SOS-arts: binnen uur op de stoep

Auteur Topic: SOS-arts: binnen uur op de stoep  (gelezen 27266 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

pietjepukkerigG

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 67
Reactie #60 Gepost op: 5 maart 2010, 12:42:40
Ik las in een van de persberichtjes die hier eerder gepost was dat ze ter plekke kunnen inloggen in het EPD. Dan zeg ik: welk EPD? Dat is er nog niet en zal ook nog wel even duren. De HAP is al afhankelijk van de eigen huisarts om een overdracht te krijgen, dus ik vraag me af hoe een SOS arts dit oplost.
EPD is een vrij breed gehanteerde term. Ik denk dat ze (SOS) op dit moment nog doelen op hun eigen interne EPD (een verslaglegging van de initiele call, een eventuele call historie en later ingevulde SOEP). De koppeling, zoals gesuggereerd bij het landelijke EPD, is nog niet te realiseren.


Steven78

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Terug in de medische research
Reactie #61 Gepost op: 5 maart 2010, 14:46:40
EPD is een vrij breed gehanteerde term. Ik denk dat ze (SOS) op dit moment nog doelen op hun eigen interne EPD (een verslaglegging van de initiele call, een eventuele call historie en later ingevulde SOEP). De koppeling, zoals gesuggereerd bij het landelijke EPD, is nog niet te realiseren.
Ja, dat klinkt heel aannemelijk. Het persbericht is daarin onduidelijk, zelfs wat misleidend.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #62 Gepost op: 5 maart 2010, 15:01:45
http://www.sos-arts.nl/persbericht_15022010.html

SOS-ARTS DAAGT NZA VOOR DE RECHTER
15/02/2010

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou voor eind vorig jaar een tarief afgeven voor SOS-ARTS, een organisatie naar Frans voorbeeld waarbij iedereen 24 uur per dag met het centrale telefoonnummer 0900-0611 een huisarts aan huis kan oproepen. Deze arts komt altijd maar de patiënt moet dit zelf geheel of gedeeltelijk betalen, afhankelijk van zijn verzekering. (Stad Holland heeft al aangegeven 50% voor al haar klanten te vergoeden). Een tarief van de NZa is wettelijk noodzakelijk omdat zonder dit tarief de artsen een ‘economisch delict’ plegen. De organisatie is er klaar voor en beschikt over voldoende artsen om in 7 regio’s te starten. (Groot Amsterdam-Groot Rijnmond-Haaglanden-Delft-Gooi en Vechtstreeks-Haarlem en Utrecht).

Eind december vroeg de NZa nogmaals een maand uitstel en zij beloofde eind januari met een beslissing te komen. Ook dat werd opnieuw uitgesteld en de kersverse nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa, Theo Langejan, vroeg SOS-ARTS opnieuw om twee weken uitstel. Hij benadrukte dat hij dan een beslissing zou nemen. Helaas bleef ook die beslissing over het tarief voor SOS-ARTS uit waarop SOS-ARTS besloot niet langer te wachten en de Haagse advocaat Mr. dr. Jan Koen Sluijs verzocht de rechter te vragen de NZa te dwingen een tarief af te geven of een voorlopig tarief vast te stellen.

SOS-ARTS werft al geruime tijd huisartsen en wilde 1 januari van start gaan. Inmiddels hebben zich ca. 300 huisartsen aangemeld. Tegenstanders probeerden twijfels te zaaien over onder andere de kwaliteit van de deelnemende SOS-artsen. Aangezien er geen enkel verschil is tussen een SOS-arts en de reguliere huisartsen en de huisartsen van de Huisartsenposten, sterker nog; SOS-artsen krijgen zelfs een aanvullende opleiding Spoedeisende Hulp, vermoedt initiatiefnemer Arnold Verhoeven dat de minister van VWS invloedt uitoefent in dit dossier. Hij zou de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) mogelijk gunstig willen stemmen t.a.v. de bezuinigingen die hij wil doorvoeren. De LHV is fervent tegenstander van SOS-ARTS omdat ze daarmee voor het eerst in de geschiedenis hun monopoliepositie dreigen te verliezen.

‘Zowel de betrokken ambtenaren van VWS als van de NZa staan van meet af aan sympathiek tegenover het initiatief SOS-ARTS en het zou te gemakkelijk zijn hen overal de schuld van te geven maar het is een heen-en weer zwalkende minister die van alles roept maar geen slagvaardige leiding aan de uitvoering kan of durft te geven. In augustus verklaarde hij nog dat hij geen problemen zag voor SOS-arts mits zij aan de kwaliteitsnormen voldoen. Daar bestaat inmiddels geen twijfel meer over dus niets staat de start van SOS-ARTS nog in de weg. Ik ben het zat, laat de rechter nu maar een beslissing nemen.’ aldus een verbolgen maar nog steeds strijdbare Verhoeven.

