Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 326651 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

sylvester1986

  • Gast
Reactie #40 Gepost op: 10 november 2011, 12:17:15
Fatale longkanker na longtransplantatie

GRONINGEN -  Een 27-jarige vrouw uit Groningen is afgelopen week in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) overleden aan longkanker nadat ze eerder een longtransplantatie had ondergaan. Dat stelde een woordvoerster van het ziekenhuis donderdag.

De patiënte onderging de transplantatie omdat ze leed aan taaislijmziekte. De kanker is mogelijk het gevolg van medicatie die afstoting van de longen moet voorkomen. Hierdoor vermindert de afweer en neemt het risico op kanker toe, aldus het UMCG.
Hoewel organen die ter beschikking worden gesteld nauwkeurig worden onderzocht, kan nooit helemaal worden uitgesloten dat er een microscopisch kleine tumor in zit, bevestigt het ziekenhuis. De woordvoerster wil niet kwijt wanneer de vrouw de transplantatie onderging en hoeveel later ze kanker kreeg.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10895892/__Fatale_kanker_na_transplantatie__.html?p=1,1


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #41 Gepost op: 12 november 2011, 11:20:31
Meer dan 25 doden in jaar door fouten in trombosezorg
 
Sinds oktober 2010 zijn er minstens 25 mensen overleden omdat er fouten zijn gemaakt in de trombosezorg. Dat blijkt uit een lijst die is opgemaakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waar het VPRO-radioprogramma Argos vandaag aandacht aan besteedt.

Volgens de organisatie gaat het waarschijnlijk om meer dan 25 dodelijke slachtoffers. Lang niet alle incidenten worden gemeld bij de inspectiedienst. Sinds oktober vorig jaar kreeg de inspectie in totaal 69 meldingen van incidenten.

Uit de lijst blijkt dat dat het vooral fout gaat door het verkeerd gebruik van antistollingsmiddelen of slechte communicatie tussen de zorgverleners. Het gaat op veel plaatsen mis: in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen of thuis bij de patiënt die onder controle staat van een trombosedienst. De inspectie spreekt van een 'serieus probleem'.

In Nederland laten ongeveer 400.000 patiënten regelmatig hun bloed prikken om de INR-waarde te bepalen, een maat voor de stolling. Aan de hand daarvan wordt de medicatie vastgesteld. De behandeling luistert nauw. Te veel of te weinig antistollingsmiddelen kan tot ernstige complicaties leiden, zelfs tot de dood.

'Probleem van iedereen'
De inspectie wil dat de medische begeleiding van patiënten verbetert. Sinds oktober vorig jaar is dat niet gebeurd. Volgens de IGZ komt dat doordat er veel verschillende partijen zijn betrokken bij de medische zorg. 'Het probleem is van iedereen, maar niemand trekt het naar zich toe.'
(ANP/Redactie)
12/11/11 10u05

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/3030183/2011/11/12/Meer-dan-25-doden-in-jaar-door-fouten-in-trombosezorg.dhtml


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #42 Gepost op: 15 november 2011, 10:00:40
Definitief geen Elektonisch Patiëntendossier

Kamer wil toch door met digitaal patiëntendossier
Gijs Herderscheê − 15/11/11, 08:38
 
 De Tweede Kamer wil dat het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) er toch komt. VVD, CDA en PvdA roepen het kabinet daar vandaag toe op om te voorkomen dat de zorgsector terugkeert 'naar het papieren tijdperk'.

De Tweede Kamer staat hiermee lijnrecht tegenover de voltallige Eerste Kamer, die het EPD in april unaniem afwees. De senaat ging meteen een stap verder en verbood minister Edith Schippers van Volksgezondheid 'beleidsinhoudelijke, financiële en organisatorische medewerking' aan voortzetting van het EPD.

Via het EPD kunnen zorgverleners patiëntgegevens uitwisselen en dossiers bij elkaar inzien. Daarmee zouden met name medicatiefouten kunnen worden voorkomen. Door dit soort fouten sterven volgens het ministerie jaarlijks circa 1900 mensen. Bovendien belanden jaarlijks duizenden mensen in het ziekenhuis door verkeerde combinaties van medicijnen of behandelingen.

Veertien jaar lang hebben organisaties van artsen, apothekers en het ministerie van Volksgezondheid aan het EPD-systeem gewerkt. Er is ruim 300 miljoen euro in gestoken. Inmiddels kunnen gegevens van 9 miljoen Nederlanders via het EPD worden uitgewisseld.

In april stemde de Eerste Kamer unaniem tegen de EPD-wetgeving. De senatoren hebben sterke twijfels bij de veiligheid van het systeem. Zij geven de voorkeur aan regionale EPD's, omdat zorg toch regionaal wordt verleend. Deze regionale EPD's moeten volgens de senatoren worden beveiligd en uitgebouwd.

Na de afwijzing van het EPD door de senaat hebben organisaties van huisartsen en apothekers geprobeerd het EPD in de lucht te houden. Het aantal artsen en apothekers dat mee wil doen, is echter te klein om de financiering rond te krijgen. Daarom gaat op 1 januari 2012 de stekker uit het systeem. Dat betekent dat de patiëntgegevens van 9 miljoen Nederlanders niet meer op die manier elektronisch uitwisselbaar zijn.

Vandaag nemen de fracties van VVD, PvdA en CDA in de Tweede Kamer het initiatief en roepen Schippers op tot actie. Zij vinden dat het 'naar de prullenbak verwijzen van deze infrastructuur die klaar is voor gebruik, een ongewenste stap achteruit is met het oog op de kwaliteit van de zorg, die de zorgsector terugvoert naar het papieren tijdperk'.

Schippers komt hierdoor tussen twee vuren te zitten. De senaat zegt dat zij niets mag doen, de Kamer roept haar op tot actie. Het ministerie van Volksgezondheid weet nog niet hoe de minister de motie van VVD, CDA en PvdA zal uitvoeren.

Het is na de eurocrisis en het pensioenakkoord de derde keer dat de PvdA de door haar vermaledijde minderheidscoalitie VVD en CDA op een brisant maatschappelijke kwestie te hulp schiet. Attje Kuiken (PvdA) vindt het EPD echter onvergelijkbaar met euro en pensioen: 'Wij vonden het EPD altijd al een goede zaak. Dit is echt van een andere orde.' Dat haar partijgenoten in de senaat het EPD afwezen, duidt volgens haar niet op een schisma in de partij. 'Zij maken een eigen afweging.'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3033942/2011/11/15/Kamer-wil-toch-door-met-digitaal-patientendossier.dhtml


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #43 Gepost op: 30 november 2011, 18:53:21
Wetenschappers printen botten

Laatste update:  30 november 2011 13:26 info.


 AMSTERDAM - Bot printen, het klinkt raar, maar is binnenkort echt mogelijk met behulp van een 3D-printer.
Onderzoekers van de Washington State University hebben succesvolle tests gedaan met het printen van botachtig materiaal als ondersteuning voor het groeien van echt bot.

Het onderzoek van de tests verschijnt in het decembernummer van het tijdschrift Dental Materials.
De 3D-printer voor het onderzoek wordt normaal gebruikt om vormen in metaal te printen. Om bot te printen, moesten de ingenieurs van het onderzoeksteam de printer eerst ombouwen om het bot-achtige materiaal mee te kunnen printen.

Steiger
Door het uitgeprinte 'bot' te koppelen aan echt bot, fungeert het printwerk als een soort steiger - een matrix - voor het nieuwe bot om te groeien. Uiteindelijk lost de steiger op zonder nadelige gevolgen voor de patiënt.

Belangrijk onderdeel van het onderzoek was het vinden van de juiste samenstelling van het 'steigermateriaal' calciumfosfaat waardoor het echte bot sneller aan zou groeien. Toevoeging van silica en zinkoxide maakten het materiaal sterker en de groeisnelheid van de echte botcellen in de steiger groter.

 
Resultaten
 
De auteurs doen verslag van succesvolle tests in het laboratorium - in vitro - en zien nu ook al veelbelovende resultaten bij ratten en konijnen. Mogelijk kunnen artsen binnen enkele jaren al op maat gemaakt vervangend botweefsel bestellen, aldus een van de auteurs Susmita Bose.

De printer werkt door het spuiten van een kunststof bindmiddel over een bed van poeder in lagen van 20 micron (een mensenhaar is ongeveer 40 micron).
De uiteindelijke vorm is een geprinte holle cilinder ter grootte van een potloodgummetje. Daarna wordt de cilinder in een medium van onvolwassen menselijke botcellen gezet, waar een netwerk van nieuwe botcellen tegen de geprinte 'steiger' aangroeit.

Bron: Nu.nl
http://www.nu.nl/wetenschap/2681592/wetenschappers-printen-botten.html
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #44 Gepost op: 3 december 2011, 13:03:03
Alle reden om consumentenvuurwerk te verbieden
 

Er is alle reden om consumentenvuurwerk te verbieden, betoogt dr. Tjeerd de Faber.

Ieder jaar eindigt het jaar voor veel Nederlanders op karakteristieke wijze: champagne, oliebollen, oudejaarsconference. Vuurwerk hoort er ook bij, vinden velen. De vuurwerkramp in Enschede maakte geen einde aan deze traditie.

Bekijk hier de reportage De klap na de vuurpijl in het RKK-programma Kruispunt van 6 januari 2011.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waarin alle oogartsen vertegenwoordigd zijn, heeft de afgelopen drie jaar in de week rond de jaarwisseling het aantal vuurwerkslachtoffers geregistreerd. De registratie leverde het volgende beeld op: Nederlandse oogartsen behandelden 826 patiënten met totaal 978 beschadigde ogen. Gelukkig liep het in twee derde van de gevallen relatief goed af. 331 ogen liepen blijvende schade op, 65 ogen werden blind waarvan er 30 niet meer te redden waren en operatief moesten worden verwijderd.

Tot onze verbazing bleek uit het onderzoek dat 53 procent (meer dan de helft!) van de slachtoffers omstander was. Zij zijn dus niet door eigen vuurwerk getroffen. De helft van de slachtoffers was kind en 90 procent was man.

Bovenstaande is de trieste oogheelkundige rekening van het traditionele vuurwerkvermaak tijdens de laatste drie jaarwisselingen. De gezamenlijke Nederlandse oogartsen vinden deze rekening te hoog en pleiten daarom op puur medische gronden voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Een mogelijk alternatief zijn openbare vuurwerkshows afgestoken door professionals.

Irak

Om meer begrip op te brengen voor ons standpunt nog enkele feiten. Uit internationale oogheelkundige literatuur blijkt dat alleen een verbod op consumentenvuurwerk oogletsels kan voorkomen. Australië, Ierland, Hongarije en 28 staten van de Verenigde Staten kennen al een dergelijk verbod.

Een vergelijking leert verder dat de cijfers in Nederland er niet om liegen. We krijgen het voor elkaar om door privépretvuurwerk in twee jaarwisselingen meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s die Amerikaanse troepen hebben opgelopen gedurende vier jaar van militaire vijandelijkheden in Irak.

Ogen zijn iets waar we zuinig op moeten zijn. Voor veel beroepen en ook voor vaar- en rijbewijzen worden minimumeisen gesteld aan het gezichtsvermogen. Slechtziendheid kan loopbaanplannen doorkruisen. Piloot, stuurman of vrachtwagenchauffeur worden? Met slechte ogen kun je het vergeten. Daarbij komt dat op de langere termijn het risico van een oogziekte aan het resterende ziende oog niet denkbeeldig is.

Het is verder een feit dat de staat de veiligheid van burgers (omstanders) in de publieke ruimte tijdens de jaarwisseling niet kan waarborgen. Als er ergens in de wereld een reisbestemming zou zijn met zo’n hoog risico op letsel door explosieven als ons kikkerlandje rond oud en nieuw, dan zou de regering voor een dergelijk land een negatief reisadvies afkondigen.

Vergeet ook de psychische gevolgen van een vuurwerkongeluk niet. Jonge vuurwerkslachtoffertjes, niet zelden onschuldige kinderen tussen de drie en acht jaar, hebben veelal de nodige psychische begeleiding nodig na een vuurwerkongeval. Het komt zelfs voor dat dergelijke kinderen –”war children”– een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Dat alles door de pretmunitie.

Als oogartsen hebben wij vooral zicht op de oogletsels die als gevolg van vuurwerk zijn ontstaan. Onze collega’s van de (plastische) chirurgie en longartsen kunnen ook een boekje opendoen. Zij worden jaarlijks geconfronteerd met verminkte ledematen, brandwonden en ademhalingsproblemen. Naast de genoemde medische complicaties is er bijvoorbeeld ook sprake van milieuvervuiling en ernstige overlast voor mens en dier. Kortom, er zijn voldoende argumenten om een verbod op consumentenvuurwerk te onderbouwen.

