SOS-arts: binnen uur op de stoep

Auteur Topic: SOS-arts: binnen uur op de stoep  (gelezen 21550 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Gepost op: 10 juni 2009, 11:44:10
Goed initiatief??  ???

http://www.ad.nl/diagnose/3278366/SOSarts_binnen_uur_op_de_stoep.html

SOS-arts: binnen uur op de stoep
DEN HAAG - In Frankrijk bestaat het al: de SOS médecins. Dit is een artsenpost waar 24 uur per dag een dokter opgeroepen kan worden. Als het aan de organisatie SOS-arts ligt, komt er binnenkort ook zo’n dienst in Nederland.
 
 Woensdag presenteert initiatiefnemer Arnold Verhoeven zijn plannen in Den Haag. Door de SOS-arts te bellen, moeten mensen binnen een uur een arts aan het bed krijgen.

De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk. Verhoeven, die nu nog hoteleigenaar in Frankrijk is, ziet het liefst dat zijn bedrijf op termijn de huisarts overbodig maakt.

Verhoeven heeft een jaar geleden al gezegd dat zorgverzekeraars geďnteresseerd zijn in zijn plannen, maar welke dat zouden zijn is nooit bekendgemaakt.

Ook artsen zouden enthousiast hebben gereageerd. De hoteleigenaar denkt dat mensen er geen bezwaar tegen hebben een eigen bijdrage te betalen, als ze zeker weten dat de dokter vervolgens bij hen op de stoep staat.

(ANP)
vesalius

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,506
Reactie #1 Gepost op: 10 juni 2009, 13:00:50
Goed initiatief??  ???

Wat denk je zelf? Ik vind in ieder geval van niet en wel om de volgende redenen.

Er is in Nederland een relatief goedwerkend systeem voor huisartsenzorg buiten kantooruren, waarbij steeds meer aandacht is voor integratie met ziekenhuis en ook in toenemende mate samenwerking tussen ambulancediensten en huisarts. Natuurlijk is dit systeem wat nog geen 10 jaar bestaat ruimte voor verbetering, moet dit dan komen door een nieuwe organisatie ernaast of door de bestaande organisatie te verbeteren. Het lijkt mij dat het een stuk effectiever is de bestaande organisatie te verbeteren dan een nieuwe organisatie op te tuigen. Helemaal omdat deze nieuwe organisatie een particulier/commercieel initiatief is en dus ook om winst draait. Hiervoor willen ze dan ook een eigen bijdrage vragen. Aangezien niet iedereen deze kan/wil betalen zal je de reeds bestaande organisatie ook in stand moeten houden en zonodig verbeteren.

De komende jaren wordt een tekort aan huisartsen verwacht in Nederland, gevolg hiervan is dat de huisartsenzorg in bepaalde gebieden in gevaar dreigt te komen. SOS-arts gebruikt dit als argument voor hun dienst, echter ze zijn verplicht te werken met huisartsen waardoor de tekorten alleen maar groter zullen worden. Immers zij werken minder efficiënt want zij komen altijd naar de patiënt toe, ongeacht of dit medisch noodzakelijk is, en huisbezoeken kosten veel meer tijd in verhouding tot een spreekuur op een vaste lokatie. Het gevolg is dus dat degene die een eigen bijdrage kan/wil betalen verzekerd is van goede huisartsenzorg en voor degene die dat niet kunnen/willen de huisartsenzorg nog verder verslechterd dan mogelijk al staat te gebeuren.

In Nederland is de huisarts de poortwachter tot de tweede lijn (o.a. ziekenhuiszorg), zij zorgen ervoor dat zorg die goedkoper in de eerste lijn (huisarts, fysio, etc.) gedaan kan worden ook in de eerste lijn blijft. Hiervoor zijn onder andere de POH'ers (praktijkondersteuner huisarts, gespecialiseerde doktersassistentes/verpleegkundigen die zelfstandig spreekuur draaien voor bepaalde chronische ziektes zoals suikerziekte en hoge bloeddruk), SPV'ers (sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, gespecialiseerde verpleegkundigen die eenvoudige psychiatrische problematiek kunnen begeleiden en de weg weten voor ingewikkeldere gevallen) en longverpleegkundigen in de huisartsenzorg geïntegreerd om betere en kosteneffectieve zorg te kunnen garanderen. SOS-artsen beschikken niet over deze aanvullende diensten maar gaan wel een deel van deze zorg overnemen?

Overigens klinkt het heel erg leuk allemaal maar momenteel mag SOS-arts niet zomaar altijd een visite afleggen, de zorgverzekeraars weigeren namelijk om visites te betalen die medisch niet geïndiceerd zijn. Uiteraard ijvert deze organisatie ervoor om deze regel te schrappen maar tot die tijd zal een visite door SOS-arts dus altijd door de patiënt zelf betaald moeten worden, eventueel met aftrek van het consultentarief. Dan ook nog wat anders hierover. SOS-arts wil 24/7 beschikbaar zijn maar gaat wel het passantentarief hanteren. Even de kosten op een rijtje.

-Inschrijftarief huisarts voor iemand <65 jaar en niet wonend in een achterstandswijk:E 13,- / kwartaal(blijft gezien verplichte inschrijving bij een huisarts altijd intact)
-Consult tijdens kantooruren<20 min / >20 min:E 9,- / E 18,-
-Visite tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 13,50 / E 22,50
-Passantentarief consult tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 24,80 / E 49,60(zal dus voor SOS-artsen gaan gelden tijdens kantooruren)
-Passantentarief visite tijdens kantooruren <20 min / >20 min:E 37,20 / E 62,-(zie hierboven)
-Zorg buiten kantooruren binnen een huisartsenpost (HDS) krijgt de huisarts per uur betaald:E 50,20(de grote verzekeraar(s) in een regio maakt hierover afspraken met de HDS, dit wordt dus niet individueel per patiënt geregeld tenzij deze uit een andere regio komen)
-Zorg buiten kantooruren door een arts niet aangesloten bij een HDS consult:E 32,70 / E 65,40(zal dus waarschijnlijk voor SOS-artsen gaan gelden buiten kantooruren en dan nog met een opslag, aangezien deze tarieven gelden voor op naam ingeschreven patiënten)
-Zorg buiten kantooruren door een arts niet aangesloten bij een HDS visite:E 49,10 / E 81,80(zal dus waarschijnlijk voor SOS-artsen gaan gelden buiten kantooruren en dan nog met een opslag, aangezien deze tarieven gelden voor op naam ingeschreven patiënten)

Ja ik zie de verbetering binnen onze reeds uit de pan rijzende zorgkosten meteen....

Conclusie, bedoeld voor de rijkeren, verslechtering voor de armen, verslechtering van ons gezondheidsstelsel in zijn geheel. Verbetering voor de bij SOS-arts aangesloten huisartsen ook. In plaats van E 50,20/ uur kan je nu minstens E 49,10 gaan verdienen per 20 minuten... (hmmm, ga me er toch eens verder in verdiepen  ;))

Bronnen: o.a. www.nza.nl en www.sos-arts.nl/


pelagiapeil

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 10 juni 2009, 14:53:34
AMEN
hier sluit ik mij helemaal bij aan
gr. Pelagia


Heleen Lotus

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,245
Reactie #3 Gepost op: 10 juni 2009, 17:35:59
Ook ik kan mij daar bij aansluiten.
Ik denk dat hier in het begin best veel misbruik van gemaakt gaat worden.

"O, dokter ik heb zo'n buikpijn". dokter binnen een uur aan het bed.
"ja mevr. u hebt een griepje onder de leden, dus gewoon uitzieken".
"Hier is mijn rekening, mag ik even van u ontvangen.........".  ;D


Kanarie

 • Gast
Reactie #4 Gepost op: 10 juni 2009, 19:32:07
Dat is geen misbruik; daar is het voor bedoeld, toch? Mensen die hun klacht serieus genoeg VINDEN om een dokter aan hun bed te krijgen. De patiënt vraagt, de dokter komt langs (met de rekening erbij natuurlijk).


EM physician

 • AIOS
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 375
Reactie #5 Gepost op: 11 juni 2009, 11:20:26
Hoi,

Even iets anders:

In wat voor auto rijdt deze SOS-arts? Ik zie een Opel Astra o.i.d. op de site. Maar deze lijkt mij niet uitgerust voor spoedzorg. Een erg opvallende auto is het namelijk niet, en zonder OGS beschikbaar kan het ook geen spoedzorg in de regio verlenen lijkt me.

De SOS-arts heeft tenminste wel een Electrocardiograaf in de auto, waarom de HAP niet :-X

Groet,

HapAmbu


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #6 Gepost op: 11 juni 2009, 11:27:16
SOS-arts 1 januari mogelijk toch van start

Het plan waarbij Nederlanders, naar Frans model, tegen extra betaling SOS-artsen kunnen inhuren voor bezoek aan huis is voorlopig van de baan. Nederlands regelgeving staat het in de weg. Initiatiefnemer Arnold Verhoeven heeft zijn concept aangepast en wil nu per 1 januari toch van start gaan.

Nieuw concept SOS-artsen
In zijn nieuwe concept haken de SOS-artsen aan bij huisartsenposten en huisartspraktijken. Verhoeven wil binnen twee jaar contracten hebben afgesloten met alle artsen. De SOS-artsen worden als een soort freelancers in dienst genomen door de reguliere artsen. Patiënten worden volgens Verhoeven dan via de basisverzekering betaald. Ze hoeven dan geen eigen bijdrage te betalen.

