Vaststellen identiteit

Auteur Topic: Vaststellen identiteit  (gelezen 3829 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 17 oktober 2009, 23:34:52
Hoe lang kan je iemand vasthouden voor het vaststellen van zijn identiteit? Wat doe je na die tijd als het nog steeds niet gelukt is? Kan zo iemand wel vervolgd worden?  ???

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5099876/__Alle_krakers_op_vrije_voeten__.html

za 17 okt 2009, 18:47 | lees voor
Alle krakers op vrije voeten

DEN HAAG -  De elf krakers die nog vast zaten in een Haagse cel, zijn zaterdagmiddag vrijgelaten. Dat maakte de politie bekend. Het groepje heeft een dagvaarding meegekregen. Hun wordt onder meer verstoring van de openbare orde, het niet voldoen aan een politiebevel en het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs ten laste gelegd.

De elf waren de laatsten van een grote groep krakers die donderdag bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag protesteerden tegen de antikraakwet. Ze hadden op het Plein een tentenkamp opgericht, dat 's avonds door de politie werd ontruimd. De politie hield honderd mensen aan omdat ze geen gehoor gaven aan het bevel om weg te gaan.

Vrijdag liet de politie 89 krakers gaan. De resterende elf werden langer vastgehouden omdat ze hun naam niet wilden noemen en ook geen papieren bij zich hadden.




Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #1 Gepost op: 17 oktober 2009, 23:58:17
eerste oponthoud 6 uur, + 6 extra uren voor identiteitsonderzoek. Dit alles exclusief nachtrust van 24:00 tot 09:00 dus met andere woorden:

Als je gaat kijken naar die krakers etc:

stel: je word op vrijdag om 18:00 uur aangehouden, om 24:00 zijn de eerste 6 uur voorbij, dan ga lekker 9 uurtjes slapen in een cellencomplex en op zaterdag om 09:00 beginnen de laatste 6 uur te lopen. En die duren dan tot: 15:00 en dan mag je weg. (dit geld dus voor de wet ID, niet voor andere strafbare feiten waarvoor je eventueel voor inverzekering max 3 dgn) kan gaan.....

Met betrekking tot de ID, wat men doet is: uiteraard vragen, id fouillering, fotos maken, vinger afdrukken, zelfs dna onderzoek kan afgenomen worden (laatste weet ik niet zker). En mocht er dan nog niets zijn....... tsja dan word het lastig.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 18 oktober 2009, 00:01:07
En krijg je dan een dagvaardiging mee? Waar wordt de bekeuring voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs naar toegestuurd?  ??? :)


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #3 Gepost op: 18 oktober 2009, 00:09:00
Voorzover ik weet, zal (indien mogelijk) een rechter meteen een straf opleggen. Aangezien een dagvaarding niet aan een onbekend persoon kan worden meegegeven. Dus mogelijk dat een rechter (als iemand blijft zwijgen) ervoor kiest om direct een hechtenis van bv 1 dag ofzo op te leggen. Maar over het algemeen is de identiteit wel te achterhalen. Vaak hebben we wel een smoelenboek met foto's en personalia van personen, of hebben mensen toch wel een bankpasje of iets dergelijks bij zich. En de meeste krakers komen toch meer dan eens met de politie in aanraking en de kans is dus redelijk groot dat ze in het verleden al wel een keer hun identiteit hebben prijsgegeven.

ik begeef me nu wel op glad ijs, ik heb me nooit echt in deze afhandeling verdiept en ben dus ook niet verantwoordelijk voor foutjes  :)
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #4 Gepost op: 18 oktober 2009, 00:14:17
De vervolging van verdachten waarvan de personalia onbekend zijn gebleven, is wel mogelijk. In de praktijk wordt daarvoor meestal een foto van de verdachte (en eventueel een blad met de vingerafdrukken) gehecht aan de dagvaarding. Alleen heeft dat eigenlijk alleen maar zin in gevallen waarin de verdachte ook in voorlopige hechtenis zit. Artikel 67, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering bevat ook een specifieke grondslag om de voorlopige hechtenis van anonieme verdachten te bevelen, maar alleen voor delicten waarvoor gevangenisstraf mogelijk is:

