GRIP 4 Acht doden, 1 zwaargewonde, 8 gewonden bij aanslag Koninginnedag - Apeldoorn 30-04-2009

Auteur Topic: GRIP 4 Acht doden, 1 zwaargewonde, 8 gewonden bij aanslag Koninginnedag - Apeldoorn 30-04-2009  (gelezen 134613 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

rozema12

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 513
Veiligheidseisen naar 'absurde' hoogten
door Johannes Rutgers. zaterdag 17 april 2010 | 07:56 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 17 april 2010 | 08:01


APELDOORN - De organisatie rond de onthulling van een Koninginnedagmonument in Apeldoorn heeft haast absurde proporties. De grens aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen, komt in Nederland steeds dichterbij, vindt burgemeester De Graaf van Apeldoorn.

De Graaf ziet een verband tussen twee activiteiten die deze week nadrukkelijk hun schaduw vooruit wierpen: de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax en de onthulling van het Koninginnedagmonument in Apeldoorn (29 april). De inmiddels achterhaalde veiligheidsmaatregelen voor één bekerfinale zouden minimaal anderhalf miljoen euro gaan kosten. Een half uur plechtigheid bij De Naald in Apeldoorn, waar geen hooligan aan te pas komt, kost ook al enkele tonnen. Ook hier is veel beveiliging op de been. Er worden roadblocks - grote objecten - geplaatst om verkeer te weren, omwonenden mogen hun auto zelfs niet op hun oprit laten staan. "Het is bijna niet meer te doen om zoiets als dit te organiseren'', constateert De Graaf. ,,Natuurlijk kun je geen risico nemen. Maar je vraagt je wel af in welke wereld we terecht zijn gekomen als je dit soort absurde maatregelen moet treffen. Bij de voorbereidende besprekingen komen alle mogelijke scenario's langs van wat er kan gebeuren, tot incidenten met zeppelins en parachutisten aan toe. En daar moeten dan dus ook maatregelen tegen worden verzonnen. Maar er zit natuurlijk een keer een grens aan zoiets. Vorig jaar waren met Koninginnedag al anderhalf keer zoveel agenten op de been als voorgaande jaren; 750. In Middelburg zijn het er komend jaar veertienhonderd. Tweemaal de omvang van het complete Zeeuwse korps! Daarbij moet je bedenken dat er ook nog zoiets is als een arbo-wet: al die agenten mogen een bepaald aantal uren werken, dus kunnen op een ander moment niet worden ingezet voor het normale politiewerk."

Apeldoorn merkt hoe de schaal van beveiliging verschuift. Bij de komst van de koninklijke familie komt tegenwoordig de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) in actie, waar dat vorig jaar nog door een niveau lager werd opgepakt. Volgens die NCTb zijn er concrete veiligheidsrisico's bij de onthulling op 29 april: er zijn personen die de koninklijke familie iets zouden willen aandoen. Alleen door een scala aan maatregelen kan het dreigingsniveau worden beperkt tot 'laag tot gemiddeld'. Het is niet de leukste oplossing, maar je zou haast overwegen publieke optredens van de koninklijke familie binnen te houden, zegt De Graaf. "Dan heb je minder maatregelen te nemen."

bron: stentor.nl


RJM

 • Ex-Beveiliger
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 538
Hij hoort hier misschien niet helemaal thuis, maar het gaat dus over de aanslag op 30 april 2009.
Normaal ben ik helemaal niet van de Rap, maar deze vind ik best goed  O0
mc dani ft 4a - het is niet normaal

(let op kan misschien wel schokkende foto's bevatten)
Freelance Fotograaf: GinoPress. Burgerhulpverlener, AED-bediener.


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
118 schadeclaims door Karst T.

Verzekeringsbedrijf Reaal heeft in totaal 118 schadeclaims ontvangen vanwege de aanslag die Karst T. vorig jaar op Koninginnedag pleegde in Apeldoorn. De verzekeraar van de Suzuki Swift die het publiek inreed, keerde tot dusver 1 miljoen euro uit. Ruim de helft van de claims is inmiddels gehonoreerd.

Bij de vergoedingen ging het om nabestaanden van dodelijke slachtoffers en gewonden, maar ook om mensen die shockschade hebben opgelopen. Individuele bedragen maakt Reaal niet bekend.

In totaal zal ongeveer 4,5 miljoen euro worden uitgekeerd, zei directievoorzitter Wim Henk Steenpoorte in een gesprek met het ANP. Het bedrijf had daar vorig jaar al geld voor gereserveerd. Begin 2011 moet "het overgrote deel'' van de schadeclaims zijn afgehandeld, aldus Steenpoorte.

De laatste claim is een half jaar geleden ingediend. Daarbij ging het om shockschade. Tot vijf jaar na de gebeurtenis is het nog mogelijk om schade te claimen, maar Reaal verwacht geen nieuwe claims meer.

Shockschade

Zeven van de 118 claims hadden betrekking op de nabestaanden van overledenen, twintig op gewonden, 79 op shockschade van mensen die in Apeldoorn aanwezig waren en twaalf van mensen die shockschade hebben opgelopen voor de televisie.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/provinciaal/2010/04/118_schadeclaims_door_karst_t.html


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 62,471
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Alsnog schadevergoeding nabestaande aanslag Koninginnedag

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/7694985/Alsnog-schadevergoeding-nabestaande-van-aanslag-Koninginnedag-2009.ece
door Johannes Rutgers. vrijdag 26 november 2010 | 17:28 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 26 november 2010 | 22:02

APELDOORN - Een nabestaande van een van de slachtoffers van Koninginnedag 2009 krijgt alsnog een schadevergoeding. In eerste instantie kreeg de vrouw, die haar zus bij de aanslag verloor, niets toegewezen. Door wettelijke beperkingen valt haar moeder echter ook nu nog altijd buiten de regeling.

Ria van der Stelt uit Losser kreeg niets uitgekeerd van de verzekeraar van dader Karst T.. Ze klopte later aan bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat nu enkele duizenden euro's toekent. ,,Het gaat mij om het principe'', zegt Van der Stelt. ,,Mensen die ooggetuige waren kregen wel geld als ze een briefje van de dokter hadden over een posttraumatisch stress-syndroom, en ik als directe nabestaande niet. Terwijl het voor die mensen een voorbijgaand incident in hun leven is. Voor ons is het blijvend.'' Van der Stelt zegt dat een claim van haar moeder nu ook bij het Schadefonds is afgewezen. De reden daarvan zou zijn dat zij haar dochter niet heeft hoeven identificeren na het drama, terwijl Ria van der Stelt haar zus op die manier wel heeft gezien. Directeur Nina Huygen van het Schadefonds kan vanwege privacyregels niet op specifieke gevallen ingaan. Om die reden kan ze ook niet aangeven of er nog meer claims liggen die te maken hebben met 30 april 2009. In het algemeen klopt het wel dat er, om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, sprake moet zijn van 'shockschade'. Een nabestaande moet inderdaad de persoon in kwestie hebben gezien. Huygen snapt dat die beperkende regel erg cru kan overkomen. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel in Den Haag om de voorwaarden voor het Schadefonds te versoepelen. ,,Iets wat wij dolgraag willen. We hopen dat de politiek het snel behandelt.''
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 62,471
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
De Graaf krijgt nu zelf een lintje

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8601792/De-Graaf-krijgt-nu-zelf-een-lintje.ece
vrijdag 29 april 2011 | 12:00 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 29 april 2011 | 20:53

APELDOORN - Apeldoorns burgemeester mr. G.J. (Fred) de Graaf (61) is geridderd. Hij ontving vanochtend uit handen van de Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, Clemens Corneilje, de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Dit gebeurde na afloop van de jaarlijkse Lintjesregen op Paleis het Loo, waarbij de burgemeester zelf de onderscheidingen uitreikte aan zeventien Apeldoorners.

Fred de Graaf is vanaf 1999 burgemeester in Apeldoorn. Daarvoor in Leersum en Vught. Op 16 februari 2011 is hij door de koningin benoemd voor een derde ambtsperiode. De Graaf is al vele jaren in tal van functies actief. ,,Kenmerkend is zijn tomeloze inzet voor de publieke zaak,'' aldus de Commissaris van de Koningin in een toelichting.

De Graaf kreeg in Apeldoorn maar ook landelijk veel waardering voor zijn optreden na het drama bij De Naald op Koninginnedag 2009.
Samen sterk in de hulpverlening!


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Tien mensen herdenken Koninginnedag 2009

APELDOORN -  Ongeveer tien mensen hebben zaterdag vlak voor het middaguur stilgestaan bij de aanslag in Apeldoorn tijdens Koninginnedag 2009. Er werden bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de zeven slachtoffers die omkwamen tijdens de aanrijding door de Suzuki van Karst T.

Zo legden nabestaanden witte rozen op het monument dat op de kruising van de Loolaan en Jachtlaan staat, schuin tegenover monument De Naald in Apeldoorn.

Om tien voor twaalf reed T. in een zwarte Suzuki Swift met grote snelheid door een afzetting heen. De open bus met de koninklijke familie passeerde op dat moment bij het monument De Naald.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9666140/__Tien_mensen_herdenken__.html?sn=binnenland


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
vr 19 aug 2011, 17:14
    
Auto Karst T. moet vernietigd worden

ZUTPHEN -  De Suzuki waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn zeven mensen doodreed, moet vernietigd worden. De rechtbank Zutphen heeft dat vrijdag besloten, zo bevestigde een zegsvrouw een bericht daarover van De Gelderlander.
 
Justitie had na de aanslag op Koninginnedag beslag gelegd op de zwarte wagen. De nabestaanden van T. hadden onlangs bezwaar aangetekend tegen dat beslag. De rechtbank stelde vrijdag dat de aanslag „grote gevolgen voor alle betrokkenen heeft gehad en ook in de samenleving diepe sporen heeft nagelaten”. Daarom acht de rechtbank „het ongecontroleerde bezit van de auto in strijd met het algemeen belang. De klagers dient niet nog meer leed te worden berokkend dan zij reeds hebben ondervonden.”

De zwarte wagen staat op dit moment in een krat in het depot van het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Het wrak staat hier al enige tijd, laat directeur Taco Pauka vrijdag weten. Het is bij zijn weten nog niet eerder voorgekomen dat de rechtbank sommeerde om een object in het depot van het museum te vernietigen.

Pauka beklemtoont dat het nooit de bedoeling is geweest de Suzuki tentoon te stellen in het museum. „Veel musea exposeren een groot deel van hun collectie niet”, legt hij uit. „Een deel van onze taak is ook objecten te verzamelen die een historische betekenis hebben. De Suzuki van Karst T. voldoet zeker aan die criteria.”

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) kon vrijdag niet zeggen wanneer de auto precies vernietigd gaat worden. Voor zover de woordvoerder weet is het nog niet eerder voorgekomen dat een moordwapen na tussenkomst van de rechtbank op verzoek van nabestaanden moet worden vernietigd.

De zaak vond achter gesloten deuren plaats.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10396709/__Auto_Karst_T._vernietigd__.html


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 62,471
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
NOS Herdenking koninginnedag Apeldoorn (29-04-10)
Published on Sep 6, 2012 by slekkerboy18
No description available.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 62,471
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
NOS Herdenking Apeldoorn (08-05-09)
Published on Sep 6, 2012 by slekkerboy18
No description available.
Samen sterk in de hulpverlening!


Cobra4

 • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,475