Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 51834 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #50 Gepost op: 9 december 2009, 12:20:09
Q-koorts ineens in de schijnwerpers

http://www.refdag.nl/artikel/1450357/Qkoorts+ineens+in+de+schijnwerpers.html
09-12-2009 11:15 | Wetenschapsredactie

APELDOORN Ė Het aantal gevallen van Q-koorts in Nederland neemt toe. Kwam de ziekte aanvankelijk vooral in Brabant voor, nu melden ook andere regioís ziektegevallen. Er gaan zelfs stemmen op om drachtige geiten te ruimen. Wat is er over de aandoening bekend?
(...)NAAM: De letter Q is afkomstig van het Engelse woord ĒqueryĒ, dat vraagteken betekent. Lange tijd was namelijk niet bekend welke ziekteverwekker de aandoening veroorzaakte. Een andere verklaring voor de Q is de naam van de Australische deelstaat Queensland, waar de ziekte begin vorige eeuw bij slachthuispersoneel werd vastgesteld. In 1937 werd de bacterie voor het eerst geÔsoleerd.

VERWEKKER: Q-koorts is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Het is een zogeheten zoŲnose, wat betekent dat dieren die de bacterie bij zich dragen de aandoening op mensen kunnen overbrengen. Het gaat vooral om geiten, in mindere mate om schapen. Maar ook koeien, katten, honden, konijnen en vogels kunnen de ziekte overbrengen.

GEITENHOUDERIJ: De laatste jaren is het aantal geiten in Nederland extreem toegenomen. ≠In 1995 had Nederland 7600 geiten, vorig jaar waren dat er 355.000, 47 keer zo veel. Directeur Roel Coutinho van het Landelijk Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM stelde deze week in het tv-programma Zembla dat in Nederland sprake is van intensieve geitenhouderij. Hij heeft sterke aanwijzingen dat de concentratie van zo veel geiten op ťťn plaats mede de oorzaak is van de opmars van de ziekte.

BESMETTINGSGEVALLEN: Net als bij de Mexicaanse griep is niet bekend waarom de ťťn wel en de ander niet ziek wordt na een besmetting met de bacterie. Feit is dat bijna alle zieke mensen in de buurt van een geitenstal wonen.

Q-koorts komt sinds 2007 in Nederland voor. In dat jaar werden bij een eerste uitbraak in Noord-Brabant 190 ziektegevallen vastgesteld, zo meldt het RIVM. In 2008 waren dat er al zoín 1000 en kwam de aandoening ook voor in Zuid-Gelderland. Voor dit jaar staat de teller op zoín 2200. Volgens de GGD Hart voor Brabant is dit nog maar het topje van de ijsberg. Volgens de officiŽle cijfers zijn tot dusver zes mensen aan de ziekte overleden.

BESMETTINGSROUTES: Q-koorts≠wordt overgedragen via direct contact met geÔnfecteerde dieren en via besmet fijnstof dat mensen inademen. De bacterie Coxiella burnetii kan namelijk jaren overleven in stof of zand. Urine, mest en ook wol van geÔnfecteerde dieren is besmettelijk.

Hetzelfde geldt voor de moederkoek, vruchtvliezen en vruchtwater. Dat laatste speelt een rol als een abortus wordt uitgevoerd bij geÔnfecteerde dieren. Omdat zoín abortus vaak in het voorjaar plaatsheeft, als de dieren drachtig zijn, is dit ook de periode dat het aantal ziektegevallen piekt.

Risico op besmetting door vlees is verwaarloosbaar als het vlees hygiŽnisch wordt behandeld en goed wordt verhit. Consumptie van rauwe melk en producten die daarvan worden gemaakt, vormen echter wel een risico. Dieren kunnen de bacterie op mensen overdragen. Er is echter geen sprake van overdracht van de ene mens op de andere. Veehouders, dierenartsen, slachthuispersoneel en labmedewerkers lopen het grootste risico.

ZIEKTEVERSCHIJNSELEN: Volgens het RIVM worden de meeste mensen niet ziek na een besmetting met de bacterie. Anderen ontwikkelen een griepachtig beeld. Als mensen ziek worden, is dat meestal pas twee tot drie weken na besmetting met de bacterie. Wie de ziekte eenmaal heeft doorgemaakt, is daarna immuun. Er kan nog wel besmetting plaatshebben, maar ziekteverschijnselen treden niet meer op. Vaak zijn de patiŽnten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af.