Citaat
1. Een bevel tot voorlopige hechtenis kan worden gegeven in geval van verdenking van:
a.  een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld;
b.  een der misdrijven omschreven in de artikelen 132, 138a, 138b, 139c, 139d, eerste en tweede lid, 161sexies, eerste lid, onder 1°, en tweede lid, 137c, tweede lid, 137d, tweede lid, 137e, tweede lid, 137g, tweede lid, 285, eerste lid, 285b, 300, eerste lid, 321, 323a, 326c, tweede lid, 350, 350a, 351, 395, 417bis en 420quater van het Wetboek van Strafrecht;
c.  een der misdrijven omschreven in:
artikel 122, eerste lid, van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;
artikel 175, tweede lid, onderdeel b, of derde lid in verbinding met het eerste lid, onderdeel b, van de Wegenverkeerswet 1994;
artikel 30, tweede lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag;
de artikelen 52, 53, eerste lid en 54 van de Wet gewetensbezwaren militaire dienst;
artikel 31 van de Wet op de kansspelen;
artikel 11, tweede lid, van de Opiumwet;
artikel 55, tweede lid, van de Wet wapens en munitie;
de artikelen 46, 46a en 46b van de Wet toezicht effectenverkeer 1995.
2. Het bevel kan voorts worden gegeven indien geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland van de verdachte kan worden vastgesteld en hij verdacht wordt van een misdrijf waarvan de rechtbanken kennis nemen en waarop, naar de wettelijke omschrijving, gevangenisstraf is gesteld.
3. De voorgaande leden van dit artikel vinden alleen toepassing wanneer uit feiten of omstandigheden blijkt van ernstige bezwaren tegen de verdachte.


EotS

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 12
Reactie #5 Gepost op: 28 oktober 2009, 10:47:01
Buiten het strafvordelijke gedeelte kun je ook denken aan de Vreemdelingenwet. Zie artikel 50 van deze wet:

Artikel 50

1.De ambtenaren belast met de grensbewaking en de ambtenaren belast met het toezicht op vreemdelingen, zijn bevoegd, hetzij op grond van feiten en omstandigheden die, naar objectieve maatstaven gemeten, een redelijk vermoeden van illegaal verblijf opleveren hetzij ter bestrijding van illegaal verblijf na grensoverschrijding, personen staande te houden ter vaststelling van hun identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie. Degene die stelt Nederlander te zijn, maar dat niet kan aantonen, kan worden onderworpen aan de dwangmiddelen als bedoeld in het tweede en vijfde lid. Bij algemene maatregel van bestuur worden de documenten aangewezen waarover een vreemdeling moet beschikken ter vaststelling van zijn identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke positie.

2.Indien de identiteit van de staande gehouden persoon niet onmiddellijk kan worden vastgesteld, mag hij worden overgebracht naar een plaats bestemd voor verhoor. Hij wordt aldaar niet langer dan gedurende zes uren opgehouden, met dien verstande, dat de tijd tussen middernacht en negen uur voormiddags niet wordt meegerekend.

3.Indien de identiteit van de staande gehouden persoon onmiddellijk kan worden vastgesteld en indien blijkt dat deze persoon geen rechtmatig verblijf geniet, dan wel niet onmiddellijk blijkt dat hij rechtmatig verblijf heeft, mag hij worden overgebracht naar een plaats bestemd voor verhoor. Hij wordt aldaar niet langer dan gedurende zes uren opgehouden, met dien verstande, dat de tijd tussen middernacht en negen uur voormiddags niet wordt meegerekend.

4.Indien nog grond bestaat voor het vermoeden dat de opgehouden persoon geen rechtmatig verblijf heeft, kan de in het tweede en derde lid bepaalde termijn door de Commandant der Koninklijke marechaussee respectievelijk door de korpschef, bevoegd ter plaatse waar die persoon zich bevindt, in het belang van het onderzoek met ten hoogste acht en veertig uren worden verlengd.

5.De in het eerste lid bedoelde ambtenaren zijn bevoegd de opgehouden persoon aan diens kleding of lichaam te onderzoeken, alsmede zaken van deze persoon te doorzoeken.

6.Bij algemene maatregel van bestuur worden nadere regelen gegeven omtrent de toepassing van de voorgaande leden van dit artikel


MNL-5200

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,679
Reactie #6 Gepost op: 28 oktober 2009, 12:16:24
Leuk gevonden maar dat gaat dus niet op voor Nederlanders, zoals bijv de kraker.

naar objectieve maatstaven gemeten, een redelijk vermoeden van illegaal verblijf opleveren En dat kan ik echt niet hardmaken met een persoon die accentloos Nederlands spreekt.