Burgerhulp bij rampen

Auteur Topic: Burgerhulp bij rampen  (gelezen 6192 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

CMKmaat

  • What does this button do?
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,151
  • Geen spoed wel politie? Naambellen! Bel 0900-TUIG
Reactie #10 Gepost op: 23 september 2011, 09:21:24
Uitrekenen heb ik niet heel veel zin in, maar via deze kaart kun je precies zien welke gebieden onder het NAP zitten, namelijk de blauwe gebieden (met linkermuisknop op kaart klikken, rechtsonder zal de hoogte komen te staan). Er zal dus een mogelijkheid zijn dat deze onderlopen.
Mooie kaart, alleen lastig dat het niet alleen de bodem is maar dat ook alle bebouwing er op mee gaat. Wel weer handig als je wil weten wat het hoogste punt in je buurt is :-)

Wat ik me dan ook weer af vraag, wat is een stijging van het water die we kunnen verwachten bij extreme dijkdoorbraak / springvloed / tsunami(?) of extreem veel afvoerwater uit de ons omringende landen. (En waar komt dat uiteindelijk weer terecht)

Wel lekker om te zien dat ik met de vloer in iedergeval al op +1 zit :-)

GreetZ,
Nachtbroeder1978

En jammer dat de kaart enigzins gedateert is. De complete woonwijk waar ik woon staat er niet op terwijl bij de bebouwing van onze wijk extra aandacht aan water gegeven is met grachten/weteringen en dergelijke.
Wij zorgen dag en nacht voor de fysieke beveiliging van de te beschermen belangen van de defensieonderdelen binnen het koninkrijk der Nederlanden.




joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #12 Gepost op: 26 september 2011, 15:22:00
grootschalige evacuatie

http://www.hkv.nl/documenten/Is_Nederland_in_staat_om_een_grootschalige_evacuatie_BK.pdf
http://www.rijkswaterstaat.nl/images/verslag_expertmeeting_tcm174-305601.pdf
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2008/06/12/als-het-toch-dreigt-mis-te-gaan-invloed-van-wegcapaciteit-op-grootschalige-evacuaties-bij-dreigende-overstromingen.html
http://www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/waterveiligheid/management/overstromingslexicon/lexicon/evacuatie/

Voor de discussie zou het misschien leuk zijn als je een beetje kunt aangeven wat deze stukken zeggen, wat hun functie en status is? Misschien een samenvatting van de inhoud? Als ik documentatie wil, dan bel ik wel naar de VNG, Rijksoverheid, NVBR etc. Jij bent OvD Bevolkingszorg zie ik, dan moet je toch een mening hebben over de inzet van burgers in een rampensituatie. Hoe denk jij erover, en hoe denkt jouw gemeente (?) erover?

Ik heb het idee dat de structuren en documenten die er nu liggen weinig ruimte bieden voor burgerhulp en dat dat een gemiste kans is. Sterker nog: als honderden mensen zich aanbieden, hoe ga je ze tegenhouden?

Als ik naar mezelf kijk: als Reddingsgroepleider van een groep boten van de Reddingsbrigade zou ik blij zijn als ik in een overstroomd gebiede over extra boten kan beschikken zoals grote platte schuiten of misschien wel juist een jetski. Dat biedt meer mogelijkheden, maar vraagt ook om een hele andere aansturing.

Dat is meteen redden, maar wat te denken van burgerhulp in de bevolkingszorg? Registratie van slachtoffers en vermisten, voedselverdeling etc. Voor dat laatste zou je bv. de vrijwilligers van de voedselbank kunnen inzetten, zij hebben ervaring?!

En moet je dat als overheid en rampenorganisaties dan vooraf plannen en bedenken, ervan uitgaande dat er burgers komen helpen, of kijk je ad-hoc wat de mogelijkheden zijn?

Wat mij betreft een van de issues voor de toekomst dit: de professionele organisaties worden steeds kleiner door bezuinigingen etc., kun je grootschalig optreden waarborgen door in te zetten op burgerhulp?
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #13 Gepost op: 26 september 2011, 15:49:53
Er werden heel interessante vragen gesteld waarvan ik de indruk kreeg dat er de gedachte was dat er nog in het geheel niet over nagedacht is.
De stukken geven aan dat grootschalige evacuatie de nodige problemen oplevert.
Burgerhulp is een goed goed. Alleen hoe dat te organiseren is nog een grijs gebied.
Wat afspraken maken wordt wel snel gedaan, maar of we al gereed zijn om grootschalige burgerhulp te kunnen begeleiden als het op gang komt, denk ik nog niet. Dat de overheid het niet alleen kan lijkt mij overduidelijk. We zijn al blij dat we de ehbo-vereniging weten te vinden. Maar wat als de leden van die vereniging zelf slachtoffer dreigen te worden. Zijn ze dan nog steeds inzetbaar? Hoever willen we dus gaan in onze voorbereiding?
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #14 Gepost op: 26 september 2011, 16:09:07
Interessant was ook wel de conferentie "Zelfredzaamheid" in het congrescentrum van Amstelveen enige tijd geleden. Ik heb daar onder andere een bezoek gebracht aan de workshop van het Infopunt Veiligheid (NIFV) over praktijkvoorbeelden van burgerhulp bij rampen en daaruit blijkt dat wanneer het incident maar groot genoeg is (beetje lullig gezegd, maar het is wel zo), de hulp van burgers vanzelf komt. Denk aan de vuurwerkramp (zelf blussen/redden gewonden) of de aanslag op Koninginnedag, waarbij burgers zelf spullen uit een ambulance haalden om gewonden te verzorgen.

Wat een beetje de conclusie was uit dat rapport (de samenvatting heb ik hier voor me liggen en is waarschijnlijk ook wel te downloaden) is dat burgerhulp bij grotere incidenten onmisbaar is. Niet direct als zijnde 'hulpverleners', omdat dat vrij gespecialiseerde werkzaamheden zijn, maar vooral voor alle ondersteunende taken (wegafzettingen, ontruimen, opvangen). De hulp vanuit de medische tak (EHBO-verenigingen/vrije artsen etc.) werd in veel gevallen als zeer nuttig beoordeeld. Het probleem daarbij was alleen dat het in sommige gevallen onduidelijk was of er echt sprake was van iemand met een medische achtergrond of iemand die zich slechts voordeed als EHBO'er/arts.

Oftewel: burgerhulp is er en zal er ten alle tijden blijven zijn. Veelal regelen de burgers onderling de taken ook wel, waardoor het helemaal niet onverstandig hoeft te zijn burgers gewoon hun gang te laten gaan (uiteraard niet in kritische processen, maar wel bij bijvoorbeeld opvang en verzorging). Ik persoonlijk denk dat iedere situatie anders is en andere handelingen vergt van burgers; je kan niet voor ieder incident vooraf bedenken wat de rol van burgers zou moeten zijn...
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #15 Gepost op: 27 september 2011, 15:01:49
Ik denk dat het naast alle genoemde opmerkingen, nadelen en voordelen, vooral essentieel is in hoeverre je iets moet of wilt kunnen voorbereiden en coördineren.

Bijvoorbeeld voor een overstroming kan vooraf in een beperkt aantal scenario's een plan worden gemaakt over de invulling tussen het alarmeringstijdstip (hoogwater verwacht!), verwacht incidenttijdstip (hoogwater is er!) en daadwerkelijk incidenttijdstip (hoogwater breekt door!). Je kunt relatief eenvoudig vooraf beredeneren hoe en wat de risico's kunnen zijn, en hoe je in de korte voorbereidingstijd na alarmering omgaat met de inzet van mensen en middelen teneinde zo adequaat mogelijk het incident af te handelen als zich dit daadwerkelijk voordoet. De bestuurlijke leiding kan dan gericht hulpdiensten, private partijen, instanties of burgers benaderen, inzetten en coördineren.

Voor ad-hoc calamiteiten is dat allemaal niet het geval: het daadwerkelijk incidenttijdstip valt zelfs voor het alarmeringstijdstip, en er zijn zodanig veel ad-hoc calamiteiten mogelijk dat scenario-building vrijwel onmogelijk is. Pas na alarmering begint dan de aanvoer en inzet van mensen en middelen. Gezien afstanden en dergelijke krijg je nooit alle mogelijk benodigde hulp binnen afzienbare tijd op de incidentlocatie. Volgens mij ontkom je er dan niet aan om burgerhulp te accepteren, en zo snel als mogelijk is de coördinatiestructuur op te tuigen om de burgerhulp te coördineren en zonodig af te bouwen.
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill


Nachtbroeder1978

  • verpleegkundige, evenementen verkeersregelaar, niet gecertificeerde hoogtewerker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 164
Reactie #16 Gepost op: 27 september 2011, 23:32:28
Zou toch mooi zijn als er over zulke grote calamiteiten word na gedacht hoe de burgerbevolking ingezet zou kunnen worden. Al zou het maar een bepaalde vorm krijgen in sommige draaiboeken. Ik kan me indenken dat je bij een overstroming andere hulp kan gebruiken dan bij een aardbeving, terroristische aanslag, nucleaire ramp, vliegtuigramp, massale stroomuitval of wat dan ook. Maar het lijkt me dat men wel kan inschatten wat taken kunnen zijn waar burgerhulp goed van pas zou komen (ook al eerder genoemd, opvang, distributie van voedsel, ondersteuning van hulpdiensten (mits met een achtergrond) etc.

Misschien wel iets om regionaal te regelen, zet bepaalde informatie al op de site van de gemeente onder calamiteiten plan, in geval van een grootschalige calamiteit willen wij graag een beroep doen op (afhankelijk van de situatie dus voorbeelden nodig) artsen, verpleegkundigen, verkeersregelaars, beveiligers, eigenaars van een boot / 4X4 voertuig, etc. maak er een vast meldpunt bij (zet bijvoorbeeld een centraal gelegen / bereikbare sporthal in als standaard locatie of laat een ballon op met lichtslang als geleide naar een locatie waar de coordinatie plaatsvindt. In situaties dat er gewoon stroom beschikbaar is kan je dan meteen op de site aangeven waar, welke hulp gewenst is, of misschien wel helemaal niets.

Blijft natuurlijk altijd het probleem dat je een acute situatie niet kan plannen en iedereen moet roeien met de riemen die er zijn en je niet alles kan voor zijn in draaiboeken of moet over reguleren. Maar er zullen zeker ook scenarios zijn waarin dit wel kan.

GreetZ,
Nachtbroeder1978
ook al heb je ergens geen verstand van, kan je er toch een mening over hebben.