Incidenten en nieuws rondom overvallen

Auteur Topic: Incidenten en nieuws rondom overvallen  (gelezen 29516 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #20 Gepost op: 18 januari 2010, 10:44:23
Overvallen in Gelderland-Zuid verdubbeld

zaterdag 16 januari 2010 | 07:52 | Laatst bijgewerkt op: maandag 18 januari 2010 | 10:33

NIJMEGEN - Het aantal gewapende overvallen in de politieregio Gelderland-Zuid (Nijmegen, Tiel en wijde regio) is in 2009 meer dan verdubbeld. Waren er in 2008 in totaal 45 overvallen op winkels, tankstations, snackbars en bedrijven, vorig jaar liep dat aantal op tot 94.

De piek lag in de laatste maanden van 2009: 40 overvallen. Daarvan waren er 27 in Nijmegen: 4 in september, 4 in oktober, 8 in november en 11 in december; de districten De Waarden (regio Tiel) en Tweestromenland (Maas en Waal, Wijchen/Beuningen, Rijk van Nijmegen) telden respectievelijk 9 en 4 overvallen tussen september en oudjaar.

"We kunnen geen goede verklaring geven voor de explosieve stijging" , zegt een woordvoerster van de Nijmeegse politie. "Duidelijk is dat er verschillende dadergroepen actief zijn."

lees verder: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/article6096768.ece
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #21 Gepost op: 21 januari 2010, 10:33:05
Politie verklaart oorlog aan overvallers

Gepubliceerd op: 21.01.10 00:03, bijgewerkt op: 21.01.10 09:55
http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100121/REGIONIEUWS01/100129988/1030

De politie heeft de oorlog verklaard aan de overvallers die momenteel Noord- en Midden-Limburg teisteren. Alle manschappen die vrijgemaakt kunnen worden - tachtig rechercheurs - gaan de strijd aan.

Korpschef Bryan Rookhuijzen stelt dat er meerdere dadergroepen zijn.

Volgens Rookhuijzen moet de maximale inzet snel gaan resulteren in arrestaties, maar is deze ook bedoeld om het publiek te laten zien dat de politie alles doet om de golf van overvallen die de regio sinds december teistert te beëindigen. In totaal zijn er sinds 3 december 28 overvallen gepleegd. De meest recente vond gisteren plaats in Baarlo, waar drie gewapende mannen de Aldi-supermarkt overvielen. Dinsdagavond was een pizzeria in Weert het doelwit.

Sinds eind december probeert de politie met extra surveillances bij ‘overvalgevoelige winkels' tijdens openings- en sluitingstijden bij te dragen aan de preventie van overvallen. Rookhuijzen vindt het nu echter tijd om de aandacht te verleggen naar repressie. "We blijven doorgaan met de surveillances. Het aanwezig zijn en snel ter plaatse zijn na een incident wordt door burgers en ondernemers op prijs gesteld, maar het is niet genoeg. De overvallen blijven zich in een te hoge frequentie opvolgen. Dat betekent dat er bij de overvallers nog een te groot gevoel van veiligheid is. Dat moet veranderen. De focus komt daarom meer te liggen op het vangen van die boeven.”

Er is sprake van drie soorten daders, zo laat de korpschef weten. De solist die het bij één keertje laat, zoals de tbs'er die twee weken geleden in Venray toesloeg. Professionele groepen die landelijk opereren en ook in andere regio's zorgen voor een overvalhausse. En tot slot groepjes criminele jongeren uit de regio. "Die diversiteit is een van de problemen waarmee we nu te maken hebben. Was het vorig jaar één grote groep overvallers die in wisselende samenstellingen ging voor het snelle geld, nu hebben we te maken met een flinke diversiteit aan daders, die gaan voor grotere bedragen en daarbij geweld vaak niet schuwen.”

Naast de actieve opsporing spreken politie en korpsbeheerder Hubert Bruls sinds enkele weken met winkeliers, supermarktketens en branche-organisaties over het verbeteren van de preventieve maatregelen bij winkels. Volgens Rookhuijzen zijn er genoeg maatregelen, maar kunnen die wel ‘scherper'.

Bekijk op de kaart hieronder alvast een overzicht van alle overvallen die sinds 1 december in Noord- en Midden-Limburg zijn gepleegd.


