Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)

Auteur Topic: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)  (gelezen 85792 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #50 Gepost op: 7 november 2011, 17:09:14
Twittergebruik Groningse agenten succesvol

http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2011/11/03/twittergebruik-groningse-agenten-succesvol/
Door: Team Communicatie
03/11/11 16:32

Twitter, Hyves en Facebook. Een kleine greep uit de sociale media die niet meer weg te denken zijn uit de samenleving en hiermee ook de politieorganisatie. Vooral wijkagenten blijken gebruik te maken van het medium om in contact te komen en te blijven met burgers. Dit is één van de conclusies uit een onderzoek in Groningen onder twitterende agenten.

Leon Veltman, student aan de Universiteit van Twente, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van twitterende agenten in de regio Groningen....
...
...

Het effect van twitterende wijkagenten op burgers

http://criminaliteitswijzer.ning.com/profiles/blogs/het-effect-van-twitterende-wijkagenten-op-burgers
Door Leon Veltman geplaatst op 27 Oktober 2011 om 14.39

Mijn naam is Leon Veltman. Ter afronding van mijn studie Public Administration (specialisatie: Public Safety) aan de Universiteit Twente heb ik namens Regiopolitie Groningen onderzoek gedaan naar het effect van twitterende wijkagenten op burgers. Onderstaand zal ik kort samenvatten wat ik precies heb onderzocht. Om de uitkomsten beter te kunnen begrijpen,
bijvoorbeeld door kennis te nemen van de gehanteerde methodologie of hoe Regiopolitie Groningen Twitter onder haar wijkagenten heeft georganiseerd, raad ik u aan het rapport onderaan deze blog te downloaden en te lezen.

Achtergrond en aanleiding
Eind 2009 is Regiopolitie Groningen begonnen met de toepassing van Twitter. Om het sociale karakter van het social medium optimaal te benutten heeft men besloten om niet de organisatie maar wijkagenten te laten twitteren. Hierbij heeft men wijkagenten de vrijheid gegeven om 25% van hun berichten te gebruiken als privé-tweets. Hoewel men vanuit de organisatie erg positief bleek over de toepassing van het medium heb ik in kaart gebracht hoe juist burgers het gebruik van Twitter door wijkagenten ervaren. Specifiek heb ik namens Regiopolitie Groningen onderzocht of twitterende wijkagenten van positieve
invloed zijn op burgers hun veiligheidsbeleving, zelfredzaamheid en hun beeld ten aanzien van de politie.

Bevindingen
Op basis van het onderzoek is gebleken dat twitterende wijkagenten de veiligheidsbeleving van volgers niet beďnvloeden. Hoewel volgers dankzij transparante communicatie van mening zijn dat er sprake is van meer overlast en criminaliteit in de wijk dan men voorheen dacht, geven wijkagenten tegelijkertijd het signaal dat de politie van de problematiek af weet en deze
serieus aanpakt. De veiligheidsbeleving lijkt hierdoor per saldo niet te veranderen, terwijl via Twitter verstrekte informatie wél het veiligheidsbewustzijn van volgers vergroot. Men is zich bewuster van mogelijke risico´s en handelt hier vervolgers naar.
Informatie leidt daarmee tot anticipatie.

Transparante communicatie maakt het voorheen onzichtbare en onbekende via Twitter zichtbaar en bekend. Een vergrote informatiepositie leidt er toe dat volgers van mening zijn dat de politie vaker aanwezig is in de wijk dan men voorheen dacht, maar dat ook men serieus werk maakt van lokale problematiek en hierbij professioneel te werk gaat. Dit verbeterde beeld leidt vervolgens tot een positiever beeld ten aanzien van de politie. Het betrekken van burgers bij de politie en het politiewerk geeft burgers bovendien het gevoel serieus te worden genomen, wat ten goede komt aan het beeld dat men van de politie heeft.

