Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 335153 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

gerritsen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 241
  • Brandweer
vanaf 1-1-2014 ex vrijwillige brandweerman


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #111 Gepost op: 4 februari 2013, 09:43:54
Citaat
In de chirurgie volgen nieuwe behandelmethodes elkaar razendsnel op. Maar zijn patiënten hier wel bij gebaat? De nieuwe methoden worden namelijk nauwelijks gecontroleerd op effectiviteit. Labyrint over nieuwe behandelmethodes en nutteloze ingrepen.

In de operatiekamer van de toekomst gaat techniek een steeds grotere rol spelen. Waar chirurgen nu al operatiemicroscopen en operatierobots gebruiken, zullen ze binnenkort ook mobiele CT-scans en zelfs 3D-apparatuur aanwenden om de operatie zo goed mogelijk te laten verlopen. In het eerste deel van deze aflevering ruiken we aan de nieuwste gadgets die chirurgen tot hun beschikking hebben.

In het tweede deel van Labyrint leggen we de keerzijde van de snelle technologische ontwikkeling in de chirurgie bloot. Want waar medicijnen uitentreuren onderzocht worden op effectiviteit en veiligheid, kan nieuwe medische apparatuur zonder strikte regulering op de markt worden gebracht. Producenten moeten er weliswaar voor zorgen dat de apparatuur geen veiligheidsrisico oplevert voor de patiënt, maar bewezen effectiviteit wordt niet vereist. Zo ontstaat het gevaar dat chirurgen ingrepen uitvoeren waar de patiënt uiteindelijk geen baat bij heeft.

Hoogleraar evidence based surgery Maroeska Rovers van het UMC St Radboud pleit voor een internationale regulerende instantie die de producenten van medische apparatuur verplicht om gedegen onderzoek te doen voordat ze hun apparaten op de markt brengen.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1323297


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #112 Gepost op: 4 februari 2013, 11:06:51
Citaat
Kinderen met nierfalen, kinderen die van hun keel- en neusamandelen af geholpen zijn en kinderen met het CYP2D6-gen-polymorfisme lijken een verhoogd risico te hebben op ademhalingsproblemen bij het gebruik van pijnstillende opiaten. Dat schrijven LUMC-onderzoekers in British Journal of Anaesthesia, op basis van een analyse van casestudy’s

http://www.ntvg.nl/publicatie/kinderen-met-ademhalingsproblemen-door-opiaten/volledig

Opioid-induced respiratory depression in paediatrics: a review of case reports http://bja.oxfordjournals.org/content/110/2/175


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #113 Gepost op: 4 februari 2013, 12:15:09
Citaat
Apothekers luiden alarmbel: medicijnen vaak niet voorradig
DEN HAAG – Er is een onmiddellijk tekort aan medicijnen voor aandoeningen zoals depressie, te hoge bloeddruk en te hoge cholesterol.
Dat bevestigde de koepel van apothekers, KNMP, maandagmorgen desgevraagd naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Spits.
Vorig jaar blijkt elke week bij een op de twintig medicijnen een probleem te zijn geweest met de levering. Gemiddeld worden er 4 miljoen medicijnen per week verstrekt.
lees verder
bron: Reformatorisch Dagblad


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #114 Gepost op: 4 februari 2013, 14:19:15
KNMG en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) roepen op tot hogere straffen bij geweld tegen zorgverleners en vinden het belangrijk dat zorgverleners vaker aangifte doen. KNMG-voorzitter Van der Gaag: 'Zo maken we duidelijk dat in de zorg dezelfde grenzen gelden als in de rest van de maatschappij.'
 
De maat is vol wat betreft agressie in de zorg, vindt de KNMG. Het hindert een goede zorgverlening aan andere patiënten. Artsen hebben een zorgplicht, maar mogen hulp weigeren aan gewelddadige patiënten. KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag riep daarom zaterdag in de Telegraaf samen met OMS-voorzitter Frank de Grave op tot een strengere strafeis: ‘Om dit als maatschappij duidelijk te maken is een strengere strafeis zinnig. Niet alleen voor mishandeling van ambulancemedewerkers, maar overal in de zorg. Dus ook wanneer het gaat om chirurgen, huis- of keuringsartsen.’

Aangifte

Ook moedigt de KNMG-voorzitter het doen van aangifte aan. In het NOS radio 1 journaal: ‘We zijn in de zorg lang terughoudend geweest met het doen van aangifte, omdat het een patiënt betreft. Maar agressie en bedreiging kan gewoon niet en dat maak je duidelijk door het doen van aangifte.’ Bij agressie-incidenten lijkt de mondige patiënt soms door te schieten naar een eisende patiënt. Van der Gaag: ‘Een arts moet staan voor het geven van medisch verantwoorde zorg en dat is niet ‘u vraagt, wij draaien’. Daar ligt dus ook voor verschillende partijen een taak om patiënten tijdig een reëel beeld van de mogelijkheden te geven. Als daarover onvrede ontstaat, zijn er goede klachtenprocedures om dit aan de orde te stellen. ’

