Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 329308 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #20 Gepost op: 9 mei 2011, 08:49:45
Glaswol helpt bij wondgenezing
Een nieuw soort glaswol lijkt het herstel van moeilijk te genezen wonden te bevorderen. Dat melden de producenten van het materiaal in American Ceramic Society Bulletin.

http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Glaswol-helpt-bij-wondgenezing.htm


sylvester1986

 • Gast
Reactie #21 Gepost op: 12 mei 2011, 09:20:19
Geweldige actie van de arts O0
Citaat
Jelte krijgt weer stamcellen

NUEVO PROGRESO (MEXICO) -  Vier maanden nadat hij zijn eerste stamcellen kreeg toegediend, heeft de 10-jarige Jelte Stronkhorst uit Biddinghuizen deze week opnieuw een stamceltransplantatie ondergaan. Jelte werd in 2009 door twee oudere jongens mishandeld en raakte in een coma.

De ingreep duurde ruim een uur en vond plaats in de kliniek van dokter Omar GonzŠlez in de Mexicaanse grensplaats Nuevo Progreso.
Na de eerste behandeling door dezelfde dokter kreeg Jeltes zenuwgestel een flinke oppepper en werd hij veel alerter. Het stamcelweefsel werd onder plaatselijke verdoving op tien plaatsen onder zijn huid ingebracht. Het is afkomstig van de placenta van een jonge moeder die via een keizersnede een kind had gebaard.
Amerika
Jelte verblijft sinds september in Amerika, waar hij door specialisten zeer intensief wordt behandeld. Van een lijdzaam en zielig comapatiŽntje is de jongen inmiddels opgebloeid tot een alerte tiener, die nieuwsgierig in de rondte kijkt.
Artsen in Nederland hadden hem opgegeven. Jeltes ouders ontdekten dat er in Amerika wel nog kansen waren voor hun kind. Dankzij een massale inzamelingsactie kon Jelte bijna een jaar lang in Florida worden behandeld.
Mededogen
Uit mededogen besloot de Mexicaanse dokter de tweede stamceltransplantatie, die normaal 11.500 dollar kost, gratis uit te voeren. ĄEen geweldig gebaar, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn", aldus de moeder van Jelte.
Over enkele maanden zit Jeltes verblijf in de VS erop en komt hij terug naar Nederland. Twee Amerikaanse specialisten, fysiotherapeut Julietta Planchart en spraaktherapeut Sara OíMalley volgen dit najaar. ĄZij blijven een maand bij ons om Jelte te helpen, aldus Nelleke Plaisier van de Stichting Jelte.
Bron:Telegraaf


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #22 Gepost op: 18 mei 2011, 23:34:12
Donorbloed lokt allergische reactie uit

http://www.telegraaf.nl/binnenland/9821832/__E_M_B_A_R_G_O__TOT_WOENSDAG_18_MEI_2011__23.00_UUR__.html?sn=binnenland,buitenland

Citaat
NIJMEGEN -  Een 6-jarig jongetje dat in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen een bloedtransfusie kreeg, reageerde daarop met ernstige klachten, die het gevolg bleken van een pinda-allergie bij het kind. De allergische reactie was opgeroepen door het donorbloed, aangezien drie bloeddonoren de dag voordat zij bloed gaven pinda's hadden gegeten. Het kind is volgens het UMC goed hersteld van de onverwachte complicatie.
(...)
Samen sterk in de hulpverlening!


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #23 Gepost op: 6 juni 2011, 12:24:08
Binnen enkele jaren anticonceptiepil voor mannen

AMSTERDAM -  Er komt een anticonceptiepil voor mannen op de markt die ervoor zorgt dat ook zij ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen.

Onderzoekers van de Columbia University in New York gaan het medicijn binnen enkele jaren introduceren. Volgens hen heeft de pil geen negatieve bijwerkingen en op lange termijn ook geen effect op de vruchtbaarheid. De pil stopt de spermaproductie doordat hij voorkomt dat het mannelijke lichaam vitamine A gebruikt, wat essentieel is voor de aanmaak van sperma. Als de man stopt met de pil kan hij meteen weer sperma produceren.

