Eisen, Selectie, Opleiding

Auteur Topic: Eisen, Selectie, Opleiding  (gelezen 32832 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Gepost op: 12 januari 2009, 13:43:13
Dit topic is bestemd voor een ieder, die informatie zoekt over het werken bij en de selectie (-eisen) voor de Nederlandse Politie.
Onderstaande informatie is afkomstig van www.werkenbijdepolitie.nl  Controleer de informatie en actuele vacatures via www.werkenbijdepolitie.nl

In de loop der tijd zal ik nog wat aanvullingen toen in dit topic, met specifieke functie´s.


Eisen:

- surveillant (assistent politiemedewerker)
Jij bent het gezicht van de politie en aanspreekpunt voor de mensen op straat. Tijdens surveillances en bij evenementen houd je toezicht samen met je team. Jij weet wat er speelt in de wijk, op school en in het stadscentrum. Daarom voel jij snel aan als er spanningen en problemen zijn, en waar politieoptreden nodig is. Werkzaamheden die je tegenkomt zijn assisteren bij verkeer- en alcoholcontroles, hulp verlenen bij ongevallen en bemiddelen bij ongeregeldheden. Maar je bent ook regelmatig op het bureau. Om arrestanten te begeleiden, om werk voor te bereiden of voor teamoverleg.

Als surveillant volg je de opleiding tot Assistent politiemedewerker aan de Politieacademie. Tijdens je opleiding combineer je werken én leren. Je wisselt praktijkwerk en opleiding met elkaar af. Na 1,5 jaar heb je het diploma. Als je goed functioneert kun je verder groeien en doorleren voor een baan als agent.

Om een goede politieman of -vrouw te zijn, is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en goed met mensen om kan gaan. Want ook in stressvolle situaties moet je rustig blijven en de mensen om je heen kunnen kalmeren.

Naast deze eigenschappen is er een aantal basiseisen waaraan je moet voldoen:

Minimaal een diploma vmbo-bb leerweg
Minimaal 17 jaar
Nederlandse nationaliteit
Beheersing van de Nederlandse taal
Onbesproken gedrag
Goede conditie
Goed zichtvermogen (visuseis)
Rijbewijs B (of bereid deze binnen 1 jaar na aanstelling te halen)



- politiemedewerker (agent)
Jij bent het gezicht van de politie, je staat klaar als dat nodig is. Je werkterrein is heel breed; van verkeer tot criminaliteit, van hulpverlening tot plezierig samenleven. Je gaat naar meldingen en lost problemen op. Bij grote evenementen houd je toezicht met je team. Soms is dat reageren en improviseren. Maar meestal gaat het om goed voorbereide en strak geleide operaties. Je werk speelt zich af op straat en onderweg. Maar je bent ook regelmatig op het bureau. Bijvoorbeeld om processen-verbaal te maken, om werk voor te bereiden, voor coaching of teamoverleg.

Als agent volg je de opleiding tot Politiemedewerker aan de Politieacademie. Tijdens je opleiding combineer je werken én leren. Je wisselt praktijkwerk en opleiding met elkaar af. Na 3 jaar heb je het diploma. Als je goed functioneert kun je verder groeien naar hoofdagent. Je kunt ook kiezen voor een specialisatie, bijvoorbeeld bij de ME of de recherche.

Om een goede politieagent te zijn, is het belangrijk dat je stressbestendig en flexibel bent. Dat je jezelf blijft in spannende situaties en goed kunt samenwerken.

Naast deze eigenschappen is er een aantal basiseisen waaraan je moet voldoen:
- Minimaal een diploma vmbo-kb leerweg.
- Minimaal 18 jaar
- Nederlandse nationaliteit
- Beheersing van de Nederlandse taal
- Onbesproken gedrag
- Goede conditie
- Goed zichtvermogen (visuseis)
- Rijbewijs B (of bereid deze binnen 1 jaar na aanstelling te halen)



- allround politiemedewerker (hoofdagent)
Snel reageren en oplossen maar ook vooruitdenken. Dat is een belangrijke taak van een hoofdagent. Je ziet samenhang, je maakt plannen en zo bedenk je praktische oplossingen voor de langere termijn. Als hoofdagent ken je alle kanten van het dagelijkse politiewerk. Van surveilleren tot het afhandelen van zware meldingen. Van hulpverlening tot preventie. Soms betekent dat reageren en improviseren. Maar meestal gaat het om goed georganiseerde acties die jij hebt voorbereid. Je werk speelt zich af op straat en op het bureau.

