Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 51864 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Gepost op: 27 augustus 2009, 07:54:37
Vijfde dode door Q-koorts
Uitgegeven: 26 augustus 2009 18:56
Laatst gewijzigd: 26 augustus 2009 19:11

UTRECHT - Een vijfde persoon is dit jaar overleden aan Q-koorts. Het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM heeft dat woensdag bekendgemaakt in de wekelijkse actualisering van het aantal ziektemeldingen.
Volgens directeur Roel Coutinho gaat het om een bejaarde man, die in juni is overleden. Pas deze maand is de diagnose Q-koorts gesteld en vorige week is zijn overlijden gemeld.

Net als alle eerdere overledenen had hij al een andere aandoening, toen daar de longontsteking bij kwam, zei Coutinho.
Het totale aantal bekende besmettingen ligt sinds woensdag officieel op 2085, exclusief 95 waarschijnlijke gevallen. Hoewel het aantal meldingen al weken afneemt, wil Coutinho nog niet zeggen dat de epidemie voor dit seizoen over het hoogtepunt is.

Bacterie

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niets van een besmetting.

Een vijfde van de geďnfecteerden krijgt ernstige klachten, zoals een longontsteking. De huidige uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld.

© ANP   www.nu.nl


De Q-koorts  is ook hardnekkig..........
Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #1 Gepost op: 27 augustus 2009, 15:16:08
Belangrijke constatering in onderstaand persbericht:

Opnieuw slachtoffer Q-koorts
De Q-koorts heeft opnieuw een dodelijk slachtoffer gemaakt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM.
Het RIVM maakt geen details over het slachtoffer bekend. Het is het vijfde dodelijke slachtoffer van de Q-koorts in Nederland sinds die ziekte uitbrak in 2007. Vier daarvan vielen dit jaar. Alle slachtoffers hadden al iets anders onder de leden, voordat ze geveld werden door de koorts. Dit jaar is het aantal besmettingen in Nederland opgelopen naar 1715. Het RIVM verwacht dat het aantal gevallen van Q-koorts dit jaar zal stijgen tot boven de 2000.
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/07_juli/18/binnenland/0718_1930_vijfde_dode_Q-koorts.xml
(hier enkele video's)

Zoals bij veel besmettelijke ziekten geldt: mensen die al iets mankeren, zijn het meest kwetsbaar
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #2 Gepost op: 30 augustus 2009, 19:51:47
http://www.tctubantia.nl/algemeen/binnenland/5439827/Hogere-alarmfase-vanwege-qkoorts.ece

Hogere alarmfase vanwege q-koorts

Door Frouke Tamsma/ GPD. vrijdag 28 augustus 2009 | 18:22 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 28 augustus 2009 | 19:27

ENSCHEDE - De bestrijding van q-koorts in Nederland wordt opgeschroefd. Dit najaar moeten alle geiten- en schapenhouders hun dieren verplicht laten testen op deze voor mensen gevaarlijke infectieziekte. De resultaten zullen worden doorgegeven aan de GGD’s. Dat hebben de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) gisteren bekendgemaakt.


Op dit moment heeft Nederland de grootste uitbraak van q-koorts ter wereld. Alleen al in 2009 zijn ruim tweeduizend mensen besmet geraakt, vooral in de regio Brabant. Vijf patiënten zijn overleden. De bewindslieden maken zich „grote zorgen over de ernst van de huidige epidemie”, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer. Daarom wordt voor alle vierhonderd grotere melkgeiten- en melkschapenbedrijven via onderzoek van de melk bepaald of er q-koorts heerst. Deze bedrijven moeten hun zieke dieren binnen een afgesproken termijn afvoeren. Topambtenaar van Landbouw Peter de Leeuw schat dat dit bij dertig procent van de bedrijven het geval zal zijn.


Bedrijven blijven anoniem


Volgens De Leeuw is het niet nodig om bedrijven te verplichten zieke dieren onmiddellijk af te voeren. „De aanwezigheid van q-koorts op een bedrijf is op zich al stigmatiserend genoeg. Daar hoeft geen bordje in de tuin bij: Hier heerst q-koorts.”


