Incidenten en nieuws rondom overvallen

Auteur Topic: Incidenten en nieuws rondom overvallen  (gelezen 29555 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #10 Gepost op: 7 januari 2010, 12:01:06
Cohen wil overvallers schoenen afnemen

http://www.at5.nl/artikelen/30030/cohen-wil-overvallers-schoenen-afnemen
donderdag 07 januari 2010 08:02

"Om overvallers duidelijk te maken dat misdaad niet loont, moeten we desnoods hun mooie gympen maar afpakken". Burgemeester Job Cohen zegt dit in De Telegraaf van donderdag.

Cohen uit zijn zorgen over het toenemend aantal overvallen in de hoofdstad. "Het is duidelijk dat we naar nieuwe methoden moeten zoeken om het tij te keren. Het afpakken van mooie schoenen klinkt wellicht wat gek, maar kan een effectieve maatregel zijn'', aldus de burgemeester. Volgens hem moet het de daders duidelijk worden gemaakt dat ze alles wordt afgenomen waar ze niet eerlijk zijn aangekomen. "We moeten echt alles uit de kast halen om het aantal overvallen in te perken'', laat Cohen in de krant weten.

"Ik kan de mensen alleen maar aanraden heel voorzichtig te zijn als er iemand aanbelt. Behalve goede sloten is het aan te bevelen een haakje op de deur te doen, waardoor ongenode gasten niet zomaar binnen kunnen stappen. Het is triest dat dit moet, maar het is een manier om erger te voorkomen", aldus de burgemeester.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 7 januari 2010, 12:34:41
Politieheli's moeten rovers laten sidderen

http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/274562/2010/01/07/Politieheli-s-moeten-rovers-laten-sidderen.dhtml
07-01-10 11:32

AMSTERDAM - De politie gaat overvallers vaker achtervolgen met helikopters. De vorig jaar vernieuwde vloot is stiller, maakt haarscherpe beelden en kan criminelen opsporen met een warmtebeeldcamera.

De Amsterdamse korpschef Bernhard Welten had zijn offensief tegen overvallers eerder deze week nog niet aangekondigd of de criminelen sloegen alweer toe. Geldlopers werden beroofd en in een bankfiliaal van ABN Amro aan de Ceintuurbaan drongen twee gewapende criminelen binnen.

''We hebben gelijk de politiehelikopter ingezet,'' zegt een politiewoordvoerder. ''Die is vanaf Schiphol binnen vijf minuten boven de stad. Maar helaas hebben we de overvallers toch niet kunnen pakken.''

Het enthousiasme over luchtsteun is er niet minder om bij de politie. De vloot helikopters, die vorig jaar is vernieuwd, moet het nieuwe wapen worden tegen de vele overvallen. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), die de eigenaar is van de helikopters, maakte deze week bekend dat het aantal gewelddadige berovingen vorig jaar explosief is gestegen: van 1900 naar 2840.

Met de zes splinternieuwe Duitse Eurocopter 135-toestellen en twee Italiaanse Agusta's - circa zes miljoen euro per stuk -  denkt de politie de overvallers nu beter te lijf te kunnen dan ooit. Ze zijn niet alleen stiller en eenvoudiger te besturen dan de oude Bolkovhelikopters van een kwart eeuw oud, ze beschikken ook over moderne zoekapparatuur. Zo houdt het korps Kennemerland tot maart een project om overvallers in met name Badhoevedorp en Zwanenburg aan te pakken, waarbij de Eurocopters een belangrijke rol spelen.

Camera's op de helikopters zijn niet nieuw, maar de beelden die de nieuwe Eurocopter maakt, zijn wel haarscherp, verzekert het politiekorps Amsterdam-Amstelland. ''Zelfs beelden die live worden doorgestuurd, zijn kraakhelder,'' vertelt een woordvoerder. ''Als je eenmaal bent gespot en wordt gevolgd, ontkom je niet zomaar aan de camera. Ook niet als het er heel druk is.''

Een ander wapen is de warmtebeeldcamera. Die doet niet alleen
's nachts dienst, ook overdag worden er voor het blote oog onzichtbare zaken mee opgespoord. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld twee jongeren gevonden die uit een jeugdinrichting in Amsterdam waren ontsnapt. Het duo had zich verstopt tussen het riet in een sloot, waar ze vanaf de grond niet werden opgemerkt. De warmtebeeldcamera lokaliseerde ze feilloos.

Volgens het KLPD wordt het apparaat nu vaker ingezet om overvallers te vinden die zich ergens schuil houden. Ook werd deze camera onlangs ingezet om de brandhaard te lokaliseren bij de brand in de opslagloods van City Box in Amsterdam-Noord.

Om zo veel mogelijk korpsen te laten profiteren van de helikopters, worden ze op drie vliegvelden gestationeerd: Schiphol, Teuge bij Apeldoorn en Volkel bij Uden. Zo kan de politie ze volop inzetten, zowel bij achtervolgingen als bij preventieve surveillancevluchten om criminelen af te schrikken. In de regio Amsterdam en Almere gebeurt dat al.

Maar hoe ambitieus de voornemens ook zijn, lang niet alle korpsen kunnen volledig van de helikopters profiteren. ''Wij maken er geen gebruik van bij snelle acties,'' zegt een woordvoerster van het politiekorps Groningen. ''Het duurt veel te lang voordat een helikopter hier arriveert. We willen graag zelf een helikopter op ons dak, maar je kunt helaas niet alles hebben.'' (DYLAN DE GRUIJL)
Samen sterk in de hulpverlening!


Dokterswacht

 • fotograaf/AED bediener
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 691
Reactie #12 Gepost op: 7 januari 2010, 14:03:51
Politie Fryslan meldt ruim 24% minder overvallen in 2009, met daarnaast een oplossingspercentage van 87%!

zie ook HVNieuws: http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=2064


Martijn de Vries

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,163
Reactie #13 Gepost op: 7 januari 2010, 19:25:17
Politie Fryslan meldt ruim 24% minder overvallen in 2009, met daarnaast een oplossingspercentage van 87%!

zie ook HVNieuws: http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=2064“Dit is een percentage waar Amsterdam alleen maar van kan dromen”


mon3aantje

 • Inspecteur, Politie eenheid Den Haag
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 670
Reactie #14 Gepost op: 10 januari 2010, 19:06:20
Politie formeert speciaal 'overvallenteam'

Gepubliceerd op 10 januari 2010, 18:27
Laatst bijgewerkt op 10 januari 2010, 18:37

leiderdorp/leiden -  
De politie Hollands Midden maakt gebruik van zogenoemde recherchekundigen om het toenemend aantal overvallen op winkels en woningen in deze regio beter te kunnen bestrijden.
Zij gaan aan de slag in een onlangs geformeerd 'overvallenteam'. Dit team, dat bestaat uit tien personen, werkt vanuit het hoofdbureau in Leiderdorp.
Recherchekundigen analyseren, evalueren en adviseren maar houden zich ook bezig met verhoor, doorzoekingen en aanhoudingen. Ze werken samen met rechercheurs.
,,Recherchekundigen hebben tijdens hun opleiding veel kennis opgedaan over het fenomeen overvallen'', zegt commissaris Jaco van Hoorn van de korpsleiding. ,,Er zijn diverse typen overvallen. De kenmerken zeggen iets over de daders en waar je die moet zoeken.''
Bron: www.leidschdagblad.nl

Naar mijn mening weer achter de feiten aanlopen. Meer blauw op straat is er nodig om meer daders op heterdaad aan te kunnen houden. Daarbij ben ik ook van mening dat het niet verstandig is om studenten in te gaan zetten maarja met de huidige personele krapte is dit denk ik nog de enige mogelijkheid...


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #15 Gepost op: 12 januari 2010, 15:31:14
Zorgen bij politie over overvallen

http://www.bndestem.nl/regio/breda/6070872/Zorgen-bij-politie-over-overvallen.ece

BREDA/OOSTERHOUT –. maandag 11 januari 2010 | 14:10 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 12 januari 2010 | 07:33

Het grote aantal overvallen in de politieregio Midden- en West-Brabant baart korpschef Frans Heeres zorgen.

In 2009 werden 201 overvallen gepleegd. Dat zijn er dertien minder dan in het topjaar 2008, maar nog altijd 65 meer dan in 2007.

Midden- en West-Brabant vormt met de regio's Rotterdam en Amsterdam de landelijke Top 3. Samen nemen 'de grote drie' 51 procent van het aantal overvallen in 2009 voor hun rekening.

Vooral het stijgende aantal overvallen op woningen is Heeres een doorn in het oog. De korpschef wijt de toename aan de steeds strengere beveiliging van banken en benzinestations. De overvallers kiezen daardoor vaker voor een betrekkelijk eenvoudig doeltwit als een woning. "En de daders maken vooraf een voorstelling van de buit. Valt die tegen, dan volgen er meer overvallen. Net zoveel als nodig zijn om het doel te bereiken", aldus Heeres maandag tijdens een persbijeenkomst op het politiekantoor in Oosterhout.