Voor deze opleiding volg je de opleiding Allround politiemedewerker aan de Politieacademie. Tijdens de opleiding combineer je werken én leren. Je wisselt praktijkwerk en studie met elkaar af. Na 4 jaar heb je het diploma. Als je goed functioneert kun je verder groeien. Je kunt ook kiezen voor een specialisatie, bijvoorbeeld bij de recherche, Jeugd en Zeden of een functie als persoonsbeveiliger.

Om een goede hoofdagent te zijn, is het belangrijk dat je besluitvaardig, stressbestendig en integer bent. Je laat zien dat je overwicht hebt en een echte teamplayer bent.

Naast deze vaardigheden is er een aantal basiseisen waaraan je moet voldoen:

Minimaal een diploma vmbo-gl, –tl of havo
Minimaal 18 jaar, solliciteren kan al een half jaar eerder.
Nederlandse nationaliteit
Beheersing van de Nederlandse taal
Onbesproken gedrag  
Goede conditie
Goed zichtvermogen
Rijbewijs B (of bereid deze binnen 1 jaar na aanstelling te halen)



Selectie:

Tijdens de selectie meten we je intelligentie, je kennis van de Nederlandse taal en je conditie. Maar wat we vooral willen weten is wie jíj bent, hoe jij bent als persoon en hoe jij in het leven staat. Blijf dus vooral jezelf tijdens de selectietesten.

De selectie bestaat uit deel A en deel B, verdeeld over 2 dagen. De selecties vinden plaats op een selectiecentrum van de Politieacademie, locatie Apeldoorn of Amsterdam.

Tijdens de selectie meten we je intelligentie, je kennis van de Nederlandse taal en je conditie. Maar wat we vooral willen weten is wie jíj bent, hoe jij bent als persoon en hoe jij in het leven staat. Blijf dus vooral jezelf tijdens de selectietesten.

De selectie bestaat uit deel A en deel B, verdeeld over 2 dagen. De selecties vinden plaats op een selectiecentrum van de Politieacademie, locatie Apeldoorn of Amsterdam.

Deel A:

- Cognitieve capaciteitentest
Je maakt op de computer verschillende tests, waarmee je intelligentie wordt gemeten. Sommige tests bestaan uit figuren, andere uit Nederlandse taal of rekensommen.

- Fysieke vaardigheidstoets (sporttest)
Het fysiek-motorisch onderzoek neemt één dagdeel in beslag en bestaat uit het afleggen van een parcours. In het parcours moet je snel kunnen schakelen tussen verschillende soorten lichamelijke inspanning.

Deel A neemt 1 dag in beslag. Je krijgt dezelfde dag de uitslag van de testen. Wanneer je aan de gestelde eisen van deel A voldoet, mag je door naar deel B. Deel B wordt maximaal 3 weken later afgenomen. Wanneer je de test niet haalt, mag je het na een half jaar opnieuw proberen.

Deel B:

Bij het psychologisch onderzoek wordt getest of jouw karakter en jij als persoon, passen bij het politiewerk. Het psychologisch onderzoek bestaat uit drie onderdelen:

- De persoonlijkheidsvragenlijst:
Er wordt gekeken naar hoe je tegen jezelf aankijkt. Niet alleen voor degenen die de test afnemen, maar ook voor jezelf is het van belang dat je de test zo eerlijk mogelijk invult. Centraal staat de vraag 'hoe je in het dagelijks leven bent'. Iedere uitspraak begint met 'Ik ben iemand die...'. Deze vragenlijst behoort bij het psychologisch onderzoek maar wordt tijdens de eerste testdag al afgenomen.

