Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)

Auteur Topic: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)  (gelezen 118799 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,585
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #20 Gepost op: 14 januari 2011, 11:22:23
Wat heeft de media er tot nu toe over bericht:

Agenten lossen tientallen zaken op via Twitter
12 januari 2011

Rotterdamse agenten staan in de rij om mee te doen aan het Twittercop project. Dat blijkt uit de evaluatie van de proef met twitterende politiemensen.
Drie buurtagenten hebben de afgelopen acht maanden hun ervaringen gedeeld met hun volgers op de berichtenservice.

Volgens een van de agenten, Arnoud Grootenboer, heeft het Twittercop project al bij tientallen zaken tot een aanhouding geleid.
Volgens GroenLinks fractieleider Arno Bonte zouden alle agenten in Rotterdam een eigen twitteraccount moeten hebben.

Als je op link hieronder klikt treft je beeld en geluid aan.
BRON: http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2011%2Fjanuari%2FProef%20met%20twitterende%20politieagenten%20is%20een%20succes

En zelfs de Telegraaf heeft er over geschreven.
BRON: http://www.telegraaf.nl/digitaal/8716682/__Twittercop_lost_zaken_op__.html
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #21 Gepost op: 14 januari 2011, 15:43:49
Geen twitterhandleiding voor politieagenten

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/55800/geen-twitterhandleiding-voor-politieagenten
14-01-2011

ASSEN - Er komt geen handleiding voor twitterende politieagenten. Dat hebben de politievakbonden donderdag in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie besloten.

Districtschef Gerda Dijksman van Zuidwest-Drenthe werd eind december geschorst, naar aanleiding van een tweet over twee slachtoffers van koolmonoxide-vergiftiging in Meppel. Toch ziet de landelijke politievakbond geen heil in een twitterprotocol. Volgens de bond is het door de snelle ontwikkeling van twitter onmogelijk een sluitende handleiding op te stellen. Bovendien heeft de bond vertrouwen in de twitterende agenten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #22 Gepost op: 13 februari 2011, 13:03:48
Agenten hebben baat bij online communicatie

Bron: WEBGRRL http://webgrrl.nl/201101/agenten-hebben-baat-bij-online-communicatie/
Geplaatst op: 24 januari 2011 in Politie 2.0, Web 2.0.

Wat een hoop commotie de laatste weken over de politie en Twitter! Daarom hier een positieve noot over hoe online communicatie bijdraagt aan het politiewerk van – met name – de wijkagent. In Utrecht hebben we daar nu zo’n acht maanden ervaring mee opgedaan en ik moet zeggen: het bevalt goed, alle meetmomenten blijken positief uit te vallen. Dat geeft de burger moed dat we op de goede weg zijn! Tijd om de zaken op een rijtje zetten. Waar hebben we het over, wat zijn de voor- en nadelen van al dat gekwetter online?

Met dank aan twitteraars (@sjoechem, @davied, @cvanderven, @MoniqueRoosen, @arnoldgubler, @beabottone en @Wwwijzer) die mij van input hebben voorzien voor dit artikel!

Waar hebben we het over?
Zo tussen de 100 en 200 Nederlandse wijkagenten (elke dag komen er nieuwe bij), buurtagenten of buurtregisseurs – in elk korps heet het anders, maar het gaat natuurlijk om de agent die vast in jouw wijk werkt – maken momenteel gebruik van Twitter als extra communicatiemiddel. Het lijkt met name voor deze groep agenten het aangewezen middel om het bereik in de wijk te vergroten. Snelle, korte berichten over hun werkzaamheden geven de inwoners inzicht in waar de wijkagent zich mee bezighoudt. En hij/zij is ook aanspreekbaar. Met een vleugje persoonlijkheid in de tweets maakt dat zo’n wijkagent voor velen interessant is om te volgen.