Het gebruiksgemak van Twitter lijkt volgers te stimuleren om eerder contact met de wijkagent op te nemen. Zonder dat het enige tijd, moeite of geld kost kan men de wijkagent meteen bereiken. De sociale invulling van Twitter door Regiopolitie Groningen zorgt er daarnaast voor dat volgers beter bekend zijn met hun wijkagent, waardoor de drempel wordt verlaagd om contact op te nemen. Aangetoond is dat Twitter bestaande wijzen om contact met de wijkagent of politie op te nemen niet vervangt, maar hierop aanvullend fungeert.

Conclusie
Kortom, de sociale invulling van Twitter door Regiopolitie Groningen vergroot de bekendheid van wijkagenten onder burgers. Dit, en het gebruiksgemak van het betreffende medium, stimuleert volgers om sneller contact met de politie of wijkagent op te nemen. Twitter faciliteert de politie bovendien om informatie met burgers te delen. Een verbeterde informatiepositie leidt er daarbij niet toe dat men zich (on)veiliger gaat voelen, maar wel dat burgers hun veiligheidsbewustzijn en beeld ten aanzien van de politie positief worden beďnvloed.

Download: Masterscriptie Leon Veltman - 20 okt 2011 - effecten twitterende wijkagenten en de beleving van burgers
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #51 Gepost op: 9 november 2011, 16:24:50
@WijkAgHmrFLO Burgman&Koelemeijer
M. Burgman & R. Koelemeijer wijkagenten Floriande, Hoofddorp Marco: motorrijder & biker Robin: motorrijder & ME
www.politie.nl/kennemerland

Grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen in #Floriande #Hoofddorp na tip op #twitter http://bit.ly/voItfb #criminelenoppakkenmettwitter
10 minuten geleden

Vuurwerkvondst na twitteroproep

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article12341333.ece/Vuurwerkvondst-na-twitteroproep
Gepubliceerd op 09 november 11, 15:50 Laatst bijgewerkt op 09 november 11, 15:54

HOOFDDORP - De politie heeft maandagmiddag in een schuur bij een woning aan de Kees Verkerkstraat 50 kilo vuurwerk gevonden. Een 18-jarige Hoofddorper wordt verhoord als verdachte. De politie kwam de partij op het spoor na oproepen op Twitter om illegaal vuurwerk te melden. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid.

Een 18-jarige Hoofddorper wordt verhoord als verdachte. De politie kwam de partij op het spoor na oproepen op Twitter om illegaal vuurwerk te melden. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid.


Illegaal vuurwerk gevonden  

http://www.politie.nl/Kennemerland/
Hoofddorp -

Politiemensen van het Regionaal Milieuteam hebben maandagochtend 7 november even voor 12.00 uur illegaal vuurwerk aangetroffen in een schuur van een woning in de Kees Verkerkstraat. Het gaat om een hoeveelheid van ongeveer 50 kilo. Via de twitteraccounts van wijkagenten, het team Haarlemmermeer-Noord en het korpsaccount van Politie Kennemerland zijn oproepen geplaatst om informatie over illegaal vuurwerk te melden bij de politie. Deze oproepen hebben tot de vondst van dit illegale vuurwerk geleid. Een 18-jarige Hoofddorper zal worden verhoord als verdachte.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #52 Gepost op: 18 november 2011, 14:53:41
Politie Rotterdam - Rijnmond heeft er weer een paar twittercops bij.

District 9 Feijenoord - Ridderster
http://twitter.com/#!/PRRAnrochte
Bio: Wijkagent Boulevard-Zuid en Walravenbuurt, Hillesluis, Rotterdam-Zuid

http://twitter.com/#!/PRRGoedegebuure Dit account staat nog op slot maar zal vermoedelijk binnenkort open gaan.
Bio: Wijkagent Groenenhagen Rotterdam IJsselmonde, Taakaccent jeugd, motorrijder, buurtpreventie.