- Het psychologisch interview:
Dit gesprek met een psycholoog duurt ongeveer een uur. Tijdens het gesprek komen allerlei persoonlijke ervaringen uit je verleden aan de orde. De psycholoog bekijkt in dit gesprek of jij beschikt over competenties die voor het politiewerk van belang zijn. Zoals inlevingsvermogen, stressbestendigheid en integriteit.


- De praktijkproef (rollenspel):  
Je moet proberen een lastige situatie op te lossen. Jij speelt bijvoorbeeld een huurbaas die een kwade huurder probeert rustig te houden. Een acteur is je tegenspeler. Belangrijk is dat je geen rol gaat spelen, maar vooral jezelf blijft.

- Selectiegesprek
Je resultaten worden vastgelegd in een psychologisch rapport. Dit is een open advies wat 2 jaar geldig is. Pas als jij daarvoor toestemming geeft, wordt het rapport naar het korps doorgestuurd. Beoordeelt het korps jouw selectierapport positief, dan ontvang je een uitnodiging voor een selectiegesprek bij het korps. Dit is een zogenaamd ‘klikgesprek’. Tijdens het gesprek wordt gekeken of jij bij het korps past en je selectieresultaten worden besproken. Voor dit gesprek is het belangrijk om je goed voor te bereiden en duidelijk te hebben wat jouw motivatie is voor deze functie en het gekozen korps.


GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #1 Gepost op: 12 januari 2009, 13:54:44
Na een posifief selectiegesprek zal het korps een veiligheidsonderzoek en een medische keuring aanvragen:

Veiligheidsonderzoek:
Iedereen die bij de politie wilt werken, krijgt een veiligheids- of antecedentenonderzoek. Deze onderzoeken zijn er op verschillende niveaus. Afhankelijk van de zwaarte van de functie en de hoeveelheid gevoelige informatie waar je mee te maken krijgt voert de politieregio het onderzoek uit of de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Voor de meeste uniformfuncties bij de politie geldt dat je het P-onderzoek krijgt.

Hierbij kijken we of je eerder met politie en justitie in aanraking bent gekomen en medewerkers van de onderzoeksdienst komen bij je op huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek worden allerlei vragen gesteld die betrekking kunnen hebben op jouw functioneren bij de politie (bijvoorbeeld over integriteit). Ook kunnen enkele vrienden, bekenden of kennissen worden benaderd voor vragen over jou.

Omdat bij de politie openheid belangrijk is, is het aan te raden eventuele contacten met de politie of justitie op eigen initiatief te melden tijdens je selectiegesprek.

Als alles in orde is ontvang je een Verklaring van Geen Bezwaar.

Medische keuring:

De medische keuring wordt gedaan aan het eind van de sollicitatieprocedure. De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke medische dienst.

Vragenlijst
Bij de uitnodiging voor de keuring ontvang je een lijst met vragen over je gezondheid, zoals:

houding en beweging
hart en bloedvaten
bewustzijn
zintuigen
psychische klachten
behandelingen
gebruik van geneesmiddelen
Onderzoek
Tijdens de medische keuring vindt eerst een vooronderzoek plaats door de doktersassistent. Er wordt een aantal tests afgenomen:

bloeddrukmeting, meting glucose (via een vingerprik), lengte en gewicht, oogonderzoek: bepaling visus, kleurentest, gezichtsveldbepaling, gehooronderzoek.

Daarna ga je door naar de keuringsarts. Er wordt een lichamelijk onderzoek verricht. Dit betreft onder meer hart, longen, rug, evenwicht, coördinatie ledematen, reflexen, oogbewegingen.

Uitslag
Als het medisch onderzoek tot een uitslag 'ongeschikt' leidt, hoor je dit meestal direct van de keuringsarts. Je huisarts krijgt informatie over de reden van afkeuring.

Het resultaat kan ook ‘voorlopig ongeschikt’ luiden. In dat geval moet je eerst een vastgesteld aantal kilo's afvallen, een specialistische behandeling afronden/ondergaan of je gebit laten saneren. Hierna volgt alsnog de definitieve uitslag van de keuring.

Het korps waarbij je solliciteert, krijgt geen medische gegevens, maar alleen de uitslag van het onderzoek.