Klink moet regels aanpassen
In een aantal gevallen pakt deze constructie duurder uit voor de verzekeraars, zo verwacht de initiatiefnemer. Ondernemer Verhoeven, in het dagelijks leven hotelier in Frankrijk, wil zijn oorspronkelijke plan van de SOS-arts niet afschrijven. Hij roept minister Ab Klink op regels te veranderen, zodat het concept ook in Nederland kan worden doorgevoerd.

Achterkamertjes- en regentenpolitiek
Verhoeven beschuldigt Nederlandse instanties als de Nederlandse Zorgautoriteit van achterkamertjes- en regentenpolitiek. Volgens hem hebben ze een paar dagen geleden bestaande regels plotseling veranderd om zijn plannen de grond in te boren.

SOS-artsen in Frankrijk
De SOS-artsen vormen in Frankrijk aan aparte organisatie, naast de reguliere artsen. Als mensen een consult aan huis willen, krijgen ze dat, ongeacht hun klachten. Maar ze moeten daarvoor wel een eigen bijdrage betalen. De SOS-artsen zijn erkende, ervaren artsen.

Angst zorgverzekeraars voor hogere kosten
De belangenorganisatie van de zorgverzekeraars ZN ziet geen toegevoegde waarde in de komst van de SOS-artsen. Als ze leiden tot hogere uitgaven, zijn ze zelfs ongewenst, aldus een woordvoerder. De NZa zegt nooit toegezegd te hebben dat de SOS-artsen zouden worden toegelaten tot de Nederlandse markt. Volgens een woordvoerster had, bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg grote twijfels over de kwaliteit van zorg. Het nieuwe voorstel van Verhoeven is volgens haar niet bekend bij de organisatie. (ANP)
www.skipr.nl


SEH zustertje

 • SEH verpleegkundige
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,416
Reactie #7 Gepost op: 11 juni 2009, 12:04:26
op zich een terechte gedachte van de zorgverzekeraars met stijgende kosten!
Met de huiden daagse mentaliteit van de maatschappij van : "ik wil nu geholpen worden wanneer het mij uit komt"
kan ik mij voorstellen dat hier driftig gebruik gemaakt van gaat worden, en de zorgverzekeraars zien daar problemen komen.

Als ik puur alleen naar mijn eigen werkvloer kijkt hoeveel mensen nog steeds "onterecht"naar de SEH komen i.p.v. de huisarts
(zie ook het kosten overzicht van Vesalius)
en ik sluit mij ook volledig aan bij zijn tekst, de gezondheidszorg hier is goed geregeld, alleen het publiek moet wel de juiste weg bewandelen ;)


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #8 Gepost op: 11 juni 2009, 12:10:25
op zich een terechte gedachte van de zorgverzekeraars met stijgende kosten!
Met de huiden daagse mentaliteit van de maatschappij van : "ik wil nu geholpen worden wanneer het mij uit komt"
kan ik mij voorstellen dat hier driftig gebruik gemaakt van gaat worden, en de zorgverzekeraars zien daar problemen komen.

Als ik puur alleen naar mijn eigen werkvloer kijkt hoeveel mensen nog steeds "onterecht"naar de SEH komen i.p.v. de huisarts
(zie ook het kosten overzicht van Vesalius)
en ik sluit mij ook volledig aan bij zijn tekst, de gezondheidszorg hier is goed geregeld, alleen het publiek moet wel de juiste weg bewandelen ;)Waarom dan niet de SEH sluiten voor 'binnenlopers' en alleen met een verwijzing van de huisarts / specialist toegang? Meestal zit er toch al een HP in de buurt van de meeste SEH's?
Of een huisartsenpost integreren in je SEH? Mensen lopen dan binnen en worden door de jusite persoon (+ kosten) geholpen.


Marno

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 233
 • Co-assistent - SEH EMC RB-Callantsoog
Reactie #9 Gepost op: 11 juni 2009, 13:04:10
De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk. Verhoeven, die nu nog hoteleigenaar in Frankrijk is, ziet het liefst dat zijn bedrijf op termijn de huisarts overbodig maakt.
Dus in plaats van continuiteit en een arts die de patient kent, een systeem waarop de hele wereld jaloers is, gaan we 'hap snap' consultjes uitvoeren die onze zorg gaan verbeteren?  ???

Kan iemand dhr Verhoeven terugsturen naar zijn eigen planeet? idioot...
Aan mijn zonen, aan de zonen van mijn leermeester en aan de leerlingen die verklaard hebben zich aan de regelen van het beroep te zullen houden, aan h