Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)

Auteur Topic: Politie communicatie via Social Media (Twitter/Facebook/etc)  (gelezen 88311 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Gepost op: 26 november 2009, 16:26:21
Groningse buurtagenten houden burgers op de hoogte met Twitter

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/106005/Groningse_buurtagenten_houden_burgers_op_de_hoogte_met_Twitter.html
donderdag 26 november 2009 15:48

Groningen - De Groningse buurtagenten in de wijken West-Indische buurt, Oost-Indische buurt, de Hoogte in Groningen en de gemeente Haren, burgers op de hoogte stellen van zaken die spelen door middel van Twitter.

De politie ziet dit als een extra middel om met burgers te communiceren over bijvoorbeeld een getuigenoproep of een een vooraf aangekondigde controle. Groot voordeel hiervan is dat er gereageerd kan worden opde berichten van de agenten. De buurtagenten en jeugdagent laten met hun Twitterberichten zien waar ze mee bezig zijn. Zo krijgen burgers een mooi kijkje in de keuken van hun werk.

Voor het verzenden van de Twitterberichten maken zij gebruik van een zakcomputer. De Tweets van de buurtagenten worden aangevuld met pers- en nieuwsberichten die betrekking hebben op de desbetreffende wijken. Zo ontstaat een interactief platform door Twitter op wijkniveau. Alle relevante en actuele informatie en communicatie over Groningse wijken komt op deze manier samen

Volgen buurtagenten
Wilt u de buurtagenten of de jeugdagent via Twitter volgen? Dat kan op de volgende manier:

Volg ze per gebied via:
- Indische buurt: www.twitter.com/politie_grn/indischebuurt
- De Hoogte: www.twitter.com/politie_grn/dehoogte
- gemeente Haren: www.twitter.com/politie_grn/haren

Of afzonderlijk via:
- West-Indische buurt: buurtagent Andries Nederhoed (www.twitter.com/a_nederhoed)
- Oost-Indische buurt: buurtagent Nico Lefferts (www.twitter.com/nico_lefferts)
- De Hoogte / Selwerd: buurtagent Jaap Wallinga (www.twitter.com/jaap_wallinga)
- Hele werkgebied Noord: jeugdagent Fred Wilbrink, jeugdagent
(www.twitter.com/fred_wilbrink)
- Oosterhaar (Haren): Peter Boekweg (www.twitter.com/peter_boekweg)


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #1 Gepost op: 9 juni 2010, 11:14:45
Meldkamer Fryslan gaat gebruikmaken van twitter

http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/index.php?content=detail&id=8796
Gepubliceerd op 09 06 2010

LEEUWARDEN- De Meldkamer van de politie Frysl‚n gaat vanaf 8 juni actief twitteren via het accountwww.twitter.com/meldkamer_frl. Het is de eerste Meldkamer in Nederland die op deze manier burgers actief informeert over o.a gestolen voer- en vaartuigen, files en wegafsluitingen door bijvoorbeeld verkeersongevallen en spookrijders ook zullen er Burgernetacties op geplaatst worden.

Waarom twitter?
Twitter is de snelst groeiende sociale netwerksite van dit moment. Met een tweet kan de Meldkamer eenvoudig grote groepen mensen informeren. In met name heterdaadsituaties is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te vragen uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Zo kan iedereen direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind.

Twitter, laagdrempelig maar ook openbaar
Twitter is laagdrempelig. Met een tweet kunt u heel snel en simpel iets aan de politie melden. Verstuurt u een tweet aan de politie of replied u een politie-tweet, bedenk u dan goed dat u daarmee uw vertrouwelijke informatie wel wereldkundig maakt. Immers, tweets zijn openbaar en iedereen (met of zonder twitter-account) kan lezen welke informatie u aan de politie verstrekt.

Diverse manieren om informatie met de politie te delen

De politie vraagt u om uw vertrouwelijke informatie niet via twitter te verzenden. Er zijn

diverse manieren om informatie met de politie te delen:

∑        Telefonisch informatie doorgeven? Belt u dan met 0900-8844 en geef uw tip aan de politie door. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.

∑        Per e-mail informatie doorgeven? Stuur een mail naar politie Frysl‚n via het contact-formulier. Mailt u naar aanleiding van een tweet, vermeld dit dan svp in het bericht.

∑        Anoniem informatie doorgeven? Belt u dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Belt u naar aanleiding van een politie-tweet, vermeld dit dan in het gesprek.

∑        Met spoed iets doorgeven? Belt u dan met 1-1-2, dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Nieuwe media
De politie Frysl‚n maakt net als vele andere politiekorpsen in Nederland gebruik van nieuwe media. Sinds 25 maart 2009 heeft de Friese opsporingssite Dader Gezocht een eigen twitter-profiel, en twittert ze actief opsporingsberichtgeving. Aan de site is ook een youtube-kanaal gekoppeld. De persvoorlichters van de Friese politie twitteren sinds 16 februari 2010.
Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 9 juni 2010, 11:35:35
Hollands Midden maakt hier ook al een tijdje gebruik van:

Politienieuws via Twitter
Volg ons op Twitter!
Politie Hollands Midden is actief op de internetdienst Twitter. In de berichten op twitter vind je politienieuws, opsporingsberichten, vacatures en aankondigingen van verkeerscontroles.

Twitter is een "microblogdienst" waardoor je eenvoudig op de hoogte kan blijven van wat jouw interesseert. Door als politie korte berichtjes te publiceren, net iets minder dan een smsje, houden we je op de hoogte. Je kan ons volgen, en ook reageren op onze tweets, als je ook een Twitter-account hebt aangemaakt. We zijn te vinden op http://twitter.com/PolitieHM.
De berichtjes kunnen niet alleen gelezen worden op een computer, maar ook op verschillende mobiele telefoons of Pocket-PC's. Zo blijf je ook onderweg op de hoogte.Het logo van Twitter is een vogeltje omdat Twitteren,
in het Nederlands kwetteren betekent.


Waarom Twitter?

Politie Hollands Midden zoekt naar allerlei mogelijkheden om in contact te komen met de inwoners van haar regio. Twitter biedt de politie de kans om een bepaalde groep inwoners te informeren. Inwoners die de politie op andere manieren niet zou kunnen bereiken. De politie wil daarnaast ook mee met haar tijd en wil op de hoogte blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Wat kan je van ons verwachten?

De politie zal Twitter inzetten om verschillende onderwerpen onder de aandacht te brengen:

■ Opsporingsberichten
■ Nieuwswaardigheden
■ Interessante artikelen van andere tweeters (Retweets)
■ Verkeerscontroles in de regio
■ Campagnes
■ Realtime tweets tijdens grote incidenten


Bron: http://www.politie.nl/hollands-midden/projecten/politienieuwsviatwitter.asp
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 9 juni 2010, 16:50:14
Politie Kennemerland gestart met eigen account op Twitter

http://www.abradio.nl/web/show/nieuws/9724/politie_kennemerland_gestart_met_eigen_account_op_twitter
Datum: woensdag 09 juni 2010
  
Haarlem - De politie Kennemerland is gestart met een eigen account op Twitter. Op www.twitter.com/politieken (@Politieken) zullen regelmatig tweets worden geplaatst.

Met Twitter hoopt de politie Kennemerland nog meer getuigen van incidenten te kunnen bereiken. Eťn van de voordelen van Twitter is immers dat gebruikers elkaars berichten kunnen citeren. Zo kan de politie in korte tijd heel gericht een groep mensen bereiken. Op dit moment is er op de politie Twitter een oproep te lezen dat de politie Kennemerland opzoek is naar de overvallers op de McDonaldís in Santpoort-Noord.

Omliggende politiekorpsen maken al langer gebruik van Twitter zoals de politie Hollands Midden en Amsterdam.

AB-Radio is ook al langer te vinden op twitter. Ga naar www.twitter.com/abradio (@ABRadio) en blijf volledig op de hoogte van al het nieuws uit de regio Kennemerland.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 11 juni 2010, 14:24:56
Wijkagenten gaan Twitteren

http://www.bndestem.nl/regio/breda/6821663/Wijkagenten-gaan-Twitteren.ece
vrijdag 11 juni 2010 | 12:29 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 11 juni 2010 | 12:32

De politie Midden en West Brabant gaat een proef doen met Twitter. Twee wijkagenten, een in Breda, en een in Etten-Leur, zijn inmiddels begonnen met Twitteren vanuit hun werkgebied.

Peter Smaardijk doet dat vanuit Etten-Leur op wa_ettenleur01, en Ilse Segers vanuit het centrum van Breda op wa_bredacentr02

De wijkagenten gaan vooral twitteren over waar ze mee bezig zijn. Ze melden wat hen opvalt, hoe ze actie ondernemen en wat burgers zelf kunnen doen. De inmiddels geplaatste berichten variŽren van een opgerolde hennepkwekerij tot de aankondiging van een verkeerscontrole, van het waarschuwen voor een zakkenroller tot een getuigenoproep naar aanleiding van een vernieling.

De tweets bieden een inkijk in de manier waarop de wijkagent zijn werk voor de buurt doet en hoe hij burgers daarbij wil betrekken. De adressen van de wijkagenten worden in de betreffende wijken bekend gemaakt en zijn ook te vinden op de website van de Politie Midden en West Brabant.
Samen sterk in de hulpverlening!


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #5 Gepost op: 19 juni 2010, 00:25:00
Politie Rotterdam - Rijnmond zit ook op Twitter.
http://twitter.com/politierr

Hier kan je rechtsonder elk district en een aantal wijkagenten aanklikken om te volgen.
Er zijn districten die het haast niet gebruiken maar er zijn er ook een aantal die het dagelijks gebruiken.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #6 Gepost op: 8 september 2010, 11:48:38
Politiemeldkamer Friesland gebruikt twitter.

Het hoe en waarom is te zien in onderstaande film.
GPTV: Meldkamer politie gaat twitteren.mp4
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


DaMook

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 814
 • BHV'er
Reactie #7 Gepost op: 9 september 2010, 03:09:19
Politie valkenswaard, eindhoven, limburg en weet ik wat zitten ook allemaal op twitter. Ik volg alleen https://twitter.com/politievwaard omdat ik daar woon en dat dus het interessants vind.
Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS) I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)


peebee

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 986
Reactie #8 Gepost op: 9 september 2010, 09:52:43
Politie rotterdam:
http://twitter.com/politierr

http://twitter.com/PRRHoekman
Location Rotterdam-West
Bio Buurtagent Rotterdam-West, wijk: Ossewei- en Pupillenbuurt. Politie Rotterdam-Rijnmond. Wie wil DM-en, volg mij en stuur een verzoek!

http://twitter.com/PRRHarammotahar
Location Rotterdam-Noord
Bio Buurtagent Jeugd, Rotterdam-Noord, wijk: Oude Noorden. Politie Rotterdam-Rijnmond.

http://twitter.com/PRRVideler
Location Hellevoetsluis
Bio Buurtagent Hellevoetsluis, wijk: Struytse Hoeck. Politie Rotterdam-Rijnmond.

http://twitter.com/PRRberenschot
Location Rotterdam-West
Bio Buurtagent politie Rotterdam-West, wijk: Tussendijken-Oost. Politie Rotterdam-Rijnmond. Korpsambassadeur.

http://twitter.com/PRRoverschie
Bio Dit account geeft updates van de blog van de politie Overschie in Rotterdam-Rijnmond http://politierroverschie.blogspot.com/

http://twitter.com/politierrcentr
Bio Dit is het officiŽle Twitter-account van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, district Rotterdam-Centrum. Zie url hierboven voor onze contactmogelijkheden.

http://twitter.com/politierrwest
Bio Dit is het officiŽle Twitter-account van de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, district Rotterdam-West. Klik op bovenstaande link voor onze contactmogelijkheden.

http://twitter.com/PRRGrootenboer
Bio Buurtagent Rotterdam-West, Delfshaven Wijk: Bospolder Tussendijken. Politie Rotterdam Rijnmond, Korpsambassadeur, Taakaccenthouder Jeugd en Geweld.
If it's idiot proof, they invent a better idiot. PEBKAC - Problem exists between keyboard and chair alles is een raadsel maar ik weet nog niet in wat


Starsky79

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 11
 • Hoofdagent
Reactie #9 Gepost op: 9 september 2010, 10:59:41
Politie voorkomt overval in Alphen

Drie mannen die mogelijk een overval wilden plegen op een filiaal van de Bristol in de Hofzichtstraat in Alphen aan den Rijn, zijn maandagavond meteen opgepakt.
De politie had hierover een tip gekregen en stelde zich verdekt op rond de winkel. Toen drie mannen aankwamen en de politie in het oog kregen, sloegen ze meteen op de vlucht. Een van hen werd direct aangehouden.

De twee andere verdachten konden later worden gearresteerd op aanwijzingen van inwoners van Alphen aan den Rijn. Die waren op de hoogte gebracht van de zoektocht dankzij Burgernet en Twitter.

Kennelijk toch handig dat twitter.
Gr. Starsky