Twitter is een 24/7-medium maar voor wijkagenten geldt dat niet; zo kan het zijn dat een inwoner niet direct antwoord krijgt op een vraag. Dat vind ik niet meer dan terecht, mits de wijkagent een passende oplossing heeft bedacht. Zoals op Twitter vertellen dat hij/zij nu vrij is met daarbij (in geval van vakantie) de naam van de collega die het overneemt.

Wat zijn de voordelen?
De missie van de politie is het terugdringen van criminaliteit door waakzaam en dienstbaar te zijn. Dat kan de politie niet alleen; burgers zijn daar hard bij nodig! Zij kunnen helpen door de oren en ogen te zijn op momenten dat de politie er niet is en informatie door te geven. Voorbeeld: Burgernet. Inwoners kunnen meedenken met de politie en andere kanten van een onderzoek belichten. Voorbeeld: politieonderzoeken.nl. De politie heeft het heel lang eng gevonden om buiten de woordvoerders om op grote schaal te communiceren met burgers. Maar steeds meer ziet men in dat je respect, vertrouwen en betrokkenheid kunt winnen door open en eerlijk te communiceren over wat je doet en waarom. En dat dus niet door de gehaaide woordvoerder, maar door de agent op straat, die twittert. Die er niet altijd is wanneer jij hem/haar nodig hebt, maar waar je nu wel altijd een vraag aan kunt stellen wanneer je wilt.

Uit meerdere onderzoeken van meerdere politiekorpsen blijkt dat zowel inwoners als wijkagenten heel positief zijn over de nieuwe werkwijze; veel volgers, veel reacties en nuttige tips van inwoners en.. waardering!

Twitteraars noemen nog een aantal voordelen: de laagdrempeligheid en het gemak voor de volgers om vragen te stellen, het grotere bereik doordat je nu mensen bereikt die niet wisten wie hun wijkagent was en het gebruikmaken van dit snelle medium om geruchten te weerleggen met feitelijke informatie. Dat laatste geldt mijns inziens dan weer voor alle politie-accounts.

Zijn er ook nog nadelen?
Natuurlijk zijn er nadelen. Een wijkagent is van oudsher niet gewend om op zo’n groot podium (namelijk het wereldwijde web) te staan en zo’n grote impact te hebben met elk woord dat hij/zij twittert. Zelfs als het al eens is misgegaan, kan dat prima nog eens gebeuren, leert de ervaring van districtschef Gerda Dijksman. En daarbij geldt natuurlijk dat hoge bomen veel wind vangen. Voor woordvoerders en andere communicatieadviseurs is het een hele omschakeling om niet meer volledig de regie te hebben op alles wat naar buiten gaat. Dan moet je opeens achteraf zaken rechtzetten, in plaats van dat je ze kunt voorkomen. Dat kan soms vervelend en pijnlijk zijn. En doordat de wijkagenten zó in het vizier liggen van journalisten, is de minste of geringste tweet voor hen al aanleiding om met de woordvoerders te bellen voor meer uitleg. Ik verwacht eigenlijk dat het twitteren ook wennen is voor de journalist. Dat dus niet achter elke tweet groot nieuws schuilgaat.

Vanuit het oogpunt van twitteraars gezien kan ook een aantal nadelen worden genoemd; niet alle wijkagenten zijn even bedreven op het communicatieve vlak, volgen lang niet altijd hun inwoners terug. Verder kan iedereen zich voordoen als wijkagent op Twitter, dus het kan lastig zijn te onderscheiden wie nu echt is en wie niet. Het verified account zou daar een mooie oplossing voor zijn, als Twitter daar tenminste aan zou meewerken!

Tot slot kan informatie op Twitter zowel ten goede als ten kwade worden gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld een foto van een vermist persoon twitteren zodat hij/zij snel gevonden wordt. Mensen retweeten het bericht zodat zoveel mogelijk mensen naar die persoon uitkijken. Maar iemand die kwaad wil, kan de persoonlijke informatie over de vermiste (zijn/haar foto!) misbruiken om het leven van die persoon behoorlijk zuur te maken!

