Nederlanders vinden rechters 'te soft' - 05-11-2009

Auteur Topic: Nederlanders vinden rechters 'te soft' - 05-11-2009  (gelezen 989 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Gepost op: 5 november 2009, 12:06:35
Nederlanders vinden rechters 'te soft'

http://www.nu.nl/algemeen/2116614/nederlanders-vinden-rechters-te-soft.html

Uitgegeven: 5 november 2009 10:57
Laatst gewijzigd: 5 november 2009 11:37

Nederlanders vinden rechters 'te soft'
Uitgegeven: 5 november 2009 10:57
Laatst gewijzigd: 5 november 2009 11:37

DEN HAAG - Misdadigers worden te licht gestraft. Dat vindt 85 procent van de Nederlanders, meldt de Raad voor de Rechtspraak donderdag.
 De instantie heeft onderzoeksbureau Research voor Beleid een bevolkingsenquête over de rechtspraak laten uitvoeren.

De ondervraagde burgers stellen dat er 'te lage straffen' worden opgelegd, omdat de geldende wetten niet streng genoeg zijn en de rechters ''te soft'' zijn.

Uitleg
Vier van de vijf Nederlanders vinden ook dat rechters hun beslissingen beter moeten uitleggen aan de samenleving.

Toch is het vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak relatief groot in vergelijking met andere landen, concludeert de Raad voor de Rechtspraak op basis van de resultaten van de enquête.

Vertrouwen
''27 Procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de rechter. Het aantal Nederlanders met een neutrale houding over de rechtspraak is 43 procent.''

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Erik van den Emster, verwacht dat enkele recente incidenten in de rechtspraak zoals vastgestelde rechterlijke dwalingen en ''de negatieve media-aandacht daarover'' geen blijvende negatieve invloed zal hebben op het vertrouwen in de rechtspraak.

Kritiek
''Maar wij trekken ons de kritiek wel degelijk aan'', benadrukt Van den Emster. ''Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en via de internetsite rechtspraak.nl.''

De voorzitter wijst ook op de open dag van de rechtbanken. Die wordt op zaterdag 7 november gehouden. Alle negentien rechtbanken en vijf gerechtshoven in het land openen dan hun deuren.

Mensen kunnen daar zelf kijken hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat. Verder kunnen ze in een informele sfeer vragen stellen aan rechters, laat de Raad voor de Rechtspraak weten.

© ANP


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 5 november 2009, 12:54:44
Nederlanders vinden rechters 'te soft'

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5250771/__Nederlanders__rechters__te_soft___.html?p=2,1

DEN HAAG -  Misdadigers worden te licht gestraft. Dat vindt 85 procent van de Nederlanders, meldt de Raad voor de Rechtspraak donderdag. De instantie heeft onderzoeksbureau Research voor Beleid een bevolkingsenquête over de rechtspraak laten uitvoeren.
(...)

De voorzitter wijst ook op de open dag van de rechtbanken. Die wordt op zaterdag 7 november gehouden. Alle negentien rechtbanken en vijf gerechtshoven in het land openen dan hun deuren. Mensen kunnen daar zelf kijken hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat. Verder kunnen ze in een informele sfeer vragen stellen aan rechters, laat de Raad voor de Rechtspraak weten

zie ook:
Algemeen
  Evenementenkalender
  Zaterdag 7-11-2009 - Open Dag van de Rechtspraak - diverse plaatsen in Nederland
Samen sterk in de hulpverlening!


voske83

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,353
Reactie #2 Gepost op: 5 november 2009, 18:05:45
Rechters willen meer uitleg geven

Den Haag, donderdag 5 november 2009 - Vier op de vijf Nederlanders vindt dat rechters hun beslissingen beter moeten uitleggen aan gewone burgers. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: ‘Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en de internetsite Rechtspraak.nl maar ook tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op 7 november.’

Toch is het vertrouwen in de rechtspraak relatief groot vergeleken met het vertrouwen in de andere staatsmachten. Zevenentwintig procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de rechter. Het aantal Nederlanders met een neutrale houding ten opzichte van de rechtspraak is drieënveertig procent. Dit zijn enkele conclusies uit een bevolkingsenquête naar de mening van de Nederlandse burger over rechtspraak, uitgevoerd door onderzoeksbureau Research voor Beleid.

Vijfentachtig procent van de Nederlanders is van mening dat misdadigers te licht worden bestraft. Dit komt volgens hen vooral doordat de wetten niet streng genoeg zijn en de rechters “te soft”. Tegelijkertijd is tweederde het eens met de stelling dat de rechter in de ogen van de publieke opinie nooit streng genoeg zal straffen. De belangrijkste eigenschappen waarover een goede rechter, volgens de Nederlandse burgers moet beschikken, zijn: rechtvaardigheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Kortom: Nederlanders willen dat de rechter maatwerk kan bieden in iedere individuele zaak maar streng straft als het misdrijven betreft.

Open Dag
Het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft over rechtspraak, is vooral gebaseerd op de verslaggeving door de media. Slechts vijf procent van de respondenten kan op basis van eigen ervaring een oordeel geven. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, verwacht dat de recente incidenten, en de negatieve media-aandacht daarover, geen blijvende negatieve invloed zal hebben op het vertrouwen in de rechtspraak. 'Maar wij trekken ons de kritiek wel degelijk aan', zegt Van den Emster. 'Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en de internetsite Rechtspraak.nl maar ook tijdens de landelijke Open Dag van de Rechtspraak op 7 november.'

In opdracht van de Raad voor de rechtspraak heeft Research voor Beleid onderzoek gedaan naar het vertrouwen van burgers in de rechtspraak. Het onderzoek is uitgevoerd onder 835 Nederlanders.

Bron: Raad voor de rechtspraak
Datum actualiteit: 5 november 2009

http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/RvdR/Actualiteiten/Rechters+willen+meer+uitleg+geven.htm