27-04-2010 Interregionale oefening in Maasland

Auteur Topic: 27-04-2010 Interregionale oefening in Maasland  (gelezen 1669 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,746
    • Regio15
Gepost op: 30 april 2010, 10:12:31
Maasland – ‘Oefening baart kunst’ is het gezegde. Een waarheid als een koe! Zonder het geleerde zo af en toe eens flink te oefenen of in de praktijk te brengen vervaagt de kennis en verdwijnt de scherpte.

Reden waarom de beroeps en vrijwilligers van de brandweer vrijwel wekelijks tijdens hun dienst en/of oefenavonden een stuk van hun brandweerkennis opfrissen. Daarbij is het nog eens extra leerzaam om dat oefenen te doen met andere korpsen van binnen de regio of zelfs van buiten de regio. En het was exact dat laatste dat op de avond van 27 april op het programma stond in Maasland, in Midden-Delfland, onderdeel van de Veiligheidsregio Haaglanden. Er wordt daar in de praktijk al regelmatig samengewerkt met de brandweer van Rotterdam-Rijnmond, in het bijzonder kazerne Maassluis. Reden dus om de brandweermensen van die kazerne vanavond te betrekken bij de oefening.

Een oefenavond kan niet beginnen zonder dat alle neuzen dezelfde kant op staan en uiteraard niet zonder een heerlijke bak automatenkoffie achter de kiezen. Vandaar dat er voor werd gekozen om de deelnemende eenheden te laten verzamelen op de kazerne van Maasland aan de Slot ter Houvestraat. Daar werden de formaliteiten en regels - zoals welke gespreksgroepen op C2000 gebruikt werden - nog eens doorgenomen met de deelnemers aan de oefening.

De deelnemers waren brandweerlieden uit Maasland, Schipluiden en Maassluis. Zij waren aanwezig met totaal 4 tankautospuiten (2 x Maasland, 1 x Schipluiden, 1 x Maassluis) en een hoogwerker (Maassluis). Verdere nog de nodige dienstauto’s- en bussen voor OVD en oefenstaf. Ook een ambulance uit Rotterdam-Rotterdam deed mee aan de oefening.

Voor deze oefening was een pand gecharterd aan de Kerkweg in Maasland. Deze was door de eigenaar belangeloos ter beschikking gesteld, waarvoor de brandweer uiteraard zeer dankbaar is. Want juist door verschillende oefenlocaties blijven oefeningen zeer realistisch. De buren waren vooraf op de hoogte gesteld, zodat zij niet zouden schrikken van de (kunst)rook en een massa brandweervoertuigen voor de deur. Want één ding stond vast: de rust op deze pittoreske locatie zou een tijdje grondig verstoord worden deze dinsdagavond!

Enfin, om 19.58 exact begon de oefening met een melding aan TS (tankautospuit) 15-5330 van Maasland (voor deze avond ‘gespeeld door de leen-TS van Leidschendam-Voorburg, de 15-1232) dat er op de Kerkweg sprake zou zijn van een autobrand, met niet veel later de toevoeging dat de brand was overgeslagen naar de naastgelegen woning (binnenbrand) en dat er zich een onbekend aantal slachtoffers in het huis zouden bevinden. Reden voor de bevelvoerder van de 5330 om op voorhand een tweede TS ter plaatse te vragen (de TS 12-1 van Maassluis/regio Rotterdam Rijnmond werd dat). Het geheel werd zo realistisch mogelijk gebracht middels rookmachines, vlammenborden etc. De argeloze voorbijganger zal inderdaad bijna gedacht hebben dat er hier iets serieus mis was.

Eenmaal ter plaatse werd door de bevelvoerder al snel het nader bericht ‘middelbrand’ gegeven en niet veel later zelfs ‘grote brand’, met als gevolg dat een 3e TS, de 15-5230 uit Schipluiden, ter plaatse werd gestuurd. Tevens werden minimaal 3 ambulances gevraagd vanwege de aangetroffen 3 ‘slachtoffers’ (2 oefengewonden en een oefenpop).

De 'brand' werd van 2 kanten aangepakt. In eerste instantie werd een snelle redding ingezet onder dekking van hoge druk; later werd er overgeschakeld naar lage druk voor de blussing.

Omdat bij een grote brand vaak een haakarmvoertuig met dompelpompunit ter plaatse komt, was deze (fictieve) rol weggelegd voor de tweede TS van Maasland, de oude maar zeer mooie 15-5331. Dit voertuig heeft bijzonder materieel aan boord vanwege het specialisme van korps Maasland, namelijk het blussen van branden in rieten daken. Vanwege dit specialisme wordt dit voertuig geregeld ingezet tot ver buiten de regio Haaglanden; zoals onlangs in Warmond waar de brandweermensen van Maasland zich bijzonder nuttig hebben gemaakt bij de brandbestrijding.

Ook voor de hoogwerker van Maassluis, die geregeld in deze regio wordt ingezet ter ondersteuning van de korpsen in Maasland en omgeving, was een taak weggelegd tijdens de oefening. Het had vanwege de smalle straten wat voeten in de aarde alvorens deze gigant kon worden opgesteld en ingezet, maar uiteindelijk stond deze op de juiste plaats en was hij klaar voor zijn taak.

De oefengewonden namen hun taak bijzonder serieus en de ambulancedienst van Rotterdam-Rijnmond had wel heel bekwame mensen gestuurd, want zij wisten een ogenschijnlijk zwaar gewond en heftig gillend slachtoffer binnen no time om te turnen tot een vrolijk lachende lopend patiënt. Helaas had een ander slachtoffer minder geluk; deze belandde onder een deken en dat belooft meestal niet veel goeds....

Overigens viel het op dat, ondanks dat de gehele smalle Kerkweg was afgesloten vanwege deze oefening, geen wanklank te beluisteren was van automobilisten e.d. Kom daar maar eens aan in de grote stad!

Om 20.56 uur was het ‘einde oefening’ en was het opruimen en evalueren geblazen. Uiteraard zullen er ‘leermomenten’ zijn geweest, maar het woord zegt het al: daar leert men alleen maar van. De algehele indruk van deze oefening was dat het geheel goed op poten was gezet en dat er kundig en enthousiast is gewerkt.Nog veel meer foto's en een video vinden jullie op:

http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/1-branden/3352-interregionale-brandweeroefening-maasland


Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)