Actieplan

De KNMG vindt het belangrijk  dat minister Schippers voortgang maakt met het Actieplan Veilig werken in de zorg. Dit moet voortvarend worden aangepakt met de werkgevers. In dit kader is het goed dat zorginstellingen afspraken maken met politie en andere betrokkenen.  En er wordt hard gewerkt aan het trainen van zorgverleners in communicatie (voorkomen van agressie) en omgaan met agressie.

http://knmg.artsennet.nl/
http://www.orde.nl/


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #115 Gepost op: 4 februari 2013, 16:49:44
Zorgverzekeraars moeten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten zien hoe zij hun controles van declaraties gaan verbeteren. Dat schrijft de NZa deze week in een brief aan de verzekeraars. De Orde van Medisch Specialisten (OMS) onderkent het belang van correct declareren en stelt dat het aanpakken van te hoge zorgrekeningen een gedeelde verantwoordelijkheid is van medisch specialisten, ziekenhuizen, verzekeraars en toezichthouder.

De OMS wijst erop dat vorig jaar een nieuw declaratiesysteem (DOT) is ingevoerd, juist om meer grip te krijgen op daadwerkelijke gemaakte zorgkosten en perverse prikkels zoals overproductie tegen te gaan. Volgens de OMS zitten in het nieuwe declaratiesysteem nog enkele technische weeffouten, waardoor incidenteel te hoge declaraties kunnen ontstaan. Dat deze weeffouten nu aan het licht komen, verbaast de OMS niet. ‘Maar actie is geboden’, zegt OMS-bestuurder Janko de Jonge. Hij baalt ervan dat in sommige media het beeld ontstaat dat medisch specialisten bewust te hoge declaraties zouden indienen. Daarvan is volgens De Jonge geen sprake.
 
‘Het gedoe over oorsmeergate van vorige maand laat zien dat de checks and balances van het nieuwe DOT-systeem nog niet optimaal zijn’, zegt De Jonge.  Hij geeft aan dat medisch specialisten door het nieuwe declaratiesysteem minder zicht hebben gekregen op de totaalfactuur van een behandeling. Dit komt doordat ziekenhuizen alle informatie over diagnoses en zorgactiviteiten in een datasysteem invoeren en hier uiteindelijk één zorgproduct  uit rolt. Dit zorgproduct wordt dan gedeclareerd bij de verzekeraar. Het honorariumdeel van zo’n zorgproduct is slechts een klein vastgesteld gedeelte hiervan. De OMS komt binnenkort met een richtlijn voor medisch specialisten over correct declareren.

http://www.orde.nl


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #116 Gepost op: 5 februari 2013, 11:56:47
Citaat
Dat de perinatale sterfte ’s nachts gelijk is aan die van overdag, maakt verbetering van het verloskundig systeem niet overbodig. Want die sterfte is ’s nachts én overdag relatief hoog.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127620/nvog-verloskundig-systeem-kan-beter.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #117 Gepost op: 5 februari 2013, 12:25:29
Microbloedingen in hersenen niet onschuldig
Microbloedingen in de hersenen zijn niet zo onschuldig als gedacht. Dit stelt promovendus Jeroen Goos, die de zwarte puntjes op MRI-scans onder de loep nam. Ook wijst hij op kleine hersenvaten als aangrijpingspunt voor de behandeling van dementie.
De voornaamste theorie over het ontstaan van de ziekte van Alzheimer richt zich op de ophoping van het amyloid eiwit in de hersenen, terwijl de vasculaire hypothese de rol van hersenvaten benadrukt. Goos legt een verband tussen deze verklaringen, want op het snijvlak van deze theorieën bevinden zich de microbloedingen.

Microbloedingen
Microbloedingen of de onderliggende vaatafwijkingen die zij reflecteren, dragen mogelijk bij aan de mate van dementie bij alzheimerpatiënten. Goos toont aan dat dit effect vooral bij relatief ernstige gevallen van deze vaatschade optreedt.

lees verder

Brons: Artsennet http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-onderzoeken/Nieuwsartikel/127609/Microbloedingen-in-hersenen-niet-onschuldig.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #118 Gepost op: 6 februari 2013, 11:06:50
Citaat
Een vijfde van de diagnoses herzien na second opinion

In 19% van de gevallen wordt een diagnose na een consultatie van een van de beste specialisten ter wereld herzien. Dit blijkt uit een onderzoek van Best Doctors over de behandelde cases van 2007 tot 2013. Wijziging van de behandeling gebeurt in 46% van de gevallen in Nederland. Op Europees niveau zijn dit respectievelijk 15 en 44%.

lees verder

bron: Mednet


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #119 Gepost op: 6 februari 2013, 11:31:27
Citaat
Vernieuwing van de zorg voor hartpatiënten: kwaliteit in kaart gebracht

De opkomst van nieuwe beroepen in de gezondheidszorg, zoals physician assistants en verpleegkundig specialisten beïnvloedt de manier van zorgverlening. UMCG-promovendus Robert Vermeulen onderzocht de invloed van enkele van deze veranderingen op de zorg voor patiënten met een hartaandoening. Hij bestudeerde onder meer hoeveel tijd er verstrijkt tussen diagnose en behandeling en de manier waarop risico’s in kaart worden gebracht (bijvoorbeeld het gebruik van lactaatwaarden als middel voor risicostratificatie).


lees verder
bron: Medicalfacts