Uit een NIPO onderzoek bleek dat 89% van de bevolking positief staat tegenover SOS-ARTS en zelfs 86% vindt dat ze er moeten komen om iets te doen aan de teruglopende bereidheid van huisartsen om huisbezoeken te verrichten en de slechte bereikbaarheid van huisartsen/huisartsenposten. Men zou dan wel zelf een bijdrage moeten betalen maar 83% gaf aan daar geen moeite mee te hebben als daarmee dan daadwerkelijk een dokter aan huis komt.

www.sos-arts.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #63 Gepost op: 1 juni 2010, 13:43:59
SOS-arts vandaag van start
SOS-artsen gaan met ingang van 1 juni zorg verlenen in Nederland. Het startschot daartoe wordt gegeven door Edith Schippers (VVD), fervent voorstander van de dienstverlening van SOS-Arts.
De start van SOS-ARTS betekent dat met ingang van juni de eerste SOS-artsen zorg en hulp kunnen gaan verlenen in Nederland op afroep. In eerste instantie is dit alleen mogelijk en voor leden van organisaties of werknemers voor wie het bedrijf of de organisatie de opdracht geeft en de visite betaalt en voor buitenlanders die via organisaties zoals SOS-international en Eurocross een arts oproepen. Directeur Arnold Verhoeven is blij dat SOS-ARTS van start kan gaan. “We kunnen zo laten zien dat we voldoen aan een behoefte van patiënten, kwalitatief hoogstaande zorg verlenen en zelfs een bijdrage kunnen leveren aan benodigde bezuinigingen in de zorg. Met SOS-ARTS wordt een eigen bijdrage voor de reguliere huisarts overbodig. Ik vertrouw erop dat dit een eerste en snelle stap is naar de beschikbaarheid van SOS-ARTS voor alle Nederlanders.” De eerste overeenkomst is gesloten met het bedrijf Maetis dat zojuist een nieuw servicepakket heeft gelanceerd; ‘Zorg van de Zaak’ (www.zorgvandezaak.nl), waarin de diensten van SOS-ARTS kunnen worden opgenomen.

SOS-ARTS is een dienst naar Frans voorbeeld (SOS-médecins) waarbij iedereen 24/7 een huisarts kan oproepen. In Frankrijk betaalt de patiënt een gedeelte zelf, het grootste deel wordt vergoed door de basisverzekering. In Nederland bepaalt de arts de medische noodzaak van een huisbezoek, de patiënt heeft daarin geen inspraak. De laatste jaren is het aantal huisbezoeken, ondanks de toenemende zorgvraag, teruggelopen van 8 miljoen naar 2 miljoen visites. 83% van de bevolking gaf aan er zelf een eigen bijdrage voor te willen betalen maar de basiszorgverzekering staat dat nu niet toe.

SOS-ARTS hoopt dat na de Tweede Kamerverkiezingen de regelgeving verandert. SOS-ARTS leidt immers tot bezuinigingen én lost het probleem op van de beperkte bereikbaarheid door overbelasting van reguliere artsen. Uit onderzoek blijkt dat 89% van de Nederlanders vindt dat SOS Arts een goed idee is. Verzekeraar Stad Holland gaf eerder al aan voor al haar verzekerden, zonder premieverhoging, de helft van de kosten van een SOS-arts te willen vergoeden.
Startschot :dinsdag 1 juni 14.00 uur, Buitenhof Den Haag.
Aansluitend (14.30) Persconferentie Perscentrum Nieuwspoort
www.medicalfacts.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #64 Gepost op: 8 juli 2010, 14:35:19
Iemand al ervaring met opgedaan?  :)


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #65 Gepost op: 8 maart 2011, 16:08:05
Rechter fluit NZa terug over Sos-arts
8 maart 2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet opnieuw naar het besluit kijken om geen tarief toe te kennen aan de Sos-arts. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald in een zaak die was aangespannen door de Sos-arts.

De Sos-arts is een dienst naar Frans voorbeeld (sos-médecins) waarbij iedereen 24 uur per dag en zeven dagen in de week een huisarts voor een visite kan oproepen. Daarbij moet de burger wel zelf een eigen bijdrage betalen. De NZa weigert de Sos-arts echter een tarief te geven. Tegen die beslissing tekende de Sos-arts bezwaar aan.