District 11 De Eilanden
http://twitter.com/#!/PRRHoogstad
Bio: Wijkagent Hellevoetsluis, wijk Noord-west.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #53 Gepost op: 21 november 2011, 16:50:10
@PolWestland houdt Twitterspreekuur

http://www.politie.nl/haaglanden/nieuws/2104polwestlandhoudttwitterspreekuur.asp

Westland, 21-11-2011 • Politiebureau Westland gaat als eerste politiebureau in de regio wekelijks een Twitterspreekuur houden. Sinds eind juni van dit jaar zijn drie wijkagenten actief op Twitter en is er het algemene politie-account @PolWestland. Dit account heeft inmiddels al ruim 1800 volgers.

Twitter is een heel gemakkelijk en modern medium. Vanaf elke plaats en op elk tijdstip kunnen burgers in contact komen met de politie. Soms is de drempel om naar het politiebureau te gaan groot. Met twitter hoeven mensen de deur niet meer uit. Men kan overval vandaan zijn vragen stellen. Daarom wil de politie in het Westland op een vast tijdstip in de week een Twitterspreekuur openen.

Direct antwoord
Via Twitter kan de burger op een toegankelijke manier in contact komen met de politie. Uiteraard kan dat 24 uur per dag, maar dan kan de politie niet garanderen dat de vrager direct antwoord krijgt. Tijdens het spreekuur krijgt de vrager direct antwoord krijgt op zijn of haar vragen.

#TSBW
Het eerste Twitterspreekuur is dinsdag 22 november van 14.00 uur – 14.30 uur. U kunt meedoen en uw vraag op Twitter stellen aan @PolWestland, gebruik de hashtag #TSBW.
Samen sterk in de hulpverlening!


zwelgje

 • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,077
Reactie #54 Gepost op: 22 november 2011, 10:25:57
Een voorbeeld van een beetje ongelukkig Twitter (en SMS) gebruik, en dus ook uitgemeten in verschillende media:

Politie Smsalert MWB
@politiesmsalert Politie Smsalert MWB
Tilburg Oerlesestr Overval met vuurwapen. zwarte neger mager zwarte jas en muts palestynse sjaal gryze sokk over... bit.ly/9Gpudj


politiesmsalert Politie Smsalert MWB
Tilburg Oerlesestraat. Excuses voor onjuist taalgebruik in laatste sms-alert. Politie Midden- en West Brabant.: ... bit.ly/9Gpudj
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #55 Gepost op: 24 november 2011, 21:37:55
Arnoud Grootenboer (@PRRGrootenboer)
Posted Thursday 24th November 2011 from Twitlonger
 
Bedankt voor de felicitaties voor mijn nieuwe functie. Lees hier wat precies:

Zelf werk ik nu 11 jaar in Rotterdam West, Delfshaven, Bospolder-Tussendijken. Daar ben ik als leerling begonnen en na diverse uitstapjes binnen de organisatie teruggekeerd in het wijkteam. Daar ook diverse projecten opgezet zoals het mountainbiken. Op het moment dat de vacature wijkagent werd opengesteld heb ik direct gesolliciteerd. Daarvan heb ik altijd gezegd dat ik het voor minimaal 4 jaar doe. Nu in het 5 jaar als wijkagent ga ik afscheid nemen. In de laatste 2 jaar heb ik de kans gekregen om te gaan twitteren als wijkagent. Ik heb, zoals jullie weten, als geen ander ervaren wat de kracht is van sociale media voor de wijkagent. Het ideaal plaatje zou voor mij zijn dat meerdere wijkagenten kunnen twitteren en ook de twitterende wijkagent geborgd is in de organisatie. Met de vacature Coordinator Sociale Media voor de regio's Rotterdam Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid kan ik dat ideale plaatje in de praktijk brengen. De plannen voor Sociale Media binnen de politieorganisatie gaan zelfs nog verder dan dat. In ieder geval ga ik pas weg als er een passende vervanger is. U bent nog niet van mij af!!! Ik neem dan ook de tijd om afscheid te nemen van een ieder.
Mijn account blijft wel in de lucht. Ook zal er een passend afscheid worden georganiseerd.
Nu het nog kan, heerlijk naar buiten...
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #56 Gepost op: 19 juni 2012, 12:21:41
Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Toolenburg #Hoofddorp inbrekers overlopen. Rasta haar in netje, ca 30 jaar. Donker gekleed. Bel aub als u ze ziet.
19 juni 12 om 9:12 via Twitter

