Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 51832 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #30 Gepost op: 6 december 2009, 21:15:22
Heel veel informatie over Q-koorts is te vinden op de website van het kennisnetwerk voor hobbydierhouders: http://www.levendehave.nl/dossier/q-koorts
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #31 Gepost op: 6 december 2009, 21:28:19
‘Overheid onderschat risico Q-koorts’

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1324436.ece/Overheid_onderschat_risico_Q-koorts
Van onze verslaggever Raoul du Pré op 06 december '09, 20:29, bijgewerkt 6 december 2009 20:35

DEN BOSCH - Artsen en microbiologen onthalen de bestrijding van de Q-koortsepidemie door het kabinet met een storm van kritiek. Zij vinden dat het ontbreekt aan snelheid en daadkracht en hebben de indruk dat de economische belangen van de geitenhouders zwaarder wegen dan de volksgezondheid. Daardoor zijn in hun ogen onnodig veel mensen ziek geworden. De ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid) verwerpen de kritiek.

De Q-koorts grijpt in steeds heviger mate om zich heen, vooral in Brabant, Noord-Limburg en delen van Gelderland. Artsen en deskundigen traden zondagavond naar buiten in het tv-programma Zembla. Ze vinden dat het beleid een negatieve invloed heeft gehad op de bestrijding. Er is te lang gewacht met de opsporing van de besmettingshaarden en risicogroepen zijn onvoldoende gewaarschuwd.

Ze hekelen de houding van minister Klink die in 2008 nog zei dat hij geen aanleiding zag om te spreken van grote risico’s voor de volksgezondheid. Jos van de Sande, hoofd infectiebestrijding van de GGD Hart van Brabant: ‘Dan is hij niet goed geïnformeerd geweest, het was toen heel duidelijk dat de epidemie veel forser was dan in 2007. Als de bestrijding snel, fors ter hand was genomen, dan waren er zeker veel minder mensen ziek geworden.’

Arts-microbioloog Kees Verduin ziet een groot verschil met de aanpak van de Mexicaanse griep. ‘Daarbij wordt wel gezegd: we moeten maatregelen nemen. Maar hier wordt steeds gezegd: we wachten nog even, we gaan onderzoek doen.’

In hun reactie benadrukken de ministers dat onderzoek inderdaad noodzakelijk was. Verburg: ‘De volksgezondheid staat altijd voorop. Maar de overheid kan niet zomaar allerlei draconische maatregelen nemen. De aanpak moet effectief zijn en proportioneel.’

Verburg kwam pas aan het eind van de afgelopen zomer met concrete bestrijdingsplannen: alle schapen- en geitenboerderijen werden dit najaar met een nieuw ontwikkelde test gecontroleerd op besmetting. Dieren van besmette bedrijven mogen niet meer worden vervoerd. Zij moeten op het erf blijven, of worden geslacht. Die keus is aan de veehouder.

Ook is inmiddels begonnen met de vaccinatie van honderdduizenden geiten. Het effect hiervan moet komend jaar duidelijk worden. Vorige week werd bekend dat inmiddels 55 bedrijven zijn besmet. Over 13 bedrijven bestaat nog twijfel.

Jan van Lokven, voorzitter van de vakgroep geitenhouderij van landbouworganisatie LTO denkt dat Verburg niet veel sneller kon handelen. De Q-koorts was lange tijd moeilijk op te sporen, vooral omdat geiten er zelf niet ziek van worden. ‘Deze epidemie is uniek. We kunnen niet bouwen op ervaring van anderen. Het heeft lang geduurd voordat we een test hadden ontwikkeld. Pas nu we weten waar de besmettingen zitten, kunnen we de volgende stap nemen: een individuele test van elke geit op die bedrijven. Daarna kunnen we besmette dieren gaan ruimen.’

LTO vraagt voor die aanpak steun van het kabinet. ‘Zo'n test kost 40 à 70 euro per dier. Die kosten kunnen de veehouders zelf niet dragen’, aldus Van Lokven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #32 Gepost op: 6 december 2009, 21:28:58
Reminder  ;)

DE Q-KOORTS EPIDEMIE - 6 DECEMBER 2009 - 21.45 uur - Nederland 2

http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #33 Gepost op: 6 december 2009, 21:29:39
Reminder  ;)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #34 Gepost op: 7 december 2009, 11:33:36
Gezondheid mens voorop bij Q-koorts

http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbinnenland/q-koorts/5913023/Gezondheid-mens-voorop-bij-Qkoorts.ece
maandag 07 december 2009 | 09:07 | Laatst bijgewerkt op: maandag 07 december 2009 | 09:31

DEN HAAG - Volksgezondheid staat voor minister Gerda Verburg (LNV) voorop bij de bestrijding van Q-koorts.De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe, zei ze afgelopen zaterdag in het Tros-radioprogramma Kamerbreed.

Ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd.

Beide bewindslieden reageren op berichten dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden dat gisteren in het tv-programma Zembla; ze vinden ook dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Klink en Verburg wijzen erop dat er onderzoek nodig is aangezien er nu nog te weinig kennis beschikbaar is over de bacterie die de Q-koorts verspreidt.

Zolang onduidelijk is hoe de bacterie zich verspreidt en wordt overgedragen op mensen heeft het volgens Verburg geen zin om draconische maatregelen te nemen als bijvoorbeeld het ruimen van geiten en melkschapen in gebieden waar de ziekte heerst.

"Als het zou helpen, zou je daartoe besluiten. Maar als je niet weet of je zo de bacterie uitroeit, kun je niet ruimen. En de bacterie is overval verspreid, niet alleen in Noord-Brabant, ook daarbuiten." In 2007 kregen 168 mensen de Q-koorts.
Een jaar later meldden zich al duizend mensen met Q-koorts en het jaar daarop 2200.
Inmiddels zouden elf mensen aan de ziekte zijn overleden.


Zie ook:

Dossier Q-koorts

de vragenlijst over de Q-koorts

De kwestie van vandaag:

brabantsdagblad.nl/kwestie
Met Q-koorts besmette bedrijven moeten openbaar worden gemaakt;
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #35 Gepost op: 7 december 2009, 13:13:21
SP: 'Kritisch rapport Q-koorts openbaar'    

12:07 - 7 december 2009
http://www.omroepbrabant.nl/?news/128412622/Kritisch+rapport+Q-koorts+openbaar.aspx

OSS - Het kritische rapport van de GGD Hart voor Brabant over de Q-koorts moet openbaar worden gemaakt. Dat zegt SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven uit Oss. Vorig jaar maakte de GGD een intern rapport over de aanpak van de Brabantse Q-koortsepidemie door de overheid.

Voorrang
Een aantal GGD-artsen zei zondag in het tv-programma Zembla dat bij de bestrijding van Q-koorts het belang van geitenhouders voorrang kreeg op de volksgezondheid. De SP wil helderheid over de beschuldigingen van artsen aan het adres van de ministers van landbouw en volksgezondheid. Volgens de SP is het duidelijk dat de GGD is tegengewerkt bij de bestrijding van de Q-koorts in Brabant.

Achteraf
Jan van Lokven, voorzitter vakgroep Geitenhouderij van de LTO, is niet blij met de kritiek van de artsen in het televisieprogramma. Volgens hem is het vooral wijsheid achteraf.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #36 Gepost op: 7 december 2009, 14:49:40
Chaos rond aanpak Q-koorts

Vanavond maandag 7 december 2009 NOVA 22:15 - 22:45 uur Ned 2

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7441/Chaos+rond+aanpak+Q-koorts
 
Over de aanpak van de Q-koorts heerst chaos en verwarring: vandaag zouden de minisiteries van Landbouw en Volksgezondheid nieuwe gegevens naar buiten brengen over de verspreiding van de geitenziekte.

Er zou een zogenoemde vlekkenkaart worden gepresenteerd met de nieuwe brandhaarden. Maar op het laatste moment durfden de ministeries het niet aan.

Besmet
Eind oktober maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren nog duidelijk dat op dat moment tachtig van de 360 geitenhouderijen in Nederland besmet zijn met Q-koorts. Na her-berekeing in de teller teruggebracht tot 55.

Sprong
Inmiddels is wel duidelijk dat de Q-koorts definitief de sprong heeft gemaakt naar boven de grote rivieren.

Voorop
Afgelopen zaterdag meldde minister Gerda Verburg (Landbouw) nog dat Volksgezondheid voorop staat bij de bestrijding van Q-koorts. De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe. Ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd. Zij reageren op berichten dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden dat gisteren in het tv-programma Zembla; ze vinden ook dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Lucht
De besmetting van de ziekte gaat van geit naar mens via de lucht. Vorig jaar nam minister Verburg maatregelen om verspreiding van de Q-koorts tegen te gaan. Desalniettemin hebben dit jaar 2200 mensen Q-koorts gekregen. Er zijn inmiddels, volgens berichten in Zembla, elf mensen aan overleden.

Vanuit Oss reageert Hendrik Hoeksema, wethouder Volksgezondheid aldaar en Jos van de Sanden, hoofd GGD-Hart van Brabant.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #37 Gepost op: 7 december 2009, 14:51:06
Chaos rond aanpak Q-koorts

maandag 7 december 2009 NOVA 22:15 - 22:45 uur Ned 2

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7441/Chaos+rond+aanpak+Q-koorts
 
Over de aanpak van de Q-koorts heerst chaos en verwarring: vandaag zouden de minisiteries van Landbouw en Volksgezondheid nieuwe gegevens naar buiten brengen over de verspreiding van de geitenziekte.

Er zou een zogenoemde vlekkenkaart worden gepresenteerd met de nieuwe brandhaarden. Maar op het laatste moment durfden de ministeries het niet aan.

Besmet
Eind oktober maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren nog duidelijk dat op dat moment tachtig van de 360 geitenhouderijen in Nederland besmet zijn met Q-koorts. Na her-berekeing in de teller teruggebracht tot 55.

Sprong
Inmiddels is wel duidelijk dat de Q-koorts definitief de sprong heeft gemaakt naar boven de grote rivieren.

Voorop
Afgelopen zaterdag meldde minister Gerda Verburg (Landbouw) nog dat Volksgezondheid voorop staat bij de bestrijding van Q-koorts. De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe. Ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd. Zij reageren op berichten dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden dat gisteren in het tv-programma Zembla; ze vinden ook dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Lucht
De besmetting van de ziekte gaat van geit naar mens via de lucht. Vorig jaar nam minister Verburg maatregelen om verspreiding van de Q-koorts tegen te gaan. Desalniettemin hebben dit jaar 2200 mensen Q-koorts gekregen. Er zijn inmiddels, volgens berichten in Zembla, elf mensen aan overleden.

Vanuit Oss reageert Hendrik Hoeksema, wethouder Volksgezondheid aldaar en Jos van de Sanden, hoofd GGD-Hart van Brabant.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #38 Gepost op: 7 december 2009, 14:53:34
SP wil spoeddebat over Q-koorts

http://www.agd.nl/1090624/Nieuws/Platteland/SP-wil-spoeddebat-over-Q-koorts.htm
07 dec 2009 13:57

De SP vraagt morgen een spoeddebat aan over de aanpak van de Q-koorts.

Dat heeft fractiewoordvoerder Henk van Gerven gezegd. Van Gerven betwijfelt of voldoende is gedaan om de risico’s voor de volksgezondheid te minimaliseren. Met name vanuit de GGD in Brabant is er zware kritiek op de kabinetsaanpak te beluisteren.

Het is de vraag of het verzoek om een spoeddebat zin heeft: de Kamer heeft recent om zoveel spoeddebatten gevraagd, dat elk nieuw verzoek achteraan in het rijtje komt. Op 17 december staat al een debat van de LNV-commissie over Q-koorts gepland.

De SP’er wil dat een intern rapport van de GGD Brabant uit 2008 snel openbaar wordt. Het rapport handelt over de aanpak van de Q-koorts en de communicatie met het rijk daarover.

Daarnaast pleit Van Gerven voor extra maatregelen om de Q-koorts te beteugelen, zoals een algeheel vervoersverbod voor geiten en het zonodig ruimen van besmette bedrijven. Bedrijven die besmet zijn moeten openbaar worden.

Van Gerven heeft de indruk dat volksgezondheid het aflegt tegen de belangen van de landbouw. Hij wil daarom dat alleen minister Ab Klink (VWS) eindverantwoordelijk is voor de aanpak van de Q-koorts, en niet ook minister Gerda Verburg (LNV). "Het is nu Ab wikt en Gerda beschikt."

Verburg stelde dit weekeinde dat het belang van de volksgezondheid bij de aanpak van Q-koorts wel degelijk vooropstaat.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #39 Gepost op: 7 december 2009, 16:43:58
Ministers bestuderen advies aanpak Q-koorts

http://www.depers.nl/binnenland/358935/Ministers-bestuderen-advies-aanpak-Q-koorts.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+rss%2Fbinnenland+%28De+Pers.nl+-+Binnenland%29
Gepubliceerd: vandaag 15:51
Update: vandaag 15:52

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) bestuderen het advies van deskundigen die zich bogen over verschillende opties om de Q-koortsepidemie te lijf te gaan.

'Onnodig veel zieken door Q-koorts'
In afwachting van maatregelen die de bewindslieden op basis van dit advies zouden kunnen nemen, is maandag een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder andere de GGD in Noord-Brabant afgeblazen. Ook de kaart met besmette gebieden die maandag op internet zou worden geplaatst, zal pas later online worden gezet, meldt het ministerie van LNV.

De ministers hadden de deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) gevraagd te kijken naar de effecten van verschillende manieren om de Q-koorts zo te bestrijden dat in 2010 minder mensen ziek worden. In 2009 trof de Q-koorts 2200 mensen, elf personen zouden aan de ziekte zijn overleden.

De experts bekeken onder meer wat het effect is als bijvoorbeeld alle dieren op de besmette bedrijven worden gedood, als alleen besmette dieren worden geruimd, als alle melkgeiten en -schapen in een straal van 5 kilometer van gebieden waar mensen wonen of recreëren worden gedood of als besmette bedrijven volledig winddicht worden gemaakt. Ook is rekening gehouden met al eerder genomen maatregelen als het vaccineren van schapen en geiten.
Samen sterk in de hulpverlening!