Visuseis
Beide ogen moeten met en zonder hulpmiddelen (bril of contactlenzen) aan bepaalde eisen voldoen. Je moet zonder hulpmiddel met beide ogen apart 0,25 kunnen zien. Met hulpmiddel moet je visus met 1 oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5. Je kunt voor dat je solliciteert deze visuseis laten controleren bij een oogarts of opticien. Daarmee voorkom je dat je aan het eind van de procedure, als de medische keuring wordt uitgevoerd, alsnog wordt afgewezen.

Ook moet je kleuren kunnen onderscheiden en benoemen.
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #2 Gepost op: 12 januari 2009, 14:07:02
De opleiding:

 
Alle politieopleidingen worden gegeven op één van de locaties van de Politieacademie . Hierbij werkt de Politieacademie nauw samen met de korpsen. Je bent tijdens je opleiding tenslotte ook aan het werk in één van de 26 Nederlandse politiekorpsen.

Opleidingen                                        

Niveau         Opleiding                                             Bijbehorende functie
2                Assistent politiemedewerker                   Surveillant
3                Politiemedewerker                                Agent
4                Allround politiemedewerker                    Hoofdagent

Het politieonderwijs is wat diploma’s en niveaus betreft gelijkwaardig aan het gewone beroepsonderwijs in Nederland. Het diploma voor Allround politiemedewerker is dus gelijk aan elk ander mbo-4-diploma.

Waar en wanneer?
Locaties van de Politieacademie zijn gevestigd in: Drachten, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam. Waar jij naar toe gaat is afhankelijk van het korps waar je gaat werken. Je kunt je niet zelf aanmelden voor een opleiding. Als je de hele sollicitatie- en selectieprocedure goed hebt doorlopen, meldt het korps je aan voor de opleiding.

De opleidingen voor niveau 2, 3, 4 starten 4x per jaar. In januari, april, augustus en november.

Baan en opleiding ineen

Werken bij de politie betekent dat je een baan en opleiding ineen hebt. Je begint met 3 maanden leren en oefenen op de Politieacademie.
Je krijgt vakken als wetskennis, zelfverdediging, arrestantenzorg, toezicht houden bij milieuovertredingen, jeugdzorg en optreden bij delicten.
Ook wordt er veel gewerkt aan persoonlijke eigenschappen als hulpvaardigheid, netwerken, corrigerend optreden, kritiek ontvangen en je inschattingsvermogen.
Vervolgens ga je 3 maanden meelopen in de praktijk in het korps waar je werkt. Hier kun je dan je nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk brengen. Uiteraard krijg je goede begeleiding van coaches en docenten.
Via BlackBoard, de elektronische leeromgeving van de Politieacademie kun je altijd contact houden met docenten, medestudenten en praktijkbegeleiders. Of je nu thuis, in het korps of op school bent.
Dit ritme van 3 maanden op de Politieacademie en 3 maanden in het korps blijft zich gedurende de hele opleiding herhalen.

Uniform en wapen                            
Tijdens de opleiding draag je een uniform, vanaf de eerste dag al. Je korps betaalt dit voor je. Op je uniform staan rangonderscheidingstekens. Als student heb je de rang aspirant. Je wapen krijg je natuurlijk pas nadat je hiervoor de lessen en examens hebt gedaan. Dit is ongeveer na 9 maanden.      


Bovenstaande informatie is van toepassing op de niveau's 2, 3 en 4. Voor de niveau's 5 en 6 (Bachelor en Master) zijn er afwijkende eisen en wijkt de opleiding ook af.

Voor het werken bij ''de recherche'', ''het arrestatieteam'', ''motoragent'', ''lid van de Mobiele Eenheid'' of andere specialistische eenheden dient (met uitzonderingen) eerst de gewone politieopleiding te worden gevolgd.

Uitzondering hierop is het KLPD. Hier kun je solliciteren bij de spoorwegpolitie, snelwegpolitie, waterpolitie en luchtvaartpolitie. Ook hier doorloop je eerst de gewone opleiding, alvorens je jezelf gaat specialiseren.