Vuurwerkbril

Een vuurwerkverbod? Zijn de Nederlandse bevolking en de beleidsmakers hier aan toe? De economie is vooralsnog leidend, zo blijkt. Veel Nederlanders kunnen de verleiding niet weerstaan: zij trekken rond oud en nieuw royaal de portemonnee. In de legale vuurwerkbranche wordt jaarlijks meer dan 65 miljoen euro omgezet.

Vuurwerkliefhebbers zien een vuurwerkverbod wellicht als de zoveelste vorm van betutteling en regelzucht. Zij zullen stellen dat een verbod een brug te ver is. Deze vuurwerkfanatici geef ik het volgende advies: Volg een opleiding tot pyrotechnicus. Dan mag u legaal professioneel vuurwerk afsteken, mogelijk zelfs betaald door de lokale overheid.

Een dergelijke openbare vuurwerkshow heeft veel voordelen. Het voorkomt letsel bij kinderen en andere omstanders. Verder beschermt het ondeskundige burgers die, mogelijk beneveld door alcohol en/of drugs, inferieur vuurwerk afsteken. Verder is een gecoördineerde vuurwerkshow schitterend om te zien.

Zolang de autoriteiten echter toestaan dat consumenten frank en vrij vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is het wijs om als burger voorzorgsmaatregelen te treffen. De Nederlandse oogartsen adviseren u bij het afsteken van en kijken naar vuurwerk een beschermende (vuurwerk)bril op te zetten. Verder is het verstandig om kleine kinderen binnen te houden. U bent gewaarschuwd.

De auteur is als oogarts verbonden aan het Oogziekenhuis te Rotterdam. Hij is woordvoerder vuurwerk voor het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.
http://www.refdag.nl/opinie/alle_reden_om_consumentenvuurwerk_te_verbieden_1_607307


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #45 Gepost op: 6 december 2011, 11:23:11
Persoonlijkheid beïnvloedt herstel na zwaar letsel  

Herstel na een hersenbloeding of dwarslaesie duurt lang en verloopt niet voor iedereen voorspoedig. Dankzij onderzoek van revalidatiecentrum De Hoogstraat en het UMC Utrecht zijn in een vroeg stadium de patiënten aan te wijzen waar de kwaliteit van leven achterblijft. Zorgverleners kunnen daar op inspelen met aanvullende behandelingen.

Het zijn de resultaten van twee promotieonderzoeken. Ten eerste ondervroeg revalidatiearts Patricia Passier 143 patiënten met een subarachnoïdale bloeding (SAB) die gedurende twee jaar bij het UMC Utrecht terecht kwamen. Ook analyseerde ze het welbevinden van patiënten drie jaar na de bloeding. Het blijkt dat de meeste patiënten na drie maanden fysiek redelijk hersteld zijn, maar vaak psychosociale klachten houden. Zo’n tachtig procent van de patiënten rapporteert klachten in het denken, vijftig procent heeft angsten en veertig procent heeft depressieve klachten.

Opvallend genoeg hebben deze klachten meer invloed op de kwaliteit van leven dan de objectief meetbare lichamelijke en cognitieve stoornissen. Passier pleit dan ook voor een gespecialiseerde SAB-nazorgpoli. Daar kunnen patiënten onderzocht worden op lichamelijke en cognitieve stoornissen maar ook op psychosociale gevolgen van de hersenbloeding. Op basis daarvan kunnen zorgverleners een individueel revalidatieplan maken.

Daarnaast volgde psycholoog Christel van Leeuwen in haar promotieonderzoek vijf jaar lang 225 mensen met een dwarslaesie. Het welbevinden van dwarslaesiepatiënten blijkt op de lange termijn grotendeels af te hangen van psychosociale factoren. Patiënten die bijvoorbeeld emotioneel stabieler zijn en hun dwarslaesie beter kunnen accepteren blijken een hoger welbevinden te hebben. Het fysieke herstel heeft natuurlijk ook invloed op het welbevinden, maar minder dan gedacht. Van Leeuwen stelt daarom voor om dwarslaesiepatiënten tijdens de revalidatie een korte vragenlijst met twee vragen over welbevinden af te nemen. Patiënten die risico lopen op een langdurig laag welbevinden kunnen op deze manier vroegtijdig geïdentificeerd worden en extra zorg krijgen.