Geretweet door @JeugdagHMR2 Peter Vanetie
9 juni 12 om 9:12 via Twitter

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Politie zoekt nu naar 2 donkere mannen waarvan 1 persoon rasta haar heeft, zwart gekleed. Hebben ingebroken #Zonnenburg #Hoofddorp 1/2
19 juni 12 om 9:33 via Twitter for BlackBerry®

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Wijk afgezet. #Heli in de lucht. Daders rijden mogelijk in 'n blauwe auto. Ktk onbekend. Ziet u de mannen in de omgeving bel dan ☎112. 2/2
19 juni 12 om 9:36 via Twitter for BlackBerry®

Tensen & v.d.Laarse ‏@WijkagHmr18
"Politie zoekt nu naar 2 donkere mannen waarvan 1 persoon rasta haar heeft, zwart gekleed. Hebben ingebroken #Zonnenburg #Hoofddorp 1/2"
Geretweet door 112 Meerlanden

Tensen & v.d.Laarse ‏@WijkagHmr18
"Wijk afgezet. #Heli in de lucht. Daders rijden mogelijk in 'n blauwe auto. Ktk onbekend. Ziet u de mannen in de omgeving bel dan ☎112. 2/2"
Geretweet door 112 Meerlanden

Peter Vanetie ‏@JeugdagHMR2
"@lifeliner1: Politieheli boven #Toolenburg in #Hoofddorp ivm inbrekers overlopen..." #meekijken

http://twitpic.com/show/large/9y4n9k
19 juni 12 om 9:45 via Twitter for BlackBerry®

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Aanvulling inbraak #Hoofddorp: getuige heeft gezien dat daders IJweg overstaken naar #Floriande. Kijk uit naar de daders ☎112 als u ze ziet
19 juni 12 om 9:48 via Twitter for BlackBerry®

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
Inbrekers overlopen in Toolenburg, politie zoekt blauwe auto met 2 donkere mannen #heli #toolenburg #hoofddorp #floriande
19 juni 12 om 9:50 via TweetDeck

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
Politie is op zoek naar twee jongens,waarvan 1 met rastahaar en haarnetje en in t zwart gekleed. #hoofddorp #floriande #toolenburg
19 juni 12 om 9:52 via TweetDeck

Burgman&Koelemeijer ‏@WijkAgHmrFLO
Heli in de lucht #floriande.ivm inbraak zijn we op zoek naar twee jongens,waarvan 1 met rastahaar en haarnetje en in t zwart gekleed.
19 juni 12 om 9:51 via Twitter

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
De vermoedelijke daders inbraak #Hoofddorp zijn aangehouden nav 'n twitterbericht. Wij danken u voor 't meedenken. SUPER! #SamenBoevenVangen
19 juni 12 om 10:19 via Twitter for BlackBerry®

Johan Dubbeldam ‏@JeugdagHMR1
Door coll 2 verdachten aangehouden op verdenking inbraak #Zonneburg #Toolenburg #Hoofddorp. Melder betreft oplettende tweep!
19 juni 12 om 10:20 via web

112 Meerlanden ‏@112meerlanden
De vermoedelijke daders inbraak #Hoofddorp zijn aangehouden nav 'n twitterbericht. Politie bedankt iedereen voor 't meedenken.
19 juni 12 om 10:38 via TweetDeck

PolitieHmeerZ ‏@PolitieHmeerZ
Melder vd woninginbraak #Hoofddorp belde #politie nav 'n tweet van @112meerlanden. Zodoende daders aangehouden: Topactie! #TwitterWerktEcht.
19 juni 12 om 10:54 via Twitter for BlackBerry®
Geretweet door 112Meerlanden

