Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi)

Auteur Topic: Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi)  (gelezen 3108 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 8 november 2010, 17:17:13
Is er bekend dat er zo'n convenant was?  Is deze club wel eens ingezet? Is dit wel eens beoefend?  ??? ???

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2007-112-p31-SC80978.html

Citaat
Samenwerkingsovereenkomst Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi) en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

De inspecteur-generaal van de VROM-Inspectie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), daartoe gemachtigd door de Minister van VROM en de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gemachtigd door het Dagelijks Bestuur;

Overwegende dat:

• het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi) een samenwerkingsverband op rijksniveau is, zonder rechtspersoonlijkheid met als doel ondersteuning te bieden aan rampenbestrijdings- en crisisbeheersingsorganisaties bij het inschatten, voorkomen en beperken van schadelijke gevolgen van (dreigende) ernstige milieuongevallen voor mens en milieu;

• de crisisbeheersing op regionaal niveau gestalte krijgt binnen de Veiligheidsregio: een samenwerkingsverband tussen de gemeenten en de Regionale Brandweer, de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen, de Politie in de vorm van een Openbaar Lichaam op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen, de DCMR Milieudienst Rijnmond, het Havenbedrijf Rotterdam N.V. en het Openbaar Ministerie;

• in 2005 het project ‘De Nieuwe BOT-mi Organisatie’ is afgerond dat invulling heeft gegeven aan de verdere professionalisering en formalisering tussen de betrokken departementen, deskundigeninstituten en de klanten van het BOT-mi in de praktijk, namelijk het bevoegd gezag en de hulpverleningsinstanties in de regio;

• in dat kader behoefte bestaat aan een samenwerkingsprotocol tussen het BOT-mi en de Veiligheidsregio betreffende de samenwerking ten tijde van (dreigende) incidenten met chemische stoffen;

• deze samenwerkingsovereenkomst wordt aangegaan tussen enerzijds de Minister van VROM als systeemverantwoordelijke voor de inrichting, werking en kwaliteitsborging van het BOT-mi, zoals vastgelegd in het Besluit Eenheid Planning en Advies Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten 7 december 2005, nr. VI/CM 2005199604, tot herziening van samenstelling, taken en bevoegdheden van de Eenheid Planning en Advies Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (Staatscourant 15 december 2005, nr. 244) en anderzijds de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond;

Zijn overeengekomen dat:

1. Partijen leggen de samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het BOT-mi vast in een samenwerkingsprotocol, dat deel uitmaakt van deze overeenkomst en als bijlage is bijgevoegd. Jaarlijkse bijstellingen van het protocol zullen hieronder ook worden begrepen.

2. Deze samenwerkingsafspraken treden in werking op de datum van ondertekening door beide partijen en worden voor onbepaalde tijd aangegaan. Elke partij kan de overeenkomst, zonder opgaaf van redenen, met inachtneming van een opzegtermijn van één maand schriftelijk opzeggen.

3. Aanpassing van deze overeenkomst en van de bijbehorende bijlage kan plaatsvinden op ieder tijdstip, zodra partijen daaromtrent overeenstemming hebben bereikt. Namen, adressen en telefoonnummers van contactpersonen worden te allen tijde geactualiseerd door de operationeel manager BOT-mi, na overleg met de Veiligheidsregio. De zakelijke inhoud van deze overeenkomst wordt binnen een maand na ondertekening gepubliceerd in de Staatscourant en gedurende 4 weken ter inzage gelegd bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Team Interne en Externe Communicatie, Wilhelminakade 947, 3072 AP Rotterdam.

13 februari 2007.
Namens de Minister van VROM (het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten),
de inspecteur-generaal VROM-Inspectie,
G.J.R. Wolters.
Namens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond,
algemeen directeur Veiligheidsregio,
J.D. Berghuijs.


Bijlage 1. Samenwerkingsprotocol tussen het BOT-mi en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Doel van het samenwerkingsprotocol

Het doel van dit protocol is het beschrijven, uitvoeren en bewaken van de wederzijdse afspraken tussen het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi) en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond betreffende de samenwerking ten tijde van (dreigende) incidenten met chemische stoffen.

Het BOT-mi vindt zijn juridische grondslag in het Besluit Eenheid Planning en Advies Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten van 7 december 2005 (Staatscourant 15 december 2005, nr. 244).

De missie van BOT-mi is beschreven in het Beleidsplan BOT-mi van 21 september 2005 en komt neer op het bevorderen van een optimale beoordeling en behandeling van (dreigende) ongevallen en incidenten met gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. De werkwijze van het BOT-mi is beschreven in het basisplan incidentbestrijding. Dit maakt onderdeel uit van het Handboek BOT-mi. In het Handboek is voor iedere regio een samenwerkingsprotocol opgenomen.

Het is een dynamische en flexibele procedure die in wederzijds overleg kan worden aangepast aan nieuwe inzichten, ontwikkelingen en ervaringen.

Meer informatie over het BOT-mi, zijn rollen, de organisatie en de werkwijze kan worden verkregen uit het basisplan incidentbestrijding.

Melding door de regio

De Veiligheidsregio verzoekt medewerking van het BOT-mi tijdens incidenten met gevaarlijke stoffen op het moment:

dat de Leider RegOT geadviseerd door de AGS/GAGS functionaris behoefte heeft aan ondersteuning door het BOT-mi of onderdelen van het BOT-mi.

De verantwoordelijke voor melding van een incident aan BOT-mi is:

de leider van het Regionaal Operationeel Team (RegOT).

Melding naar BOT-mi vanuit de Veiligheidsregio zal primair plaatsvinden via het Meldpunt VROM (070 3832425).

Na de melding wordt de Dienstdoend Ambtenaar VROM (DDA) door het meldpunt gesemafoneerd. De DDA belt terug naar de afgesproken contactpersoon voor verificatie van de melding, het verzamelen van relevante informatie en indien nodig, het vastleggen van vragen van de Regio aan BOT-mi.

Hierna activeert de DDA een teamleider. De teamleider wordt dan het aanspreekpunt voor de Veiligheidsregio (zie Contact met BOT-mi)

Eerste contact door BOT-mi

Wanneer BOT-mi zelf contact wil opnemen met de Veiligheidsregio, bijvoorbeeld voor verificatie van een bericht, neemt de teamleider contact op met:

• AGS of

• GAGS.

Dit gebeurt:

via de Gemeenschappelijke Meldkamer Rotterdam-Rijnmond, Sectie Brandweer.

Contact met BOT-mi

Als het BOT-mi is geactiveerd, verloopt het contact met de regio exclusief tussen de BOT-mi teamleider en:

• de belangrijkste probleemeigenaar in de regio (toegewezen en aangegeven aan BOT-mi door de regio ten tijde van een (dreigend) incident). Voor lopende incidenten (repressie) is dit de dienstdoende Leider RegOT contactpersoon.

• Deze regionale contactpersoon treedt op als contactpersoon voor alle betrokken ((regionale) hulpverlenings)diensten in het RegOT.

(...)




SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #1 Gepost op: 26 december 2010, 09:58:48
De Veiligheidsregio Kennemerland heeft ook een convenant met het BOT-mi, uit mijn hoofd medio 2007 afgesloten.
We hebben er nog geen gebruik van hoeven maken. Beoefend wordt het niet, men oefent liever op flits-rampen  :P


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 24 februari 2011, 18:22:05
Het BOT-mi is recent ingezet bij de brand Chemical Storage in Amsterdam
En een aantal weken daarvoor natuurlijk ook bij Moerdijk.


RIVM voert metingen uit bij brand Amsterdam
22 februari 2011

De Milieuongevallendienst (MOD) van het RIVM onderzoekt of en in hoeverre er schadelijke stoffen vrijkomen bij de brand in het havengebied in Amsterdam. De MOD beschikt over geavanceerde meetapparatuur waarmee ter plekke metingen kunnen worden gedaan.

De MOD maakt onderdeel uit van het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten (BOT-mi). Daarin zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd, zoals KNMI, RIKILT en DCMR. Gezamenlijk wordt informatie verzameld over mogelijke gevaren voor volksgezondheid en milieu. De informatie en adviezen worden door het BOT-mi aan het zogeheten bevoegd gezag – de coördinerende instantie – gerapporteerd. Het bevoegd gezag kan daarmee eventuele maatregelen nemen.

De MOD neemt onder andere monsters van lucht en neergeslagen (roet)deeltjes. De resultaten van de analyses worden door het BOT-mi gerapporteerd aan het bevoegd gezag: de Gemeente Amsterdam. De resultaten worden binnen enkele dagen verwacht. Het RIVM maakt zelf geen (tussentijdse) resultaten bekend.

http://www.rivm.nl/milieuportaal/nieuws/RIVM-voert-metingen-uit-bij-brand-Amsterdam.jsp



Hier nog een PDF'je over het BOT-mi: http://www.rivm.nl/milieuportaal/images/bot-mi270707.pdf

Zo veel inzetten zijn er bij mijn weten niet, maar in dit nog jonge jaar toch al twee keer.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #3 Gepost op: 23 maart 2011, 13:24:30
Is er bekend dat er zo'n convenant was?  Is deze club wel eens ingezet? Is dit wel eens beoefend?  ??? ???

Het BOTMI heeft enkele jaren geleden met elke brandweerregio een convenant afgesloten
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter