Defensiebijstand op basis van de politiewet

Auteur Topic: Defensiebijstand op basis van de politiewet  (gelezen 33764 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RemRoof

 • docent Zorg & Welzijn
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,063
 • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #130 Gepost op: 22 januari 2014, 19:25:04
Citaat van: zwelgje link=msg=1238773 date=1390414227
...
Voor de rest een duidelijk betoog, maar gelukkig is het budget van Defensie nog groot genoeg, en zijn we nog niet op het punt van niet-inzetbaarheid aanbeland.

Ik weet dat daar operationeel regelmatig anders over gedacht wordt :-\

RemRoof
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #131 Gepost op: 22 januari 2014, 23:51:32
Citaat van: RemRoof link=msg=1238766 date=1390412561
Helemaal mee eens. Maar geldt dit ook niet voor bijvoorbeeld de geneeskundige rampenhulpverlening en de brandweer?  Er gebeurt gewoon te weinig in Nederland 98uiye

Natuurlijk, de redundantie in dit land is heel beperkt en het wordt alleen maar minder. Sluiting van brandweerposten en opheffing van SIGMA teams is daar een voorbeeld van. Afbouw van eenheden van de krijgsmacht ook. Als we met een crisis te maken krijgen (een echte, geen grootschalig ongeval), dan mag je hopen dat de buurlanden tijd en gelegenheid hebben om te komen helpen. Anders ga je het als land niet redden. En gelukkig hoeven we het ook niet alleen te doen, maar als de capaciteit zodanig schaars wordt dat we ook dat grootschalige ongeval niet meer aankunnen, gaat er toch ergens iets mis...

Citaat van: Lt. Col. Me link=msg=1238765 date=1390412024
In de civiele wereld - inbegrepen de politiek - wordt momenteel vergeten dat een evenwichtig en voldoende toegerust defensieapparaat een verzekering van de Staat is. De civiele partners in Nederland hebben onvoldoende mensen en middelen om een daadwerkelijke crisis zonder hulp van het leger te bezweren. Het leger levert o.a. mankracht, voertuigen, overig materieel, commandovoeringsondersteuning en specialistische kennis.
(...)
De klap voor de maatschappij komt op het moment dat er een crisis uitbreekt en defensie niet meer de mensen en middelen kan leveren om de crisis te bezweren. En dan is de samenleving maatschappelijk failliet.

Mijn opmerking over het bestaansrecht was geen waarde-oordeel, laat ik dat even vooropstellen. Ik denk dat Defensie er zeker goed aan het belang voor de nationale veiligheid sterker te benadrukken, juist om dat bestaansrecht te verstevigen.

Maar om even in te gaan op bovenstaand citaat: laten we niet doen alsof defensie als reddende engell* uit de lucht komt zetten (oké, soms wel letterlijk ;)) als de civiele diensten het alleen niet meer kunnen bolwerken. Natuurlijk heeft defensie de capaciteiten en kwaliteiten die je hierboven noemt, maar vergeet niet dat civiele crisisbeheersing een ander soort klus is dan de crisisbeheersingsoperaties waar defensie mee bekend is. Dat maakt defensie geen minderwaardige partner, hou me ten goede, maar leidt wel tot een andere rol. Defensie gaat die crisis namelijk ook niet bezweren, ben ik van mening, daarvoor is de redundantie ook bij defensie al te klein geworden. Vroeger had je dat blik dienstplichtigen nog wat je open kon trekken, nu zijn het vooral specialismen waarin defensie meerwaarde biedt. Kennelijk hebben we dat als maatschappij geaccepteerd, want het mag allemaal ook niet te duur worden.

*ik moest dit bewust even fout schrijven, met 1xL krijg je dit gekke poppetje: engel
Edit: dit gekke poppetje is nu vervangen door [ engel ] zonder de spaties.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


zwelgje

 • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,077
Reactie #132 Gepost op: 23 januari 2014, 18:30:26
In het kader van bijstand aan opsporingsdiensten:

VVD wil Defensie tegen cybercriminelen inzetten

Als het aan de VVD ligt wordt het leger ook ingezet om cybercriminelen te bestrijden, zo blijkt uit een verslag van de vaste commissie voor Defensie over de toekomst van de Krijgsmacht. VVD-Kamerlid Ronald Vuijk stelt daarin dat Defensie naast veiligheid ook een rol bij het economische belang speelt.

Hij wijst naar de inzet van Defensie bij de bestrijding van piraterij in de Hoorn van Afrika. De schade door piraterij zou wereldwijd in de miljarden lopen. "Ook de kosten van cybercrime zijn groot en lopen in de tientallen miljarden, alleen al voor Nederlandse bedrijven. Een moderne Defensie levert ook een bijdrage aan het bestrijden van deze dreiging", aldus het Kamerlid.

