Q-koorts epidemie Nederland

Auteur Topic: Q-koorts epidemie Nederland  (gelezen 124345 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #80 Gepost op: 14 december 2009, 12:01:37
Verburg laat geiten snel ruimen

http://www.refdag.nl/artikel/1451090/Verburg+laat+geiten+snel+ruimen.html
14-12-2009 10:59

DEN HAAG – Het ministerie van Landbouw wil zo snel mogelijk beginnen met het ruimen van drachtige geiten die besmet zijn met Q-koorts.

Hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe groter de kans dat de geiten niet meer naar het slachthuis kunnen worden vervoerd. Twee weken voor de uitgerekende datum mogen hoogzwangere schapen en geiten namelijk niet meer worden vervoerd.

In dat geval moeten ze op het bedrijf worden geslacht. En dat wil minister Verburg (Landbouw) zo veel mogelijk voor zijn. Ze ziet het liefst dat de dieren gewoon naar het slachthuis gaan, om beelden van vrachtwagens met grijpers vol dode dieren –zoals bij de varkenspest- en mkz-uitbraak– te voorkomen.

Verburg sprak maandagmorgen met haar collega Klink (Volksgezondheid) over de vraag of niet-drachtige, besmette schapen en geiten ook moeten worden geruimd.

De bewindslieden willen zo min mogelijk dieren doden, maar tegelijkertijd de volksgezondheid zo goed mogelijk beschermen.

In de afgelopen dagen hebben ze zich uitgebreid laten informeren door deskundigen om maandag de knoop te kunnen doorhakken.

Drachtige geiten en schapen die besmet zijn met Q-koorts worden in elk geval geruimd. Bij elke bevalling komen miljarden Q-koortsbacteriën vrij. Door bevallingen te voorkomen, hopen de bewindslieden verdere verspreiding van de ziekte in te dammen. Ondertussen gaat het testen van dieren op Q-koorts onverminderd door.

Net als Verburg willen geiten- en schapenhouders dat besmette dieren op de normale manier, via het slachthuis, worden geruimd. „Dus geen dode dieren op het terrein”, aldus Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij boerenorganisatie LTO Nederland.

„Het is voor de gezinsleden van de boeren niet zo prettig om die dode dieren op het erf te hebben”, aldus Van Hoof. „De geiten- en schapenhouders zullen zich niet verzetten, maar het wordt wel een heel emotionele operatie.”

Hij stelt dat de realiteit bij de boeren wel aanwezig is. „De volksgezondheid is nu van groter belang dan de dieren.” Hij laat doorschemeren dat als wordt besloten om ook gezonde dieren te ruimen, dat wel op meer verzet zal stuiten.

LTO Nederland heeft na vorige week woensdag twee bijpraatsessies gehouden met de geiten- en schapenhouders: één in het zuiden en één in het noorden. „Die waren bij vlagen erg emotioneel. De mensen zijn zeer begaan met de dieren op hun bedrijf.”

De boeren hebben geen kritiek op hoe de ministeries het probleem aanpakken, aldus Van Hoof. „De kritiek die er is, komt voort uit de humane zorg die ze voor hun dieren hebben.”

Nederland telt volgens LTO Nederland 360 geitenbedrijven met een gemiddelde omvang van zo’n 600 dieren. Van Hoof schat in dat Nederland 220.000 melkgeiten herbergt.

Net nu het kabinet de Q-koorts met het ruimen van duizenden geiten te lijf gaat, overweegt Rusland de import van Nederlands geitenvlees en geitenmelk. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor zondag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. Overigens is de export van geitenvlees naar Rusland beperkt. Het meeste vlees gaat naar Spanje en Noord-Afrika.

In het buitenland zijn verder nog nergens grenzen gesloten voor Nederlands geitenvlees.
Samen sterk in de hulpverlening!


