Soms werkt google snel..
http://digitallife.nl/internet/8899-bzk-houdt-voet-bij-stuk-over-alarm-via-cell-broadcast/3.htmlBZK houdt voet bij stuk over alarm via cell-broadcast
bron: Webwereld
Door: Loek Essers | 06 januari 2009
Share0Share0Share0 0Het gsm-rampenalarmssysteem op basis van cell-broadcast dat door de overheid wordt ingevoerd zou nu al achterhaald zijn. Onzin, zegt Binnenlandse Zaken.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) heeft na twee jaar onderzoek bewust voor de cell-broadcast techniek gekozen. Hierbij wordt gelijktijdig naar alle gsm-bezitters in een wijk of regio een alarmbericht gestuurd in geval van ramp of andere calamiteit.
Afgelopen vrijdag beweerde Morten Gustavsen van het Noorse telecombedrijf UMS dat zakenreizigers en toeristen die met hun buitenlandse mobiel in Nederland rondlopen zo niet worden bereikt.
"Nederland kiest met deze aanbesteding voor een systeem waarvan de techniek nu al verouderd is en waarmee het nooit zal lukken een landelijk dekkend netwerk mee op te bouwen", aldus Mortensen tegen NRC Handelsblad. Zijn eigen sms-alarmeringssysteem zou volgens de Noor beter werken.
Kamervragen
In oktober 2008 stelde de SP al Kamervragen over het in Noorwegen ingevoerde sms-alarmeringssysteem. Het antwoord van Binnenlandse Zaken (BZK) luidde toen: "Geconcludeerd wordt dat van het aantal platforms waarmee locatiegebonden publieke diensten kan worden aangeboden, Cell broadcast het platform met de meeste potentie is." Die conclusie is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek over locatiegebonden publieke diensten dat werd uitgevoerd in oktober 2006.
Volgens Binnenlandse Zaken (BZK) staan de conclusies van dat onderzoek nog steeds en is het niet waar dat buitenlanders niet bereikt
kunnen worden met een cell-broadcast systeem. Op de meeste mobiele telefoons kan een cell-broadcast kanaal ingesteld worden. "Dat kanaal is Europees gereserveerd op het gebied van veiligheid en alarmering. Het is de bedoeling dat het inderdaad een kanaal wordt dat ook Europees wordt gebruikt. Net zoals met 112", aldus de woordvoerster. Op dit moment is dit nog niet het geval. Maar buitenlanders die het kanaal hebben ingeschakeld en in Nederland zijn worden tijdens een ramp gewoon gewaarschuwd door het cell-broadcast systeem.
Kanaal aanzetten
Daarvoor zal een gebruiker van mobiele telefonie wel eerst het kanaal moeten aanzetten. Dit geldt ook voor Nederlanders die gewaarschuwd willen worden door het systeem. "Er bestaat geen systeem waarmee je iedereen kunt bereiken", legt de woordvoerster uit. "Het is een instrument naast andere bestaande instrumenten zoals radio, tv en crisis.nl."
Ook Manuel Cornelisse, sales & marketing director van cell-broadcast ontwikkelaar one2many, vindt cell-broadcasting 'niet het heilige kanaal'. Maar hij stipt graag aan dat een sms-systeem flinke beperkingen kent als er veel mensen snel moeten worden bereikt. Het maximum ligt volgens hem op ongeveer 100.000 berichten per kwartier, maar dat zal in een crisissituatie moeilijk gehaald worden. "Op het moment dat er een verstopping ontstaat en het telefoonnet plat ligt komt er niets meer doorheen", aldus Cornelisse.
Bulk sms
Cell-broadcast zou hier geen last van hebben.
Met dit systeem zou iedereen in Nederland precies tegelijk een bericht kunnen ontvangen. Iets dat per sms niet mogelijk is omdat die berichten 1 voor 1 verstuurd worden. Jeroen van Glabbeek, directeur van bulk sms-verstuurder CM Telecom bevestigt die beperkingen. Volgens hem kunnen er in de praktijk ongeveer 100 sms-berichten per seconde worden verstuurd. Dat kan opgevoerd worden naar een maximum van 600 tot 700 berichten per seconde in de praktijk. Daarvoor moet van tevoren wel eerst extra capaciteit ingekocht worden. "Theoretisch zou het ook nog mogelijk zijn om 2.000 berichten per seconde te versturen", voegt Glabbeek eraan toe.
'Sms voorlopig goedkoper'
Volgens Glabbeek is het de komende vijf jaar goedkoper om een sms-systeem te handhaven omdat de infrastructuur er al ligt. Maar op de lange termijn zou cell-broadcasting goedkoper zijn, concludeert Glabbeek. Per sms-bericht wordt namelijk nog steeds zo'n zes cent per bericht gerekend. Voor cell-broadcast berichten zou er een 'fixed price' afgesproken worden waardoor het systeem uiteindelijk goedkoper is.
Het cell-broadcast rampenalarmsysteem komt er. Deze maand dient de overheid een Europese aanbesteding in waarmee een partij wordt aangesteld die gaat bemiddelen tussen de overheid en de aanbieders van mobiele telefonie, aldus de woordvoerster.