Klink en Verburg vertrouwen erop dat de getroffen geiten- of schapenhouders zelf in actie komen om hun bedrijf zo snel mogelijk q-koortsvrij te krijgen. Ze vinden het niet nodig om besmette bedrijven bij naam te noemen, opdat omwonenden bij griepverschijnselen of longontsteking een verband kunnen leggen met q-koorts.


Mest


Ook de GGD Hart voor Brabant ziet hier de noodzaak niet van in. „Q-koorts kan zich over grotere afstanden verspreiden, dus je hebt niet veel aan die informatie”, aldus een woordvoerster. De ministers studeren nog op het anders verwerken van de mest, een belangrijke besmettingsbron en het beperken van diertransporten.


Het instituut voor volksgezondheid RIVM vindt drastische maatregelen wel nodig als de epidemie in 2010 niet fors is ingedamd. „In Nederland zijn melkgeitenbedrijven de bron van de q-koortsinfecties bij mensen”, stelt directeur Roel Coutinho. „Hoe dichter men bij een besmet bedrijf woont, hoe groter het risico is om q-koorts op te lopen.”


Sluiting dreigt


Op grond daarvan kan het volgens het RIVM nodig zijn om volgend jaar melkgeitenbedrijven nabij woonkernen te verplaatsen of te sluiten. Klink en Verburg voelen hier op dit moment niet voor. De gevolgen hiervan zijn niet bekend en bovendien, stellen de ministers „moet ook worden bedacht dat de bacterie mogelijk al wijdverbreid in het milieu aanwezig is.” Ze houden er rekening mee dat ondanks de maatregelen volgend jaar nog steeds veel mensen ziek kunnen worden.


De meeste mensen die q-koorts krijgen hebben daar geen of weinig last van. De ziekte kan chronische hartproblemen veroorzaken of ontstekingen van longen of lever. Zwangere vrouwen moeten extra uitkijken omdat ze bij q-koorts een miskraam kunnen krijgen.


Mensen raken voornamelijk besmet door het inademen van besmette deeltjes.


Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #3 Gepost op: 30 augustus 2009, 22:26:01
Hogere alarmfase vanwege q-koorts
ENSCHEDE - De bestrijding van q-koorts in Nederland wordt opgeschroefd. Dit najaar moeten alle geiten- en schapenhouders hun dieren verplicht laten testen op deze voor mensen gevaarlijke infectieziekte. .... Op dit moment heeft Nederland de grootste uitbraak van q-koorts ter wereld. Alleen al in 2009 zijn ruim tweeduizend mensen besmet geraakt, vooral in de regio Brabant. Vijf patiënten zijn overleden. De bewindslieden maken zich „grote zorgen over de ernst van de huidige epidemie”,.... Daarom wordt voor alle vierhonderd grotere melkgeiten- en melkschapenbedrijven via onderzoek van de melk bepaald of er q-koorts heerst. Deze bedrijven moeten hun zieke dieren binnen een afgesproken termijn afvoeren. Topambtenaar van Landbouw Peter de Leeuw schat dat dit bij dertig procent van de bedrijven het geval zal zijn. Volgens De Leeuw is het niet nodig om bedrijven te verplichten zieke dieren onmiddellijk af te voeren. Klink en Verburg vertrouwen erop dat de getroffen geiten- of schapenhouders zelf in actie komen om hun bedrijf zo snel mogelijk q-koortsvrij te krijgen. Ze vinden het niet nodig om besmette bedrijven bij naam te noemen, opdat omwonenden bij griepverschijnselen of longontsteking een verband kunnen leggen met q-koorts. Het instituut voor volksgezondheid RIVM vindt drastische maatregelen wel nodig als de epidemie in 2010 niet fors is ingedamd. „In Nederland zijn melkgeitenbedrijven de bron van de q-koortsinfecties bij mensen”, stelt directeur Roel Coutinho. „Hoe dichter men bij een besmet bedrijf woont, hoe groter het risico is om q-koorts op te lopen.”
Op grond daarvan kan het volgens het RIVM nodig zijn om volgend jaar melkgeitenbedrijven nabij woonkernen te verplaatsen of te sluiten. Klink en Verburg voelen hier op dit moment niet voor. De gevolgen hiervan zijn niet bekend en bovendien, stellen de ministers „moet ook worden bedacht dat de bacterie mogelijk al wijdverbreid in het milieu aanwezig is.” Ze houden er rekening mee dat ondanks de maatregelen volgend jaar nog steeds veel mensen ziek kunnen worden. De meeste mensen die q-koorts krijgen hebben daar geen of weinig last van. De ziekte kan chronische hartproblemen veroorzaken of ontstekingen van longen of lever. Zwangere vrouwen moeten extra uitkijken omdat ze bij q-koorts een miskraam kunnen krijgen. Mensen raken voornamelijk besmet door het inademen van besmette deeltjes.

Een paar nuanceringen.
Er staat nu "deze voor mensen gevaarlijke infectieziekte". Als men eerlijk was, had er moeten staan: “deze OOK voor mensen SOMS gevaarlijke infectieziekte”. De ziekte is namelijk primair vervelend voor de geiten, die er o.a. een abortus door krijgen. Bovendien is de ziekte helemaal niet zo gevaarlijk: later in het artikel staat wel netjes “de meeste mensen die q-koorts krijgen hebben daar geen of weinig last van”. Net als bij mexicaanse griep levert Q-koorts vooral een risico op voor mensen met een verminderde weerstand – bijna altijd mensen die al ernstig ziek zijn door iets anders. En zwangere vrouwen moeten tegenwoordig overal voor uitkijken – van de kattenbak tot de papegaaienkooi, de bosbes tot tig soorten eten. Soms vraag ik me af hoe we tot nu toe in hemelsnaam zoveel mensen op aarde hebben weten te zetten, als alle andere wezens op deze wereld er blijkbaar continu op uit zijn, ons naar het leven te staan.
Volgens mij lijkt het me langzamerhand nuttiger om het gevaarlijke RIVM, dat aan de rand van een woonkern ligt, te verplaatsen of te sluiten. De mensen die daar werken, vinden vast elders wel weer een leuke onderzoeksbaan. Of de geitenhouders na dit dieronvriendelijke advies nog een middel van bestaan hebben, is blijkbaar niet interessant. Zou het geen goed idee zijn wanneer het RIVM haar energie eens gaat steken in het vinden van een geneesmiddel voor de zieke geiten in plaats van de veel te gemakkelijke, egoistisch-menselijke pavlov-reactie te uiten om weer zoveel arme medeschepselen op korte termijn “af te voeren”? (zeg gewoon eerlijk: af te maken, of mogen onze arme gevoelige zieltjes de waarheid niet weten?) Ik weet ook wel dat geiten op fokkerijen na een aantal jaren geslacht worden. Maar Q-koorts hoort geen reden te zijn om dat op veel grotere schaal te gaan doen. Onze soort is de oorzaak van al die zich steeds uitbreidende dierziekten, waar veel meer dieren dan mensen heel veel door lijden. Waarom doen we toch steeds maar aan syptoombestrijding door de slachtoffers af te schilderen als daders? Bah ![/i]
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


toverboer

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 173
Reactie #4 Gepost op: 30 augustus 2009, 22:41:24
voor meer q koorts info zie http://www.capraovis.nl/?nieuwsAll

Gezondheidsdienst voor Dieren


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #5 Gepost op: 26 september 2009, 19:52:25
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/09/art000001CA3E9F2FFE0EBE.html

26 September 2009
Inenten melkgeiten wordt verplicht

Komend jaar moeten alle eigenaren van meer dan 50 melkgeiten en melkschapen hun dieren tegen de Q-koortsbacterie inenten. Dat heeft minister Verburg besloten. Kleine geitenhouders hoeven hun dieren niet in te enten.

Ook een deel van de wolschapen en alle geiten en schapen op kinderboerderijen, zorgboerderijen en in dierentuinen worden gevaccineerd.

Verburg wil zo de verspreiding van de Q-koorts tegengaan. De ziekte kan worden overgedragen van dier op mens. Dit jaar zijn al 2000 mensen besmet geraakt. Tot nu toe werd alleen ingeënt in delen van Gelderland en Noord-Brabant.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #6 Gepost op: 1 oktober 2009, 19:42:02
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4971532/__Klink_waarschuwt_voor_Q-koorts__.html

do 01 okt 2009, 19:18 | lees voor
Klink gaat waarschuwen voor gebied met Q-koorts

DEN HAAG -  De overheid wil dit najaar gericht voorlichting gaan geven over de risico's van Q-koorts. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) kondigde dat donderdag aan na overleg in de Tweede Kamer.

Klink wil met de voorlichting vooral risicogeroepen als zwangere vrouwen bereiken. Hij vindt dat mensen moeten weten waar de risicogebieden zijn, maar wil niet dat de informatie onnodige onrust teweegbrengt. De bacterie Q-koorts komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan tweeduizend Nederlanders ziek; vijf mensen overleden.

Minister Gerda Verburg (LNV) kondigde al aan dat vanaf 2010 alle melkschapen en melkgeiten op bedrijven met meer dan vijftig dieren moeten worden ingeënt, net als hun soortgenoten op bijvoorbeeld de kinderboerderij of zorgboerderij.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,868
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #7 Gepost op: 31 oktober 2009, 02:28:08
RIVM:mogelijk ruimen bij Q-koorts  

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/10/31/rivmmogelijkruimenbijqkoorts.html
31-10-09  

Bedrijven waar de Q-koorts voorkomt, worden mogelijk verplaatst of geruimd. Er wordt nu onderzocht of dat mogelijk is en hoeveel dat kost. Dat zei directeur Infectieziekten Coutinho van het RIVM in het tv-programma Nova.

Volgens hem wordt Q-koorts een steeds groter probleem. Tot nu toe wordt de bacterie bestreden met vaccinaties, maar Coutinho vraagt zich af of dat genoeg is, gezien de snelle verspreiding ervan.

De bacterie komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Dit jaar werden ruim 2000 Nederlanders ziek door Q-koorts. Zeker 5 mensen overleden aan de ziekte.
Samen sterk in de hulpverlening!


Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #8 Gepost op: 31 oktober 2009, 23:33:12
RIVM:mogelijk ruimen bij Q-koorts  Bedrijven waar de Q-koorts voorkomt, worden mogelijk verplaatst of geruimd. Er wordt nu onderzocht of dat mogelijk is en hoeveel dat kost. Dat zei directeur Infectieziekten Coutinho van het RIVM in het tv-programma Nova.

Het R-woord - ik vroeg me al af wanneer het toverwoord zou vallen. Bah. Zelfs als de bedrijven geruimd zouden worden, zou dat niet helpen, omdat de bacterie al ruimschoots in de omgeving is verspreid. Wanneer de dieren zijn gevaccineerd, komen er geen bacterien meer bij. Ruimen is om deze twee redenen dus alleen een moorddadige en onnodige symboolmaatregel.

Er wordt trouwens beweerd dat de geitenboerderijen moeten worden verplaatst uit dichtbebouwde gebieden. Waarschijnlijk zijn dit gebieden waar de geitenboerderij eerst zat, en de bebouwing sindsdien tot dichtbij is opgerukt, daartoe gestimuleerd door geldgierige gemeenten. Als er al geruimd moet worden, zouden dat mijns inziens de huizen moeten zijn die te dicht naar de boerderijen zijn opgerukt.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #9 Gepost op: 1 november 2009, 18:40:08
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5216707/__SP__verbod_op_transport_geiten__.html

zo 01 nov 2009, 17:22 | lees voor
SP wil verbod op transport geiten

DEN HAAG -  De SP in de Tweede Kamer wil dat er per direct een verbod komt op het vervoer van geiten om de verspreiding van Q-koorts tegen te gaan. Als het aan de partij ligt blijft het transportverbod van kracht tot duidelijk is welke bedrijven al dan niet besmet zijn, zei Kamerlid Henk van Gerven zondag.

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldde vrijdag op basis van nieuw onderzoek dat vermoedelijk tachtig van in totaal 360 melkgeitenbedrijven besmet zijn. „Het kabinet loopt achter de feiten aan zodat de epidemie zich sinds 2007 heeft kunnen uitbreiden. Er zijn nieuwe harde maatregelen nodig om te voorkomen dat het volgend jaar verder uit de hand loopt”, aldus Van Gerven. De SP meent dat het kabinet tot dusver voorrang geeft aan economische belangen boven gezondheidsbelangen.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan 2100 Nederlanders ziek. Zes mensen overleden eraan.