En dat is ook precies de reden dat het Openbaar Ministerie doorgaans vrij terughoudend is met geven van toestemming voor het plaatsen van beeldmateriaal op internet; in de huidige copy/paste-tijd is het een heel zwaar opsporingsmiddel geworden!

Slotsom
Ik kan geen goede inhoudelijke reden verzinnen waarom wijkagenten zouden moeten stoppen met twitteren, of waarom ze het niet allemaal zouden mogen doen, indien ze dat zelf willen en kunnen natuurlijk. De baten zijn vele malen groter dan de kosten. En dus vind ik dat dit de nieuwe standaard werkwijze van de wijkagent moet worden. Agenten hebben baat bij online communicatie! Naast zijn fysieke aanwezigheid in de wijk, is hij/zij ook online beschikbaar voor inwoners. Ik ben benieuwd of 2011 het jaar wordt waarin het aantal twitterende wijkagenten zal exploderen en het dus heel gewoon zal zijn om aan je wijkagent een tweet te sturen. Wat denk jij?
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #23 Gepost op: 14 februari 2011, 17:14:04
Rotterdamse politiechef mag alleen nog zakelijk twitteren

http://rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2011%2Ffebruari%2FRotterdamse%20politiechef%20mag%20alleen%20nog%20zakelijk%20twitteren
14 februari 2011

Remco Spaninxs, hoofd woordvoering van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, zal voortaan niet meer op persoonlijke titel twitteren. Hij mag alleen nog maar zakelijke berichten over het korps versturen.


Spaninxs en het korps hebben dit besloten, nadat de woordvoerder het afgelopen weekeinde twitterde over Machiel de Graaf, lijsttrekker namens de PVV voor de Eerste Kamer. De Graaf liet tijdens het verkiezingsdebat op Radio 1 weten dat ‘hoofddoekjes pijn doen aan zijn ogen.’

Spaninxs pikte de uitspraak op en vond dat De Graaf rijp was voor een bezoek aan de psycholoog.Dat ontlokte weer een uitspraak van PVV-kamerlid (en ex-politieman) Hero Brinkman, die zei dat ‘hij Spaninxs zou ontslaan.’

Dom
‘Het had niet mogen gebeuren. Een beetje dom,’ vindt korpschef Frank Paauw. ‘Het zal ook in de toekomst niet meer gebeuren. Met de opkomst van social media zullen we nog wel vaker tegen deze dingen aanlopen. Ook uit dit voorval zullen we lering trekken.’
Samen sterk in de hulpverlening!


sylvester1986

  • Gast
Reactie #24 Gepost op: 15 februari 2011, 09:33:53
Blijkbaar is de PVV een doorn in het oog van de Nederlandse politie, want nu is iemand rijp voor de psycholoog en laatst was de PVV nog fascistisch.
Dus als ik zeg dat een agent een fascist is, dan mag dat ook zomaar of krijg ik dan een boete?
Zomaar een vraag die in mij boven komt.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #25 Gepost op: 15 februari 2011, 09:49:01
Twitterende wijkagent is 'hot'

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm

APELDOORN - Bijna de helft van de wijkagenten in de regio Noord- en Oost-Gelderland maakt gebruik van de internetdienst Twitter waarmee gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren. Dat meldt het korps.

Ruim 45 wijkagenten in de regio zijn inmiddels fervente Twitteraars, tot groot enthousiasme van het korps.

Voordeel is dat door de berichtjes duidelijker is wat de wijkagenten doen. Ook kunnen bewoners reageren op de Twitterberichten, waardoor de wijkagenten meer contact hebben met de wijkbewoners. Daardoor worden kleine zaken sneller opgelost.

Videoverslag op Omroep Gelderland: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/871201/Twitterende-wijkagent-is-hot.htm
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #26 Gepost op: 15 februari 2011, 16:38:45
Videoverslag op Omroep Gelderland
Twitterende wijkagent is 'hot'
TVGelderland | 14 februari 2011
Twitterende wijkagent is 'hot'
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #27 Gepost op: 15 februari 2011, 17:39:10
Agent op Twitter is nog steeds een agent

http://www.metronieuws.nl/algemeen/agent-op-twitter-is-nog-steeds-een-agent/SrZkbn!7mbskKTdzkQQQ/
2011-02-14 om 16:42

• Politievakbond ACP vreest beteugeling sociale media voor de politie. De aanleiding: uitglijders van politiemensen op Twitter. Maar meer bewustzijn over ‘het spel van feit en mening’ kan geen kwaad.