Roofovervallen in Noord- en Midden-Limburg

http://www.limburger.nl/article/20100120/DOSSIERS/100129996/1030
Gepubliceerd op: 20.01.10 10:15, bijgewerkt op: 21.01.10 09:16

Chronologisch overzicht van roofovervallen in de regio Midden- en Noord-Limburg vanaf december 2009

20 januari 2010: Rond kwart voor acht dringen drie mannen met wapens de Aldi aan de Diepenbroeklaan in Baarlo binnen. Ze bedreigen daarbij personeel. Het is nog onduidelijk of er een buit is meegenomen. Niemand raakt gewond.

19 januari 2010: In Blerick worden twee supermarkten overvallen.
De eerste overval vond omstreeks half negen 's morgens plaats in supermarkt De Spar aan de Prins Mauritsstraat. Twee mannen, gehuld in zwarte kleding en bivakmutsen, bedreigden het personeel met wapens. Ze eisten geld. Toen daar geen gehoor aan werd gegeven, vluchtten ze zonder buit te voet richting de wijk Annakamp
De tweede overval gebeurde nog geen twee uur later. Dit keer was supermarkt Aldi aan de Burgemeester Coenegrachtstraat het doelwit. In de winkel eisten opnieuw
twee gemaskerde mannen geld, dit keer van een geldloper die net een lading wilde afgeven. De daders probeerden vervolgens met een nog onbekende buit te ontsnappen per scooter. Een medewerker die in de geldtransportwagen zat, zag het gebeuren en probeerde het tweetal klem te rijden. Vanaf de scooter loste het duo daarop enkele schoten op de geldtransportwagen. Niemand raakte daarbij gewond. Uiteindelijk ging de scooter onderuit, waarna de twee mannen vluchtten naar een auto die een eindje verderop stond.

18 januari 2010: Een bankfiliaal van de SNS-bank aan de Brugstraat in Swalmen wordt overvallen.De overvaller komt met een bivakmuts over zijn gezicht de bank binnen en bedreigt een bankmedewerker met een wapen. Hij gaat er met een onbekend geldbedrag vandoor.

15 december: Twee gemaskerde mannen proberen een inwoner van Belfeld in zijn woning aan de Emmastraat te overvallen. De bewoner weet de deur dicht te houden en de overvallers gaan er vandoor.

14 januari 2010: Twee mannen overvallen een woning aan de Bergstraat in Roermond. Een 65-jarige Roermondenaar en de 59-jarige bewoner worden met een wapen bedreigd en gedwongen geld afgeven.

13 januari 2010: Een gewapende man probeert een overval te plegen op een taxibusje in Venray. Als de chauffeur met een wapen wordt bedreigd slaat deze tegen de hand van de verdachte die er vervolgens vandoor gaat.

11 januari 2010: Een onbekende man probeert een woning aan de Boerhaavestraat in Venlo te overvallen. De bewoonster van het pand wordt aan de zij-ingang van de woning plotseling door een man belaagd. Een andere persoon die in de woning aanwezig is, zaiet het gebeuren en komt vervolgens tussenbeide. De dader is hier niet op berekend. Hij slaat zonder buit op de vlucht.

8 januari 2010: Twee mannen bedreigen het personeel van recreatiepark De Witte Vennen in Oostrum met een vuurwapen en doen een greep in de kassa.

7 januari 2010: In Venray worden twee overvallen gepleegd. Rond vier uur 's ochtends wordt een 55-jarige vrachtwagenchauffeur uit Heerlen overvallen door een gewapende man. De Heerlenaar was net bezig om spullen te lossen voor een winkel aan De Bleek in Venray toen hij door de overvaller van de laadklep werd gesleurd en werd geslagen. De chauffeur verweerde zich, waarop zijn belager vluchtte.
Rond kwart voor negen wordt de Aldi aan de Kiosk in de wijk Brukske overvallen. Een man bedreigde het personeel met een mes en ging er vervolgens met een onbekende buit vandoor.

6 januari: 2010: Een 52-jarige vrouw uit Steyl wordt aan de Romeinenstraat door twee jongens overvallen. De jongens grissen haar handtas en een tas met boodschappen weg, en gaan er vandoor.

5 januari 2010: Een nog onbekende man pleegt een gewapende overval op een groothandel met winkel aan de Rijnaakkade in Blerick. De overvaller gaat er met enkele honderden euro's te
voet vandoor.

2 januari 2010: In Panningen wordt een 35-jarige man door de politie aangehouden. De verdachte probeerde een 42-jarige vrouw uit Meijel te overvallen. De vrouw liep na haar werk naar de Beekstraat waar haar auto geparkeerd stond. Plotseling werd de autodeur opengetrokken en eiste de verdachte geld. De vrouw stapte uit de auto, maar de verdachte vluchtte. Hij verstopte zich in de tuin van de woning aan de Irenestraat.

30 december 2009: Twee overvallers houden tien medewerkers van supermarkt Em-Té aan De Bleek in Venray onder schot. De gewaarschuwde politie haalt de sleutels uit de auto van de overvallers en voorkomt daarmee dat ze er met hun buit vandoor kunnen gaan. De overvallers ontkomen te voet.
De Sparsupermarkt in Well wordt overvallen. Drie gewapende overvallers bedreigen de eigenaar en een medewerker en eisen het geld uit de kluis. De medewerker krijgt daarbij een klap. De overvallers gaan er met een onbekend geldbedrag vandoor.
Twee onbekende mannen overvallen een snackbar aan de St. Odastraat in Weert. De mannen kwamen de snackbar binnen en bedreigden het aanwezigepersoneel met een wapen. Ze vertrokken uiteindelijk met een onbekend geldbedrag.

29 december 2009: Twee gewapende en gemaskerde mannen plegen een overval op de supermarkt Jan Linders aan de Kloosterstraat in Grubbenvorst.
De twee drongen om zeven uur de winkel binnen toen drie medewerkers van de supermarkt naar binnen gingen. Ze bedreigden het personeel met de wapens en eisten geld. Ze zijn er vervolgens met een onbekende buit vandoor gegaan.
In Beringe stormen twee mannen met een mes een cafetaria binnen en eisen geld. Na een worsteling met de eigenaar gaan ze er zonder buit vandoor.

28 december 2009: Een medewerker van supermarkt Albert Heijn aan de Faunasingel in Roermond raakt gewond tijdens een gevecht met drie inbrekers. Een van de drie zou met een mes enkele pezen van zijn hand doorgesneden hebben. De inbrekers waren al in de winkel. Er ontstond een worsteling tussen de man en de drie daders, die na het gevecht zonder buit vertrokken

24 december 2009: Drie mannen proberen een zaak aan de Veltumse Kleffen te overvallen. De overvallers gaan er met lege handen vandoor

23 december 2009: Twee gewapende mannen overvallen een winkel aan de Grotestraat in Venray. Een onbekend geldbedrag wordt buitgemaakt

18 december 2009: Bij een ramkraak aan de Grotestraat in Venray wordt merkkleding buit gemaakt. Met de buit vluchten de overvallers via de Grote- en Wilhelminastraat richting Mgr. Nolensstraat.
Twee mannen overvallen rond drie uur de Rabobank aan de Dr. Schaepmanstraat in Stramproy. Een medewerker krijgt tijdens de overval een klap en raakt lichtgewond. Na de overval gaan de mannen er op een witte scooteren met een onbekend geldbedrag vandoor.

10 december 2010: Een cafetaria aan de Wilhelminastraat in Venray is doelwit van een gewapende overval. De gewapende overvaller vluchtte toen een medewerker met een hard voorwerp op de balie sloeg.
Bij een overval op een woning aan de Hertog Reinoudsingel in Venlo raakt een 54-jarige bewoner lichtgewond. De man werd met een wapen bedreigd en in zijn gezicht geslagen. De drie overvallers gaan er vervolgens met een buit vandoor.

8 december 2009: Een 22-jarige Roermondenaar en zijn 24-jarige vriendin worden in hun woning aan de Roerderweg in Roermond overvallen. Zij werden bedreigd met een wapen.

4 december 2009: Om vier uur 's nachts wordt een ramkraak gepleegd bij een winkel aan de Steenstraat in Horst. De deur aan de achterzijde van het pand raakt ontzet door er met een auto doorheen te rijden. In het pand wordt een ravage aangericht. Tevens wordt een onbekend aantal goederen meegenomen.
Om kwart voor vijf slaan ramkrakers hun slag bij een winkel aan de Merseloseweg in Venray. Zij nemen keyboards, bassen en gitaren mee en vluchten daarna met dezelfde auto.