Bron: http://www.kombijdepolitie.nl

Aspirant:

Surveillant:

Agent:

Hoofdagent:
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #3 Gepost op: 11 mei 2009, 22:40:41
Politievrijwilliger:

Taak:
Wat doet een politievrijwilliger?
Je hebt een sleutelrol bij de zichtbaarheid van de politie. Samen met je collega’s op straat surveilleren is de belangrijkste taak. Zo ben je het eerste aanspreekpunt voor het publiek. En het publiek kan op je rekenen, want jij weet hoe je moet handelen en welke collega’s, specialisten of instanties er nodig zijn. Eenvoudige problemen handel je zelf af.

Bij grote evenementen zorg je dat het publiek zich aan de regels houdt. Als het publiek onrustig wordt, of als de veiligheid in gevaar is, treed je op of zorg je dat er versterking komt.
Ook controles, bijvoorbeeld op alcohol of papieren behoren tot je werkzaamheden.
Tenslotte heb je in het bureau een belangrijke taak; arrestanten zijn aan jouw zorg toevertrouwd. Jij zorgt dat ze goed begeleid worden.

Profiel:
Als politieman of -vrouw moet je stevig in je schoenen staan. Blijf je jezelf in stressvolle situaties? Kun je goed samenwerken en wil je graag mensen helpen? Om het werk van politievrijwilliger te kunnen doen, geldt dezelfde selectieprocedure als voor collega-politiemensen. In de selectieprocedure testen we je persoonlijkheid, intelligentie en conditie.

Bij de politie ben je 24 uur per dag, ook als je het werk maar enkele uren in de week doet. Je hebt een voorbeeldfunctie, je bent integer, betrouwbaar en de collega’s kunnen voor de volle 100% op je rekenen. Naast deze eigenschappen is er ook een aantal basiseisen waar je als politievrijwilliger aan moet voldoen:

Minimaal een diploma vmbo basisberoepsgerichte (bb) leerweg  
Nederlandse nationaliteit
Onbesproken gedrag
Rijbewijs B (of bereid deze binnen 2 jaar na aanstelling te halen)
Beheersing van de Nederlandse taal
Goede conditie
Goed zichtvermogen (de visuseis)
De sollicitatie- en selectieprocedure doorloop je op dezelfde manier als collega-politiemensen.

Opleiding:
Je krijgt een goede opleiding, de opleiding tot Assistent politiemedewerker, waarin je wordt voorbereid op je toekomstige werk als politievrijwilliger. Deze opleiding wordt gegeven aan de Politieacademie. Je solliciteert bij één van de 26 politiekorpsen in Nederland. Word je aangenomen, dan meldt het betreffende korps je aan bij de Politieacademie.
(Je kunt je dus niet zelf aanmelden bij de Politieacademie.)

Praktijkwerk
De opleiding aan de Politieacademie wordt afgewisseld met praktijkwerk bij het korps. Na de eerste 12 weken op de Politieacademie kun je al in de praktijk als surveillant aan het werk.

Naast je dagelijkse activiteiten
De deeltijdopleiding tot politievrijwilliger duurt 3 jaar. Je volgt de opleiding naast je normale dagelijkse activiteiten. Houd er rekening mee dat je in de avonduren en/of op zaterdag je lessen volgt. Je leert dezelfde dingen die surveillanten ook leren. Je krijgt ook dezelfde bevoegdheden. Het korps bepaalt voor welke politietaken je ingezet gaat worden.

Waar?
De opleiding tot politievrijwilliger wordt gegeven op de volgende locaties van de Politieacademie: Apeldoorn, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Drachten. De locatie waar jij naar toe gaat is afhankelijk van waar je gaat werken.

Salaris:
Salaris
Net zoals bij politiemedewerkers betaalt het korps de opleiding voor politievrijwilligers. Daarnaast ontvang je, naast een vast bedrag per jaar, (ook tijdens de opleiding) een vergoeding per uur. Jouw korps zorgt bovendien voor een goede risicoverzekering. Om zo goed mogelijk alle kneepjes van het vak te leren en je vaardigheden op niveau te houden, volg je dezelfde aanvullende cursussen als je beroepscollega's.

