niet bij elke scheet die een talibanleider dwarszit extra maatregelen gaan eisen. Als iemand met een flesje een vliegtuig op wil blazen niet heel de wereld er last van laten hebben. Als samenleving niet je laten beperken door terroristen. Als we dat voor elkaar krijgen dan hebben wij gewonnen...  ;)