2 december 2009: Twee gemaskerde mannen met helmen mishandelen een man bij een bedrijf aan de Meijelsedijk in Ospel en beroven hem van zijn auto. De 63-jarige inwoner van Ospel raakt gewond aan zijn hoofd en wordt opgenomen in het ziekenhuis.
Samen sterk in de hulpverlening!


mon3aantje

 • Inspecteur, Politie eenheid Den Haag
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 670
Reactie #22 Gepost op: 24 januari 2010, 22:41:21
Zag dit filmpje net. Eigenlijk is er dus in al die jaren nog helemaal niks veranderd...Frank.

 • Hoofdagent
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,156
Reactie #23 Gepost op: 24 januari 2010, 22:47:33
"Opvallend is dat het niet langer banken zijn, maar winkels."

En nu ook de winkels zich beter gaan beveiligen, gaat het richting: "Opvallend is dat het niet langer winkels zijn, maar woningen."


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #24 Gepost op: 27 januari 2010, 15:57:59
Politie verklaart oorlog aan overvallers

Gepubliceerd op: 21.01.10 00:03, bijgewerkt op: 21.01.10 09:55
http://www.limburger.nl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100121/REGIONIEUWS01/100129988/1030
Helikopter en beveiligers bij aanpak overvallen

27/01/2010 15:45
http://www.limburger.nl/article/20100127/REGIONIEUWS01/100129639/1056

De politie heeft de hulp ingeroepen van beveiligingsbedrijven in de strijd tegen de overvallen in Noord- en Midden-Limburg. Ook gaat de politie preventief en kort na overvallen surveilleren met een helikopter boven winkelgebieden.
Het korps Limburg-Noord heeft in totaal vijftig beveiligingsbedrijven aangeschreven om zich aan te melden voor een speciaal sms-alert. Beveiligers die zich in de buurt bevinden van een overval, worden daarover op de hoogte gesteld en kunnen dan hun ogen en oren open houden. Inmiddels hebben zich al dertig bedrijven aangemeld.

De maatregelen komen bovenop het rechercheteam van tachtig personen en de extra surveillances tijdens openings- en sluitingstijd. Sinds begin december worden Noord- en Midden-Limburg geteisterd door een golf van overvallen. De teller staat inmiddels om en nabij dertig.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #25 Gepost op: 28 januari 2010, 11:01:33
Overvallen : Burger moet politie redden

http://www.depers.nl/binnenland/418295/Burger-moet-politie-redden.html

Gepubliceerd: vandaag 00:22
Update: vandaag 07:18

Het aantal gewelddadige overvallen lijkt nauwelijks in te dammen. De politie zit daarom te springen om alerte burgers.

Of het nou in Twente, Brabant, Amsterdam of Rotterdam is, overal is het aantal overvallen vorig jaar fors gestegen. En overal klinkt hetzelfde geluid: zonder de hulp van de burgers lukt het de politie niet om dit tij te keren.
We hadden al sms-alerts, burgernet en overvallersgezocht.nl, maar nu doet de politie Limburg-Noord ook een beroep op beveiligingsbe-drijven. Daarvan zijn er vijftig benaderd om zich aan te melden voor een speciaal sms-alert. De politie maakt voor hen een aparte sms-groep die wordt geactiveerd als er een overval heeft plaatsgevonden. Volgens politiewoordvoerder Hans van Kruchten van Limburg-Noord zijn deze beveiligers ‘vaak de oren en ogen die we nodig hebben’.

Grof geweld
Sinds december zit er een flinke piek in het aantal overvallen in Noord-Limburg. Deze zijn goed voorbereid en er wordt grof geweld bij gebruikt, aldus Van Kruchten. Tachtig rechercheurs moeten zich vooral gaan bezigheden met de overvallen.
Misschien zouden ze eens bij de politie in Flevoland moeten kijken, want daar is het aantal overvallen vorig jaar met 20 procent gedaald. Ook daar zegt de politie dat dit niet was gebeurd zonder de hulp van winkeliers, de brancheorganisatie en de burgers.

Politiesocioloog Jaap Timmer onderstreept dat informatieverzameling erg belangrijk is. ‘Mensen moeten attent worden gemaakt op hun omgeving. Als ze iets vreemds zien, moeten ze de politie bellen. De wijkagent speelt daarbij een grote rol. Die kan dat stimuleren.’

En hoewel de politie andere dingen moet laten liggen als ze fors inzet op overvallen, is dat volgens Timmer wel de juiste aanpak. ‘Want de impact voor slachtoffers is heel groot.’ Hij pleit voor een blijvende aandacht voor overvallen, ook als het aantal straks weer daalt. ‘Je moet die extra mankracht niet helemaal afbouwen als het succes heeft.’

Nieuwste trend
Woningovervallen lijkt de nieuwste trend. Volgens Timmer zoeken criminelen andere manieren om aan geld te komen. ‘Winkels, horeca en bedrijven hebben de afgelopen jaren veel geld aan beveiliging uitgegeven. Ook hebben ze nog maar weinig geld in kas door de invoering van de pin.’

In Flevoland zien ze die verschuiving niet. Sterker nog, in die regio waren vorig jaar 20 procent minder overvallen dan in 2008. De politie daar vindt dat je altijd ‘maximaal moet acteren op deze vorm van criminaliteit’, zegt woordvoerder Sven van der Burg. ‘Of het aantal nou stijgt of daalt.’ En zonder de winkeliers, de brancheorganisatie en de burgers was dit niet gelukt, aldus Van der Burg.

Analyse
En meer hulp is onderweg. Volgende maand gaat de Taskforce Overvallen aan het werk. Deze club maakt een analyse van de problemen bij de bestrijding van overvallen. Vervolgens komt ze met oplossingen die ertoe moeten bijdragen dat er eind 2010 minimaal 20 procent minder overvallen zijn dan in 2008.

Volgens Van der Burg heeft de taskforce al geïnformeerd naar de aanpak van de politie in Flevoland, zodat andere korpsen daar hun voordeel mee kunnen doen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #26 Gepost op: 10 februari 2010, 11:09:07
Burgemeester Cohen: Woede om overvallen

http://www.refdag.nl/artikel/1461957/Burgemeester+Cohen+Woede+om+overvallen.html
10-02-2010 10:30

Muisstil was het dinsdagmiddag in het Rotterdamse stadhuis toen op een video geëmotioneerde ondernemers vertelden hoe groot de impact was van een overval. „U krijgt levenslang”, zo zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de Taskforce Overvallen, die het aantal overvallen dit jaar met duizend wil terugdringen. Aboutaleb hekelde het gewelddadige karakter van nogal wat overvallen. „Criminelen zijn bereid om voor tien sloffen sigaretten grof geweld te gebruiken.”

Aboutaleb wees erop dat winkeliers de handen ineen moeten slaan om overvallers de pas af te snijden. „Winkelstraatmanagers moeten gevraagd en ongevraagd veiligheidsadviezen verstrekken. Denk aan overvaltrainingen. Ook apparaten die DNA-spray spuiten bij een overval kunnen criminelen afschrikken.”

Van belang is dat overvallers na terugkeer uit de gevangenis in de smiezen worden gehouden, stelde Aboutaleb. „Zorg voor begeleiding bij het zoeken naar werk en stage. Maak ook duidelijk dat de overheid op straat de baas is.”

Burgemeester Cohen van Amsterdam noemde het een „schande” dat duizenden mensen het slachtoffer worden van een overval. „Als ik de verhalen hoor, komen er twee emoties boven. Woede en beduusdheid.” Hij wees erop dat dinsdag nog de politie in Amsterdam op twee overvallers schoot en ze inrekende. „Aan de ene kant ben ik blij dat de overvallers zijn gepakt. Aan de andere kant is het treurig dat het zo moet
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #27 Gepost op: 10 februari 2010, 23:07:02
Extra maatregelen tegen overvallen

http://www.regering.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/2010/februari/10/Extra_maatregelen_tegen_overvallen
Nieuwsbericht | 10-02-2010

De politie gaat snelle actieteams gebruiken om het aantal overvallen terug te dringen. Ook worden helikopters vaker ingezet om overvallers direct te kunnen aanhouden. Het OM wil vaker snelrecht toepassen.

Dit zijn enkele conclusies van de eerste landelijke bijeenkomst van de Taskforce Overvalcriminaliteit.

