Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 51836 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #40 Gepost op: 7 december 2009, 20:59:53
Ministers bestuderen advies aanpak Q-koorts
De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) bestuderen het advies van deskundigen die zich bogen over verschillende opties om de Q-koortsepidemie te lijf te gaan.
'Onnodig veel zieken door Q-koorts' De ministers hadden de deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) gevraagd te kijken naar de effecten van verschillende manieren om de Q-koorts zo te bestrijden dat in 2010 minder mensen ziek worden. In 2009 trof de Q-koorts 2200 mensen, elf personen zouden aan de ziekte zijn overleden.
De experts bekeken onder meer wat het effect is als bijvoorbeeld alle dieren op de besmette bedrijven worden gedood, als alleen besmette dieren worden geruimd, als alle melkgeiten en -schapen in een straal van 5 kilometer van gebieden waar mensen wonen of recreëren worden gedood of als besmette bedrijven volledig winddicht worden gemaakt. Ook is rekening gehouden met al eerder genomen maatregelen als het vaccineren van schapen en geiten.

Hehe, het moordwoord is eruit. Ik vroeg me al af waar dat bleef. Nu niemand meer gelooft in die einde-van-de-wereld-verhalen van de Mexicaanse griep, heeft de griepmaffia haar aandacht verplaatst naar de dieren. Die kunnen zichzelf toch niet verdedigen en zijn hulpeloos overgeleverd aan onze dwaze, ver van de natuur staande grillen. Eerst rukt de bebouwing op naar de boerderijen (lekker landelijk wonen) - en gaan recreanten overal heen waar ze maar willen - zelf de grootste verspreidingsbron vormend. Vervolgens moeten de schepselen die leven op dat platteland maar weer dood, ter "bescherming" van ons steeds slappere hachie. Bah, wat zijn wij toch een egoistische, moordlustige diersoort. DierenRIJK en mensDOM.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #41 Gepost op: 7 december 2009, 22:58:53
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/12/art000001CA775F039EFAA0.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Nieuws%29

07 December 2009
Advies over ruimen drachtige geiten

Een commissie van experts adviseert het kabinet om op bedrijven waar Q-koorts heerst alle drachtige geiten af te maken. Het programma Zembla heeft een brief met dat advies in handen. De commissie adviseert verder om geiten op die bedrijven niet te laten dekken.

In Den Haag wordt druk overlegd over de aanpak van de Q-koorts. Microbiologen en artsen vinden dat de volksgezondheid ondergeschikt is gemaakt aan het belang van de geitenhouders.

Het kabinet maakt nog niet bekend waar de grootste brandhaarden van Q-koorts zijn. Vandaag zouden de locaties worden gepubliceerd, maar dat is uitgesteld.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #42 Gepost op: 8 december 2009, 09:03:37
Klink én Verburg schuldig aan uitbraak Q-koorts

http://www.pluspost.nl/klink-en-verburg-schuldig-aan-epidemische-q-koorts/24156
dinsdag 08 december 2009, 02:15Ons land heeft er weer een bedenkelijk imago bij. We hebben hier de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld. Dermate ernstig dat de VS de eigen bevolking waarschuwt voor de risico’s van een bezoek aan Noord Brabant. Wij Nederlanders hoorden niets van de risico’s en tot op heden weigeren de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) bekend te maken welke geitenhouderijen besmet zijn met de bacterie, die inmiddels meer mensen ziek maakt dan de Mexicaanse griep. Na de uitzending van Zembla afgelopen zondag en gisteren in NOVA is eindelijk dan de pleuris uitgebroken. Lokale bestuurders wordt echter de mond gesnoerd, omdat Den Haag de ‘regie‘ wil houden over de aanpak van de Q-koorts. Voor mij staat nu wel vast dat beide ministers schuldig zijn aan het feit, dat deze ziekte nu een epidemische omvang heeft kunnen aannemen.
De uitzendingen van Zembla zijn niet altijd zo baanbrekend, omdat de feiten nog wel eens gekleurd en gefilterd worden weergegeven. Maar in dit geval is zonder meer sprake van gedegen onderzoeksjournalistiek, waarin alle feiten naast elkaar worden gezet en ook steeds hoor en wederhoor plaatsvindt. Op grond van die feiten kun je bijna niet anders tot de conclusie komen dat sinds de uitbraak van de Q-koorts in 2007 alle waarschuwingen voor de risico’s van niet ingrijpen (vooral door GGD’en en het RIVM) door Klink en Verburg in de wind zijn geslagen.

Beide bewindslieden, zo toont Zembla aan, kunnen zich onmogelijk beroepen op ‘Wir haben es nicht gewusst’.
In 2007 leek het allemaal nog mee te vallen, met een klein (76) aantal ziektegevallen. Maar de oorspronkelijke beroepsziekte maakte ineens wel opvallend veel slachtoffers onder niet-boeren en lokale huisartsen trokken aan de bel. GGD’en probeerden vergeefs te achterhalen, waar de besmettingshaarden waren. Een cruciale rol blijkt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) te spelen, die weigert hierover gegevens te verstrekken. De GD is een organisatie die werkt in opdracht van de boeren zelf en tot op heden beroept men zich daar op het argument van ‘privacy’ van de besmette boerenbedrijven. Er bestond niet eens een meldingsplicht voor besmette bedrijven. LNV heeft geen behoefte aan opsporing en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) blijkt bijzonder onwillig om bedrijven op besmetting te onderzoeken, zelfs als in gemeenten tientallen gevallen van Q-koorts opduiken.

Medio 2008 blijkt dat de besmetting om zich heen grijpt en dat inmiddels in heel Noord Brabant en een deel van Gelderland gevallen van Q-koorts bij burgers worden gemeld. LNV blijft stellen dat er meer onderzoek nodig is. De GD blijft halsstarrig weigeren een lijst van besmette bedrijven openbaar te maken. De GGD’en én het RIVM slaan alarm bij Klink. “De situatie was toen al zo ernstig dat er ingegrepen had moeten worden”, zo verklaart een GGD-directeur. Maar er gebeurde nog steeds niets. Pas begin dit jaar werd begonnen met een vaccinatie-programma van besmette bedrijven. Maar geen openheid over de brandhaarden van de inmiddels tot epidemische proporties uitgegroeide Q-koorts. In 2008 zo’n 1000 ziektegevallen en dit jaar al zo’n 2200 gevallen. De bacterie, die zich vrijelijk door de lucht verspreidt, kan onder meer een infectie aan de hartklep veroorzaken en heeft inmiddels 6 doden geëist. De Q-koorts is inmiddels een grotere epidemie dan de Mexicaanse griep, maar nog steeds weigeren beide verantwoordelijke bewindslieden de ‘vlekkenkaart’ openbaar te maken, waarop staat aangegeven waar de besmette bedrijven zich bevinden.

Verburg en Klink zijn door alle publiciteit inmiddels dermate nerveus geworden dat ze na twee jaar niets doen nu ineens in de kramp schieten. Lokale bestuurders in Brabant, die bij de provincie verhaal wilden halen, is een geheimhoudingsplicht opgelegd. Vergunningen voor nieuwe grootschalige geitenhouderijen worden gewoon afgegeven, zelfs nu is gebleken dat de Q-koorts inmiddels de grote rivieren is over gestoken en dat nu ook in Twente de ziekte oprukt.
Gerda Verburg en Ab Klink studeren nog lustig door, zelfs nu een heel leger deskundigen adviseert onmiddellijk tot ruiming over te gaan op bedrijven waar de Q-koorts heerst. Milde maatregelen helpen nu niet meer en de onrust onder de bevolking stijgt met de dag. De bacterie waait gewoon over en iedereen die in de nabijheid van een geitenhouderij (of nabij land waarop de mest is uitgereden) verkeert, loop het risico op Q-koorts.

De conclusie kan niet anders zijn, dan dat beide bewindslieden in 2008 zeer wel waren geïnformeerd over de uitbraak die toen plaatsvond en dat ze niets hebben gedaan om de Q-koorts in te dammen, toen bleek dat het al licht-epidemische vormen begon aan te nemen. En dat de besmetting aan een geografische opmars bezig was leidde niet tot maatregelen. Op grond van de aangedragen feiten kan niet anders dan de conclusie worden getrokken dat Verburg en Klink ernstig hebben verzaakt en dat ze schuldig zijn aan het feit dat een tamelijk kleinschalige besmetting in 2007 nu is uitgegroeid tot een epidemie van Q-koorts, die zijn weerga in de wereld niet kent.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #43 Gepost op: 8 december 2009, 14:40:02
VWA toont korte tijd vlekkenkaart Q-koorts

http://www.agd.nl/1090702/Nieuws/Pluimveehouderij/VWA-toont-korte-tijd-vlekkenkaart-Q-koorts.htm
08 dec 2009 12:38

De kaart waarop is aangegeven waar met Q-koorts besmette bedrijven zich bevinden is openbaar. De kaart heeft maandag korte tijd op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit gestaan en is daardoor in de omloop gekomen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt van plan te zijn de vlekkenkaart deze week officieel vrij te geven. Een woordvoerder van het ministerie kan niet zeggen of er nog wijzigingen in komen ten opzichte van de nu getoonde versie. “Wij weten niet welke onderzoeksresultaten er bij komen”, zegt de woordvoerder.

Op de kaart staan cirkels met een straal van 5 kilometer rond besmette bedrijven. Het grootste aantal besmettingen doet zich voor in de provincie Noord-Brabant. Alleen West-Nederland is nog gevrijwaard van besmettingen.

Vlekkenkaart Q-koorts
Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Jan Braakman
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #44 Gepost op: 8 december 2009, 17:16:33
Kamer wil knopen doorhakken over Q-koorts

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) over de aanpak van de Q-koorts. Voor donderdagmiddag moeten de maatregelen er liggen, zei CDA'er Henk Jan Ormel dinsdag.

De Kamer kan er dan deze week nog met de bewindslieden over praten.

De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid studeren nog op een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar de Kamer gaat bekijken of een overleg, dat voor volgende week stond gepland, naar voren gehaald kan worden.

Drachtige geiten

De experts adviseren voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht.

De deskundigen raden verder aan bestaande besmette bedrijven niet te laten uitbreiden. Ook vragen ze meer aandacht voor de risico's voor mensen die op de bedrijven werken.


Ziekte

Volgens cijfers van het RIVM liepen tot eind november dit jaar bijna 2300 mensen Q-koorts op. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Zij leden allen al aan een andere ziekte.

www.nu.nl


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #45 Gepost op: 8 december 2009, 17:19:23
Dierenartsen tegen ruimen drachtige geiten

HOUTEN - Dierenartsen zijn tegen het ruimen van alle drachtige geiten op met Q-koorts besmette bedrijven om de verspreiding van Q-koorts onder mensen in te perken. Dat heeft de beroepsorganisatie voor dierenartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), dinsdag laten weten.

De maatregel leidt tot het doden van tienduizenden drachtige geiten waarvan een groot deel onbesmet is'', aldus de organsiatie. De KNMvD pleit voor maatregelen die proportioneel zijn en roept daarom de ministers van VWS en LNV op om ook een ethische afweging te maken als het gaat om het doden van dieren bij het bestrijden van de Q-koorts.

De KNMvD reageert hiermee op een advies van experts om voor 2010 alle drachtige schapen en geiten op besmette bedrijven te ruimen. De groep ziet dat als een snelle, eenmalige maatregel om abortussen bij de dieren te voorkomen. De bacterie Q-koorts komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen, verspreidt zich door de lucht en maakte dit jaar al meer dan tweeduizend Nederlanders ziek. Vijf mensen overleden. (ANP)

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/449437/2009/12/08/Dierenartsen-tegen-ruimen-drachtige-geiten.dhtml


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #46 Gepost op: 8 december 2009, 17:31:12
VWA toont korte tijd vlekkenkaart Q-koorts
Q-koortskaart per ongeluk online

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/12/8/081209_q_koorts.html
8-12-09  
      
De kaart waarop te zien is welke delen van Nederland zijn getroffen door de Q-koorts, is per ongeluk toch in de openbaarheid gekomen. Het minister van Landbouw had gisteren de publicatie ervan op het allerlaatste moment uitgesteld, omdat de ministers Klink en Verburg het eerst eens wilden worden over nieuwe maatregelen om de ziekte te bestrijden.

De kaart was in de tussentijd echter al op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit komen te staan en is daardoor in omloop gekomen, meldde het Agrarisch Dagblad vandaag.

Op de kaart (pdf) zijn cirkels van vijf kilometer doorsnee getrokken rond de besmette bedrijven. Vooral de provincie Noord-Brabant is getroffen. Alleen in West-Nederland zijn geen besmette bedrijven bekend.

Miskramen
Op de patiëntenkaart die het RIVM bijhoudt, is te zien dat in Zuid-Nederland ook de meeste mensen besmet zijn geraakt met de ziekte. In West-Nederland zijn ook enkele gevallen te zien, daar gaat het waarschijnlijk om toeristen die de besmette gebieden hebben bezocht.

De Q-koorts-bacterie komt vrij in de urine en uitwerpselen van geiten en schapen, bij geboorten en vooral bij miskramen. Mensen met Q-koorts kunnen griepachtige verschijnselen krijgen. Dit jaar zijn in Nederland al zo’n 2200 mensen besmet geraakt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #47 Gepost op: 8 december 2009, 17:31:54
VWA toont korte tijd vlekkenkaart Q-koorts
(....)

Vlekkenkaart Q-koorts
Bron: Agrarisch Dagblad auteur: Jan Braakman

Maar natuurlijk moet er meer onderzoek gedaan worden....: http://www.rivm.nl/cib/binaries/Qkoorts_per_gemeente_tcm92-60500.pdf


Aantal patiënten:
http://www.rivm.nl/cib/binaries/epicurve%20Q-koorts_tcm92-59728.pdf

Bron: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Q_koorts/Q_koorts_ISI.jsp

Ben benieuwd hoe hoog de piek wordt in 2010.... :-X :-X


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #48 Gepost op: 9 december 2009, 10:49:15
PvdA wil besmette dieren Q-koorts doden

http://www.nu.nl/politiek/2139950/pvda-wil-besmette-dieren-q-koorts-doden.html
Uitgegeven: 9 december 2009 00:14
Laatst gewijzigd: 9 december 2009 09:28

AMSTERDAM – Geiten of schapen die besmet zijn met de Q-koorts moeten worden geruimd.
 
Dit is een van de drastische maatregelen waarmee de PvdA de Q-koorts-epidemie te lijf wil gaan.

Ook moeten bedrijven waar beesten worden gehouden die besmet zijn met de moeten worden afgesloten. Houders moeten eerst hun bedrijf 'schoonmaken'.

"Het klinkt cru en kost een duit, maar het risico voor de volksgezondheid is te groot", stelt PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens tegenover NU.nl. De Q-koorts heeft dit jaar inmiddels zes mensenlevens geëist, al 2300 mensen werden ziek.

Waalkens stoort zich eraan dat de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) terughoudend zijn om verregaande maatregelen te treffen. In zijn ogen is bij hen het economisch aspect leidend, en dus niet de volksgezondheid.

"Met name het ministerie van Landbouw heeft blokkades opgeworpen om te voorkomen dat de omvang van de uitbraak goed duidelijk is geworden", stelt hij.

Plan van aanpak
De PvdA'er wil uiterlijk donderdag van het kabinet weten om hoeveel dieren het gaat en hoe het plan van aanpak eruit ziet waarmee de Q-koorts bestreden gaat worden.

De Tweede Kamer heeft dinsdag de wens aangegeven om een debat, dat voor volgende week gepland stond, gezien de urgentie deze week al te houden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert het ministerie om drachtige geiten op besmette bedrijven te slachten. De bacterie die de ziekte veroorzaakt komt immers vooral vrij bij een miskraam van een besmet dier.

De dierenartsen, verenigd in de KNMvD, zijn tegen. Volgens hen gaat het om tienduizenden beesten, waarvan een groot deel onbesmet is. Ze noemen een dergelijke maatregel 'niet proportioneel'.

Kaart
Overigens kwam dinsdag de Q-koortskaart nog onbedoeld in de openbaarheid. Op de kaart is te zien welke delen van Nederland getroffen zijn door de Q-koorts. Duidelijk is te zien dat vooral Brabant is getroffen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #49 Gepost op: 9 december 2009, 11:02:58
Maatregelen kabinet tegen Q-koorts

http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/12/art000001CA78B1F68A6D15.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Nieuws%29
NOS teletekst 10:33 09 December 2009

De ministers Klink en Verburg hebben een besluit genomen over maatregelen tegen de Q-koorts. Wat er is besloten, wordt pas vanmiddag bekendgemaakt: de ministers willen eerst de Tweede Kamer informeren over de maatregelen.

Het RIVM heeft geadviseerd om in delen van Nederland drachtige geiten te ruimen. Er wordt rekening mee gehouden dat de ministers dat advies overnemen.

Dit jaar zijn al meer dan 2200 mensen besmet met de bacterie, vooral in het zuiden van het land. Q-koorts wordt van dier op mens overgedragen. De symptomen zijn meestal mild, maar mensen kunnen ook hoge koorts krijgen
Samen sterk in de hulpverlening!