Overigens bieden sommige korpsen de mogelijkheid om door te groeien van vrijwilliger naar beroeps. Dit is echter korpsafhankelijk!
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #4 Gepost op: 11 mei 2009, 22:51:29
Persoonsbeveiliger:

Taak:
Een persoonsbeveiliger moet terroristische of criminele aanvallen voorkomen, afweren en doorstaan. Naast het beveiligen, bestaat je takenpakket uit voorverkenning, informatie verzamelen voor het beveiligingsplan en het vervoer van vips.

Je VIP wordt op een galafeest na één hap onwel… Als persoonsbeveiliger ondersteun je je vip, waarschuw je je collega’s, maak je de weg vrij naar de uitgang en kalmeer je de tafelgenoten. Ook zorg je dat het bord met eten wordt veiliggesteld. Als persoonsbeveiliger moet je in elke situatie weten wat je te doen staat.  
Je VIP moet een zaal toespreken maar journalisten versperren de weg bij het uitstappen uit de auto… Als persoonsbeveiliger schakel je je collega’s in om de pers op afstand te houden. Met de VIP stem je af of zij de journalisten te woord wilt staan. Want heldere communicatie tussen jou, je VIP en je team is vaak het halve werk.
De dag van je VIP is van minuut tot minuut besproken. Alle routes en locaties zijn bekend. En dan besluit je VIP ineens om een toeristisch uitstapje te maken. Welke keuzes maak je dan? Is het veilig of niet? Dit vraagt veel van je flexibiliteit en inschattingsvermogen.  

Profiel:
In steeds wisselende situaties moet je om kunnen gaan met de gedachten, verwachtingen en emoties van mensen. De balans tussen veiligheid en privacy is het allerbelangrijkst. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, je bent stressbestendig, integer, communicatief tactvol, sterk en flexibel. Veel van deze eigenschappen ontwikkel je tijdens de opleiding tot persoonsbeveiliger, maar ze moeten ook in je karakter zitten. Daarom ga je eerst een selectieprocedure in waarin je persoonlijkheid, intelligentie en conditie worden getest.

Persoonsbeveiliger ben je 24 uur per dag, dat houdt niet op als je dienst er op zit. Je hebt een voorbeeldfunctie en je collega’s moeten voor de volle 100% op je kunnen rekenen.

Naast deze eigenschappen dien je aan de volgende basiseisen te voldoen:

- Mavo D, havo, mbo 3 met vijf jaar werkervaring. Of politieopleiding niveau 3 met enkele jaren werkervaring  
- Goede geestelijke en lichamelijke conditie  
- Nederlandse nationaliteit  
- Goede kennis Nederlandse en Engelse taal
- Kennis van nog een vreemde taal is een pluspunt  
- Representatief, dus geen zichtbare tatoeages en piercings  
- Geen bril, maar lenzen zijn geen bezwaar (-/+2)  
- Rijbewijs  
- Feeling voor autorijden

Iedereen die zich tot het vak van persoonsbeveiliger aangetrokken voelt en aan de toelatingseisen voldoet, kan solliciteren. Graag ontmoeten wij ook vrouwelijke beveiligers en collega’s met een niet-westerse achtergrond. Evenwichtig samengestelde teams functioneren immers beter.

Opleiding:
Voordat je als persoonsbeveiliger aan de slag gaat, doorloop je een pittige opleiding. Alle aspecten van het werk komen aan bod. Denk aan beveiligingsprocedures, observeren, voorverkennen en autorijden (rijden in een gepantserde auto is toch wat anders rijden dan in een gewone auto, vooral onder bedreigende omstandigheden). Al met al wordt er tijdens de opleiding heel wat van je gevraagd. Niet alleen inhoudelijk, maar ook fysiek.

Eerst opleiding tot agent
Omdat je als persoonsbeveiliger eerst het gewone politiewerk moet leren kennen, start je met een gewone politieopleiding. Deze 1-jarige opleiding is fulltime en wordt gegeven aan de Politieacademie. Gedurende de opleiding heb je ook stageperiodes in de praktijk. Deze opleiding bevat onderdelen uit de 4-jarige opleiding Allround politiemedewerker (hoofdagent).

