Jodiumtabletten tegen gevolgen kernongeval voor inwoners en hulpverleners

Auteur Topic: Jodiumtabletten tegen gevolgen kernongeval voor inwoners en hulpverleners  (gelezen 14259 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Jodiumtabletten tegen gevolgen kernongeval

ANP op 02 december '09, 17:53, bijgewerkt 2 december 2009 17:57

GOES - Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen begin volgend jaar jodiumtabletten. De pillen moeten hen beschermen tegen de mogelijke oorzaken van een ongeval in de kerncentrales van Borssele en Doel in België.

Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland woensdag besloten. Bij een ongeval kan radioactief jodium vrijkomen dat bijvoorbeeld schildklierkanker kan veroorzaken. De jodiumpillen vertragen de opname van radioactief jodium in de schildklier.

De maatregel geldt voor inwoners die binnen een straal van tien kilometer van de kerncentrale in Borssele wonen of een straal van twintig kilometer van de vier centrales in Doel. Hoe de verspreiding van de pillen te werk gaat, wordt nog uitgewerkt.


Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Preventieve verspreiding jodiumtabletten

http://www.zeeuwseregio.nl/Archief/Alles/p/detail/2460/Preventieve+verspreiding+jodiumtabletten.html
Gepubliceerd op: 02-12-2009, 15:52 uur

MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten gaan preventief jodiumtabletten verspreiden. Dat heeft de gemeente Borsele bekend gemaakt. Naar verwachting worden de eerste pillen in het voorjaar van 2010 gepredistribueerd.
 
Jodiumtabletten bieden bescherming aan inwoners tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. Mocht er zich een kernongeval voordoen, dan verspreiden hulpverleners jodiumtabletten onder de bevolking. Het advies tijdens een kernongeval luidt echter om te schuilen.
 
Als er gevaar is voor de volksgezondheid, kunnen de gemeenten de hulpverleners niet de straat opsturen om de tabletten te verspreiden. Daarom is het advies aan de gemeenten om de tabletten vooraf onder inwoners te verspreiden. Met dit advies wordt het (pre)distributiebeleid van België in Nederland voortgezet.
 
Het voorstel voor de preventieve verspreiding is vandaag besproken tijdens het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland. Het voorstel is al eerder ingebracht bij het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en uitvoerig besproken met de ministeries van VROM en VWS.
 
Kernongeval
De kans op een kernongeval is vanwege strenge veiligheidseisen en controles tot een minimum beperkt. Ondanks al die voorzorgsmaatregelen kan er toch iets gebeuren. Er kan bijvoorbeeld radioactief jodium vrijkomen. Radioactief jodium in de schildklier kan op de langere termijn (na vijf tot vijftien jaar) schildklierkanker veroorzaken.
 
Via de luchtwegen of het eten van besmet voedsel komt radioactief jodium in het lichaam terecht. Dit wordt in de schildklier opgenomen. De opname van radioactief jodium in de schildklier wordt geremd door vóór of tijdens de besmetting een extra hoeveelheid niet-radioactief jodium in te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van jodiumtabletten (kaliumjodaat).
 
Een projectgroep gaat in opdracht van de besturen alle details uitwerken rondom de wijze van verspreiding en de communicatie hierover richting inwoners. De projectgroep bestaat uit functionarissen van betrokken gemeenten, Veiligheidsregio Zeeland en Midden- en West-Brabant, de Ministeries van VWS en VROM en maatschap ziekenhuisapotheek Scheldezoom.

Denk Vooruit
De overheid roept ook burgers nadrukkelijk op om zich voor te bereiden. De landelijke campagne “Denk Vooruit” stimuleert burgers zelf maatregelen te nemen voor het geval zich een ramp of crisis voordoet. Het verspreiden van jodiumtabletten past hier bij, zodat burgers bij een eventueel kernongeval zichzelf kunnen beschermen.

Het advies voor verspreiding van jodiumtabletten onder inwoners geldt voor de gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Vlissingen, Sluis, Terneuzen, Reimerswaal, Bergen op Zoom en Woensdrecht. Deze gemeenten liggen binnen een cirkel van twintig kilometer rond de vier kerncentrales in Doel (België) en in een kring van tien kilometer rond de kerncentrale in Borssele.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Jodiumpillen uit voorzorg voor inwoners Zeeland en Brabant

woensdag 02 december 2009 | 15:56 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 02 december 2009 | 16:02

MIDDELBURG - Inwoners van acht Zeeuwse en twee West-Brabantse gemeenten krijgen volgend jaar jodiumpillen in huis om zich te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van een ongeluk met de kerncentrale in Borssele en Doel.

De pillen liggen nu nog opgeslagen op diverse verzamelplaatsen in Zeeland.

(...)

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Het is maar wat je belangrijk vindt.......  ::) ::) ::) :-X

Middelburg kan geen pillen uitdelen

donderdag 3 december 2009 12:11  
http://www.omroepzeeland.nl/?dbid=9f1df97e7607fa3a

De gemeente Middelburg kan volgend jaar niet meehelpen met het uitdelen van jodiumpillen aan de bevolking.
Volgens burgemeester Schouwenaar wordt er al een groot beroep gedaan op de gemeente door de aankomst van de Giro d'Italia, doorkomst van de Tour de France en het koninklijk bezoek op 30 april. Daardoor is er geen tijd over.

De pillen moeten worden genomen bij een kernramp. In acht gemeenten krijgen inwoners thuis jodiumpillen. Nu liggen die centraal opgeslagen
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Geen jodiumpillen voor Petten (Noord-Holland)

http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=104322
3 december 2009 - 21:51

PETTEN Inwoners van Petten en omgeving krijgen geen jodiumpillen als voorzorgsmaatregel bij een eventueel ongeluk bij de kernreactor.

Dat zegt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in een reactie op het verspreiden van jodiumtabletten in Zeeland en West-Brabant.

Inwoners van acht gemeenten krijgen daar begin volgend jaar de tabletten thuis. Zij wonen in de omgeving van de kerncentrales van Borssele en van het Belgische Doel.
Samen sterk in de hulpverlening!


Kanarie

  • Gast
Als ik het goed begrijp, berust de werking op competitiviteit in de schildklier, waardoor je daar minder radioactief jood opneemt en vasthoudt. Ik vraag me alleen af of bij een beetje kernramp je niet zoveel straling van buiten het lichaam opvangt dat je alsnog doodgaat aan beenmergdepressie en diverse soorten kanker. Zijn deze pillen dan alleen effectief bij beperkte ongelukken of is radioactief jodium in de schildklier altijd de belangrijkste oorsprong voor schade? Iemand die hier iets vanaf weet?




Kanarie

  • Gast
Dank je. :) Dat verduidelijkt een hoop. Enige vraag waar ik nog mee zit is hoe groot de stralingseffecten van "buitenaf" zijn op de gezondheid. (Zijn er nucleair geneeskundigen in de zaal? Die weten het vast.)


Henkie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 365
Hoeveel van die tabletten worden er per persoon verspreid dan? En hoelang is 1 tablet werkzaam? Zit er ook nog een houdbaarheids datum aan?


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Hoeveel van die tabletten worden er per persoon verspreid dan? En hoelang is 1 tablet werkzaam? Zit er ook nog een houdbaarheids datum aan?

De door de overheid beschikbaar gestelde tabletten is één tablet voldoende voor één persoon (170mg kaliumjodaat wat gelijk is aan 100 mg jodide), deze hebben een houdbaarheid van 5 jaar welke verlengd kan worden obv hertesten. Werking optimaal indien ingenomen één uur voor blootstelling, positieve werking daalt tot 60% indien 3 uur na blootstelling ingenomen. Werking is langdurig dus eenmalige inname is meestal afdoende. Let wel, met name voor personen jonger dan 40 jaar valt winst te behalen (oftewel weegt de winst op tegen de bijwerkingen/toxiciteit). Indien ouder pas na blootstelling aan een dosering van >5 Gy, dit is een stralingsniveau wat meestal alleen in de zeer directe nabijheid van het ongeval bereikt wordt.

@Kanarie:

Onderstaand gekopieerd van Emedicine (registratie is gratis, nuttige info met goede referenties)

Acute radiation syndrome

The acute radiation syndrome (ARS) occurs after whole-body exposure to a large dose of ionizing radiation. This syndrome includes a number of characteristic signs and symptoms whose severity depends on magnitude of dose and duration of exposure. ARS, by definition, does not occur at doses less than 1 Gy and is uniformly fatal at doses greater than 10 Gy. The estimated LD50/60 (the dose at which 50% of those exposed die within 60 days) is 3.5 Gy for humans without medical treatment and roughly 7.0 Gy with treatment.

Frequently, the exact details of an accidental exposure are not known, leaving uncertainty in dose assessments. Clinical presentation, symptomatology, and laboratory measures, especially in the early period, can be used to indirectly determine dosage of exposure and prognosis.

Stages of acute radiation syndrome

Acute radiation syndrome (ARS) has been described according to progression of illness through 4 stages: (1) prodrome, (2) clinical latency, (3) manifest illness, and (4) recovery or death. The prodromal symptoms occur shortly after irradiation, with the dose of exposure determining severity, duration, and onset. Common prodromal symptoms include nausea, vomiting, anorexia, fatigue, diarrhea, abdominal cramping, and dehydration. At doses of greater than 10 Gy, those exposed show symptoms within 5-15 minutes; at lower doses such as 2-3 Gy, symptoms can take up to 12 hours to present. Immediate diarrhea, hypotension, and fever indicate a supralethal exposure. Severe and early onset of prodromal symptoms indicates higher dosage of exposure and a poor prognosis. Progression through the other phases depends on dosage of exposure.