E-Call Het automatisch waarschuwingssysteem bij auto-ongeval

Auteur Topic: E-Call Het automatisch waarschuwingssysteem bij auto-ongeval  (gelezen 20419 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventje

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,348
Reactie #50 Gepost op: 28 maart 2018, 21:01:27
Nou dat kan nog leuk worden. Hebben we met heel veel pijn en moeite het aantal OMS-meldingen terug gedrongen, krijgen we naast de vele meldingen van gaslekkage ook automatische meldingen van verkeersongevallen........


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Politie klaar voor eCall

Laatste update: 29-03-2018 | 15:21

Nederland - De Europese Unie stelt per 1 april 2018 verplicht dat alle voertuigen die na deze datum goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met eCall; een gratis veiligheidssysteem dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. De politie is er klaar voor.

Emergency Call, kortweg eCall, is een gratis veiligheidssysteem in auto’s dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. Een eCall bestaat uit data en een spraakverbinding. In de eerste seconden na het ongeval wordt door uw auto informatie verzonden over de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting, het brandstoftype en aantal inzittenden (vastgeklikte gordels) door. Daarna kan een normaal 112-gesprek gevoerd worden over de spraakverbinding. Met al deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

Doorverbinden
Vanaf 1 april 2018 is de 112-centrale klaar voor het automatisch ontvangen van deze eCalls. Achter de schermen is de politie heel druk bezig geweest om dit te realiseren. Bij een ongeval neemt de auto dus zelf contact op met de landelijke 112-centrale, deze zal de eCall vervolgens doorverbinden met de gevraagde hulpdienst politie, brandweer of ambulance in de regionale meldkamer.

Levensbelang
Het eCall-systeem draagt bij aan het verminderen van het aantal verkeersdoden. Het kan zelfs van levensbelang zijn als inzittenden door het ongeval zelf niet meer 112 kunnen bellen. Het systeem maakt pas verbinding met het GSM-netwerk als een eCall wordt verstuurd. Als er niets aan de hand is, is de auto via eCall niet te volgen.

Verplicht
De EU stelt verplicht dat alle voertuigen die na 1 april goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met een eCall systeem. Bij alle nieuwe type auto’s en kleine bedrijfswagens die na deze datum goedgekeurd zijn en voor het eerst op de markt komen is eCall dus ingebouwd. U hoeft daar geen servicecontract voor af te sluiten. Sommige auto’s kunnen nu al een eCall versturen. Uw garagebedrijf of autofabrikant kan u hierover meer vertellen.

https://twitter.com/Politie/status/979363417822818304

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Per 1 april automatische plaatsbepaling bij ongelukken op de weg


Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid

Nieuwsbericht | 29-03-2018 | 16:00

Vanaf 1 april is Emergency Call, het systeem in nieuwe auto’s dat automatisch de meldkamer alarmeert bij een ongeluk, operationeel in Nederland. Vanaf die datum kan de 112-centrale eCalls ontvangen en verwerken.

Bij alle nieuwe type auto’s en kleine bedrijfswagens die na deze datum goedgekeurd zijn en op de markt komen is eCall ingebouwd. Sommige auto’s kunnen nu al een eCall versturen. Autobezitters kunnen daarover informatie opvragen bij hun autofabrikant.

Bij een ongeval geeft het Emergency Call automatisch de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting en het aantal inzittenden door. Met deze informatie kunnen hulpdiensten als brandweer, politie,  ambulance en bergers met betere informatie snel ter plaatse zijn. De meldkamers zijn geschikt gemaakt om de alarmberichten te behandelen.

Het systeem is een aanvulling op andere alarmeringsdiensten en moet bijdragen aan het verminderen van het aantal verkeersdoden. Het kan van levensbelang zijn als inzittenden door het ongeval zelf niet 112 kunnen bellen. Het systeem maakt pas verbinding met het GSM-netwerk als een eCall wordt verstuurd.

Documenten
Q&A eCall
Vragen en antwoorden over eCall.

Publicatie | 28-03-2018
Samen sterk in de hulpverlening!