"Ernstige incidenten te snel ramp genoemd"

Auteur Topic: "Ernstige incidenten te snel ramp genoemd"  (gelezen 954 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 39,877
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Gepost op: 30 januari 2010, 00:18:29
"Ernstige incidenten te snel ramp genoemd"

http://nos.nl/artikel/132945-ernstige-incidenten-te-snel-ramp-genoemd.html
Update: vrijdag 29 jan 2010, 21:23

Ernstige incidenten worden in Nederland veel te snel een ramp genoemd, zegt Jaap Smit, de directeur van Slachtofferhulp Nederland. Ook wordt volgens hem veel te snel over slachtoffers gesproken.

Smit kreeg dat gevoel voor het eerst bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Turkish Airlines-crash, die live werd uitgezonden op tv. Hij vroeg zich af waarom een ernstig verkeersincident als een ramp werd behandeld, compleet met nationale rouwverwerking. Overdreven, vindt hij.

"Mensen die echt getroffen zijn moeten natuurlijk hulp krijgen, daar zijn wij ook voor. Maar ik vraag me af of dat niet wat te veel wordt en of we daar niet op een wat overspannen manier mee omgaan", zegt Smit.

Nationale herdenking
Een groot incident is in Nederland al heel snel een ramp, vindt hij. Terwijl Nederland nauwelijks echte rampen kent. De vuurwerkfabriek die ontplofte in een woonwijk in Enschede stond al snel bekend als de vuurwerkramp. Een brand in een Volendams café werd de Volendamramp. En na koninginnedag was er een nationale herdenking voor nodig om de aanslag van Karst T. een plekje te geven.

Daarnaast stoort hij zich aan wat hij 'de kramp na de ramp noemt'. De grote nadruk op twee vragen die altijd direct na een incident worden opgeworpen. Wiens schuld is het en hoe is de hulpverlening geregeld?

Maandag 1 maart organiseert Slachtofferhulp Nederland een symposium met de naam 'Kramp na de Ramp' over dit onderwerp.


Samen sterk in de hulpverlening!