Sinds 2007 vinden meer overvallen plaats. In 2009 waren er 2898 overvallen. Het kabinet wil het aantal overvallen met 20% terugdringen in de periode 2008-2010. Voor 2010 betekent dat 1000 minder overvallen.

Minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) stellen in 2011 10 miljoen euro extra beschikbaar voor bedrijven die beveiligingsmaatregelen willen nemen. Ook gaat er 3 miljoen euro naar slachtoffers van overvallen.

Politie
De politie gaat snelle actieteams gebruiken die kunnen worden ingezet in gebieden waar veel overvallen plaatsvinden. Bij georganiseerde misdaad wordt het bovenregionale rechercheteam ingeschakeld.

Verder zullen helikopters en nieuwe technieken, zoals de onzichtbare DNA-spray, vaker worden gebruikt.

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie wil vaker snelrecht toepassen. Ook investeert het OM in themazittingen en het 'plukken' van criminele winsten. In slachtoffergesprekken worden winkeliers gewezen op de mogelijkheden om schadevergoeding te claimen.

Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven zet in op elektronisch betalen en preventieve maatregelen. De taskforce wil tienduizenden bedrijven bereiken met informatie.

Gemeenten
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het coördineren van de activiteiten. Via winkelstraatmanagers en toezichthouders komt er extra aandacht voor de aanpak van overvalcriminaliteit.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #28 Gepost op: 10 februari 2010, 23:08:22
Aanvullende maatregelen aanpak overvalcriminaliteit

http://www.justitie.nl/actueel/persberichten/archief-2010/100209aanvullende-maatregelen-aanpak-overvalcriminaliteit.aspx?cp=34&cs=579
Persbericht | 09-02-2010

De politie gaat gebruik maken van quick response teams om het aantal overvallen terug te dringen. Verder zal er meer gebruik worden gemaakt van helikopters om overvallers op heterdaad aan te kunnen houden en van innovatieve maatregelen zoals de DNA-spray. Het openbaar ministerie zal vaker gebruik maken van snelrecht en slachtoffers wijzen op de mogelijkheden van schadevergoeding. Het bedrijfsleven zal fors inzetten op het gebruik van pinnen en het nemen van preventieve maatregelen door het bedrijfsleven. Gemeenten spelen een belangrijke rol in het coördineren van de activiteiten. Via winkelstraatmanagers en toezichthouders komt er extra aandacht voor de aanpak van overvalcriminaliteit.

Verder hebben minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) aangekondigd extra geld beschikbaar te stellen voor bedrijven die in aanmerking willen komen voor een subsidie om beveiligingsmaatregelen te nemen. Dit zijn de voornaamste conclusies van de eerste landelijke bijeenkomst van de Taskforce overvalcriminaliteit zoals die vandaag door de voorzitter van de Taskforce, burgemeester Aboutaleb, zijn gepresenteerd.

Het aantal overvallen is de laatste jaren gestegen van 2165 in 2007 naar 2898 in 2009. Deze vorm van criminaliteit vormt voor slachtoffers een ingrijpende en bedreigende gebeurtenis. Het kabinet wil het aantal overvallen met twintig procent terugdringen in de periode 2008-2010. Voor dit jaar betekent dat 1000 minder overvallen. De door het kabinet ingestelde Taskforce Overvalcriminaliteit heeft tot taak het analyseren van problemen bij de bestrijding van overvalcriminaliteit en het aandragen van oplossingen voor deze problemen. In de taskforce worden de krachten van deze organisaties gebundeld, zodat zij gecoördineerd en in overleg de overvalcriminaliteit kunnen aanpakken. Dit zal gebeuren door een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen.

Politie

Tijdens de eerste bijeenkomst werden de eerste initiatieven bekend gemaakt. De politie gaat gebruik maken van snelle actieteams (quick response teams) die ingezet kunnen worden in die gebieden waar veel overvallen plaatsvinden. Daar waar er sprake is van georganiseerde misdaad zal het bovenregionale rechercheteams worden ingeschakeld. Uitgangspunt bij de politie is het vergoten van de pakkans door de ‘heterdaadkracht’ te stimuleren. Daarbij is de inzet om snel te reageren op meldingen van winkeliers om de dader direct aan te kunnen houden. Het gebruik van helikopters, burgerparticipatie als sms-alert en (mobiele) alarmsystemen kunnen daarbij van dienst zijn. Verder maakt de politie een top-100 van landelijk opererende overvallers die regelmatig worden ‘bezocht’. Op lokaal niveau zal er persoonsgericht toezicht plaatsvinden op bekende daders. Tevens wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van nieuwe technologieën zoals de DNA-spray waarbij de overvaller wordt besproeid met een onzichtbare spray waarin unieke kenmerken zijn verwerkt. Ook bestaat er momenteel een systeem waarbij de door de ondernemer aangebrachte beveiligingscamera na een alarmering doorgeschakeld kan worden naar de meldkamer.