NZa: Sos-arts bedreigt huisartsenzorg
De NZa heeft de rechter gewezen op een aantal gevaren. Zo zouden Sos-artsen mogelijk te snel doorverwijzen naar de tweede lijn. Ook zou het nieuwe tarief de poortwachtersrol van de huisarts bedreigen. Daarnaast bestaat het gevaar dat reguliere huisartsen ook met de nieuwe dienst aan de haal zouden gaan. Verder zou de Sos-arts ten koste gaan van de acute en incidentele huisartsenzorg. Alles bij elkaar zou de komst van de Sos-arts volgens de NZa onzekere en mogelijk ongewenste effecten hebben op het bestaande systeem van huisartsenzorg.
Rechter: onderbouwing is onvoldoende
Maar de rechter vindt dat de NZa deze bezwaren beter had moeten onderbouwen. Zo is het onzeker of de effecten zich ook echt zullen manifesteren en in welke omvang. De NZa moet opnieuw naar het bezwaar van de Sos-arts kijken en daar de uitspraak bij betrekken.

Tegenwerking Sos-arts
Sos-arts-initiatiefnemer Arnold Verhoeven viert de uitspraak als een overwinning. “Na bijna vier jaar van moeizame strijd heeft Sos-arts haar eerste grote succes behaald. Mede door de weigering een tarief af te geven blokkeerde de NZa jarenlang de start van Sos-arts.” Daarnaast stuitte Verhoeven naar eigen zeggen op tegenwerking van belangenorganisaties en zorgverzekeraars, met uitzondering van Stad Holland. Die verzekeraar is bereid een gedeelte van het bezoek van een Sos-arts in de basisverzekering te vergoeden. Verhoeven wil dat andere verzekeraars dat ook doen.

Bedrijvenvariant Sos-arts
In afwachting van zijn uiteindelijke doel is Verhoeven een bedrijvenvariant van de Sos-arts gestart met de Arbodienst Maetis als eerste klant. Daardoor kan een aantal van de ruim 300 bij Sos-arts aangemelde huisartsen alvast aan het werk. Verhoeven verbaast zich erover dat Sos-artsen wel voor bedrijven maar niet voor particulieren mogen werken. “Prioriteit blijft om sos-artsen voor elke burger beschikbaar te stellen en dat is met deze uitspraak een stuk dichterbij gekomen. Daarbij nemen de zorgverzekeraars een sleutelpositie in.” Verhoeven is met enkele verzekeraars in onderhandeling.
www.zorgvisie.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #66 Gepost op: 25 maart 2011, 10:25:02
SOS-arts zoekt samenwerking met eerstelijn
De SOS-arts biedt aan om alle visites over te nemen van huisartsenposten (HAP) en reguliere huisartsenpraktijken. De eerstelijnszorg is echter kritisch.
Initiator van SOS-arts Arnold Verhoeven wil met de samenwerking de kwaliteit van de eerstelijnszorg verbeteren. Verhoeven denkt ook dat de kosten drastisch zullen dalen. Indien de huisartsen positief tegenover het aanbod staan, moet de werkwijze van de SOS-arts voor die visites wel veranderen. Tot nu toe rijden de SOS-artsen voor niet-medisch noodzakelijke oproepen terwijl de HAP's en huisartsenpraktijken voor medisch noodzakelijke oproepen uitrijden.
De methode van Verhoeven kost de patiënt niets extra. Bij medische noodzaak wordt de visite volgens Verhoeven ook geheel binnen de basisverzekering vergoed. “Indien er geen medische noodzaak is, dan kan de SOS-arts alsnog komen. Dan betalen de patiënten een eigen bijdrage van dertig procent. Deze bijdrage werkt tevens als drempel en voorkomt dat patiënten onnodig naar de spoedeisende hulp gaan.”

Aanslag op de kosten
Hans Nobel, bestuurslid van de Landelijke vereniging praktijkhoudende huisartsen (VPHuisartsen), is van mening dat de huidige manier van zorg door huisartsen op dit moment in Nederland heel efficiënt is georganiseerd. “De aanbieding van Verhoeven is geen oplossing want het is een toevoeging aan het huidige systeem. Wij krijgen momenteel 13,50/22,- euro per standaardbezoek aan kosten vergoed. Het tarief van de SOS-arts ligt rond de 65 euro. Dat betekent dat elk bezoek van de SOS-arts een aanslag is op de zorgkosten en die zijn momenteel al erg hoog. Als het ministerie van VWS dan toch geld over heeft, besteed dat dan aan ouderenzorg of thuiszorg, zou ik zeggen.” Nobel vindt overigens niet dat de SOS-arts hoeft te verdwijnen van de markt. “Maar dan moet de organisatie wel opereren buiten publieke zorgmiddelen. Anders betaal ik straks mee aan deze wensvisites. Mensen kunnen zich prima extra verzekeren voor deze dienst.”

Inschrijfgeld huisartsen
Verhoeven erkent het verschil in kosten maar stelt dat Nobel geen rekening houdt met het inschrijfgeld dat praktijkhoudende huisartsen krijgen van zorgverzekeraars voor elke patiënt. “Voor 24-uurs beschikbaarheid ontvangen deze huisartsen gemiddeld 57 euro per patiënt. Als huisartsen 3500 patiënten hebben, dan loopt dat bedrag al aardig op. Wanneer zij nachtdienst draaien en een patiënt helpen die niet bij hun praktijk ingeschreven staat, dan rekenen zij het passantentarief van 65 euro. Het verschil is dat patiënten van SOS-arts een eigen bijdrage betalen van dertig procent, en tijdens de experimentele fase waarin SOS-arts zich nu bevindt is dat zelfs vijftig procent.” Verhoeven stelt dat prestatiebeloning bijvoorbeeld een oplossing kan zijn. “Verhoog de beloning per consult of bezoek en schrap het inschrijfgeld dat de huisartsen ontvangen. Het probleem is alleen dat niemand durft te hakken. Er moet dus een systeem neergezet worden waarbij huisartsen niet gaan staken.”

Samenwerking
Verhoeven legt uit dat de kwaliteit er niet onder zal lijden. “Alle SOS-artsen zijn BIG-geregistreerd en volgen een aanvullende opleiding spoedeisende hulp. Daarmee is de kwaliteit voldoende gegarandeerd en kunnen de artsen alle noodzakelijke hulp verlenen. Voor de patiënt verandert er niets met deze samenwerking. De beslissing voor een visite kan, net als nu, door de eigen huisarts of de huisartsenpost worden bepaald.”

Schippers
Woordvoerder Lilian Jansen legt uit dat minister Schippers het voorstel met veel interesse bekijkt. Daarbij stelt Jansen wel dat de minister dit soort initiatieven zoveel mogelijk door het veld zelf wil laten oplossen.
www.zorgvisie.nl


Steven78

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 757
  • Terug in de medische research
Reactie #67 Gepost op: 26 maart 2011, 10:52:11
Als advocaat van de duivel kan ik het voordeel voor een HAP nog wel zien, maar het lijkt me sterk dat een huisarts overdag de visites aan zijn eigen patienten aan een derde gaat uitbesteden, toch?!


DF

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 90
Reactie #68 Gepost op: 26 maart 2011, 11:08:16
Er zullen huisartsen bij zijn die overdag zeggen: Laat lekker de sos arts maar visite voor mij gaan rijden, want de patiënt woont aan de andere kant van de stad, ik ben op de fiets en er valt voor mij weinig op te verdienen.

Ik denk by the way dat in de toekomst dat er weinig patiënten zijn die de eigen bijdrage gaan betalen.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #69 Gepost op: 20 april 2011, 08:04:08
SOS Arts voert concurrentiestrijd op
 
SOS Arts voert de concurrentie met de huisartsenpost nog verder op. Het bedrijf stuurt deze week een brief naar onder andere gevangenissen, verzorgingshuizen en regionale politiediensten met het aanbod goedkoper de medische achterwacht te garanderen. Dat laat oprichter Arnold Verhoeven van SOS-Arts weten.

Nu zijn deze organisaties volgens Verhoeven verplicht om voor hun cliënten medische zorg te garanderen, ook buiten kantooruren. Daarvoor sluiten zij nu per individuele instelling een contract met de huisartsenpost, die daarvoor volgens Verhoeven een fors bedrag ontvangt. Dat moet goedkoper kunnen, denkt hij.

SOS Arts wil de achterwacht collectief gaan organiseren. De bedrijven sluiten niet meer individueel een contract, maar betalen gezamenlijk de kosten voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van voldoende artsen om in hun regio de achterwacht te garanderen. Verhoeven hoopt 1 september een landelijke dekking te kunnen garanderen. Volgens hem is dit een voorwaarde die bijvoorbeeld arbodiensten stellen aan deelname aan de dienst. Per 2012 zou SOS Arts de dienst dan kunnen aanbieden.

Naast arbodiensten, gevangenissen, verzorgingshuizen en regionale politiediensten, is de brief ook verstuurd aan huisartsenposten, huisartsenpraktijken, verpleeghuizen, asielzoekerscentra, gemeentelijke instellingen, verzekeraars en alarmcentrales.

http://www.mednet.nl/nieuws/id5056-sos-arts-voert-concurrentiestrijd-op.html