Hoi Patrick,
Sinds ruim 1 jaar werken wij in Heerhugowaard met Splash 1000 chemiepakken op de 2 tankautospuiten en het hulpverleningsvoertuig. Voor die tijd hadden we alleen 4 chemiepakken Splash 2000 op 1 voertuig. Deze 4 pakken maken nu deel uit van een regionaal OGS-peloton waarvoor wij een groep van circa 16 specialisten hebben.
Maar terug naar de chemiepakken (basiszorg) :
Wij hebben de korpsleden die in het chemiepak optreden geen extra opleiding laten volgen (er bestaat ook nog geen module chemiepakdrager, maar dat wist je natuurlijk al). Wel hebben onze korpsleden allemaal de module 'verkenner gevaarlijke stoffen' gedaan als onderdeel van het standaard opleidingstraject. De vaardigheden vanuit deze opleiding worden tijdens de oefenavonden redelijk op peil gehouden.
Ik moet wel zeggen dat ik vorig jaar een korte zoektocht heb gehouden naar meer informatie (lesstof, lesbrief, oefendraaiboeken, procedures m.b.t. optreden in chemiepakken). Misschien was mijn zoektocht te kort, maar er bleek weinig te zijn.
Wel wordt bijvoorbeeld in de 'leidraad oefenen' en in het moduleboek 'obm gevaarlijke stoffen' aangegeven dat lesstof voor chemiepakken in ontwikkeling is. Maar dat duurt denk ik al vrij lang. Weet jij wat de status is van deze lesstof?
Ik heb de 'verplichte' uren van de leidraad niet direct paraat maar bij ons ziet de jaarlijkse oefenbelasting voor chemiepakken (basiszorg) er gemiddeld zo uit :
- 2 uur theorie en stands meetapparatuur (niet specifiek gericht op chemiepakken, maar toch...)
- 2 uur theorie herkenning gevaarlijke stoffen, procedures ogs, risicobewustzijn etc.
- 1 uur praktijk vaardigheden aan- en uitkleden en uitvoeren verkenning
- 1 uur praktijk als inzetoefening (1e TS bij ongeval gevaarlijke stoffen)
Wij zijn ook nog zeker niet klaar met een goede doortimmerde oefencyclus voor chemiepakken (basiszorg). Misschien kunnen we elkaar helpen?
groeten,
René de Caluwé
Heerhugowaard