Openbaar ministerie

Overvallers krijgen in de regel forse vrijheidsstraffen. Een ruime meerderheid van de overvallers krijgen een vrijheidsstraf van meer dan een jaar. Het openbaar ministerie bestrijdt dan ook het beeld dat er overvallers wegkomen met een taakstraf. Vaak is de buit beperkt, maar de straf fors. Verder investeert het openbaar ministerie in themazittingen, snelrecht en het ontnemen van criminele winsten (plukze). Via slachtoffergesprekken worden winkeliers gewezen op de mogelijkheid om schadevergoeding te claimen tijdens de strafzaak. Het openbaar ministerie heeft ook een taak in toepassen eventuele sancties als veroordeelden zich niet houden aan eventuele aanvullende voorwaarden die zijn opgelegd. Als de reclassering constateert dat betrokkene de voorwaarden overtreedt zal het openbaar ministerie direct vervangende hechtenis vorderen.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven investeert fors in het nemen van preventieve maatregelen. Dit jaar zal er met name gewerkt worden aan het vergroten van het bewustzijn. Het nemen van maatregelen zoals een kluis met een tijdslot, het trainen van medewerkers en het aanbrengen van camera's en alarmsystemen zijn effectief. De taskforce heeft zich als doel gesteld om tienduizenden bedrijven te bereiken met aanvullende informatie, afgesloten met een landelijke week van de veiligheid in het najaar. Het stimuleren van elektronisch betalen is een absoluut speerpunt. Via de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen is hiervoor in totaal 24 miljoen euro beschikbaar. Initiatieven waarbij gehele winkelcentra cashless gaan werken worden gestimuleerd. Er zijn inmiddels projecten in Almere, Leidsenhage en Horst-aan-de-Maas. Omdat nog steeds veel winkeliers geen pinapparatuur hebben worden er 10.000 extra informatiepakketten verspreid om de voordelen van pinbetalingen te benadrukken en er zijn subsidies beschikbaar voor de aanschaf van betaalautomaten.

Gemeenten

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het coördineren van de activiteiten. Via winkelstraatmanagers en toezichthouders komt er extra aandacht voor de aanpak van overvalcriminaliteit. Via de veiligheidshuizen kan er toezicht en nazorg worden georganiseerd, gericht op gedragsverandering bij de daders. Voorbeelden waarin gemeenten financiële ondersteuning bieden aan getroffen winkeliers verdienen navolging.

Rijksoverheid

Om het nemen van beveiligingsmaatregelen te stimuleren stellen minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken extra geld beschikbaar. Het gaat om een bedrag van 10 miljoen euro, dat in 2011 beschikbaar komt om de bestaande regeling Veiligheid Kleine Bedrijven voor een jaar te verlengen. Dit bedrag is aanvullend aan de 10 miljoen euro die voor 2010 beschikbaar is voor deze regeling. Daarnaast stelt minister Hirsch Ballin in 2010 een bedrag van 3 miljoen euro beschikbaar voor slachtoffers van overvallen.

Meer informatie
Factsheet Taskforce Overvallen
09-02-2010 | pdf-document, 66 KB
Samen sterk in de hulpverlening!


grizz

 • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,000
 • Niets is onmogelijk
Reactie #29 Gepost op: 16 februari 2010, 09:35:49
gewoon terug naar de het oude analoge mobi en porto verbindingen... Dan heb je meteen weer de hulp van alle oude scannerluisteraars... reken maar dat dat effectiever is dan een sms alert of weet ik wat... sms alert duren even voor ze verzonden zijn...

Het oude analoge systeem had gerust wel voordelen... ja het was afluisterbaar.... so what...
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....