Er wordt naar gestreefd reizigers, die vandaag nog onderweg zijn, naar hun NS-bestemming te brengen.
Treinen rijden tot één uur om reizigers thuis te krijgenUPDATE DEN HAAG - De treinen blijven donderdag tot 01.00 uur doorrijden om iedereen te kunnen vervoeren. Als er dan nog gestrande reizigers zijn, wordt geprobeerd om die op een andere manier naar huis te krijgen. Dat heeft een woordvoerster van ProRail laten weten.
In de ochtendspits ontstond een recordfile van 671 kilometer.
In Stompetoren kwam donderdagochtend door gladheid een vrachtwagen in een sloot terecht.
Rond Utrecht, waar donderdag de grootste problemen ontstonden, reden donderdagavond pendeldiensten om de mensen op weg te helpen. De normale dienst wordt donderdagavond niet meer ingevoerd. ProRail streeft er naar vrijdagochtend met een normale dienst te kunnen beginnen, aldus de zegsvrouw. Volgens haar zijn de problemen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Sneeuwval, enkele calamiteiten en logistieke problemen veroorzaakten opstoppingen rond Utrecht. ,,Daardoor hebben we de dienst enige tijd moeten stilleggen,'' aldus de woordvoerster. Rond half acht stonden nog honderden mensen in het station te wachten op een trein. In de loop van de avond werd het minder druk en wisten de meesten toch een trein te vinden.
In tegenstelling tot de ochtendspits verliep de avondspits donderdag minder dramatisch dan voorspeld. Na een hoogtepunt van meer dan 200 kilometer file rond vier uur, nam de totale lengte af tot 135 tot 160 kilometer.
Vanaf half vier 's middags was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht CS. De opstopping werd veroorzaakt door de vertragingen in de ochtendspits. Inmiddels zijn de diensten vanaf Utrecht CS hervat, maar het aantal treinen is danig beperkt. De NS draait volgens een aangepaste dienstregeling en probeert alle reizigers alsnog vanavond naar huis te brengen. ,,Desnoods rijden de treinen vannacht langer door,'' aldus een woordvoerder.
Op veel trajecten konden minder treinen rijden omdat wissels waren dichtgesneeuwd. Dat probleem deed zich vooral voor in Zuid-Holland en in Friesland. Maar ook het treinverkeer tussen Den Dolder en Baarn lag plat. Vertragingen liepen op sommige trajecten op tot meer dan een uur.
De NS en ProRail besloten de rest van de dag ongeveer de helft van alle treinen in het westen en midden van het land te schrappen. Daarmee wilden de vervoerders garanderen dat de treinen die wel reden, hun bestemming konden bereiken.
Na de chaotische ochtendspits, waarbij het verkeer over een lengte van 671 kilometer vaststond, werd werd gevreesd voor min of meer vergelijkbare drukte in de avond. Mede door het uitblijven van sneeuwval in de Randstad viel dat mee.
Toch hield het winterweer ons land vandaag stevig in zijn greep. In de ochtend had vooral het noorden last van de dikke laag sneeuw die daar was gevallen. Maar het sneeuwfront trok in de loop van de middag richting westen. Rond tien uur was het ergste fileleed geleden.
Nadat het busverkeer in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe donderdagochtend al was uitgevallen, zijn donderdagavond ook de diensten in de regio IJsselmond (Emmeloord, Kampen, Zwolle) gestaakt. Dat liet vervoersbedrijf Connexxion weten. Oorzaak zijn de heftige weersomstandigheden. Verwacht wordt dat er donderdag in elk geval geen bussen meer uitrijden.
Enkele buschauffeurs gingen donderdagochtend nog wel op pad, maar ze kwamen terug met de mededeling dat rijden niet verantwoord is. Vervoerders Qbuzz en Connexxion besloten samen de dienstregeling stil te leggen. Rond het middaguur werd bekeken of het vervoer kon worden hervat maar dat bleek niet zo. Begin van donderdagavond werd het gebied waar niet werd gereden uiteindelijk uitgebreid.
Rond Utrecht liep het verkeer vanmorgen compleet vast. Op de A12, A27 en A28 stonden files van tientallen kilometers. Het grootste probleem deed zich voor bij Nieuwerbrug, daar werden twee van de drie rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen.
Rijkswaterstaat zette in de nacht, van woensdag op donderdag, en donderdagochtend enkele honderden vrachtwagens in om zout op de wegen te strooien. Ook heeft de dienst tientallen sneeuwschuivers ingezet op wegen sneeuwvrij te maken. Daardoor werd veel ellende voorkomen.
De politie in Friesland roept vrachtwagenchauffeurs donderdagavond op om langzamer te rijden. In de avondspits raakten daar twintig vrachtwagens van de weg, zo meldde een politiewoordvoerder donderdagavond. Het waren voornamelijk chauffeurs uit Litouwen en andere Oost-Europese landen zoals Polen.
,,Het valt de agenten op dat automobilisten zich goed aanpassen aan de weersomstandigheden, maar veel vrachtwagenchauffeurs doen dat niet, met als gevolg dat opnieuw wagens van de weg zijn geraakt'', aldus de woordvoerder. In de nacht van woensdag op donderdag moest de politie uitrukken voor in totaal 25 chauffeurs die door het winterse weer van de weg waren geraakt.
Ook de sportclubs hebben last van het winterweer. De KNVB heeft alle amateurwedstrijden voor het komend afgelast. De ijsbaan in Haaksbergen heeft daarentegen aangekondigd dat vrijdag de eerste marathon op natuurijs kan worden gehouden. De schaatsbond KNSB heeft de wedstrijd goedgekeurd. Daarmee heeft Haaksbergen voor het derde achtereenvolgende jaar de primeur in de wacht gesleept.
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport kreeg donderdagmiddag ook last van de sneeuw. Sneeuwruimers kregen de baan niet meer schoon, waardoor landen tijdelijk onmogelijk was. Een vlucht uit Londen moest uitwijken en drie vluchten liepen vertraging op. Door verminderde sneeuwval lijkt de situatie zich tegen donderdagavond te herstellen, zei een woordvoerder.
De sneeuwval eiste ook een dodelijk slachtoffer. Door een botsing met een vrachtwagen op de Swifterringweg bij Swifterbant kwam donderdagochtend de bestuurder van een personenwagen om het leven. De auto van het slachtoffer raakte in een slip en kwam daardoor op de linkerrijbaan terecht. Daar botste de auto frontaal op een tegemoetkomende vrachtwagen. (ANP/AK/DVDH)