Opleiding tot persoonsbeveiliger
Als je dit eerste jaar goed hebt afgerond, ga je de opleiding tot persoonsbeveiliger volgen.
Dit houdt in:
- 12 weken op de Politieacademie in Ossendrecht. In de weekenden ben je vrij om naar huis te gaan.
- 4 weken rijopleiding verspreid door het land.

Tijdens die opleiding krijg je te maken met proceduretraining, aanslagsimulaties, zwemmen, zelfverdediging, etiquette, beveiligingsoefening in grote steden, schieten en EHBO. Na de zestien opleidingsweken, loop je een stage van drie maanden bij de DKDB. Daarna kun je als beveiliger aan het werk.

Heb je al een politiediploma?
Als je al een politiediploma (minimaal niveau 3, agent) hebt, dan mag je direct de Leergang Persoonsbeveiliger volgen. Je hoeft dan het eerste jaar niet de 1-jarige opleiding te volgen met vakken over het basispolitiewerk. Verder is het traject hetzelfde als hierboven omschreven.

Doorgroeien:Het is de bedoeling dat je tijdens je carrière de opleiding tot hoofdagent (Allround politiemedewerker) afrondt. Je kunt maximaal acht jaar aanblijven als persoonbeveiliger. Daarna heb je de keus uit veel verschillende functies bij het KLPD.

Binnen het KLPD is de ontwikkeling van medewerkers een belangrijk item. In dit kader hanteert het KLPD dan ook ontwikkelingsgericht personeelsbeleid. Bovendien kent het KLPD diverse functies en mogelijkheden. Als je als persoonsbeveiliger werkt, blijft de DKDB acht jaar in je investeren. Niet alleen om je vaardigheden op peil te houden voor je vak, maar ook voor je verdere toekomst. De DKDB stelt in overleg met jou een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Daarin kun je aangeven wat je ambities zijn. Je kennis en ervaring zijn in ieder geval ook bij andere politieafdelingen goed te gebruiken.

Selectie:

Het selectietraject start met een selectiegesprek. Na een positief gesprek ga je naar een test bij het selectiecentrum van de Politieacademie. Deze heeft twee delen:

Deel A bestaat uit:

- VTS-test (meting van reactiesnelheid, waarneming en concentratie)
- Rijtest  
- indoor-circuit (test op motoriek, kracht, explosiviteit en herstelvermogen).
- Het indoor-circuit is een fysieke test, waar voorbereiding voor vereist is. Je moet hem twee keer lopen. Zorg dat je fysiek fit bent voor deze test!

Zijn de resultaten goed, dan ga je door naar deel B.
Deel B bestaat uit:

- een cognitieve capaciteitentest
- persoonlijkheidsvragenlijst
- de praktijkproef (rollenspel)  
- het psychologisch interview.
Haal je ook op dit onderdeel de juiste resultaten, dan krijg je een sportmedische keuring.

Intest
Als persoonsbeveiliger moet je een uitstekende fysieke conditie hebben. Hierop word je ook getest tijdens een driedaagse intest.


Ben jij geschikt als persoonsbeveiliger?
Voldoe je aan het profiel van een persoonsbeveiliger, denk jij klaar te zijn voor de selectieprocedure? Kom dan eens vrijblijvend een dagje meesporten met een persoonsbeveiliger. Naast loop-, boks- en zelfverdedigingstechnieken, krijg je ook een trainingsadvies mee. Tijdens de sport- en informatiedag kun je ook kennismaken met de DKDB en de beveiligers, die deze dag zelf begeleiden. De dag is van 9:30 uur tot ongeveer 16:00 uur.

Een uniek moment om jezelf op de proef te stellen en praktijkervaringen van de beveiligers te horen.

Data 2009

25 april  
23 mei
20 juni
26 september
24 oktober
28 november

Aanmelden
Stuur een mail naar: dkdb.info@klpd.politie.nl.
Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Locatie
IBT-centrum Alphen aan de Rijn
Voldoende parkeergelegenheid aanwezig.
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !