Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen

Auteur Topic: Veiligheids- en milieusituatie Thermphos Vlissingen  (gelezen 22166 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #50 Gepost op: 13 november 2010, 23:13:46
Er hebben een groot aantal mensen een dik stuk boter op hun hoofd!!!!

Het is toch schandalig dat een Nederland dit toelaat. Ik dacht dat we onze overheden konden vertrouwen op dit gebied maar daar zit ik helemaal naast.
We drinken de melk, eten het vlees en krijgen onze voeding van de landerijen in de rook van Thermphos.

Nogmaals... schandalig. @%#%(%#%#  >:( >:( >:(
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


Piles

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,157
Reactie #51 Gepost op: 13 november 2010, 23:24:21
Vraag je je toch af waarom die grens van 0,1 nanogram is vastgesteld ::)
Mogen wij nu ook 120 rijden in 30km zones, als we beloven dat we het in 2015 niet meer doen...


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #52 Gepost op: 14 november 2010, 00:33:08
Twijfel over aanpak van Thermphos blijft
door Nadia Berkelder en Ben Jansen. zaterdag 13 november 2010 | 07:04 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 13 november 2010 | 08:25
 
VLISSINGEN-OOST - Pas tegen het eind van de informatiebijeenkomst klinkt applaus.
Niet voor milieu- en economiegedeputeerde Marten Wiersma, voor medisch milieukundige Mark van Bruggen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of voor hoofd milieuhygiëne van de provincie Ineke Jansen. De bijval geldt een inwoner van Nieuw- en Sint-Joosland die vraagt waarom de provincie fosforproducent Thermphos niet gewoon verordonneert de dioxine en zware metalen uitstotende sinterfabriek tijdelijk stop te zetten. Dat hoeft helemaal niet het einde van Thermphos te betekenen, legt de man - chemicus van beroep - uit. Want door fosforerts te laten reageren met zwavelzuur kunnen toch fosforproducten worden gemaakt.

Uit de vragen die Wiersma, Van Bruggen en Jansen krijgen voorgelegd over de uitstoot van dioxine en zware metalen en de stankwolk die woon- en werkplezier af en toe vergalt, spreekt scepcis en wantrouwen. Heeft de provincie niet veel te makkelijk besloten Thermphos de milieuvergunning te geven? Is de reeks van uiteindelijk gunstige metingen in september daar wel voldoende aanleiding voor? Bestaat er echt geen gevaar voor de gezondheid van de bewoners in de dorpen om het Sloegebied? Hoe groot is de kans dat Thermphos vóór 2015 echt alle problemen onder de knie heeft? Hoe kan de provincie voorkomen dat het bedrijf er in de tussentijd de kantjes niet van afloopt en alleen maar probeert net binnen de tijdelijke norm van 0,4 nanogram dioxine te blijven om te voorkomen dat dure grondstof moet worden ingekocht waarmee zo schoon mogelijk kan worden gewerkt?

Wiersma, Van Bruggen en Jansen konden de ongeveer honderdvijftig bezoekers van de informatieavond er niet van overtuigen dat alle onderzoeken zijn verricht om de problemen die Thermphos veroorzaakt volledig in kaart te brengen. Waarom heeft het RIVM geen metingen in de dorpen uitgevoerd, was een van de vragen. Van Bruggen: "Daar hadden we geen opdracht voor." Dat antwoord ontlokte een zwak protest in de zaal.

De in de omgeving neerslaande wolk vol stank - bedrijf en provincie spreken vergoelijkend over geur - is een fenomeen dat niet alleen prikkeling in keel en ogen veroorzaakt, maar ook irritatie van de gemoedsrust bij degenen die erin verblijven. De mededeling van de zijde van de provincie dat tot nu toe na klachten erover geen meetwagens zijn uitgerukt, leidt tot enige verbijstering. De provincie werkt nu pas aan een vat waarin de fletse dampen kunnen worden opgezogen, zodat ze achteraf kunnen worden geanalyseerd.

