GRIP 3 Grote hulpverlening (caravans te water door valwind) Hoge Veldweg - Vethuizen 14-07-2010

Auteur Topic: GRIP 3 Grote hulpverlening (caravans te water door valwind) Hoge Veldweg - Vethuizen 14-07-2010  (gelezen 25431 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Stefan Verkerk

 • Fotograaf Wezep e.o.
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,968
 • Weerliefhebber
  • StefanVerkerk.nl
Je mag best twijfelen hoor ;) niks mis mee. Ik studeer geen meteorologie maar ben wel weerliefhebber en hou mij - net als heel veel andere weerliefhebbers - bezig met dit soort dingen. Op het forum Weerwoord.be zitten veel van dit soort liefhebbers en daar zitten dan ook weer meteorologen bij die bij grote bedrijven werken zoals het KNMI, KMI, MeteoConsult, WeerOnline etc. Ook zijn er weeramateurs die in de loop der jaren zeer veel kennis hebben opgedaan. Dit alles vormt een forum waar erg veel kennis wordt uitgewisseld en daar leer ik ook van. Dat ik zulke uitspraken doe, doe ik wel met een reden en ook met enige bewijs. Ik ben zelf dichtbij de rampplek geweest (afstand van ongeveer 5 km) en heb de schade aldaar (Emmerich, Kleve) zelf waargenomen. Het schadespoor bij Vethuizen ligt in de lijn van het schadespoor die wij hebben gezien; tesamen met de beelden uit de lucht als foto's en getuigenverslagen via media is met de volle zekerheid te zeggen dat het hier niet om een tornado gaat. Wie zich er in verdiept snapt zoiets uiteindelijk zelf ook wel... ik wil het voor het gemak niet nog een keer helemaal uitleggen, maar ik verwijs je graag door naar een forum als Weerwoord voor dit soort weergerelateerde dingen. :) Daar steek je veel kennis op en op een dag als gister heb ik dat succesvol in de praktijk gebruikt. ;)

P.s. media die direct reppen over windhozen zijn in feite helemaal niet te vertrouwen: een windhoos (/ tornado) kun je enkel als 'bewezen' of als 'feit' opvoeren als er a) beeldmateriaal is die het bewijst én b) beeldmateriaal is van het schadespoor. Ontbreekt een van beide dán is het juist gevaarlijk om zulke uitspraken te doen. Maar goed, media zijn schijnbaar wel heilig ;). (Ja, ik sta daar wat cynisch tegenover...)
www.stefanverkerk.nl | www.hmpaal.nl | PPK houder | Canon


Firefighter Peter

 • Bevelvoerder
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 296
 • Firefighter Peter
Je mag best twijfelen hoor ;) niks mis mee................Maar goed, media zijn schijnbaar wel heilig ;). (Ja, ik sta daar wat cynisch tegenover...)
Helemaal met jouw uitspraak eens Stefan ;D Valwinden, maar daar heeft de media nog nooit van gehoord, en moet ook weer uitgelegd worden en is alleen maar lastig voor de snelle berichtgeving. Nee dan noemt de media het maar windhoos of tornado. Ook ik ben al jaren fan van weerwoord.be Voor lezers op dit forum is het ook wel eens interessant om op dat forum te zien tijdens dagen dat er bijvoorbeeld een weeralarm is. PS En nee, ik heb geen aandelen in dat forum.  ;)
Spoed komt meestal door voorafgaande traagheid


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7202690/__Rampcaravans_geborgen__.html?sn=binnenland,buitenland

ma 19 jul 2010, 11:29
Rampcaravans geborgen

VETHUIZEN -  Bij een camping in het Achterhoekse Vethuizen is maandagmorgen begonnen met de berging van tien caravans die afgelopen week in de Kemperplas waren beland door het noodweer.

Veel ramptoeristen kwamen afgelopen weekeinde een kijkje nemen, maar ze worden op afstand gehouden door bewakers. De beveiliging blijft zeker tot dinsdagochtend van kracht, zo liet de gemeente Montferland maandag weten.

Verzekeringsmaatschappij Interpolis heeft opdracht tot de berging gegeven. Het is nog onduidelijk hoe lang de berging gaat duren. Een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein kwam bij het ongeval om het leven en er vielen acht licht- en zwaargewonden. Diverse boerderijen en auto's liepen grote schade op. De schade loopt in de miljoenen.


Crashtender

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,172
Tweede dode na noodweer Vethuizen

VETHUIZEN - Het noodweer dat twee weken geleden over camping Kemperplas in Vethuizen bij Doetinchem trok, heeft een tweede leven geëist meldt de gemeente Montferland. Het gaat om een 66-jarige man uit Wageningen die ernstig gewond in het ziekenhuis in Arnhem lag.

Door de storm op 14 juli werden zo'n twintig caravans tientallen meters weggeslingerd. Tien belandden in het water. Een 62-jarige vrouw uit Nieuwegein overleed dezelfde dag.

Vijf hoogspanningsmasten in de buurt werden door de storm omvergeblazen. Die worden na de zomer pas vervangen, omdat netbeheerder TenneT nieuwe moet bestellen.

Bron: Omroep Gelderland
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
http://www.knmi.nl/cms/content/82661/vooral_valwinden_bij_noodweer_14_juli_

Vooral valwinden bij noodweer 14 juli

29 juli 2010 - De schade door het noodweer van 14 juli, dat vooral het zuidoosten en oosten van ons land trof, is voornamelijk veroorzaakt door valwinden. Ook de camping bij Vethuizen, waar twee doden waren te betreuren en gewonden vielen, is zeer waarschijnlijk getroffen door sterke valwinden, in de meteorologie “downbursts” genoemd. Aan de randen van de buiencomplexen kwamen wervelachtige structuren voor, zogenoemde “gustnado’s”.

Naderend complex met valwinden tijdens het noodweer van 14 juli 2010 rond half zeven nabij Vethuizen (foto: Y. van der Heijden)
 Dat is de voorlopige conclusie van een uitvoerig onderzoek dat het KNMI instelde naar aanleiding van de gevolgen van het noodweer van 14 juli jl.

Een gustnado is een kortstondige wervel die zich tijdens een onweersbui kan vormen aan de voor- of zijkant van een valwind ofwel downburst. Gustnado’s duren enkele seconden tot hooguit enkele minuten en kunnen in hoogte verschillen van een meter tot enkele tientallen meters. Ze staan niet in contact met de wolkenbasis en met de grond, zoals windhozen.


Dwarsdoorsnede van een zware onweersbui, die van links naar rechts beweegt. Pijlen geven de luchtstroming weer. Dikke, naar beneden gerichte, de door neerslag afgekoelde koude lucht. Deze lucht dringt zich aan de voorzijde van de bui onder de warme lucht en vormt zo het gevaarlijke windstotenfront met soms grote veranderingen in de horizontale en vertikale wind (Bron: Kees Floor, Weerkunde voor iedereen)
 De weersituatie was die dag zodanig dat bij de buien valwinden en windhozen konden optreden. Op een aantal plaatsen onder andere in Friesland gingen de buien vergezeld van windhozen. Zowel bij windhozen als valwinden kunnen zeer grote windsnelheden optreden die enorme schade veroorzaken. Het KNMI heeft windsnelheden gemeten tot 125 km/uur, maar gezien de schade is het aannemelijk dat lokaal grotere windsnelheden zijn opgetreden.

Valwinden ontstaan wanneer grote hoeveelheden koudere lucht tezamen met neerslag uit een bui omlaag komen. De vallende lucht stroomt aan het aardoppervlak met grote kracht weg en kan daarbij zeer hoge windsnelheden opleveren. Op enkele locaties (aan de randen van de gebieden waar de valwinden optraden) zijn daarbij mogelijk ook enkele verticaal georiënteerde luchtwervels ontstaan (zgn. gustnado's) die de schade nog kunnen hebben vergroot.Dwarsdoorsnede van een zware onweersbui, die van links naar rechts beweegt. Pijlen geven de luchtstroming weer. Dikke, naar beneden gerichte, de door neerslag afgekoelde koude lucht. Deze lucht dringt zich aan de voorzijde van de bui onder de warme lucht en vormt zo het gevaarlijke windstotenfront met soms grote veranderingen in de horizontale en vertikale wind (Bron: Kees Floor, Weerkunde voor iedereen)
http://www.knmi.nl/cms/mmbase/images/82671/downburst.GIF[/img]


Crashtender

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,172
'Geen domino-effect bij omvallen van elektriciteitsmasten Vethuizen'

door Rick Aalbers. donderdag 18 november 2010 | 19:10 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 18 november 2010 | 20:42
 
VETHUIZEN - Het omvallen van vijf elektriciteitsmasten bij de Achterhoekse plaats Vethuizen, tussen Doetinchem en Ulft, is geen domino-effect geweest. Dat wil zeggen dat de masten elkaar niet hebben omgetrokken of omgeduwd. Alleen de extreme valwind met snelheden tot 200 kilometer per uur heeft ervoor gezorgd dat de masten zijn omgevallen. De maximale windbelasting van de masten is 180 kilometer per uur.

Dat concludeert onderzoeksbureau Kema, dat in opdracht van netbeheerder Tennet – eigenaar van de masten – de oorzaak van het omvallen van de veertig meter hoge masten heeft onderzocht. De masten waaiden om tijdens de hevige storm die op woensdag 14 juli over de Achterhoek raasde. Volgens Kema konden de masten de extreem hoge windsnelheden op die dag niet aan. Kema denkt dat alle masten bijna gelijktijdig zijn omgewaaid. Dit wordt gebaseerd op het feit dat de vijf masten haaks lagen op de richting van de elektriciteitskabels en op geen enkele wijze naar elkaar toe zijn gevallen.

Het onderzoeksbureau onderzocht in totaal negen mogelijke oorzaken voor het omvallen van de masten. Daarvan bleef alleen de extreme wind over als 'zeer waarschijnlijk'. De overige acht oorzaken zijn door Kema aangemerkt als 'zeer onwaarschijnlijk'. Dat betekent bijvoorbeeld dat de bouwkundige staat van alle masten in orde was en dat de masten niet moedwillig zijn gesaboteerd.

Of bij andere elektriciteitsmasten hetzelfde kan gebeuren, is volgens Kema niet duidelijk. Wel weet het onderzoeksbureau dat de weersituatie tijdens de storm 'zeer incidenteel' is geweest.

bron: De Gelderlander
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Crashtender

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,172
Extreme windbelasting oorzaak bezwijken masten

18-11-2010
 
Extreem hoge windbelasting blijkt de oorzaak van het bezwijken van vijf hoogspanningsmasten op woensdagavond 14 juli 2010 in de Achterhoek. Dat blijkt uit een expertrapport van KEMA, dat uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het uitvallen van een hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en Ulft.

KEMA heeft op verzoek van elektriciteitstransporteur TenneT onderzoek gedaan naar de exacte toedracht van de gebeurtenissen in juli, toen tijdens extreme weersomstandigheden vijf hoogspanningsmasten bezweken. Hierbij is gekeken naar uiteenlopende mogelijke oorzaken, zoals mastontwerp, verborgen gebreken, fundering, onderhoud en moedwil. Voor het onderzoek heeft KEMA gebruik gemaakt van gegevens over de masten, materiaalonderzoek, getuigenverklaringen en weersgegevens.

Geen domino-effect
Volgens KEMA is een extreem harde valwind die maar zeer incidenteel in ons land voorkomt, de oorzaak geweest van het bezwijken van de masten. Daarbij kunnen excessieve windsnelheden (tot 200 kilometer per uur) worden gehaald. De krachten die hierbij ontstaan zijn ruim hoger dan de ontwerpbelasting van de masten. In de directe omgeving van de omgevallen masten was er hierdoor sprake van grote schade; onder meer een camping werd zwaar getroffen. In het onderzoek wordt tevens aangegeven dat er geen domino-effect heeft plaatsgevonden, de omvallende masten hebben dus niet andere masten meegetrokken in hun val: alle vijf masten zijn gelijktijdig omgewaaid. Dit wordt onder meer gebaseerd op de ligging van de masten na de val, allemaal haaks op de bestaande verbinding.

Veiligheid
KEMA beveelt aan te onderzoeken in hoeverre of dergelijke kortstondige, zeer lokale windbelastingen vaker zullen gaan voorkomen, onder meer door klimatologische veranderingen. Ontwikkelingen zoals veiligheid en klimaatveranderingen hebben al nadrukkelijk de aandacht bij TenneT. De elektriciteitstransporteur is, onder meer via de brancheorganisatie Netbeheerder Nederland, betrokken bij onderzoeken naar toekomstige klimatologische ontwikkelingen in ons land.

Volwaardig herstel begonnen
Door het omvallen van de masten kwam een gedeelte van de Achterhoek korte tijd zonder stroom te zitten. Via een omleiding werd die stroomvoorziening binnen een uur hersteld en binnen vier dagen had TenneT een noodlijn operationeel op de plaats van de gebeurtenissen. Inmiddels zijn in opdracht van TenneT door Liandon de voorbereidingen begonnen voor volwaardig herstel van de lijn, dat naar verwachting tot aan het eind van dit jaar gaat duren.

Downloads
Rapportage storingsonderzoek 150 kV-lijn Doetinchem-Ulft/Dale 14 juli 2010 (pdf 12,24 Mb)

http://www.tennet.org/images/10-2002%20PFI-Vethuizen%20versie%201-1%2020101110_tcm41-19615.pdf

bron: Tennet
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 55,166
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!