Volgens arts en microbioloog Peter Wever uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep, omdat jaren later een chronische Q-koorts kan ontstaan, met levensgevaarlijke hartklepontstekingen.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat 25 procent van de vrouwen met Q-koorts een jaar later nog vermoeid is. Bij mannen is dat 15 procent.

ZWANGEREN: Mensen met een verminderde weerstand, zoals zwangere vrouwen, hebben een verhoogde kans op een ernstiger ziekteverloop. Ook de vrucht loopt risico. Q-koorts tijdens de zwangerschap is riskant voor het kind en kan leiden tot een spontane abortus.

KINDERBOERDERIJ: Risicoís rond een bezoek aan een kinderboerderij zijn niet helemaal uit te sluiten. De meeste kans op besmetting ontstaat volgens het RIVM bij problematische geboorten van lammeren bij geiten en schapen. Het is raadzaam om na bezoek aan een kinderboerderij goed de handen te wassen.

BEHANDELING: Er bestaat nog geen bewezen effectieve behandeling tegen Q-koorts. Het antibioticum oxatetracycline is een mogelijkheid, maar gebruik van het middel is volgens het RIVM nog onvoldoende onderbouwd.

MAATREGELEN: In 2010 worden alle melkgeiten en schapen ingeŽnt tegen Q-koorts, zo werd begin november gemeld op een Q-koortssymposium in Den Bosch. Op dit moment wordt er alleen gevaccineerd op bedrijven in Noord-Brabant, delen van Gelderland en Limburg. Er wordt ook nagedacht over het ruimen van besmette dieren. Dit moet echter uiterst zorgvuldig gebeuren, anders verspreidt de bacterie zich juist.

rivm.nl
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #51 Gepost op: 9 december 2009, 12:24:44
VNG wil landelijke aanpak Q-koorts

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5529842/__VNG_wil_landelijke_aanpak_Q-koorts__.html
wo 09 dec 2009, 11:49

AMSTERDAM -  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat minister Klink van Volksgezondheid de regie moet nemen om de Q-koorts bij mensen te bestrijden. De belangenorganisatie van gemeenten is bezorgd over het uitblijven van maatregelen.

Dat maakte de VNG woensdag bekend.
(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #52 Gepost op: 9 december 2009, 12:25:54
Klink en Verburg zijn het eens over Q-koorts

http://www.gelderlander.nl/algemeen/dgbinnenland/5924246/Klink-en-Verburg-zijn-het-eens-over-Qkoorts.ece
woensdag 09 december 2009 | 11:51
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #53 Gepost op: 9 december 2009, 19:12:54
drachtig vee afgemaakt om Q-koorts

AMSTERDAM -  Op bedrijven die zijn getroffen door Q-koorts en waar eerder is ingeŽnt, worden besmette geiten en schapen afgemaakt. Het gaat zowel om drachtige als niet drachtige dieren. Dat hebben de ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) bekendgemaakt op een persconferentie.

In heel Nederland worden op besmette bedrijven de drachtige geiten en schapen gedood. In gebieden waar is gevaccineerd, worden op de besmette bedrijven alleen de besmette drachtige schapen en geiten geruimd. Het ruimen begint volgens Verburg Ązo snel mogelijkĒ. Om hoeveel dieren het gaat, is nu nog onduidelijk.

Door drachtige dieren op met Q-koorts besmette bedrijven te gaan ruimen, volgen de ministers het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho (RIVM). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk.

Tot eind november dit jaar liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op, aldus het RIVM. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Zij leden allen al aan een andere kwaal. Sinds 2007 zouden al elf mensen aan de ziekte zijn overleden.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5533329/__Drachtig_vee_afgemaakt_om_Q-koorts__.html?p=2,1


Dinges

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,168
Reactie #54 Gepost op: 9 december 2009, 23:28:42
De Q-koorts  is ook hardnekkig..........

Bericht van 27-08-2009. In dat stadium verwachtte niemand dat het zo zou lopen.
Ik denk dat veel mensen toen dachten: dit wordt z.s.m. in de kiem gesmoord, op allerlei manieren.
Maar als je ziet hoe we nu op de kaart staan...

Triest, het ruimen van deze dieren.


Tijgernest

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,804
Reactie #55 Gepost op: 10 december 2009, 00:05:12
drachtig vee afgemaakt om Q-koorts

AMSTERDAM -  Op bedrijven die zijn getroffen door Q-koorts en waar eerder is ingeŽnt, worden besmette geiten en schapen afgemaakt. Het gaat zowel om drachtige als niet drachtige dieren. In heel Nederland worden op besmette bedrijven de drachtige geiten en schapen gedood. In gebieden waar is gevaccineerd, worden op de besmette bedrijven alleen de besmette drachtige schapen en geiten geruimd. Door drachtige dieren op met Q-koorts besmette bedrijven te gaan ruimen, volgen de ministers het advies van deskundigen, aangevoerd door Roel Coutinho (RIVM). De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk.
Tot eind november dit jaar liepen bijna 2300 mensen Q-koorts op, aldus het RIVM. Zes mensen bezweken dit jaar aan de ziekte. Zij leden allen al aan een andere kwaal.

Alle mensen die volgens "de deskundigen" overleden aan Q-koorts, leden al aan een andere kwaal. Het kan dus eigenlijk niet eens worden gesteld dat zij zijn overleden aan de Q-koorts. En daarom moeten alle besmette geiten en schapen toch maar worden afgemaakt? Ongelooflijk!

Deze epidemie kan pas echt een halt worden toegeroepen,wanneer alle besmette personen direct in volledige quarantaine worden geplaatst, totdat onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat zij zijn genezen. Blijkt dat niet mogelijk, dan moeten ook zij helaas worden geruimd. Besmette mensen kunnen de ziekte namelijk niet op andere mensen overdragen, maar wel op dieren. Zou je de besmette mensen dus gewoon los laten lopen, zoals nu gebeurt, dan kan de epidemie feitelijk niet effectief worden bestreden. En dat is toch wel wat WE willen? Eindelijk harde actie, hoe moeilijk dat voor sommigen ook is? Iedereen moet begrijpen dat het belang van de "volksgezondheid"(wat is dat af en toe toch een handig excuus) gaat boven het individuele belang!
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,851
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #56 Gepost op: 10 december 2009, 00:53:33
Geen vaccinatie mensen voor Q-koorts

http://www.trouw.nl/nieuws/zorg/article2936114.ece/Geen_vaccinatie_mensen_voor_Q-koorts.html
9 december 2009

Een vaccin waarmee mensen op grote schaal ingeŽnt kunnen worden tegen de Q-koorts zit er niet in. Alleen geitenhouders zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen. Ook personeel van slachthuizen waar besmette dieren verwerkt worden, zou baat hebben bij vaccinatie.

printstuur artikel doorGerelateerde artikelen
Ministers maken maatregelen Q-koorts bekend


Dat zei Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag bij de presentatie van de maatregelen van het kabinet om de uitbraak van Q-koorts in te dammen. In AustraliŽ is wel een vaccin ontwikkeld, maar dat kan ernstige allergische reacties van de huid geven. Het is ook niet goedgekeurd in Europa.

Voor vaccinatie moet niet alleen de huid getest worden, maar moet ook duidelijk zijn of iemand eerder besmet is geweest met Q-koorts. Als dat zo is, kan de inenting ook ernstige bijwerkingen hebben. Vanwege de bezwaren zouden alleen mensen die met geiten werken voor een vaccin in aanmerking kunnen komen.

Alleen zij lopen een reŽel risico, stelde Coutinho. Verder is paniek over de Q-koorts niet nodig, zei hij, omdat het risico op besmetting nu gering is. Per week komen er nog twintig tot dertig ziektegevallen bij, maar dat hoeft niets te zeggen over het tempo waarin de ziekte zich nu verspreidt, omdat deze mensen al enige weken geleden besmet zijn.
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #57 Gepost op: 10 december 2009, 11:14:38
ĎIk had wel dood kunnen zijní

MARKELO Cees Ortelee uit Markelo was rond Pasen dit jaar doodziek. Hij had liefst 42 graden koorts. ĄIk was helemaal versleten. Ik had een koortsdelirium en zag waanbeelden.íí

De huisarts werd geconsulteerd en deze zag ongerechtigheden in de urine die er niet hoorden. Ortelee werd doorgestuurd naar een internist in het Deventer ziekenhuis. Hij moest direct blijven. De diagnose was longontsteking.

Omdat de MarkeloŽr uit hobby geiten hield, zag hij zelf een mogelijk verband met Q-koorts. De internist kon dat uit een eerste bloedmonster niet aflezen. Ortelee drong aan om het bloed toch verder te onderzoeken. Hoewel de internist het niet nodig vond, willigde deze het verzoek toch in. De uitslag kwam na drie dagen. Het was toch Q-koorts geweest. ĄDat werd achteraf pas vastgesteld. Ik had wel dood kunnen zijn. Ik was landelijk het vijfde officiŽle slachtoffer. Ik ben er bovenop gekomen, maar het had heel anders kunnen aflopen. Ik wil met mijn verhaal anderen waarschuwen dat ze goed moeten opletten als bijvoorbeeld een longontsteking wordt geconstateerd terwijl het de Q-koorts kan zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de medici lang niet allemaal op de hoogte zijn en dat er meer mensen met de ziekte rondlopen dan we denken.Ē

www.tctubantia.nl


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #58 Gepost op: 10 december 2009, 22:46:30
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5542987/__Harde_motie_om_Q-koorts_strandt__.html

do 10 dec 2009, 19:38 | lees voor
Harde motie om Q-koorts strandt

DEN HAAG -  De Partij voor de Dieren (PvdD) steunde donderdag als enige de eigen motie van afkeuring tegen de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV). Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) toonde zo haar teleurstelling over de Q-koortsaanpak van de twee bewindslieden die volgens haar hebben nagelaten effectief op te treden tegen de epidemie, die al vanaf 2007 steeds meer mensen besmette.

Ook werd niet bekend welk bedrijf besmet was met de Q-koortsbacterie, volgens Thieme omdat economische belangen voorrang hadden op de volksgezondheid. Volgens Klink hebben de economische belangen op geen enkel moment geprevaleerd en is altijd goed overleg geweest tussen de twee betrokken ministeries. Er is volgens hem ook op geen enkel moment verschil van inzicht geweest.

Thieme kon het eerder op de dag ook al niet eens worden met de rest van de Tweede Kamer. Ze kreeg de andere partijen over zich heen door te stellen dat het kabinet schuldig was aan dood door schuld, onder meer omdat niet veel eerder was bekendgemaakt welke bedrijven waren besmet. Laakbaar oordeelde ze, om vervolgens na aandringen uit de Kamer aan te kondigen dat ze overwoog een motie van wantrouwen in te dienen. Volgens de ChristenUnie is de PvdD overigens medeschuldig aan het gevoerde beleid, aangezien nooit stappen zijn genomen om de kabinetskoers bij te stellen.

Thieme schetste verder dat zij juridische stappen zal nemen, mocht zij onverhoopt de Q-koorts oplopen. ĄAls ik Q-koorts krijg, bewandel ik zeker ook een andere weg dan alleen de politieke. Er zijn ook al letselschadeadvocaten actief voor Q-koortspatiŽnten.Ē


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #59 Gepost op: 10 december 2009, 23:24:02
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2009%2Fdecember%2FQ-koorts%20op%20geitenbedrijf%20in%20Graafstroom

Q-koorts op geitenbedrijf in Graafstroom

10 december 2009

In de regio Rijnmond is een geval van Q-koorts op een bedrijf geconstateerd. Het gaat om een geitenbedrijf in Graafstroom. Voorzover bekend is dat het enige bedrijf dat is getroffen in deze regio.
Het kabinet maakt later een officiŽle lijst openbaar op welke bedrijven in Nederland de Q-koorts is geconstateerd. Tot nu toe was er alleen een kaart met de zones waarin besmette bedrijven liggen.

Gisteren maakten de ministers bekend dat veel bedrijven worden geruimd. De Kamer kan zich daar in grote lijnen in vinden, maar heeft nog wel vragen over hoe dat dan moet gebeuren.

PvdA en SP willen een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de bestrijding van de ziekte.