Samenwerking hulpdiensten, KNRM en Reddingsbrigade bij ijsreddingen

Auteur Topic: Samenwerking hulpdiensten, KNRM en Reddingsbrigade bij ijsreddingen  (gelezen 102824 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

knight

  • Bevelvoerder chauff/pompbediender/ medewerkervakbekwaamheid
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 35
Reactie #180 Gepost op: 4 februari 2012, 15:14:34
Ik vraag me ook af of de KNRM net zo snel terplaatse kan zijn als de plaatselijke brandweer. Over het algemeen is de brandweer met 8 minuten terplaatse (uitzonderingen daargelaten), gaat de KNRM dit redden?

Wel als je ze direct naar een kazerne laat komen. En zit het staion in een dorp of 2 verderop piep dan de chauff om deze mensen naar het incident te brengen.
En dat ze niet gelijk met de brw zijn is niet zo erg zie het een beetje zo de WO worden nu ook meegepiept deze worden alleen door bezuiniging veelal opgeheven. Laat deze ook gewoon rijden bij een melding maar ook de KNRM die een oppevlakte redding zouden kunnen doen en lukt dit niet is de WO wel aanrijdend.

Laat wel duidelijk zijn het moet wel zin hebben he een samenwerking bij zoals hardewijk heeft een WO dus heeft het geen zin om de KNRM te piepen dan is de brw zelf sneller.
Maar bedoel meer de uithoeken waar de WO een aanrij tijd heeft van een 30min of langer en dicht bij wel een station is van de KNRM. Hebben die oo een aanrij tijd van een half uur heeft het geen zin.


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #181 Gepost op: 4 februari 2012, 16:39:53
KNRM oefent ijsredding
Marken, 4 februari 2012

Het KNRM reddingstation Marken kan worden ingezet voor ijsreddingen. Met brandweer Marken werden de procedures geoefend. Onder belangstelling van buurstations en pers.
Het KNRM reddingstation Marken wordt sinds drie jaar ingezet voor ijsreddingen op de Gouwzee en het Markermeer. De samenwerking met de Brandweer Marken is bedoeld om bij ongelukken op het ijs, of voor drenkelingen in een wak hulp te kunnen bieden. Met de brandweer regio Zaanstreek Waterland is een speciale procedure afgesproken, waarin de KNRM vrijwilligers van de reddingboot op Marken worden ingezet.
De overlevingspakken van de bemanning en het speciale ijsreddingmateriaal ligt klaar in de brandweerkazerne. Brandweer en KNRM rukken met twee voertuigen uit. De KNRM vrijwilligers gaan bij reddingen het ijs op. Bij grote afstanden volgen brandweer of ambulancemedewerkers op veilige afstand.
De procedure treedt in werking zodra Gouwzee en Markermeer dichtvriezen en varen niet meer mogelijk is.
De oefening is op zaterdag 4 februari te horen en te zien op Radio 1, RTV Noord-Holland en het Jeugdjournaal.
Na Marken volgen ook andere reddingstations langs het Markermeer en het IJsselmeer deze procedures. Tijdens de oefening namen vrijwilligers uit Wijdenes en Urk deel aan de ijsredding.

http://www.knrm.nl/service/nieuws/?contentID=69A8B4B1
 O0


Hertog Jan

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 57
Reactie #182 Gepost op: 4 februari 2012, 17:28:44
Reddingsbrigade Den Helder had vandaag ook een oefening op het ijs met de Brandweer Den Helder.



Meer foto`s op de website;
http://www.reddingsbrigadedenhelder.nl/?a=view-album&id=43

Na de oefening werd de reddingsbrigade gealarmeerd voor een zwaan in nood op het ijs.


Rob van Munster

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 609
Reactie #183 Gepost op: 4 februari 2012, 20:07:13
Mooie foto's!!

Morgen oefent de RB Culemborg op het ijs. Linkjes worden morgen geplaatst.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #184 Gepost op: 4 februari 2012, 20:26:45
KNRM oefent op ijsdrenkelingen op Marken
MARKEN In de haven van Marken heeft de KNRM zaterdag samen met de brandweer geoefend op het redden van drenkelingen uit het ijs.  De oefening werd uitgevoerd samen met de brandweer van Waterland, Wijdenes en Urk. Er werden vier scenario's gespeeld met 'drenkelingen', medewerkers van de KNRM in droogpakken.

Bij het maken van het wak waarin de drenkelingen moesten liggen werd nog eens duidelijk hoe onbetrouwbaar het ijs is. Vlak bij de kant in de kom van de haven van Marken ging een medewerker van de KNRM er al doorheen.

De KNRM zegt de komende dagen rekening te houden met mensen die ondanks waarschuwingen toch het ijs van de Gouwzee op zullen gaan.
Klik hier voor foto's.
http://rtvnh.nl/nieuws/73511/KNRM+oefent+op+ijsdrenkelingen+op+Marken


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #185 Gepost op: 5 februari 2012, 00:22:41
Maar geld dat alleen bij jullie of is dit landelijk & structueel geregeld bij de RB?

In de basis lesstof van de Reddingsbrigade (voorheen A/B, nu Lifesaver/Lifeguard) zit een onderdeel over ijsreddingen en alles wat daar bij komt kijken. Iedereen die is opgeleid bij de Reddingsbrigade heeft dus sowieso de basiskennis over de gevaren van ijs, waar je op moet letten als je zelf onder het ijs raakt, verschil tussen wak en bijt, bemoeilijkende omstandigheden, mogelijke reddingstechnieken, etc. In de opleiding wordt dit soms ook praktisch geoefend in het zwembad, maar voor het examen hoeft de kandidaat het alleen in theorie te kennen.