112 Meerlanden @112meerlanden
Lokaal Nieuws: Inbrekers overlopen in Hoofddorp, twee verdachten aangehouden http://bit.ly/LbpINC #nieuws #haarlemmermeer
19 juni 12 om 11:31 via www.112meerlanden.nl

Burgman&Koelemeijer ‏@WijkAgHmrFLO
Melder vd woninginbraak #Hoofddorp belde #politie nav 'n tweet van @112meerlanden Zodoende daders aangehouden: Topactie! #TwitterWerktEcht
19 juni 12 om 11:35 via Twitter for BlackBerry®Inbrekers overlopen in Hoofddorp, twee verdachten aangehouden

http://www.112meerlanden.nl/2012/06/19/inbrekers-overlopen-in-hoofddorp-twee-verdachten-aangehouden/
Gepubliceerd op 19 juni 2012    door Eric in Politie

HOOFDDORP, 19 juni – Dinsdagochtend rond 9.00 uur zijn twee mannen overlopen die aan het inbreken waren in een woning aan de Zonnenburg in Hoofddorp. De bewoner zag de twee mannen bezig waarna deze er lopend vandoor gingen in de richting van de Zandenburg of Woldenburg.

Het betrof twee donkere mannen in donkere kledij, waarvan een zijn rastahaar in een netje droeg. Zij hadden een oranje breekijzer bij zich. Getuigen worden verzocht contact met de politie van Hoofddorp op te nemen via 0900-8844.

UPDATE: Politie heeft nav diverse twitterberichten twee verdachten in de omgeving aangehouden.


Fotografie: Eric van Lieshout
Samen sterk in de hulpverlening!


sylvester1986

 • Gast
Reactie #57 Gepost op: 19 juni 2012, 12:34:25
Super. O0


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,115
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #58 Gepost op: 21 juni 2012, 12:49:47
Politie Zeeland zet specifiek Twitterkanaal in tijdens Concert at SEA

http://www.politie.nl/zeeland/nieuws/politiezeelandzetspecifiektwitterkanaalintijdensconcertatsea.asp

Middelburg, 20-06-2012 • Dit jaar communiceert Politie Zeeland voor het eerst tijdens een groot evenement via een afzonderlijk Twitteraccount. Belangrijkste reden is dat we festivalbezoekers en andere belanghebbenden goed willen informeren.

Met het Twitterkanaal @politieCAS zal de politie alle volgers informeren over allerhande zaken zoals verkeersinformatie, vermissingen of opmerkelijke situaties; preventietips geven of uitleg geven over politie-inzet. Ook worden vragen van volgers beantwoord. Het voordeel hierbij is dat we minder afhankelijk zijn van traditionele mediakanalen en dat we snel kunnen reageren.

De organisatie van Concert at Sea heeft ook een eigen Twitterkanaal (@concertatSEA) met eigen informatie. Politie Zeeland heeft een zelfstandige verantwoordelijkheid tijdens de festivals en zeker als zich calamiteiten of incidenten voordoen. Dit afzonderlijke Twitterkanaal wordt bij deze situaties ook gebruikt, zo mogelijk ondersteund door reeds bestaande Twitteraccounts zoals van de politie, Veiligheidsregio, Rijkswaterstaat, gemeente Schouwen-Duiveland en Concert at SEA.

De organisatie en de politie houden elkaar goed op de hoogte, berichtgeving via Twitter zal dan ook niet tot onduidelijkheden gaan leiden, maar elkaar juist versterken. We zijn er van overtuigd dat alle belangstellenden op deze wijze goed geďnformeerd worden, met als doel om de festivaldagen veilig te laten verlopen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Belker1678

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 87
Reactie #59 Gepost op: 21 juni 2012, 17:47:33
Politie NO-Gelderland
De eenheid van de regiopolitie NO-Gelderland die belast is met het toezicht op de randmeren is nu ook te volgen op twitter.

https://twitter.com/#!/polrandmeren