Tests op muizen wijzen uit dat de pil efficiŽnt is en dat er geen bijwerkingen zijn, de muizen paren lustig verder. Bovendien bevat deze pil geen testoteron, wat er bij andere anticonceptiemiddelen voor zorgt dat het risico op hartaanvallen en beroerten groter wordt, aldus professor Debra Wolgemuth

Het is nog niet concreet hoe vaak het medicijn moet worden ingenomen, maar waarschijnlijk wordt dit net als bij vrouwen ťťn keer per dag. De wetenschappers hopen het medicijn binnen enkele jaren ook bij mensen te kunnen testen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9964417/__De_pil_voor_mannen__.html?sn=binnenland

Jarenlange zoektocht

Met beperkt succes wordt er al jarenlang gezocht naar een variant van de pil voor mannen. Recentelijk werden vooral injecties geintroduceerd, maar de meeste daarvan bevatten steroÔden die schadelijke bijwerkingen hebben. Experts geloven dat een mannelijke equivalent van de pil stelletjes meer keuze geven en de verantwoordelijkheid van voorbehoedsmiddelen eerder bij de man dan bij de vrouw legt.


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #24 Gepost op: 22 juni 2011, 09:23:19
'Mystery guests in verpleeghuizen'

AMSTERDAM -  Nog dit jaar moet een mystery guest ingezet worden bij de inspectie van verpleeghuizen. De PVV heeft daartoe een motie ingediend.

PVV-Kamerlid Fleur Agema diende de motie in naar aanleiding van het debat over de deplorabele staat van de hygiŽne in verpleeghuizen. Alle aanwezige fracties tekenden de motie mee.

"Het gaat hier om ouderen met een broze gezondheid. We kunnen deze toestanden niet accepteren", aldus Agema. "De inspectie zal moeten transformeren tot een organisatie die gevreesd wordt in plaats van niet serieus genomen."

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat van de 37 huizen die werden bekeken, er vijftien onhygiŽnisch werken. Zeven instellingen haalden een krappe voldoende. Vloeren plakken, er hangt een doordringende urinelucht in de gangen, medicijnen zijn over datum en medewerkers vergeten hun handen te wassen.


Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/10069769/___Mystery_guests_verpleeghuis___.html?sn=binnenland


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #25 Gepost op: 4 juli 2011, 11:22:59
Betere behandeling brandwonden

Nieuwe technieken voor de behandeling van brandwonden leveren goede resultaten. Plastisch chirurg in opleiding Pauline Verhaegen onderzocht reconstructieve technieken bij brandwonden waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de omliggende gezonde huid. Deze huid met unieke functionele en cosmetische kwaliteiten verbetert op lange termijn het resultaat van ingrepen bij brandwonden.

PatiŽnten hebben veel baat bij de toepassing van een lichaamseigen lap gesteeld op een bloedvat. Hiermee kan de bewegingsbeperking door samentrekkend brandwondenlittekens worden opgeheven. Ook de toepassing van een huidoprekapparaat levert goede resultaten. Door de gezonde omliggende huid op te rekken kunnen grote ontsierende littekens van brandwonden in een keer worden verwijderd.<
In de brandwondenzorg is de overleving van patiŽnten de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Omdat er steeds meer patiŽnten met grote brandwonden overleven, krijgen ook meer en meer patiŽnten te maken met de nadelige gevolgen van littekenvorming. Brandwondenlittekens geven vaak, ook op de lange termijn, een zeer matig cosmetisch en functionele resultaat. Het verhelpen van deze problemen vraagt vaak om meerdere (plastisch chirurgische) ingrepen.
Pauline Verhaegen onderzocht nieuwe technieken op het gebied van brandwondenlittekenreconstructies. Zo keek zij naar twee (nieuwe) meetmethoden die de bindweefselstructuur van gezonde huid en littekens betrouwbaar in kaart kunnen brengen. Ze laat zien dat met behulp van de huidoprektechniek veel grotere, hinderlijke en ontsierende brandwondenlittekens in ťťn keer in ťťn operatie verwijderd kunnen worden. Dit heeft als voordeel voor de patiŽnt dat deze slechts eenmaal geopereerd hoeft te worden aan het ontsierende brandwondenlitteken, waar voorheen twee of meerdere operaties nodig waren om het gehele litteken te verwijderen.

Promovendus: P.D.H.M. Verhaegen
Titel proefschrift: On burn scar reconstruction. Clinimetric, experimental and clinical studies
Promotoren: prof.dr. P.P.M. van Zuijlen, prof.dr. E. Middelkoop
PDF proefschrift

Datum : 8 juli 2011 Tijd : 11:45 tot 12:45 Locatie : Aula Vrije Universiteit
Bron: VUmc

http://www.medicalfacts.nl/2011/07/04/betere-behandeling-brandwonden/


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #26 Gepost op: 18 augustus 2011, 10:20:35
Groot artsentekort in verpleeghuis

Nederlandse verpleeghuizen kampen met een groot tekort aan gespecialiseerde artsen. Daardoor worden lang niet alle ouderen goed behandeld en worden ziektes en aandoeningen veel te laat ontdekt. Dat schrijft het AD vandaag.