Heeres is binnen het reguliere overleg van de landelijke politietop portefeuillehouder 'overvallen'. Hij zegt blij te zijn met het voornemen van het kabinet om serieus werk te maken van de aanpak van overvallen. Speciaal daarvoor is er nu een 'taskforce overvallen' opgericht.

Heeres vindt dat burgers meer maatregelen moeten nemen om zich voor te bereiden op overvallen. Heeres: "Zeker in het midden- en kleinbedrijf valt wat dat betreft nog wat te winnen." Volgens de korpschef loopt Midden- en West-Brabant wat preventie betreft achter bij andere regio's in Nederland. Zo zou er hier veel meer betaald kunnen worden met pinpas dan nu het geval is.

Het aantal autoinbraken is in 2009 sterk gestegen ten opzichte van 2008: 9022 tegen 7763. Het hoge niveau van 2006 en 2007 is echter nog niet bereikt. Midden- en West-Brabant telt verder 578 veelplegers en 38 jongeren die structureel door de politie in de gaten worden gehouden. De sterke daling van het aantal zedenaangiftes de laatste jaren zet door in 2009: 364. In 2008 waren dat er 449. Ook het aantal mishandelingen en bedreigingen blijft dalen. Dit in tegenstelling tot het aantal fietsdiefstallen: 10.848 in 2009.

Op het punt van de verkeersveiligheid noemt Heeres het aantal van 55 doden in 2009 'een triest hoogtepunt'. Hij refereerde aan de reeks van fatale ongevallen op de Leursebaan bij Breda (vier doden) en de Burgemeester Holtroplaan in Oosterhout (drie doden). Het aantal verkeersongevallen nam in 2009 wel af in vergelijking met het jaar daarvoor.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #16 Gepost op: 15 januari 2010, 16:00:46
Nieuwe politiehelikopter helpt overvallers aan te houden

http://www.blikop112.nl/bericht/9614/nieuwe_politiehelikopter_helpt_overvallers_aan_te_houden.html
vrijdag 15 januari 2010 15:08

Almere - Twee mannen en een vrouw hebben vrijdag rond 10.00 uur een overval gepleegd op een supermarkt aan de Rode Katerplaats in Almere-Buiten. 'Na een grote zoekactie door de politie, waarbij de nieuwe politiehelikopter ook werd ingezet, konden de overvallers aangehouden worden', meldt het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) vrijdag.

De drie verdachten, twee mannen van 23 en 25 jaar oud en een 23-jarige vrouw allen uit Almere, zijn overgebracht naar het politiebureau.

Rond 10.00 uur kwamen twee overvallers de winkel binnen en bedreigden daar het aanwezige personeel met wapens. Nadat de daders er met een onbekende buit vandoor gingen werd direct een grote zoekactie op touw gezet. Diverse surveillance-eenheden, rechercheurs in burger en agenten met honden gingen in de directe omgeving naar de overvallers op zoek.

Helikopter KLPD
Vanuit de lucht werd de politie geassisteerd door een nieuwe helikopter van het KLPD. De collega's van de helikopter signaleerden één van de verdachten in een tuin in de Regenboogbuurt. Op aanwijzing van alerte buurtbewoners werd ook de verstopplaats van de andere twee verdachten bekend.

Omdat de daders niet tevoorschijn kwamen werden ze door agenten aangeroepen met een megafoon. Door snel en adequaat optreden konden alle drie de verdachten ingerekend worden. Hun betrokkenheid en rol bij deze overval wordt door het overvallenteam nader onderzocht.

Zoektocht in afgezet gebied
Op dit moment is een gedeelte van de Regenboogbuurt, op de plaats van de aanhoudingen, door agenten afgezet voor sporenonderzoek. In het afgezette gebied is in een tuin een wapen aangetroffen dat mogelijk bij de overval gebruikt is. Dit wapen is in beslag genomen. Onbekend is hoelang het gebied nog afgesloten blijft.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #17 Gepost op: 15 januari 2010, 17:13:53
Politie Brabant Zuid-Oost signaleert toename woningovervallen

http://www.politie.nl/brabant-zuid-oost/nieuws/20100115extrabzopolitiebrabantzuidoostsignaleerttoenamewoningovervallen.asp

Brabant Zuid-Oost, 15-01-2010 • Het speciale Opsporingsteam Overvallen van politie Brabant Zuid-Oost is inmiddels ruim twee maanden aan de slag. In die twee maanden hebben we kunnen constateren dat het aantal overvallen in 2009 lager lag dan in dezelfde periode in 2008. Tegelijkertijd ziet de politie een toename in het aantal overvallen op woningen en een toename in het gebruik van geweld.

Terugblik
In 2009 werden in totaal 140 overvallen gepleegd, tegenover 123 in 2008. Dat verschil werd met name gemaakt in de eerste maanden van 2009, waar een opmerkelijke piek te zien viel in het aantal overvallen. Opvallend is dat sinds de oprichting van het Opsporingsteam Overvallen, in november van het vorig jaar, het aantal onder dat van 2008 blijft. Toen waren er 37 overvallen, in 2009 gebeurde het 22 keer.

Hoogste prioriteit
Met de oprichting van het Opsporingsteam Overvallen heeft de politie Brabant Zuid-Oost de hoogste prioriteit gegeven aan het onderzoek naar alle overvallen. Sinds 1 november zijn 10 van de 27 overvallen opgelost. In totaal werden 17 verdachten aangehouden. De inzet van het Opsporingsteam gaat in het nieuwe jaar onverminderd voort. Niet alleen om zaken op te lossen, de politie onderzoekt ook eventuele verbanden tussen de overvallen. Daarbij heeft zij de hulp en alertheid van burgers in de regio ook nodig.

December
In december van 2009 zijn er twaalf overvallen geweest (6x in Eindhoven, 3x in Veldhoven, 1x in Valkenswaard, 1x Steensel en 1x Deurne). Zes keer betrof het een overval op een woning.

Zorgelijk
Slachtoffer worden van een (gewapende) overval heeft natuurlijk een grote emotionele impact op een mens. Zeker als zoiets gebeurd in de eigen vertrouwde omgeving. Het baart de politie dan ook zorgen dat het aantal overvallen op woningen toeneemt.

Motief
Een deel van die overvallen wordt gepleegd omdat daders denken te weten dat er wat te halen valt (bv een volle kluis of vanuit het criminele circuit). Maar de politie signaleert helaas ook een toename van overvallen bij burgers waarbij zogezegd 'niets' te halen is. Zij waarschuwt daarom burgers om 's avonds niet zomaar meer de deur te openen voor onbekenden. Ook wordt geadviseerd om de gordijnen te sluiten zodat vanaf de straatzijde niet te zien is wat er in de woning aanwezig is.  

Geweld
Een andere ontwikkeling is dat steeds meer overvallen gepaard gaan met geweld. Bij 8 van de 22 overvallen in november en december hielden mensen letsel over. In drie gevallen raakte iemand ernstig gewond. Mocht u slachtoffer worden van een overval, dan adviseert de politie u om de overvaller niet tegen te werken!!! Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

Alertheid
De politie vraagt burgers alert te reageren bij verdachte situaties. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #18 Gepost op: 15 januari 2010, 18:13:49
Geldlopers worden extra beveiligd

http://nos.nl/artikel/129367-geldlopers-worden-extra-beveiligd.html
Update: vrijdag 15 jan 2010, 17:06

De komende weken worden geldlopers in het hele land extra beveiligd. De twee grootste geldtransporteurs, Brinks en Group4Securicor, zeggen dat hun geldlopers steeds vaker het doelwit zijn van gewelddadige overvallen.

Wat de extra veiligheidsmaatregelen inhouden, willen de transporteurs niet zeggen. De beveiliging wordt eerst in Amsterdam aangescherpt. De rest van het land volgt binnen drie weken.

Directeur Gert Askes van G4S Cash Services zegt tegen de NOS dat het geweld "enorm toeneemt". Ook vandaag werd geprobeerd een geldloper te overvallen. De daders sloegen vanmiddag toe bij een filiaal van McDonalds in Amsterdam. De overval mislukte. Verf in de geldkoffer maakte de inhoud direkt onbruikbaar.

Benzine
Dit jaar zijn alleen al in de regio Amsterdam drie geldlopers overvallen. Askes: "Bijvoorbeeld dit jaar, de eerste werkdag en de tweede werkdag: twee overvallen, twee dagen achterelkaar en allebei excessief geweld". Bij de overvallen werden geldlopers met benzine overgoten, waarna de daders dreigden hen in brand te steken.

Vorig jaar werden 43 geldlopers overvallen. Van die overvallen vonden er 18 plaats in Amsterdam.
Samen sterk in de hulpverlening!


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #19 Gepost op: 15 januari 2010, 22:55:52
Politie formeert speciaal 'overvallenteam'

Gepubliceerd op 10 januari 2010, 18:27
Laatst bijgewerkt op 10 januari 2010, 18:37

leiderdorp/leiden -  
De politie Hollands Midden maakt gebruik van zogenoemde recherchekundigen om het toenemend aantal overvallen op winkels en woningen in deze regio beter te kunnen bestrijden.
(...)

Politie Hollands Midden start overvallenteam
  
Een overval op een bank, tankstation, winkel, supermarkt of op een woning is een zwaar misdrijf. Vaak worden medewerkers of inwoners bedreigd en niet zelden wordt er ook geweld gebruikt.

Politie en justitie besteden veel tijd en aandacht aan het aanpakken van overvallers. Een overval is een laffe daad met veel impact op de slachtoffers. Vaak is de buit klein. Wordt de dader gepakt, dan zijn de straffen hoog. Het afgelopen jaar zijn er veel meer overvallers aangehouden; 76 in 2009 tegenover 50 in 2008. Toch neemt het aantal overvallen toe. Sinds begin januari heeft de politie vanwege het hoge aantal overvallen een speciaal overvallenteam bestaande uit 10 personen geformeerd.

Wat doet de politie?
De politie probeert overvallen te voorkomen en daders op te sporen. De politie analyseert risico's en dadergroepen en is alert op mogelijke voorbereidingen van daders. Preventie en voorlichting is belangrijk als het gaat om het voorkomen van overvallen. De politie richt zich met name op het bedrijfsleven, winkeliers en horecaondernemers. Wordt een winkel of woning overvallen, ondanks de maatregelen die zijn genomen, dan komt de politie altijd ter plaatse om sporen veilig te stellen, hulp te verlenen aan de slachtoffers en een rechercheonderzoek te starten. Is de dader nog maar net gevlucht en is er een duidelijk signalement, dan kan de politie een helikopter inzetten om vanuit de lucht te zoeken. Dit kan helpen bij het opsporen van de daders of van sporen.  

Informatiemap
Dit jaar reikte de politie de eerste informatiemap uit aan de detailhandel met daarin onder meer preventietips tegen overvallen. 900 detailhandels hebben deze informatiemap toegestuurd gekregen. Het initiatief is een gezamenlijke actie van Politie Hollands Midden, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de Kamer van Koophandel.  

Wat kunt u doen?
Ziet u een overval gebeuren? Onderneem direct actie. Onthoud het signalement en bel de politie op 1-1-2. Immers met 1-1-2, daar pakken we ook daders mee!

Het komt ook voor dat een verdachte zich voorafgaand aan de overval verdacht ophoudt bij het doelwit, de winkel of het bedrijf. Belt u in dit geval met de politie op 112 en geef een duidelijk signalement door. Als u ook het vervoersmiddel kunt omschrijven, of zelfs een kenteken, dan kan de politie daar later profijt van hebben.

Burgers die een overvaller op heterdaad betrappen, mogen de verdachte aanhouden. Iedere burger mag een ander aanhouden als hij ziet dat deze een strafbaar feit pleegt. Daarbij mag de verdachte worden beetgepakt en in bedwang worden gehouden. Dwang mag dus worden uitgeoefend, bijvoorbeeld door de verdachte tegen de grond te houden. Onnodig geweld en wapens mogen niet worden gebruikt. Uiteraard mag diegene die tot een 'burgerarrest' over gaat zich wel verdedigen als de verdachte geweld gebruikt. Deze verdediging moet wel in verhouding zijn met het door de verdachte toegepaste geweld.

Slachtofferhulp
Daders en met name jonge daders beseffen niet wat een leed zij mensen aandoen, zowel letsel als psychische schade. Gelukkig kennen we in Nederland het Bureau Slachtofferhulp. Bent u als slachtoffer bij een overval betrokken geweest, dan kunt u contact opnemen met het Bureau Slachtofferhulp. Slachtofferhulp Nederland helpt om de zaken samen met het slachtoffer op een rij te zetten.

Daderprofiel
Vroeger pleegden daders een overval meestal pas aan het eind van hun criminele carrière. Nu is het vooral de beginnende crimineel die toeslaat. Daarbij gaat het vooral om overvallen met weinig voorbereiding en op kleinere zaken. De beginnende overvaller gaat niet ver van huis. Negentig procent van de overvallers slaat toe in zijn eigen leefomgeving. Als er een overval in uw omgeving is gepleegd, houd dan uw oren en ogen open, en geef informatie door aan de lokale politie. Ieder stukje informatie kan de politie helpen om een zaak op te lossen.


bron: nieuwsbrief PHM 15-01-'10
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s