Als er maar niet weer een richtlijn komt over hoe de politie met sociale media moeten omgaan. Dat zou de ontwikkelingen de kop in drukken waar ze eigenlijk zouden moeten beginnen, vindt Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP. Toch geeft ook van der Kamp toe dat de politie wel wat les kan gebruiken in de omgang met sociale media. Het incident met Remco Spaninxs, teamleider communicatie van de Rotterdamse politie, bewijst dat maar weer eens. Spaninxs had zich op Twitter laten ontvallen dat hij Machiel de Graaf, PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, rijp achtte voor de psycholoog, omdat die had gezegd dat elk hoofddoekje hem pijn deed. De teamleider twitterde even later: “Aan andere kant moet ik misschien ook bezoek brengen aan psych... iedere geblondeerde lijsttrekker doet pijn aan m'n ogen....”

Het was niet voor het eerst dat een politiechef zich op twitter negatief uitliet over de PVV. Vorig jaar ontstond ophef omdat Gerda Dijksman van Zuidwest-Drenthe de partij ‘fascistisch’ noemde. De politie laat zich in de regel niet uit over politieke partijen. De uitglijder van Spaninxs valt extra op. Juist hij drukt de Twitterende buurtagenten als teamleider communicatie steevast op het hart zich te beperken tot het melden van feiten. Hij verwees daarbij naar districtschef Gerda Dijksman. Zij twitterde behalve over de PVV over de vondst van twee jeugdige doden. Ze zei   dat het waarschijnlijk ging om een familiedrama, terwijl de doodsoorzaak een koolmonoxidevergiftiging was. Ze staat nog op non-actief.

“Onze buurtagenten plaatsen tweets uit hoofde van hun functie”, zegt woordvoerder Karel van Horssten van korps Rotterdam-Rijnmond. “Terwijl Spanixs zijn uitlatingen over de PVV als privé-persoon heeft gedaan.” Maar dat is nu juist de makke met sociale media, zegt Gerrit van der Kamp van ACP. “Persoonlijke en zakelijke mededelingen lopen door elkaar heen.” Voor het probleem moet aandacht komen op politieopleidingen, zo stelde de bond onlangs voor aan de veiligheidsminister Opstelten. Onder de huidige agenten moet meer ‘bewustzijn’ komen over de rol van de politie “in het spel van feit en mening.” Twitter-expert Bert Kok snapt de ophef niet zo. “Politiemensen moeten ook in het echte leven op hun woorden letten, dus ook op Twitter.”
Samen sterk in de hulpverlening!


sylvester1986

  • Gast
Reactie #28 Gepost op: 25 februari 2011, 13:39:01
Straf voor districtschef Dijksman

ASSEN -  Districtschef Zuidwest Drenthe Gerda Dijksman mag haar functie niet langer bekleden. De korpschef heeft de twitterende Dijksman voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. Als zij in die periode opnieuw in de fout gaat, volgt alsnog ontslag.