Veel jongeren willen niet meer de ouderengeneeskunde in, stelt Frank Hoek van koepelorganisatie Soon. 'De meeste studenten geneeskunde willen tegenwoordig heroÔsche dingen doen, jonge mensen redden. Ouderen helpen past niet in dat plaatje.'

Lager salaris
Ook de salarissen liggen een stuk lager: een huisarts verdient jaarlijks een ton, een specialist ouderengeneeskunde de helft. Door de vergrijzing bestaat juist een toenemende behoefte aan zorg. Daarom laten veel instellingen voor ouderenzorg de medische zorg nu over aan huis- en basisartsen.

'Dat kan gevaarlijk zijn', zegt Frank Roos van beroepsvereniging Verenso in het AD. 'Zij zijn niet deskundig genoeg en ontdekken bepaalde ziektes of aandoeningen mogelijk te laat.'

180 artsen te weinig
Nederland telt 350 verpleeghuizen en 1500 specialisten ouderengeneeskunde, die tot voor kort verpleeghuisartsen werden genoemd. Op dit moment zijn er 180 verpleeghuisartsen te weinig. De opleiding tot medisch specialist ouderengeneeskunde is weinig populair; in plaats van de benodigde 327 studenten tellen de opleidingen er dit jaar 220.

'Juist specialisten ouderengeneeskunde betekenen veel voor bewoners van verpleeghuizen', stelt Hoek. 'Zij weten veel meer van ziektes en aandoeningen bij ouderen dan huis- en basisartsen.' (Redactie)

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/2853266/2011/08/18/Groot-artsentekort-in-verpleeghuis.dhtml


sylvester1986

 • Gast
Reactie #27 Gepost op: 5 september 2011, 16:52:15
Afspraken over extra personeel in zorg

AMSTERDAM -  Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft maandag met een aantal partijen in de zorg afspraken gemaakt over het investeren in extra personeel in de langdurige zorg. Met jaarlijks ruim 850 miljoen extra kunnen er 12.000 zorgwerknemers bij komen.

Dat heeft het ministerie van VWS maandag laten weten. Uitbreiding van het personeel was al aangekondigd in het regeerakkoord van CDA en VVD. Meer zorgwerknemers zijn nodig omdat er steeds meer oude mensen komen die zorg nodig hebben.

Bron: telegraaf


mitchel

 • Sales Manager
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 54
 • "oud" scanner verslaafd
Reactie #28 Gepost op: 22 september 2011, 12:59:20
PEKING -  De tweejarige Guo Han is aan een leveraandoening geopereerd zonder verdoving, omdat haar ouders de kosten daarvan niet konden ophoesten.
De ouders hadden al hun spaargeld bijeen gelegd voor de noodzakelijke operatie, maar de 230 euro extra voor de verdoving konden ze niet meer betalen.
Daarop hebben artsen in een ziekenhuis in Peking het kleine meisje zonder verdoving geopereerd. De operatie duurde meer dan twee uur. Volgens de moeder hebben de artsen haar gezegd dat haar dochtertje Guo helemaal niet heeft gehuild, maar wel haar ogen wijd open had.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/10599430/__Operatie_zonder_verdoving__.html


Het moet toch niet gekker worden.... :'(
Account niet langer actief.


Expert

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,568
Reactie #29 Gepost op: 22 september 2011, 15:23:47

PEKING -  De tweejarige Guo Han is aan een leveraandoening geopereerd zonder verdoving, omdat haar ouders de kosten daarvan niet konden ophoesten. De ouders hadden al hun spaargeld bijeen gelegd voor de noodzakelijke operatie, maar de 230 euro extra voor de verdoving konden ze niet meer betalen. Daarop hebben artsen in een ziekenhuis in Peking het kleine meisje zonder verdoving geopereerd. De operatie duurde meer dan twee uur. Volgens de moeder hebben de artsen haar gezegd dat haar dochtertje Guo helemaal niet heeft gehuild, maar wel haar ogen wijd open had.

Het moet toch niet gekker worden.... :'(

Een bijzonder vreemd bericht. Het is niet erg aannemelijk dat je een kind van twee jaar opereert zonder enige vorm van anesthesie.

Derhalve zou ik dit bericht als ongeloofwaardig willen betitelen.

Expert.