Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 123498 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #470 Gepost op: 15 oktober 2010, 15:43:45
http://www.telegraaf.nl/binnenland/7936059/__Topambtenaar_weg_door_Q-koorts__.html?sn=binnenland,buitenland

vr 15 okt 2010, 15:35
Topambtenaar Eindhoven weg door Q-koorts

EINDHOVEN -  De Eindhovense gemeentesecretaris Bert Brunnikhuis keert niet meer terug in zijn functie nadat hij ruim zestien maanden geleden ziek werd door Q-koorts. Artsen hebben hem laten weten dat een werkbelasting van meer dan 36 uur per week in zijn situatie niet mogelijk is. De gemeente gaat daarom op zoek naar een definitieve opvolger, aldus een verklaring vrijdag.

Brunnikhuis kampt met chronische Q-koorts en voerde sinds zijn besmetting strijd voor meer aandacht voor de ziekte. Hij blijft wel lid van de directieraad van de gemeente. Voormalig PvdA-wethouder Erik van Merrienboer werd in maart aangesteld als interim-gemeentesecretaris, maar hij kondigde onlangs zijn vertrek aan.


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #471 Gepost op: 28 oktober 2010, 21:27:22
'Mens gaat boven dier, maar niet altijd'

WAGENINGEN - De meeste Nederlanders vinden dat het welzijn van de mens boven dat van het dier gaat. Gezonde dieren mogen daarom worden gedood als zij een voor mensen dodelijke ziekte kunnen overbrengen. Maar als gezonde dieren geen risicofactor vormen, is ruimen niet aanvaardbaar, aangezien ook het leven van een dier waardevol is.
Dat is de heersende opvatting over het ruimen van beesten, zo blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Nina Cohen, waarop zij volgende maand aan de Wageningen Universiteit promoveert.

Cohen begon met haar onderzoek nadat bij de grootschalige dierruimingen tussen 1997 en 2003 bleek dat de morele opvattingen over het welzijn van dieren in Nederland zijn veranderd. Tegen het doden van gezonde beesten en hobbydieren waren in die jaren veel protesten, niet alleen van de dierenhouders maar ook uit de rest van de samenleving. De veranderde waarden en normen moeten een rol spelen in nieuw beleid, aldus Cohen.

,,Begin jaren negentig is het non-vaccinatiebeleid van kracht geworden en dat vond men heel aanvaardbaar'', zegt bioloog Cohen. ,,Nu zie je dat de opvatting daarover drastisch is veranderd. Dat komt deels omdat er nu veel meer hobbydierhouders zijn dan toen. In het algemeen is men anders tegen dierenwelzijn aan gaan kijken. In Europees verband geeft Nederland de hoogste prioriteit aan dierenwelzijn en de daarbij behorende ethische vragen.''

Tussen 1997 en 2003 kreeg Nederland achtereenvolgens te maken met klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer en vogelpest. Miljoenen zieke en gezonde dieren zijn geruimd, omdat het beleid dat voorschreef. ,,Beleid dat nu in de maak is, moet er rekening mee houden dat heel veel mensen het doden van gezonde dieren niet meer acceptabel vinden. Zeker niet als het om dieren gaat die niet bestemd zijn voor de voedselproductie en die niet geëxporteerd worden. Dat is bijvoorbeeld zo bij hobbydieren, die worden gezien als gezelschapsdieren'', stelt Cohen.

De Q-koorts, die nu rondwaart onder geiten en waarvan mensen wel heel ernstig ziek kunnen worden, bewijst volgens Cohen de door haar gevonden resultaten. ,,Bij vorige ruimingen was er heel veel maatschappelijke onrust, nu is dat veel minder. De ruimingen zijn voor de geitenhouder heel erg, maar omdat de ziekte mensen zelfs kan doden steekt er geen grootschalige storm van protest op.'' (ANP/BVDL)

28/10/10 12u52
http://www.ad.nl/ad/nl/1008/Planet-Watch/article/detail/525809/2010/10/28/Mens-gaat-boven-dier-maar-niet-altijd.dhtml
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #472 Gepost op: 22 november 2010, 17:03:43
Zware kritiek op aanpak Q-koorts»

http://nos.nl/artikel/199889-zware-kritiek-op-aanpak-qkoorts.html
Update: maandag 22 nov 2010, 07:19

persbericht

rapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts (pdf)


De ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid (VWS) hadden doortastender kunnen én moeten optreden tijdens de uitbraak van de Q-koorts. Dat staat in het rapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts (pdf) dat vandaag gepresenteerd wordt.

In het rapport Van verwerping tot verheffing staat verder dat belangrijke informatie zoals de adressen van besmette bedrijven met een beroep op de privacy van de boeren ten onrechte niet bekend werd gemaakt aan de GGD'en.

Leiding
Volgens de onderzoekers moet bij de bestrijding van uitbraken van voor mensen gevaarlijke dierziekten in het vervolg het ministerie van Volksgezondheid de leiding krijgen. Het ministerie moet de macht krijgen om beslissingen door te zetten, ook tegen de zin van andere ministeries in.

Verder mogen privacy-overwegingen voortaan geen rol meer spelen als de volksgezondheid in het geding is en moet de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit worden losgemaakt van de ministeries van VWS en Economische Zaken, waar Landbouw tegenwoordig onder valt.

De conclusies van de commissie komen grotendeels overeen met de conclusies die de NOS trok in een op 17 januari gepubliceerde reconstructie van de aanpak van de Q-koorts.

Verantwoordelijkheid
De commissie onder voorzitterschap van Gert van Dijk, hoogleraar aan de universiteiten Nyenrode en Wageningen, oordeelt dat de boeren niet voldoende aangesproken zijn op hun verantwoordelijkheid.

Bepaalde informatie, zoals over een aantal Q-koortsgevallen in 2005, werd niet gedeeld tussen betrokkenen en zelfs binnen betrokken instanties. Daardoor werd de uitbraak in 2007 als eenmalig beschouwd. Het ministerie van Landbouw wees een onderzoeksvoorstel naar aanleiding van die eerste gevallen af.

De commissie zegt dat niet met zekerheid gezegd kan worden of krachtdadiger ingrijpen door de overheid voor een ander verloop van de Q-koortsuitbraak zou hebben gezorgd.

Communiceren
De onderzoekscommissie doet nog een aantal aanbevelingen. De problemen moeten samen met bedrijfsleven en samenleving opgelost worden, niet vóór hen. De overheid moet onmiddellijk en open communiceren over wat ze wel weet en ook over wat zij (nog) niet weet.

De sector moet in een veel eerder stadium bij de problemen betrokken worden en aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. Bij een uitbraak van voor mensen gevaarlijke dierziekten moeten de humane en de veterinaire betrokkenen volgens een geïntegreerde aanpak samenwerken onder de eindverantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid.

RIVM
Van Dijk en zijn medecommissieleden hadden een duidelijke opdracht gekregen. Ze moesten onderzoeken hoe de ministeries van VWS en LNV de Q-koortsuitbraak aangepakt hebben en welke lessen er voor de toekomst te trekken zijn.

Het rapport bevat ook stevige kritiek op de deskundigen die als beleidsadviseurs van de ministers optreden. Zo verwijt de commissie het RIVM dat het pas in augustus 2009 heeft gemeld dat mensen die dicht in de buurt van een besmet bedrijf wonen veel meer risico lopen op Q-koorts.

Tot die tijd aarzelden de deskundigen of wel afdoende bewezen was dat de besmette geiten- en schapenbedrijven de bron waren van de menselijke Q-koortsgevallen. Volgens de commissie had het RIVM eerder dat verband kunnen leggen.

In een bestuurlijk overleg van 4 oktober 2007 waaraan twee vertegenwoordigers van het RIVM deelnamen werd dat verband overigens wel degelijk gelegd.

Direct contact
De Voedsel en Waren Autoriteit was al in 2007 door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de GGD naar besmette bedrijven gestuurd. De VWA meende dat Q-koorts een beroepsziekte was die zonder direct contact tussen mens en dier niet kon ontstaan.

Het ministerie van Landbouw beklemtoonde ook voortdurend dat er geen hard bewijs was voor een verband tussen besmette bedrijven en concentraties van patiënten in de omgeving daarvan. Dat argument werd gehanteerd om maatregelen tegen te houden.

Drastisch
De commissie concludeert dat de besluitvorming in een tempoversnelling is gekomen door een aantal factoren. Zo gingen de GGD Hart voor Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch steeds harder aan de bel trekken door het groeiende aantal patiënten in met name Brabant. Daardoor wist commissaris van de koningin Maij-Weggen een werkbezoek van de ministers Klink van VWS en Verburg van LNV aan de zwaargetroffen gemeente Landerd voor elkaar te krijgen.

Ook de groeiende media-aandacht, met name een Zembla-uitzending van 6 december 2009, leidde tot een stroomversnelling; drie dagen na die uitzending besloten de ministers Verburg en Klink tot het ruimen van alle drachtige dieren op besmette bedrijven.

Teruggelopen
Toen in 2009 de geesten eindelijk rijp waren voor het nemen van maatregelen werd meteen gekozen voor de "meest drastische". Intussen zijn op 94 geiten- en schapenhouderijen vele tienduizenden dieren geruimd.

Er zijn tussen 2007 en nu meer dan 4000 Q-koortspatiënten geteld, waarvan er veertien zijn overleden. Tientallen patiënten hebben momenteel de zeer ernstige chronische Q-koorts. Daarvan zal er volgens de specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis nog een groot aantal bij komen.

De ruimingen hebben er wel voor gezorgd dat het aantal besmettingen van mensen met Q-koorts in 2010 sterk is teruggelopen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #473 Gepost op: 27 november 2010, 00:21:40
Inmiddels 15 doden door Q-koorts

http://nos.nl/artikel/200997-inmiddels-15-doden-door-qkoorts.html
Update: vrijdag 26 nov 2010, 20:42

Het aantal doden door Q-koorts is gestegen tot 15. Dat blijkt uit een overzicht van het RIVM. Acht van de vijftien sterfgevallen zijn van dit jaar. Alle patiënten hadden ook andere kwalen.

De ziekte, die drie jaar geleden vooral rond geiten- en schapenhouderijden uitbrak, neemt nu af. Bij 4000 mensen is Q-koorts vastgesteld, de meesten hebben er nauwelijks last van gehad.

Fouten
Het kabinet erkende vandaag dat er fouten zijn gemaakt bij de bestrijding van de Q-koorts. Dit zei minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na afloop van de ministerraad.

Een commissie concludeerde maandag dat door het uitblijven van krachtdadig beleid veel tijd is verloren.

De ministeries van Landbouw (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hadden doortastender kunnen en moeten optreden, stelde de commissie onder voorzitterschap van hoogleraar Van Dijk.

Aanbevelingen
De commissie kwam met allerlei aanbevelingen. Die neemt het kabinet in grote lijnen over, blijkt uit de brief. Een van de aanbevelingen is dat het ministerie van Volksgezondheid meer de leiding moet nemen en dat het de bevoegdheid moet krijgen om beslissingen door te zetten, ook als dat tegen de zin van andere ministeries is.

Volgens premier Rutte betekent dit niet dat het ministerie van VWS altijd de leiding neemt. "Als een crisis uitbreekt, kijken we heel snel wat we gaan doen", aldus Rutte.

Schippers zei dat een deel van de maatregelen al door haar voorgangers in gang is gezet.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #474 Gepost op: 4 december 2010, 00:29:18
In 2009 werden 2357 ziektegevallen van Q-koorts gemeld

03/12/2010
http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=121523

In 2007 trad de eerste uitbraak in Nederland van Q-koorts op geconcentreerd rondom het dorp Herpen in de provincie Noord-Brabant. In totaal werden er in dat jaar 132 ziektegevallen gemeld. In 2008 was het uitbraak gebied groter en werden er 1014 patiënten met Q-koorts gemeld. In 2009 was de epidemie nog groter en werden voornamelijk uit de zuidelijke provincies 2357 ziektegevallen
van Q-koorts gemeld. In 2009 is een patient aan de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob overleden. Dat staat in het rapport 'Staat van Infectieziekten in Nederland, 2009' van het RIVM.

De Staat van Infectieziekten geeft inzicht in ontwikkelingen van infectieziekten bij de Nederlandse bevolking. Het beschrijft ook de ontwikkelingen in het buitenland die voor Nederland relevant zijn.

Q-koorts
Door de in 2009 fors toegenomen aantallen ziektegevallen en de uitbreiding van het uitbraakgebied is besloten tot het monitoren van tankmelk. Uiteindelijk werden 93 bedrijven positief getest. Op 21 december 2009 werd besloten om alle drachtige en niet-drachtige dieren op positieve melkgeiten- en melkschapenbedrijven te ruimen. Deze ingrijpende maatregel lijkt effectief te zijn geweest, nu het aantal gemelde Q-koorts ziektegevallen in 2010 aanmerkelijk lager is dan in 2008 en 2009 en er zich geen piek in de meldingen voordeed na het lammerseizoen.

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob
Begin 2009 werd bekend dat voor de derde keer in vier jaar in Nederland een patiënt positief is gebleken voor variant Creutzfeldt-Jakob. Het gaat om een 49-jarige patiënt, die begin januari 2009 is overleden. De diagnose is bevestigd na postmortaal onderzoek op de hersenen. Omdat de patiënt geen bloed- of weefseldonor was, is er geen kans op besmetting van anderen. De meest waarschijnlijke risicofactor is de consumptie van besmet rundvlees in het verleden.

Zie voor meer informatie het rapport 'Staat van Infectieziekten in Nederland, 2009 op de site van het RIVM.

bron: RIVM, 03/12/10
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #475 Gepost op: 8 december 2010, 09:11:23
Vaccinatie tegen Q-koorts voor risicogroep

http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/7759495/Vaccinatie-tegen-Q-koorts-voor-risicogroep.ecewoensdag 08 december 2010 | 06:15
 
Enkele duizenden mensen met hart- en vaatproblemen worden volgend jaar gevaccineerd tegen Q-koorts. Het is voor het eerst dat tegen de ziekte wordt ingeënt.

Alleen mensen die tot de risicogroep behoren en niet met de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii in aanraking zijn geweest komen ervoor in aanmerking.

Het vaccin, Q-VAX, is alleen bedoeld voor hart- en vaatpatiënten die verhoogd risico lopen als ze ziek worden.

Q-VAX is vooralsnog het enige vaccin tegen Q-koorts voor mensen. Het is in Australië getest op slachthuismedewerkers, boeren en dierenartsen. In Nederland is Q-VAX niet voor gebruik geregistreerd wat inhoudt dat arts en patiënt voor de vaccinatie een verklaring moeten tekenen voordat ze het mogen gebruiken.

Patiënten bij wie antistoffen van de Q-koortsbacterie worden aangetroffen, mogen het vaccin niet toegediend krijgen omdat er dan ontstekingsreacties kunnen ontstaan. De selectie van patiënten wordt overgelaten aan de huisartsen. Daarna controleert de GGD op de aanwezigheid van antistoffen en volgt de injectie.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #476 Gepost op: 18 december 2010, 01:47:09
Vaccin tegen Q-koorts in januari beschikbaar

http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/gezondheid/7820871/Vaccin-tegen-Qkoorts-in-januari-beschikbaar.ece
vrijdag 17 december 2010 | 17:56

DEN HAAG (ANP) - Mensen met bepaalde hart- en vaatziekten kunnen zich vanaf begin januari laten vaccineren tegen Q-koorts. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal alle huisartsen in Nederland en de cardiologen en vaatchirurgen in regio's waar Q-koorts veel voorkomt, zoals in Noord-Brabant en Gelderland, schriftelijk informeren over de beschikbaarheid van het vaccin. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen, kunnen in overleg met hun arts besluiten of ze zich willen laten vaccineren tegen de ziekte.

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. Q-koorts kan mensen langdurig en ernstig ziek maken. In Nederland zijn er al vijftien mensen aan overleden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #477 Gepost op: 12 januari 2011, 22:15:31
'Overheid schuldig aan dood Q-koortspatiënten'

http://www.omroepbrabant.nl/?news/1487391303/Overheidsfondsen+voor+dierziektes+als+Q-koorts.aspx
Laatst gewijzigd: woensdag 12 januari 2011 - 12:50 | Auteur: Niek de Vries

DEN HAAG - De overheid is schuldig aan de dood van Q-koortspatiënten. Dat zei Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het rapport van de commissie Van Dijk over de Q-koortsepidemie.

In dat rapport staat dat de overheid belangen van de economische belangen belangrijker vond dan de volksgezondheid. Thieme wil dat de overheid Q-koortspatiënten een schadevergoeding geeft. Er zou een fonds moeten komen dat door de veehouderijsector gevuld moet worden. Het Osse kamerlid Henk van Gerwen van de SP steunt dat plan.

De verantwoordelijke bewindslieden minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) hebben al erkend dat hun ministeries eerder hadden moeten signaleren dat de regio hulp nodig had toen de Q-koorts uitbrak.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #478 Gepost op: 13 januari 2011, 01:05:04
Veel kritiek op aanpak Q-koorts

http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/aanpak_q_koorts.jsp

12 januari, debat - Te weinig doortastend, te laat, ondoorzichtig en te weinig regie. De Kamer sluit zich aan bij deze conclusies van de commissie-Van Dijk over het overheidsoptreden tijdens uitbraken van de Q-koorts. "Het had beter gekund", beamen minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Bleker (Landbouw)..

In de periode 2005-2010 brak in Nederland enkele malen Q-koorts uit. Vijftien mensen overleden, veel mensen werden chronisch ziek en de gevolgen voor de getroffen geitenhouders waren desastreus. In het rapport "Van verwerping tot verheffing" doet de commissie-Van Dijk aanbevelingen voor de aanpak van een volgende uitbraak. "Perfect zal het nooit worden, maar we zullen lering trekken uit het rapport", zegt minister Schippers..

Crisis
Bij infectie-uitbraken gaan voor alle woordvoerders de volksgezondheidsbelangen boven de landbouwbelangen. Maar wie hakt in tijden van crisis de knoop door? De meningen zijn verdeeld. Snijder (VVD), Ormel (CDA) en Dille (PVV) vinden dat de VWS-minister de eerstverantwoordelijke is, maar dat de landbouwstaatssecretaris niet kan worden gemist. De oppositiepartijen zien dat anders en pleiten voor doorzettingsmacht voor de VWS-minister. Dat is volgens Schippers niet nodig: "Als het gezondheidsbelang in het geding is, grijpt het kabinet in.".

Overkill
"Onvoorstelbaar". Zo oordeelt Van Veldhoven (D66) over het feit dat de overheid het publiek niet heeft geïnformeerd. Net als Van Gerven (SP) vindt zij dat dierenartsen de huisartsen eerder moeten informeren. Ormel is dat met hen eens, maar is beducht voor overkill: niet elk ziek dier melden bij de GGD. Schippers zegt dat al enige tijd met nieuwe samenwerkingsvormen tussen de veterinaire en humane sector is geoefend en "dat gaan wij structureel maken"..

Schadefonds
Omdat de overheid de besmettingshaarden te laat bekend heeft gemaakt, kan haar verwijtbaar handelen worden verweten. Dat is de mening van Thieme (PvdD) en Van Gerven. Daarom pleiten zij voor een schadefonds voor de getroffen geitenhouders. Dille is echter bang dat zo'n fonds in de praktijk niet goed zal werken. Ook Schippers vindt een schadefonds niet nodig. Volgens haar zijn er voldoende regelingen voor zieke mensen en dus ook voor slachtoffers van Q-koorts..

De Kamer stemt op 13 januari over de moties die tijdens dit debat zijn ingediend..
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #479 Gepost op: 13 januari 2011, 12:37:55
'Ruimers Q-koorts nu zelf ziek'
ARNHEM - Van de 178 medewerkers van de nieuwe Voedel en Waren Autoriteit die betrokken waren bij de ruimingen van geiten in Brabant en Gelderland zijn er 25 zelf ziek geworden. Dat meldt de nVWA donderdag.
Volgens een woordvoerder zijn bij medische controles van de medewerkers in hun lichaam antistoffen gevonden. Een aantal werd daadwerkelijk ziek.
Bij de ruimingen tussen december 2009 en de zomer van 2010 zijn ruim 50.000 drachtige melkgeiten gedood. De betrokken medewerkers worden de komende tijd medisch gescreend. "Ze zijn bang", aldus een woordvoerder.  
www.omroepgelderland.nl