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #81 Gepost op: 16 december 2009, 15:19:54
Drachtige geiten geruimd op Q-koortsbedrijven
Laatst gewijzigd: 16 december 2009 14:54

DEN HAAG - Op de bedrijven die zijn besmet met Q-koorts, worden alle drachtige dieren gedood. Ook worden de mannetjes geruimd, aangezien die via hun sperma de Q-koorts kunnen overbrengen op de vrouwtjes.

lDat hebben de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag bekendgemaakt.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint 21 december met het ruimen van de 55 besmette bedrijven waar zich naar schatting in totaal 64.000 melkgeiten bevinden.

Ongeveer 34.500 daarvan zijn drachtig en er zijn 1200 bokken. Op besmette bedrijven worden de niet-drachtige vrouwtjes gespaard: ze worden toch gevaccineerd, maar daarna mag er niet meer met de dieren worden gefokt.


Lammetjes

De bedrijven waar als eerste lammetjes worden verwacht, krijgen als eerste de VWA op bezoek.Tussen kerst en oud en nieuw wordt er niet geruimd, aldus het ministerie van LNV.

Verburg en Klink hebben geprobeerd een onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren.


Volksgezondheid

Maar deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) overtuigden de bewindslieden ervan dat het met het oog op de volksgezondheid beter is om alle drachtige dieren te ruimen.

Zo wordt voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt als begin dit jaar de drachtige geiten gaan lammeren. Dit jaar werden al bijna 2300 mensen ziek door de Q-koorts en er overleden zes personen met Q-koorts.


Fokverbod

Voor bedrijven met melkgeiten en melkschapen geldt tot 1 juli 2010 een fokverbod. Zo willen de ministers voorkomen dat bedrijven uitbreiden die nu nog niet besmet lijken, maar dat later toch blijken te zijn.

Geen enkel bedrijf van melkgeiten of melkschapenhouders kan daardoor de komende maanden uitbreiden. Omdat er tot nu toe niet voldoende vaccin was, konden niet alle dieren worden ingeënt tegen de Q-koorts. In 2010 kan dat wel.

www.nu.nl


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #82 Gepost op: 16 december 2009, 15:56:34
Q-koorts: zeker 35.000 dieren afmaken

http://nos.nl/artikel/120578-qkoorts-35000-dieren-afmaken.html
ANP Update: woensdag 16 dec 2009, 14:13

De komende tijd worden op zeker 55 bedrijven z0'n 35.000 dieren gedood om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen.

De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) hebben bepaald dat op bedrijven waar de ziekte heerst, niet alleen zieke drachtige geiten en schapen worden afgemaakt, maar ook gezonde drachtige dieren en alle bokken en rammen worden gedood. Niet-drachtige geiten worden gespaard, of ze nu ziek zijn of niet. Zij worden gevaccineerd.

Injectie
Eerst wilden Klink en Verburg onderscheid maken tussen bedrijven waar de dieren zijn ingeënt en de bedrijven waar dat niet is gebeurd,. Maar naar aanleiding van nieuwe adviezen zien ze daarvan af. Als alle drachtige dieren worden gedood, geeft dat volgens deskundigen de beste bescherming voor de volksgezondheid.

De dieren worden met een injectie gedood, op het bedrijf zelf.

Het ruimen begint volgende week maandag. Tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling ligt de actie stil.

Ingrijpend
Minister Verburg zei op een persconferentie in Wychen dat ze begrijpt hoe ingrijpend de maatregelen zijn voor onder anderen veehouders en dierenartsen. "Maar we kunnen niet anders."

Aan het eind van deze week wordt bekend gemaakt of nog eens zestien bedrijven moeten worden geruimd, die eerder verdacht werden verklaard. Hier zouden in het slechtste geval nog ruim 10.000 dieren moeten worden afgemaakt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #83 Gepost op: 16 december 2009, 16:50:59
Kamer praat opnieuw over maatregelen Q-koorts

http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/451199/2009/12/16/Kamer-praat-opnieuw-over-maatregelen-Q-koorts.dhtml
16/12/09 15u31

DEN HAAG - De Tweede Kamer overlegt donderdag wederom over de maatregelen waarmee de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) de Q-koorts proberen in te dammen. Een gepland overleg over de MRSA-bacterie moet net als vorige week wijken voor het debat over de Q-koorts.

De bewindslieden meldden de Kamer woensdag dat op besmette bedrijven alle drachtige geiten worden gedood, net als de bokken die de Q-koorts kunnen overbrengen via hun sperma. Niet-drachtige dieren worden gespaard en ingeënt, maar daarna mag er niet meer mee worden gefokt. Verburg en Klink hebben geprobeerd om onderscheid te maken tussen besmette en niet-besmette dieren, maar deskundigen vinden het beter voor de risico's voor de volksgezondheid om alle drachtige dieren te doden. Zo wordt voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint 21 december met het ruimen op de 55 besmette bedrijven. Daar zijn volgens schattingen in totaal 64.000 melkgeiten. Ongeveer 34.500 daarvan zijn drachtig; ook zijn er 1200 bokken. (ANP)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #84 Gepost op: 16 december 2009, 22:16:24
LTO tegen ruiming gezonde dieren

http://nos.nl/artikel/120578-lto-tegen-ruiming-gezonde-dieren.html
ANP Update: woensdag 16 dec 2009, 21:33

Landbouworganisatie LTO Nederland is tegen het afmaken van gezonde dieren. De organisatie reageert op het besluit van de ministers Verburg en Klink dat op bedrijven met Q-koorts gezonde geiten en schapen geruimd worden.

De komende tijd worden op zeker 55 bedrijven zo'n 35.000 dieren gedood om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen. De compensatieregeling voor getroffen veehouders vindt LTO asociaal. Die is krapper dan bij de banken, zegt LTO

De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) hebben bepaald dat op bedrijven waar de ziekte heerst, niet alleen zieke drachtige geiten en schapen worden afgemaakt, maar ook gezonde drachtige dieren en alle bokken en rammen worden gedood.

Niet-drachtige geiten worden gespaard, of ze nu ziek zijn of niet. Zij worden gevaccineerd.

Injectie
Eerst wilden Klink en Verburg onderscheid maken tussen bedrijven waar de dieren zijn ingeënt en de bedrijven waar dat niet is gebeurd. Maar naar aanleiding van nieuwe adviezen zien ze daarvan af. Als alle drachtige dieren worden gedood, geeft dat volgens deskundigen de beste bescherming voor de volksgezondheid.

De dieren worden met een injectie gedood, op het bedrijf zelf. Het ruimen begint volgende week maandag. Tussen Kerst en Oud & Nieuw ligt de actie stil.

Bij de bedrijven komen blauwe borden als waarschuwing voor het publiek. Ook komt er een plattegrond met de besmette bedrijven.

Begrip
De Tweede Kamer heeft begrip voor de maatregelen tegen Q-koorts. Het besluit om op besmette bedrijven alle drachtige geiten en schapen te doden, is erg maar onontkoombaar, vinden CDA, SP en PvdA.

Volgens landbouworganisatie LTO hebben boeren begrip voor de aanpak, maar zijn ze tegen het doden van gezonde dieren. Ook de dierenartsen zijn teleurgesteld.

Ingrijpend
Minister Verburg zei op een persconferentie in Wychen dat ze begrijpt hoe ingrijpend de maatregelen zijn voor onder anderen veehouders en dierenartsen. "Maar we kunnen niet anders."

Aan het eind van deze week wordt bekend gemaakt of nog eens zestien bedrijven moeten worden geruimd, die eerder verdacht werden verklaard. Hier zouden in het slechtste geval nog ruim 10.000 dieren moeten worden afgemaakt.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #85 Gepost op: 16 december 2009, 22:29:30
'Volgend jaar uitbreiding Q-koorts'

http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/450991/Volgend-jaar-uitbreiding-Qkoorts.htm

ARNHEM - Nederland is voorlopig nog niet van de Q-koorts af. Dat zei Tweede Kamerlid van het CDA Henk Jan Ormel woensdag in het programma Alles uit de Kast op TV Gelderland.

Het kamerlid, zelf ook dierenarts, voorspelt dat volgend jaar met name bedrijven ten noorden van de grote rivieren worden getroffen. Het gaat dan om bedrijven waar de dieren nog niet zijn ingeënt.

Ormel pleit ook voor een Europese aanpak van Q-koorts om verspreiding in andere landen te voorkomen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #86 Gepost op: 16 december 2009, 22:40:11
Weet iemand waarom deze epidemie in NL zo groot is geworden. Ik kan me niet voorstellen dat ze in 'ontwikkelingslanden' een betere gezondheidszorg / maatregelen hebben dan hier in NL.

Waarom gaat het nu in NL zo fout dat men duizende dier af moet maken en dat het nog maar de vraag is of het gaat helpen om het aantal ziekte gevallen volgend jaar kleiner te krijgen...?  ???


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #87 Gepost op: 16 december 2009, 23:10:20
Weet iemand waarom deze epidemie in NL zo groot is geworden. Ik kan me niet voorstellen dat ze in 'ontwikkelingslanden' een betere gezondheidszorg / maatregelen hebben dan hier in NL.

Waarom gaat het nu in NL zo fout dat men duizende dier af moet maken en dat het nog maar de vraag is of het gaat helpen om het aantal ziekte gevallen volgend jaar kleiner te krijgen...?  ???
tsja, met die vragen zaten ze 1 1/2 jaar geleden al...
Komt denk ik vooral ook omdat Nederland een dichtbevolkt gebied is met veel mensen EN geiten per km2

Krantenarchief 24 juli 2008
http://www.trouw.nl/krantenarchief/2008/07/24/2098988/_Q-koorts_in_dichtbevolkt_Noord-Brabant_is_uniek_.html

’Q-koorts in dichtbevolkt Noord-Brabant is uniek’

bilthoven – De uitbraak van Q-koorts in Nederland is uniek in de wereld. Dit concluderen wetenschappers na een rondetafelgesprek dat het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met de Gezondheidsraad heeft gehouden.

Ook in andere landen zijn uitbraken van Q-koorts geweest, maar niet in zo’n uitgebreid en dichtbevolkt gebied als nu in Noord-Brabant. Experts uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Nederland bespraken de mogelijkheden om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Maatregelen bij uitbraken in andere landen zijn echter niet zomaar toepasbaar in Nederland, aldus het RIVM.

Q-koorts is een infectieziekte met klachten die op griep lijken en in sommige gevallen kan leiden tot longontsteking. Veruit de meesten merken er echter nauwelijks iets van. De ziekte wordt overgedragen door geiten, runderen en schapen. Ze is met antibiotica goed te behandelen.

Het aantal meldingen van Q-koorts is dit jaar toegenomen tot 497, waarvan 369 uit Brabant. Q-koorts kwam tot 2007 in Nederland slechts af en toe voor. Jaarlijks werden gemiddeld vijftien mensen met deze ziekte gemeld.

Het RIVM gaat nu met veterinaire deskundigen overleggen hoe de overdracht van Q-koorts van dier op mens precies gebeurt en of verdere maatregelen mogelijk of nodig zijn om dat te voorkomen. Ook komen er preciezere richtlijnen over diagnostiek en behandeling van de ziekte voor huisartsen en gynaecologen.

Op de conferentie is tevens gesproken over het nut van screening op Q-koorts van zwangeren in de regio. Maar volgens de deskundigen is dat niet goed mogelijk omdat onvoldoende bekend is over de kans op zwangerschapscomplicaties bij een Q-koortsinfectie. Ook zijn de beschikbare laboratoriumtests om Q-koorts vast te stellen nog niet betrouwbaar genoeg.

Volgens de wetenschappers lijkt bloedtransfusie een verwaarloosbaar risico te zijn voor overdracht van Q-koorts. Vooralsnog is er dan ook geen reden om het beleid voor bloeddonoren aan te passen, aldus het RIVM
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #88 Gepost op: 17 december 2009, 10:57:14
Lijst met Q-koorts besmette bedrijven bekend    

9:55 - 17 december 2009
http://www.omroepbrabant.nl/?news/1289431033/Lijst+met+Q-koorts+besmette+bedrijven+bekend.aspx


De bedrijven in Brabant die besmet zijn.

TILBURG - De Voedsel en Waren Autoriteit heeft een lijst van bedrijven gepubliceerd die zijn getroffen door de Q-koorts. In die lijst worden dertig Brabantse bedrijven vermeld.

Ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid maakten woensdagmiddag bekend dat alle drachtige geiten op besmette bedrijven moeten worden geruimd. Aanvankelijk was het plan om op gevaccineerde bedrijven alleen besmette dieren te ruimen en de gezonde geiten te sparen. De maatregel is volgens de ministers nodig omdat onderzoek niet duidelijk genoeg aantoont of drachtige geiten besmet zijn.

De volgende Brabantse bedrijven staan in de lijst:
Ballemanseweg 8 4855AP Galder
 Margrietweg 19 5151RH Drunen
Bankenweg 4 4911AL Den Hout
Bleekeseweg 7 5383KS Vinkel  
Haagstraat 19 5374CT Schaijk
Broekdijk 48 5125NE Hulten
Hoge Wal 15 5022KH Tilburg
Frankenstraat 2 5089NE Haghorst
Hertog Janstraat 52 5397LA Lith
Heikantsehoeve 60 5258TS Berlicum NB
Markweg 4 B 4856AC Strijbeek
Grotelseheide 4 5761PX Bakel
Kapelstraat 42 5366BZ Megen
Sassekamp 6 5447PM Rijkevoort
Zeggeweg 5 4924EC Druimmelen
Wooijstraat 9 5373LB Herpen
Weerscheut 19 5381GS Vinkel
Weerscheut 8 5381GV Vinkel
Vrouwkensvaartsestraat 16 5165NP Waspik
Voorteindseweg 9 5091TJ Oost West en Middelbeers
Voorste Zeedijk 11 5251VL Vlijmen
Meerleseweg 27 4861NA Chaam
Schaijkseweg 10 5411RL Zeeland
Mastdreef 21 4838EK Breda
Provincialeweg 13 5437PD Beers
Pastoor Smitsstraat 55 5491XM Sint Oedenrode
Opperstraat 13 4751TE Oud Gastel
Oijense Benedendijk 54 5394LT Oijen
Meerven 2 A 5512NR Vessem
Schootsedijk 47 5491VC Sint Oedenrode

Links:
.pdf]De lijst met locaties
De Q-koorts-kaart
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #89 Gepost op: 17 december 2009, 10:57:56
Kamer praat wederom over Q-koorts

http://www.agd.nl/1091389/Nieuws/Voedingstuinbouw/Kamer-praat-wederom-over-Q-koorts.htm
17 dec 2009 10:24

De Tweede Kamer reageert vandaag op de drastische maatregelen waarmee het kabinet de uitbraak van Q-koorts wil indammen.

De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) kondigden gisteren aan dat op de besmette bedrijven alle drachtige geiten worden gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen.

Ook de bokken waarmee deze bedrijven fokken moeten worden geruimd; zij kunnen de bacterie overbrengen via hun sperma. Daarom worden vanaf maandag ongeveer 35.000 dieren gedood.

Het CDA liet woensdag in een eerste reactie weten ,,met pijn in het hart'' deze maatregelen te zullen steunen. Ook de PvdA volgt die lijn. Voor de partij is het belang van de volksgezondheid de enige legitimatie ,,anders gaan we geen gezonde dieren ruimen''. De SP wil dat een parlementaire commissie kijkt of de intensieve veehouderij nog toekomst heeft. Moet je na de gekkekoeienziekte, mond-en-klauwzeer, varkenspest en nu dus Q-koorts zo verdergaan? vraagt SP'er Henk van Gerven zich af. Eerder richtten parlementaire commissies zich op het klimaat en het ouderenbeleid.

Bron: ANP
Samen sterk in de hulpverlening!