De mededeling dat de naleving van de milieuvergunning deels gebeurt op basis van metingen die Thermphos zelf verricht, levert schampere reacties op. "Dat is hetzelfde als een slager die zijn eigen vlees keurt", luidt het commentaar. Er blijken evenwel toch voldoende waarborgen te zijn voor de kwaliteit van de metingen, zegt Wiersma. Ze worden verricht door gecertificeerde onafhankelijke bureaus, zodat het niet veel uitmaakt of de provincie er de opdrachtgever van is of Thermphos zelf.

Een vrouw vraag waarom er niet 's nachts gemeten wordt door de provincie: er gaan verhalen dat er bij Thermphos juist 's nachts en in het weekeinde met meer vervuilende grondstoffen wordt gewerkt, verhalen die iedereen in de zaal lijkt te kennen. "Dat kan niet", zegt Jansen. "Zo snel omschakelen is niet mogelijk. Daar zie je achteraf altijd effecten van. Dat hebben we vastgesteld."

De kwestie Thermphos heeft ook te zien gegeven dat de milieuwetgeving nog leemten vertoont. Het RIVM heeft na klachten van omliggende bedrijven als Zalco, Verbrugge en de Sloecentrale vastgesteld dat de advieswaarden voor luchtkwaliteit binnen het Sloegebied worden overschreden. In de dorpen in de omgeving is dat niet het geval. Maar voor bedrijventerreinen gelden andere normen dan voor woongebieden. Daarbij komt nog dat onduidelijk is wat de effecten zijn bij de opeenstapeling van vervuilende stoffen en wanneer die van verschillende bedrijven afkomstig zijn. Jansen: "De wet biedt nu onvoldoende handvatten om op te sturen. Daar maken we ons zorgen over. Je kunt er alleen van uit gaan dat wanneer omwonende minder last hebben, datzelfde ook geld voor werknemers van bedrijven."

Bron : PZC.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #53 Gepost op: 15 november 2010, 20:01:50
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7628031/Onderzoek-gezondheidseffecten-Thermphos.ece

'Onderzoek gezondheidseffecten Thermphos'

maandag 15 november 2010 | 16:54 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 november 2010 | 16:55

NIEUWDORP - De dorpsraad van Nieuwdorp wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de gezondheid van omwonenden van het industriegebied in Vlissingen-Oost.

Dat zegt voorzitter Sjaak Labruijere als reactie op het voornemen van de provincie om het bedrijf Thermphos een nieuwe milieuvergunning te geven. De dorpsraad wil verder dat de wettelijke norm voor dioxine-uitstoot wordt vastgelegd in de vergunning. De provinice wil het bedrijf officieel toestaan om vier keer zoveel dioxine uit te stoten als volgens de geldende regels is toegestaan. De dorpsraad vindt bovendien dat er veel vaker gecontroleerd moet worden of Thermphos zich aan de afspraken houdt.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #54 Gepost op: 15 november 2010, 22:27:48
GroenLinks stelt vragen over hoge dioxine-uitstoot Thermphos
Vrijdag 12 november 2010, 12:50u - Liesbeth van Tongeren

Vandaag maakte de provincie Zeeland bekend een nieuwe milieuvergunning te verstrekken aan het bedrijf Thermphos in Vlissingen. In de vergunning krijgt het bedrijf toestemming om ruim vier jaar lang meer dioxine uit te stoten dan wettelijk is toegestaan. GroenLinks stelt daarover schriftelijke vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Schriftelijke vragen van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aan de minister van Infrastructuur en Milieu op 12 november 2010


1. Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht "OM heeft Thermphos in vizier"?

2. Klopt het dat de Provincie Zeeland een nieuwe milieuvergunning wil verstrekken voor de Sinterfabriek van Thermphos, waarin het Thermphos wordt toegestaan om tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uit te stoten, terwijl de wettelijke norm in de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht (hierna: NER) op 0,1 nanogram ligt?
3. Bent u het met mij eens dat dit onacceptabel is met het oog op de gezondheids- en milieueffecten van dioxine?

4. Bent u het met mij eens dat de vergunning die de Provincie Zeeland wil verstrekken in strijd is met de NER, aangezien de vergunde dioxine-uitstoot hoger ligt dan de norm die in de NER wordt voorgeschreven?

5. Hoe kijkt u hier tegenaan in het licht van het feit dat mensen in Nederland en Vlaanderen met hun voedsel meer dioxine binnen krijgen dan elders in Europa? Bent u het met mij eens dat de dioxine-uitstoot van Thermphos tot een minimum beperkt moet worden, aangezien het bedrijf verantwoordelijk is voor ongeveer 35% van de Nederlandse dioxine-uitstoot?

6. Bent u het met mij eens dat er geen milieuvergunning aan Thermphos verstrekt zou moeten worden, zolang het bedrijf niet aan de Nederlandse norm voor dioxine-uitstoot voldoet, te meer daar het volgens biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders mogelijk is voor het bedrijf om met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties de uitstoot te verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht?

7. Bent u het met mij eens dat de nieuwe, provinciale milieuvergunning voor Thermphos voorgedragen moet worden voor vernietiging door de Kroon, omdat de vergunning strijdig is met de NER en met het algemeen belang? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dat doen?  

Bron : Nieuwsbank.nl


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #55 Gepost op: 15 november 2010, 22:30:37
Provincie Zeeland verleent milieuvergunning aan Thermphos

Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben op basis van recente onderzoeken besloten om een milieuvergunning te verlenen aan fosforfabrikant Thermphos International. Deze wijzigingsvergunning voor de sinterfabriek wordt volgende week officieel gepubliceerd. Met de nieuwe vergunning stelt de Provincie strengere regels waaraan Thermphos moet voldoen en vervolgens wordt gecontroleerd of Thermphos deze regels naleeft.

In de vergunning zijn strengere eisen opgenomen voor de uitstoot van zware metalen. Het bedrijf realiseert de lagere uitstoot van de zware metalen door het Cadmium Reductieproject (CaRe). Daarmee wordt de uitstoot van zware metalen (waaronder cadmium) 70 tot 90% teruggebracht. Ook de uitstoot van dioxinen is in de vergunning vastgelegd.

Dioxine
Uit recente metingen blijkt dat de dioxine-uitstoot is teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau. De uitstoot ligt nu onder de tijdelijke toegestane eis van 0,4 nanogram (TEQ/Nm3). Thermphos moet nog wel flink investeren in een nageschakelde techniek om de dioxine-uitstoot uiterlijk eind 2014 verder terug te dringen naar de norm van 0,1 nanogram. De provincie heeft de diverse RIVM-rapporten gebruikt bij haar besluit om de vergunning te verlenen. Met de strengere eisen in de vergunning zal de uitstoot verder omlaag moeten gaan.

Geuroverlast
Door het toepassen van het CaRe-project wordt eind dit jaar ook een gunstig effect verwacht op de overlast van de neerslaande pluimen. Thermphos moet op grond van de nieuwe vergunning op 1 januari 2011 een onderzoeksrapport aanleveren over hoe zij de geuroverlast gaan aanpakken. Ook lopen er nog onderzoeken van de Provincie, zoals metingen met elektronische neuzen en de snuffelploegwaarnemingen. Met de onderzoeksresultaten zal de Provincie voorjaar 2011 nog extra voorschriften gaan opleggen om de geuroverlast verder terug te dringen.

Achtergrondinformatie
Thermphos heeft een wijziging van milieuvergunning aangevraagd bij de provincie om onder andere de uitstoot van dioxine en enkele zware metalen te formaliseren. De provincie heeft aan deze vergunning nog extra eisen toegevoegd, zoals strengere eisen voor de reeds eerder vergunde zware metalen en een tweetal onderzoeksvoorschriften. De ontwerpvergunning is afgelopen zomer gepubliceerd. In augustus stond de provincie voor de beslissing om de nieuwe, strengere, vergunning te verlenen aan het bedrijf Thermphos. De uitstoot van dioxine was op dat moment te hoog om een goed besluit te kunnen nemen over de vergunning. Ook waren verschillende dwangsommen opgelegd om de emissie van zware metalen onder de norm te krijgen. Er is besloten om eerst een intensieve meetcampagne te starten.

bron: Provincie Zeeland, 12/11/10


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #56 Gepost op: 17 november 2010, 21:41:03
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7638591/Buurgemeenten-Thermphos-voeren-druk-op.ece

Buurgemeenten Thermphos voeren druk op

door Nadia Berkelder. woensdag 17 november 2010 | 07:31 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 17 november 2010 | 12:58
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

VLISSINGEN-OOST - Borsele, Middelburg en Vlissingen willen dat Thermphos meer haast maakt met de reductie van de dioxineuitstoot. De drie gemeenten vragen de provincie om daar op toe te zien.

Het is voor het eerst dat de gemeenten een gezamenlijk standpunt innemen over de fabriek. Formeel hebben ze er alleen niets over te zeggen. "Het probleem is dat de milieuvergunning onder de provincie valt, dat Thermphos op het grondgebied van Vlissingen ligt en dat de wind meestal zo staat dat onze inwoners de meeste last van de uitstoot hebben", zegt de Borselse wethouder Conny Miermans (PvdA). De drie gemeenten sturen de provincie eind van deze week een brief.

"De provincie gaat over de handhaving van de regels", zegt woordvoerster Pien Wildeman van de gemeente Vlissingen. "Maar bewoners in kernen van onze gemeenten hebben last: vooral mensen in Ritthem, Nieuwdorp en Nieuw- en Sint Joosland." "Het gaat onze gemeenten aan, omdat het om de gezondheid en het milieu in onze dorpen gaat", zegt ook de Middelburgse wethouder Ed de Graaf.

Miermans maakt zich namens Borsele al langer druk over de uitstoot bij Thermphos. "Wij vinden dat er voor de drie hoofdpijndossiers van Thermphos - de zware metalen, de stank en de dioxines - op korte termijn een oplossing moet komen. Bovendien moeten de gezondheidsrisico's in beeld gebracht worden. We zijn in Borsele al langer bezig met Thermphos, we kijken hoe het gaat bij de provincie, wat ze daar doen en we denken mee over een oplossing. Want dat is nu het belangrijkste."

Ook vanuit de provinciale politiek wordt de druk op de fosforfabriek opgevoerd. Het CDA wil dat het bedrijf in 2012 al aan de geldende normen voldoet. De fractie dient vrijdag in Provinciale Staten een voorstel in met die strekking. "Het is gek dat het drie jaar duurt om de techniek in het bedrijf aan te passen", zegt fractievoorzitter Jan Bergen. "Wij vinden dat het bedrijf moet laten zien dat het zijn best doet. En we vinden dat het college van Gedeputeerde Staten én de commissaris van de koningin er dichter bovenop moeten zitten. Het gaat niet om goede intenties, maar om harde eisen die moeten worden vastgelegd. We moeten nu scherper aan de wind varen om ervoor te zorgen dat het bedrijf schoner werkt."

Volgens woordvoerder Maurice Piek van Thermphos kan het niet sneller. Hij zegt dat het bedrijf er alles aan doet om het productieproces sneller schoner te krijgen zodat aan de geldende norm voor dioxineuitstoot kan worden voldaan. "Die techniek die daarvoor nodig is, wordt inderdaad al in andere bedrijven toegepast, maar die kunnen wij niet één op één overnemen van een ander bedrijf. De rookgassen die bij de fosforproductie vrijkomen, zijn andere dan de rookgassen die vrijkomen bij staalproductie. We zullen die installatie tailor made moeten maken, die moet voor Thermphos worden ontwikkeld, daarom duurt het wat langer."

Provinciale Staten houden vrijdag een debat over de kwestie Thermphos.


Guppie3335

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,143
Reactie #57 Gepost op: 17 november 2010, 22:04:24
Kamer verwerpt voorstel Thermphos
woensdag 17 november 2010 | 07:31 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 17 november 2010 | 09:09

DEN HAAG - De Tweede Kamer ziet niets in het voorstel van de SP om fosforfabriek Thermphos in Vlissingen te laten meebetalen aan de vervuiling van rivieren. De SP wil dat het kabinet een plan maakt voor de sanering van de met dioxine vervuilde rivierbodems.

Daarnaast wil de SP dat het kabinet onderzoekt of vervuilende bedrijven zoals Thermphos kunnen opdraaien voor de kosten en of ze aansprakelijk gesteld kunnen worden. Een Kamerminderheid van SP, Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie stemde gisteren voor het voorstel.

PvdA Terneuzen wil metingen Thermphos
woensdag 17 november 2010 | 07:31 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 17 november 2010 | 09:08

TERNEUZEN - De gemeente Terneuzen moet metingen doen naar de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die bij ongunstige wind van fosforfabriek Thermphos de Westerschelde overwaaien naar Terneuzen.

Daarvoor pleit raadslid Gijs van den Berg (PvdA). Gezien de hoge concentraties cadmium, dioxine, lood en fosfine die het bedrijf uitstoot, is het volgens Van den Berg niet uitgesloten dat ook de bevolking van Terneuzen aan te hoge concentraties wordt blootgesteld. Als metingen uitwijzen dat dit zo is, moet de fabriek sluiten, betoogt het raadslid

Bron : PCZ.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #58 Gepost op: 18 november 2010, 23:05:33
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/7649343/Staten-willen-onderzoek-naar-Thermphos.ece

Staten willen onderzoek naar Thermphos

donderdag 18 november 2010 | 19:07 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 18 november 2010 | 19:08
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Quantcast

MIDDELBURG - De Staten van Zeeland willen het initiatief overnemen in de kwestie Thermphos.
VVD, CDA, PvdA en PvZ dienen vrijdag het voorstel in een onafhankelijke onderzoekscommissie te vormen die het vertrouwen geniet van de omwonenden van de fosforfabriek. Er horen deskundigen in op het gebied van bestuurskunde, volksgezondheid en biochemie.

Het onderzoek wordt mede bepleit om de indruk weg te nemen dat de provincie laks is opgetreden tegen Thermphos.


JM

  • Arnemuiden, Zeeland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 463
  • Arnemuiden 4534
Reactie #59 Gepost op: 19 november 2010, 16:13:22
Thermphos is gedoogvergunning kwijt
Gedeputeerde Staten hebben vrijdagochtend besloten de gedoogbeschikking van Thermphos direct in te trekken. Uit een meting op 29 oktober blijkt dat Thermphos een piek heeft gehad in de uitstoot van dioxine op die dag: 0,6 nanogram TEQ/Nm³ in plaats van de toegestane 0,3 TEQ/Nm³ op grond van de gedoogbeschikking.

Druk
Met deze maatregel wordt de druk op Thermphos verhoogd om zich aan de regels te houden. Gedeputeerde Staten hebben ook besloten direct weer intensief te gaan meten. Sinds april jongstleden werkt een deel van de fabriek op basis van een gedoogbeschikking. Op basis van die gedoogbeschikking kan de Provincie alleen handhaven door deze in te trekken.
 
Voorwaarde
Nu de gedoogbeschikking is ingetrokken, is de oude vergunning van 1993/2002 weer van kracht, totdat de nieuwe vergunning per 30 december ingaat. Pas dan beschikt de Provincie weer over het totale pakket aan maatregelen om te handhaven. Aan de nieuwe vergunning is de voorwaarde gekoppeld dat Thermphos in 2015 aan alle milieu-eisen voldoet.

Bron: Maximaal