Volledig artikel via de quote link....

Het hele verslag van de commissie vergadering is hier (PDF) te vinden. Cybersecurity is daar slechts een klein deel van. De VVD woordvoerder noemt op een aantal plaatsen ook de rol van Defensie bij hulpverlening in Nederland.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,015
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Citaat van: dielangemotormuis link=msg=1245010 date=1392726343
Veel aanhoudingen na grote actie rond spyshop

Militaire zoekteams helpen politie bij actie rond spyshop

http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/02/18/militaire-zoekteams-helpen-politie-bij-actie-rond-spyshop
Nieuwsbericht | 18-02-2014 | 17:36

Bij een grote actie rond een belwinkel annex spyshop in Amsterdam-West heeft de politie vandaag 13 personen aangehouden. Specialistische zoekteams van de Koninklijke Landmacht hielpen bij diverse zoekingen. Daarbij trof de politie meerdere vuurwapens, stroomstootwapens, munitie, pepperspray en jammers aan.

De 7 hoofdverdachten (mannen in de leeftijd van 21 tot 52 jaar) werden door arrestatieteams aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij wapenhandel.

De zaak kwam aan het licht door informatie dat de spyshop aan de Admiraal de Ruijterweg niet alleen spionage-apparatuur, maar ook wapens zou verhandelen. Uitgebreid onderzoek leidde tot de vaststelling dat de spyshop de onderwereld van allerlei verboden technische middelen voorzag.

De actie van vandaag maakt deel uit van de gerichte aanpak van facilitators van criminele netwerken. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,015
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #134 Gepost op: 11 december 2014, 12:23:20
Citaat van: Live link=msg=1313633 date=1418296903
Grote vuurwapen- en handgranatenvondst

http://www.politie.nl/nieuws/2014/december/11/05-grote-vuurwapen--en-handgranatenvondst-bij-cocainedeal.html
Laatste update: 11-12-2014 | 08:43

Amsterdam, Loosdrecht - Rechercheurs van de politie in Amsterdam hebben zeven verdachten aangehouden in verband met handel en bezit van cocaïne, vuurwapens en handgranaten. Ze werden ondersteund door een arrestatieteam en de surveillancedienst. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek duurt voort.

Bij een dynamische verkeerscontrole (een verkeerscontrole) in Amsterdam Zuidoost zagen de rechercheurs dinsdagmiddag 9 december twee mannen in en bij een auto waar zich later een tweede auto met daarin vier mannen voegde. Door de manier van contact maken, de locatie en de wijze van gaan rijden, kregen de rechercheurs het vermoeden dat mogelijk een harddrugsdeal zou gaan plaatsvinden.

Observatie
Toen de mannen zich op een gegeven moment naar een flat in Amsterdam Zuidoost verplaatsten, namen de rechercheurs deze woning en de omgeving onder observatie. Na een paar uur zagen ze de vier mannen, die in één auto hadden gezeten, wegrijden bij de woning. Op de A9 werd de auto aan de kant gezet. Bij de controle van deze mannen werden een paar vuistvuurwapens en ongeveer een kilo cocaïne aangetroffen. De vier mannen zijn direct aangehouden.
Een arrestatieteam viel vervolgens de geobserveerde woning binnen. Op de galerij werd een man aangehouden die uit de woning kwam. Hij bleek gesignaleerd te staan. Binnen werd nog een man aangehouden, een hoeveelheid wit poeder werd inbeslaggenomen.

Wapenarsenaal
Bij een vervolgonderzoek op woensdag 10 december werd in een woning in Loosdrecht een wapenarsenaal aangetroffen. Onder andere 17 kalasjnikovs, een AR15, 7 handvuurwapens, 36 handgranaten, duizenden stuks munitie en meerdere kilo’s wit poeder (vermoedelijk cocaïne) werden in beslag genomen. Een in de woning aanwezige man werd aangehouden.

Foto('s) politie.nl

AST
Tijdens de zoekactie in Loosdrecht werd de politie ondersteund door militairen. Het Ministerie van Defensie beschikt over zogenaamde Advanced Search Teams (AST). Deze teams kunnen moeilijke opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld zoekacties in zeer kleine ruimtes, bij slechte lichtomstandigheden en in onveilige situaties. De specialisten gebruiken hiervoor geavanceerd gereedschap. Met een grondradar kan een AST tot enkele meters in de bodem te kijken, of ‘door’ muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,015
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!