GRIP 1 paniek door Damschreeuwer bij Dodenherdenking 63 gewonden - Amsterdam 04-05-2010

Auteur Topic: GRIP 1 paniek door Damschreeuwer bij Dodenherdenking 63 gewonden - Amsterdam 04-05-2010  (gelezen 43943 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
http://www.om.nl/actueel/nieuws-_en/@153516/verdachte_verstoring/

Verdachte verstoring dodenherdenking langer vast

5 mei 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

De 39-jarige Amsterdammer die gisteren werd aangehouden wegens de verstoring van de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt langer vastgehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam vannacht besloten.

De man wordt langer vastgehouden omdat hij naast verstoring van de openbare orde ook verdacht wordt van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. De verdachte heeft geen verklaring afgelegd. Er is nog niets bekend over de motieven voor zijn gedrag.

Er worden nog verschillende personen gehoord die getuige waren van het incident. Daarnaast wordt er verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van mensen die tijdens het incident gewond zijn geraakt. Naar nu blijkt, hebben in elk geval meerdere personen fracturen opgelopen. Het onderzoek naar de persoonlijke en psychische omstandigheden van de verdachte loopt nog. De identiteit van de man is vastgesteld. Hij is een bekende van justitie en is meermalen veroordeeld wegens diefstallen, gewelds- en drugsdelicten.

In de avond van 4 mei werden twee mannen gearresteerd tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tijdens de twee minuten stilte veroorzaakte de 39-jarige Amsterdammer, die zich toonde als een orthodoxe jood, paniek onder de aanwezigen door eerst hardop te prevelen en daarna langdurig te schreeuwen. Ondertussen hield hij zijn armen opgeheven. Hij werd direct aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde door politiemensen die ter plekke waren. De man maakte een verwarde indruk.

Een andere man die werd aangehouden tijdens de herdenking, is vrijgelaten toen bleek dat hij niets met het incident te maken had.

De verdachte zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.


voske83

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,368
Teletekst meldt inmiddels dat een meisje en een oude vrouw zwaar gewond zijn. Wellicht dat dit samenhangt met het dikgedrukte deel van het onderstaande nieuwsbericht:

Citaat
Verdachte dodenherdenking tot vrijdag vast
Uitgegeven: 5 mei 2010 11:25
Laatst gewijzigd: 5 mei 2010 13:11

AMSTERDAM - De 39-jarige Amsterdammer die dinsdagavond de dodenherdenking op de Dam verstoorde met luid geschreeuw, wordt in in ieder geval tot vrijdag vastgehouden. Dan wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris.
 
''Behalve van de verstoring van de openbare orde wordt hij ook verdacht van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld'', aldus het Openbaar Ministerie woensdag.

De verdachte heeft tijdens zijn verhoor geen verklaring afgelegd. Het is niet duidelijk wat zijn motieven waren. Bij zijn aanhouding maakte hij een verwarde indruk.

De politie hoort nog verscheidene getuigen. Daarnaast wordt verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van de slachtoffers.

Ernstige fracturen

''Naar nu blijkt hebben in elk geval meerdere personen ernstige fracturen opgelopen'', concludeert het OM. De ernstige fracturen waar de aanklacht op is gebaseerd, betreffen een dubbele bovenbeenbreuk en een bekkenfractuur, lichtte een woordvoerster van het OM toe.

De GGD maakte woensdag bekend dat de eerstehulpposten dinsdagavond 63 mensen hebben behandeld. Niemand hoefde in het ziekenhuis te overnachten.

Sommigen hadden botbreuken en verder waren er vooral schaafwonden, ontvellingen en verzwikte enkels.

Veiligheidsmaatregelen

Als gevolg van het incident overlegt de politie woensdag met het gemeentebestuur van Amsterdam over extra veiligheidsmaatregelen tijdens de evenementen op Bevrijdingsdag.

Veiligheidsadviseurs buigen zich onder meer over de vraag of de aangekondigde noodverordening afdoende is of dat er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De uitkomst van dat overleg is nog niet bekend.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joan Leemhuis-Stout, wenst de mensen die dinsdagavond tijdens de dodenherdenking in Amsterdam gewond zijn geraakt, namens het comité een spoedig herstel.

Dat zei ze woensdag in de Oranjerie in Roermond voor de opening van de nationale viering van de bevrijding.

Boosheid

Leemhuis-Stout zei naar aanleiding van de gebeurtenissen van dinsdagavond op de Dam dat schrik, paniek en boosheid algemene gevoelens zijn.

Het meest vervelend zijn volgens haar echter de tientallen gewonden die zijn gevallen onder mensen ''die daar in volle overtuiging aanwezig waren''.

http://www.nu.nl/binnenland/2241143/verdachte-dodenherdenking-vrijdag-vast.html


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Veiligheidsadviseurs in Amsterdam bijeen

Uitgegeven:    5 mei 2010 10:50
Laatst gewijzigd:    5 mei 2010 10:54

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam voeren woensdagochtend overleg over het nemen van extra veiligheidsmaatregelen tijdens het 5 Meiconcert op de Amstel.

© NU.nl/Paul Groeneveld

Veiligheidsadviseurs buigen zich onder meer over de vraag of er boven op de noodverordening nog extra maatregelen nodig zijn als gevolg van het incident tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam.

Dat meldde een woordvoerder van de gemeente woensdag. Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher kondigde maandag uit voorzorg al een noodverordening aan voor 4 en 5 mei.

Concert

De maatregel is bedoeld om de openbare orde beter te kunnen handhaven, onder meer tijdens het concert op de Amstel.

Rondom de Amstel wordt op Bevrijdingsdag een veiligheidsgebied gecreëerd met hekken. De politie heeft extra bevoegdheden om mensen uit het gebied te verwijderen.

Woensdag in de loop van de ochtend wordt bekend of de noodverordening toereikend is of dat er meer maatregelen nodig zijn om de veiligheid te garanderen. Koningin Beatrix en premier Jan Peter Balkenende behoren tot de gasten van het bevrijdingsconcert.

Bekijk lezersfoto's van Bevrijdingsdag op NUfoto
© ANP

http://www.nu.nl/binnenland/2241126/veiligheidsadviseurs-in-amsterdam-bijeen.html


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
http://weblogs.nrc.nl/opklaringen/2010/05/05/paniek-op-de-dam-dankzij-de-media-stond-de-menigte-op-scherp/

woensdag 5 mei 2010 door Steven de Jong
Paniek op de Dam: dankzij de media stond de menigte op scherp

Journalisten die incidenten uitvergroten, doen het publiek geloven dat er overal gevaar op de loer ligt. Die overgevoeligheid heeft mogelijk een rol gespeeld bij de paniek gisteren op de Dam, meent hoogleraar massapsychologie Hans van de Sande.

De hele dag wordt de Groningse professor al gebeld door journalisten die een verklaring willen voor de op hol geslagen menigte bij de Nationale Dodenherdenking. De paniek ontstond nadat een man tijdens de twee minuten zijn telefoon opnam, door omstanders tot stilte werd gemaand en vervolgens een kreet slaakte.

Mensen in de buurt van de ordeverstoorder reageerden redelijk koel, maar zij die verderop stonden maakten zich na enig gegil uit de voeten. Dat had een domino-effect: er werden zelfs mensen vertrapt. Van de Sande prijst de ceremoniemeester die omriep dat er iemand “onwel” geworden was.

Dat dekte misschien niet helemaal te lading, maar had mogelijk wel effect. Er werd door sommigen “blijf staan, blijf staan” en “geen paniek, geen paniek” geroepen. Hoe dramatisch het gebeuren ook was, het had veel erger gekund. “Speel direct in op de sterke behoefte aan informatie”, luidt het advies van Van de Sande.

Eerlijk communiceren

De onwel-mededeling zit op het randje van liegen. En daarvoor moet een overheid waken, meent de hoogleraar. De Amsterdamse korpschef Welten haastte zich daarom ook te zeggen dat je de verdachte in feite wel zo kunt beschouwen. “Hij vertoonde in elk geval gedrag dat past bij iemand die onwel is.” Van de Sande benadrukt dat autoriteiten voorzichtig in hun woordkeuze moeten zijn. “Als er niet geschoten is, moet je niet zeggen dat er niet geschoten is. Beter is om te melden dat er niets ernstigs aan de hand is.”

Over de vraag hoe hij als burger zou handelen, moet Van de Sande even nadenken. “Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven, maar als er zich zoiets voordoet, wordt de professor in mij wel wakker. Ik zou niet direct mee gaan lopen als iemand ‘bom’ roept.” Hij begrijpt de reactie van het publiek wel. “Als er geen informatie is, volgen de mensen degenen die een kennelijk doel hebben.” Die waarneming geldt dan ook als informatie, aldus Van de Sande.

Echte consequenties

Op het forum van nrc.nl wordt druk gediscussieerd over het gedrag van de menige. “If men define situations as real, they are real in their consequences.” Met dit citaat van de Amerikaanse socioloog William Isaac Thomas (1863 – 1947) wist de 22-jarige sociologiestudent Anna Vossers de gebeurtenis treffend te duiden. Ze was zelf aanwezig op de Dam en verwetenschappelijkte haar ervaring. “Ik heb het gevoel dat ik een aanslag overleefd heb, en die was zéér echt in zijn consequenties.”

Je zou het met de beruchte oproep van Pieter Lakeman kunnen vergelijken. De belangenbehartiger vermoedde dat de DSB-bank in ernstige problemen verkeerde en adviseerde op 1 oktober 2009 in het tv-programma Goedemorgen Nederland mensen hun spaargeld weg te halen. Niet lang daarna ging de bank failliet: de vrees werd bewaarheid omdat klanten ‘wegrenden’. Vandaar het begrip bankrun.

Hamsteren

Deze theorie kun je ook in de huiselijke sfeer testen. Verspreid het gerucht dat het toiletpapier bijna op is en je kunt er donder op zeggen dat de rol sneller leeg is dan wanneer je niets had gezegd. Maar houd je in als je op televisie bent. Op 19 december 1973 grapte de Amerikaanse televisiepresentator Johnny Carson dat als gevolg van de oliecrisis supermarkten spoedig zonder toiletpapier zullen zitten. Aperte onzin, maar in de drie weken erna ontstond er daadwerkelijk een tekort: mensen gingen hamsteren.

Wie de theorie in het echt wil testen kan ook voor de omgekeerde benadering kiezen. Op YouTube circuleert een filmpje waarin een samenzwerende groep Aziaten een nietsvermoedende vrouw van achteren nadert. Tot zover niets aan de hand. Op straat lopen wel vaker mensen in groepjes. Op een gegeven moment lopen er mensen naast haar, achter haar en voor haar. Ook dat brengt de vrouw niet van haar stuk.

Daar komt verandering in als een man plotseling een kreet slaakt, zijn metgezellen gaan gillen en zich allen op de grond werpen. De vrouw volgt een fractie van een seconde later en tuurt dan verdwaasd omhoog. Ze kopieerde intuïtief de angstreactie van haar omstanders zonder de oorzaak te kennen.Zelfbevestigende voorspelling

Carson, Lakeman en de giller in het genoemde filmpje hebben één ding gemeen: ze deden alsof ze geïnformeerd waren. Maar waar Lakeman de mensen wilde waarschuwen, daar maakten de grappende Aziaten en Carson sluw gebruik van self-fulfilling prophecy; de zelfbevestigde voorspelling waar het Thomas-theorema onder geschaard kan worden. De eerste gillers op de Dam, waaronder de persoon die ‘bom’ riep, bevestigen wederom de menselijke aard. Gedrag dat autoriteiten volgens Van de Sande adequaat kunnen bestrijden met tegenberichten. Uiteindelijk gaat het erom wie het meest overtuigend overkomt.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,993
Wat ik me nog afvroeg bij die beelden, is of het nu erg handig was om met de slachtoffers te gaan 'slepen'. Ik zag een aantal agenten die een slachtoffer weg droegen. Blijkbaar kon het slachtoffer zelf niet meer lopen.


JackM

 • HBT, ICET SAVER methodiek
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 896
Wat ik me nog afvroeg bij die beelden, is of het nu erg handig was om met de slachtoffers te gaan 'slepen'. Ik zag een aantal agenten die een slachtoffer weg droegen. Blijkbaar kon het slachtoffer zelf niet meer lopen.
Je kan ze moeilijk laten liggen met een gekke menigte om je heen, dan word je nog 10 X overlopen want zodra je op de grond ligt ziet echt niemand je meer in paniek.
Daarnaast, iedereen kan wel wat triage momenten bedenken, als bij het vragernlijstje "waar heb je pijn, hoe ben je gevallen etc" alleen maar pijn aan een been komt en persoon geeft aan niet te kunnen lopen.. gaat tillen al snel goed  O0
Wees duidelijk, niet halfbakken, en vooral : recht voor de raap wanneer nodig,dan kom je het verste.


peebee

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 986
Je kan ze moeilijk laten liggen met een gekke menigte om je heen, dan word je nog 10 X overlopen want zodra je op de grond ligt ziet echt niemand je meer in paniek.
Daarnaast, iedereen kan wel wat triage momenten bedenken, als bij het vragernlijstje "waar heb je pijn, hoe ben je gevallen etc" alleen maar pijn aan een been komt en persoon geeft aan niet te kunnen lopen.. gaat tillen al snel goed  O0

Iedereen handelt instinctief op de situatie. Voor de betreffende agent was het blijkbaar veiliger om de persoon te verplaatsen (een conclusie waar ik in kan komen). Immers er is paniek, er rennen mensen, etc. Een paniekerende meute is niet voorspelbaar. Er hoeft na de trigger maar een iemand weer een andere trigger te activeren en iedereen doet weer iets anders. Ook voor de agent zal het even duren voordat hij exact wist hoe of wat.

Ik was/ben in iedergeval onder de indruk van de wijze waarop iedereen (burger, hulpdiensten en koningshuis) reageerde na de eerste paniek.
----
Ik kan mij een documentaire herinneren waarin de evacuatie van een vliegtuig getest werd. Een vliegtuig moet binnen een x aantal seconden leeg (kunnen) zijn voordat deze ingebruik genomen wordt. Dit wordt getest met een volle kist en na een signaal gaat iedereen het vliegtuig uit. Als de laatste weg is stopt de klok, valt deze onder de grens is het oke, valt het erboven, dan wordt een vliegtuig afgekeurd.

Het resultaat is dat iedereen keurig en snel het vliegtuig verlaat na het verwachte signaal.....Binnen de tijd

Hierna hebben ze de inzet verhoogd. De helft van de inzittenden zou geld krijgen bij de uitgang (en in mijn herinnering was dat niet veel paar dollar). Er werd dus een wedstrijd element ingebouwd. Na het gegeven signaal brak er complete chaos uit. Iedereen vechtte om bij een deur te komen, klom over stoelen en mensen heen. Door de acties van een of twee die "ervoor gingen", werd de complete meute aangestoken en onstond er chaos. Het moge duidelijk zijn dat de test nu niet gehaald werd ;)

Er werd dus een massa-hysterie gecreeerd waar normaal denkende mensen in een fractie van de tijd overgingen in meute en irrationeel gedrag. Dit komt ook voor bij bijv. haaien in een feeding frenzies (http://animals.howstuffworks.com/fish/shark-feeding-frenzy.htm)
----
Moraal: de mens is met de juiste trigger een volstrekt ongeleid projectiel en kopieert in die modus het gedrag van anderen.
If it's idiot proof, they invent a better idiot. PEBKAC - Problem exists between keyboard and chair alles is een raadsel maar ik weet nog niet in wat


Royofzo

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,371
 • Gorinchem
  • ZHZActueel.nl
Damschreeuwer heeft spijt
De Damschreeuwer heeft spijt dat hij de Dodenherdenking op de Dam afgelopen dinsdag heeft verstoord. Hij wilde geen paniek veroorzaken en kon niet voorspellen dat zijn daad zulke ernstige gevolgen zou hebben.

De advocaat van de man laat weten: "Mijn cliënt heeft vanuit frustraties uit zijn persoonlijke leven en een te grote hoeveelheid genuttigde alcohol, die dag vanuit beschonken toestand impulsief gehandeld door een kreet te slaken aan het einde van de twee minuten stilte." Bij de paniek die ontstond nadat de man begon te schreeuwen, vielen ruim 60 gewonden.

De advocaat benadrukt dat er achter het geschreeuw verder geen diepere betekenis, gedachte of bedoeling zat.

Bron: SpitsNieuws


LarsAmbu

 • Aanstormend EHVer
 • Verbannen gebruiker
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 383
Het kan ook niet anders dat er in Nederland altijd mafketels zijn die het weer moeten verpesten voor de rest.. Als je al zo diep in de sh*t zit, waarom kom je dan uberhaupt? Sorry, maar ik begrijp daar helemaal niks van. :-X
Waar een wil is, is een weg.. Ik wil Ambulanceverpleegkundige worden. --------------------------------------------------------------------------------


jvo

 • ACH
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,933
 • geel busje, geel pak
  • Youtubekanaal
Het kan ook niet anders dat er in Nederland altijd mafketels zijn die het weer moeten verpesten voor de rest.. Als je al zo diep in de sh*t zit, waarom kom je dan uberhaupt? Sorry, maar ik begrijp daar helemaal niks van. :-X
Ze stonden allemaal "in zijn huis".... hij woont op straat ;)
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-