Daarnaast geldt voor veel van de Reddingsbrigades met een 24-uurs alarmploeg dat zij ook in de praktijk hierin oefenen als de mogelijkheid zich voordoet. De laatste jaren zijn we daar aardig in verwend, maar je kunt het natuurlijk niet jaarlijks plannen ofzo...
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #186 Gepost op: 5 februari 2012, 10:12:08
Daarnaast geldt voor veel van de Reddingsbrigades met een 24-uurs alarmploeg dat zij ook in de praktijk hierin oefenen als de mogelijkheid zich voordoet. De laatste jaren zijn we daar aardig in verwend, maar je kunt het natuurlijk niet jaarlijks plannen ofzo...
Worden die oefeningen nog wel eens gecombineert met bv de ijsduiken voor de brandweerduikers?


Richard

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 23
Reactie #187 Gepost op: 5 februari 2012, 10:49:14
Ijsreddingen behoort hier tot het standaard oefenprogramma, wordt zowel "droog" (in een zwembad, afgedekt met een grote mat en zonder licht) als in de praktijk geoefend. Deze trainingen worden aan een ploeg gegeven aan het begin van de winter, zodat zij de procedures en methoden weer vers in het geheugen hebben.

Het zwemmen onder een donkerzeil met daarin een gat is zeker goed voor de zelfredzaamheid maar heeft toch niets te maken met het doen van een ijsredding.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #188 Gepost op: 5 februari 2012, 12:22:51
Een KNRM-schipper vertelt...over ijsreddingen

 
31 Januari 2012

IJMUIDEN - Het hele jaar vaart KNRM Marken uit voor hulp aan schepen op Gouwzee en Markermeer. Maar niet als er ijs ligt. Dan verandert station Marken in een lopend reddingsteam voor ijsreddingen.
Vanuit het station stuurt een ijsreddingsteam van de KNRM alle samenwerkende hulpdiensten aan: brandweer, EHBO’ers en desnoods een SAR-helikopter. Dat gebeurt allemaal binnen de structuur die Veiligheidsregio Zaanstad-Waterland met de samenwerkende hulpdiensten heeft uitgewerkt: de inzetprocedure ‘IJsredding op grote Wateren’

Sijmon Zondervan, schipper van de Marker reddingboot en brandweerman, botst nogal eens op moderne eigenwijsheid: “Stadsmensen zijn tegenwoordig even mondig als onnozel. Die willen niet wachten tot deskundigen het sein veilig geven. Maar kennis van de elementen hebben ze niet. Te weinig boerenverstand. Een keer was het ijs zo dun dat het golfde. Toen ik schaatsers waarschuwde, kreeg ik meteen zo’n grote mond. Geen verbod houdt de mensen tegen.

Dus moeten wij voorbereid zijn op ongelukken. Die hebben we de afgelopen jaren bij tientallen gehad. Gebroken botten, door het ijs zakken. Een mevrouw viel zich een schedelbasisfractuur op 800 meter van de dijk. Een schaatser raakte geďsoleerd op een ijsschots en dreef richting Lelystad; vlak voor donker pikte een heli hem daar weg. Het gevaar is onderkoeling. Dat is een sluipmoordenaar. Je moet mensen in problemen echt snel ophalen.

Wij hebben speciale ijsbrancards, lijnen en overlevingspakken, de brandweer heeft voertuigen, ladders en duikteams. Zodra de KNRM vanwege ijs niet meer kan varen, leggen wij onze spullen in de brandweerwagen. Die rijdt ons zo dicht mogelijk naar een slachtoffer, alarmcentrale Zaandam vertelt ons de details en ter plekke gaan wij in overlevingspak het ijs op."

De adviezen van Sijmon Zondervan aan ijsgangers:

Ga niet zomaar het ijs van de Gouwzee op. Volg de ijsberichten op tv en internet.
Houd je aan de aanwijzingen en gecontroleerde routes van plaatselijke ijsclubs.
Wantrouw het ijs naarmate je dichter bij de opening naar het Markermeer komt.
Ga niet alleen, in het donker of bij mist het ijs op.
Pas op voor het ijs op het Markermeer. Wind en stroming veroorzaken scheuren en wakken. Je bent er ver van alles, als niemand je opmerkt, sta je er alleen voor/ ben je verloren?
Kom niet als toeschouwer naar een redding, met teveel mensen op een plek zakken we allemaal door het ijs.
 

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3252-een-knrm-schipper-verteltover-ijsreddingen.html?archived=0&page=1


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #189 Gepost op: 5 februari 2012, 15:42:11
Als je de foto gepubliceerde foto's van oefeningen ziet,  zie je veel grote verschillen,  in PBM en in technieken, middelen., wijze van aanlijnen.

Je ziet brandweerkorpsen en reddingsbrigades werken met technieken uit de jaren 70..  

Je ziet knrm stations, reddingsbrigades en sommige brandweerkorpsen die wel met juiste equipment het water op gaat.

En een mix van dat alles, waarbij technieken gebruikt worden, waarmee je zeker weet, dat als het mis gaat ook gelijk dodelijk is.  aangebonden met Paalsteek op de buik, redders zonder spikes en zonder waterhelm, zonder droogpakken, zonder anti-slip.

Ik zie foto's van mensen die een touwgroep op het ijs gaan..   Echter mensen geen van allen ijspriemen, of andere middelen bij zich hebben, zonder redvesten of droogpakken. of met karabiners met snelsluitingen, die vast vriezen.

Misschien moet er toch maar iets van een moderne branche richtlijn komen ?