Aanleiding voor deze maatregelen zijn de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek.
Dit onderzoek was opgestart na een uiting van de districtchef via het medium Twitter met betrekking tot een geval van koolmonoxide-vergiftiging in een flatgebouw in Meppel eind december 2010. Zonder de feiten te kennen veronderstelde de districtschef in een ‘tweet’ dat er sprake zou zijn geweest van een geval van huiselijk geweld.
De korpsbeheerder heeft zijn overwegingen vooral gebaseerd op de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Daaruit heeft de korpsbeheerder geconcludeerd dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door de bewuste ‘tweet’ hebben nabestaanden van de slachtoffers pijnlijke emotionele gevolgen ondervonden van de voorbarige en ongepaste berichtgeving.
Daarnaast heeft de actie ook in de samenleving en binnen het politiekorps Drenthe veel onrust veroorzaakt. De korpsbeheerder rekent dat betrokkene zwaar aan.
De korpsbeheerder heeft in zijn strafoplegging rekening gehouden met het feit dat betreffende districtschef al eerder de grenzen van het toelaatbare in de sociale media heeft opgezocht.
In augustus 2010 sprak hij haar aan op haar gedrag naar aanleiding van een tweet over de PVV.
Gerda Dijksman liet in een reactie weten dat ze begrip heeft voor de opgelegde sanctie. Daarnaast biedt ze haar excuses aan de nabestaanden aan. „Ik betreur de ontstane situatie zeer. Dat doe ik ook in de richting van het bestuur, het korps en naar mijn collega's in het district”, aldus Dijksman.

Bron: Telegraaf


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #29 Gepost op: 25 februari 2011, 15:43:39
Ter aanvulling het officiële bericht van Politiekorps Drenthe:

Districtschef Politie Zuidwest Drenthe krijgt voorwaardelijk strafontslag

Assen, 25-02-2011 • De korpsbeheerder van Politie Drenthe heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag opgelegd. Daarnaast mag zij niet langer de functie van districtschef bekleden. Aanleiding voor deze maatregelen zijn de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Dit onderzoek was opgestart na een uiting van de districtschef via het medium Twitter met betrekking tot een geval van koolmonoxide-vergiftiging in een flatgebouw in Meppel op 25 december 2010. Zonder de feiten te kennen veronderstelde de districtschef in een ‘tweet’ dat er sprake zou zijn geweest van een geval van huiselijk geweld.

De korpsbeheerder heeft zijn overwegingen vooral gebaseerd op de uitkomsten van een door Politie Drenthe uitgevoerd tuchtrechtelijk onderzoek. Daaruit heeft de korpsbeheerder geconcludeerd dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Door de bewuste ‘tweet’ hebben nabestaanden van de slachtoffers pijnlijke emotionele gevolgen ondervonden van de voorbarige en ongepaste berichtgeving.

Daarnaast heeft de actie ook in de samenleving en binnen het politiekorps Drenthe veel onrust veroorzaakt. De korpsbeheerder rekent dat betrokkene zwaar aan.

Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat zowel van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie als van het mogelijk beïnvloeden van een strafrechtelijk onderzoek geen sprake is.

De korpsbeheerder heeft in zijn strafoplegging rekening gehouden met het feit dat betreffende districtschef al eerder de grenzen van het toelaatbare in de sociale media heeft opgezocht.
In augustus 2010 sprak hij haar aan op haar gedrag naar aanleiding van een tweet over de PVV.

De korpsbeheerder heeft de districtschef van Zuidwest Drenthe voorwaardelijk strafontslag aangezegd met een proeftijd van twee jaar. De korpsbeheerder heeft naast deze strafoplegging ook besloten dat betrokkene niet langer de functie van districtschef politie Zuidwest Drenthe mag bekleden.

De korpschef van Politie Drenthe zal bepalen welke werkzaamheden betrokkene gaat verrichten.


Schriftelijke reactie Gerda Dijksman

Gerda Dijksman is niet bereikbaar voor commentaar, maar laat het volgende weten:

“Bij dezen wil ik nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de nabestaanden, vooral vanwege de impact van de gevolgen van mijn actie. Ik betreur de ontstane situatie zeer. Dat doe ik ook in de richting van het bestuur, het korps en naar mijn collega's in het district. Ik snap dat het draagvlak voor mijn functioneren als districtschef van Zuidwest Drenthe weg is en dat ik deze functie niet langer kan vervullen.”

bron: http://www.politie.nl/drenthe/nieuws/districtschefpolitiezuidwestdrenthekrijgtvoorwaardelijkstrafontslag.asp


Jammerlijke misstap. Zo'n zaak kent alleen maar verliezers...
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s