“Voor het herstel op de lange termijn is de ernst van de aandoening vaak niet het belangrijkst”, stelt onderzoeksleider dr. Marcel Post van De Hoogstraat en het UMC Utrecht. “Vooral de persoonlijkheid van patiënten bepaalt het welbevinden. Dat is belangrijk voor zorgverleners, want die zijn geneigd om zich voornamelijk op fysiek herstel te richten.”
 
http://site.zorgportaal.nl/index.php/zorgkrant/nieuwsl-lijst/2927-persoonlijkheid-beinvloedt-herstel-na-zwaar-letsel


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #46 Gepost op: 6 december 2011, 11:32:52
Naar aanleiding van genoemd onderzoek durf ik te stellen dat dit niet alleen voor de onderzochte letsels geldt maar in bredere zin getrokken mag worden.
Ik spreek uit een stukje persoonlijke ervaring.
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #47 Gepost op: 12 december 2011, 14:21:03
Giraffenbeen als inspiratie voor nieuw drukverband
Door eigenschappen van het giraffenbeen te bestuderen, heeft Jan Schuren een nieuw soort drukverband ontdekt waarmee langdurige wonden op onderbenen beter genezen. Schuren promoveerde vorige week op compressietherapie aan het Erasmus MC.

Compressietherapie (proefschrift, pdf) veel ingezet bij patiënten met open benen. Zij hebben wonden die maar moeizaam genezen. Dat is vaak het gevolg van een verminderde doorbloeding in de benen. Veel bestaande drukverbanden werken niet optimaal. De windsels zakken af, of pakken de patiënt in als een mummie, zodat beweging nauwelijks nog mogelijk is. Daarnaast ontbreekt het bij veel behandelaars aan kennis over compressietherapie. “De aanwezige kennis berust vaak op fabeltjes”, meent Schuren.

Giraffenbeen
Schuren ontwikkelde een nieuw compressieverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen. Schuren: “Als je kijkt naar de anatomie van dit dier, zou je verwachten dat elke giraffe met open benen rondloopt. Dat is niet zo. Dus hebben we de samenstelling van de giraffenhuid bestudeerd. De eigenschappen daarvan zijn gebruikt om een nieuw verbandmateriaal te ontwikkelen.”

Flinterdun
De uitvinding is een succes: "Alle patiënten genezen na behandeling met het flinterdunne verband. En nog snel ook: in een recent gepubliceerde studie genas 95 procent van hen binnen drie maanden." Het nieuwe compressieverband wordt ook ingezet bij patiënten met vochtophopingen (lymfoedeem) in het lichaam. Ook dan is het resultaat effectief.
http://www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/12875/Giraffenbeen-als-inspiratie-voor-nieuw-drukverband.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #48 Gepost op: 28 december 2011, 16:27:26
Onderzoek naar risico’s bij medische technologie en mogelijkheden om deze te voorkomen of te reduceren.



Aard van het onderzoek
De Expertgroep Medische Technologie (EMT) heeft op verzoek van de minister van VWS onderzoek
gedaan naar de risico’s die samenhangen met de inzet van medische technologie. De focus daarbij
lag op technologie uit de volgende zes categorieën: niet-actieve implantaten, actieve implantaten,
in-vitro diagnostica, disposables, elektromechanische hulpmiddelen en thuiszorgtechnologie
(inclusief domotica). In het verlengde van deze risico-inventarisatie heeft de EMT gezocht naar
praktische en snel toepasbare risicoreducerende maatregelen.
Bevindingen op hoofdlijnen
Inventarisatie en analyse van techniekgerelateerde risico’s in de 6 categorieën heeft plaatsgevonden
op basis van deskresearch en interviews met experts en ervaringsdeskundigen.
Helder werd:
1 dat een groot deel van de geconstateerde risico’s niet zozeer door de technologie zelf wordt
veroorzaakt, maar voortvloeit uit onzorgvuldigheden in het gebruik of de toepassing van de
techniek (human factors). Daarnaast zijn er risico’s die samenhangen met logistieke ‘hiccup’s’ in
de keten waarbinnen toepassing van medische technologie plaatsvindt. Denk hierbij aan
aspecten als onderhoud en beheer;
2 dat volledigheid, transparantie en toegankelijkheid van de informatie over incidenten te
wensen overlaat. Het genereren van data uit de bestaande incident-meldingssystemen is
lastig gebleken. Het is bovendien denkbaar dat door onderrapportage vooral de omvang
(in aantallen) van de incidenten en risico’s die samenhangen met de toepassing van
medische technologie niet volledig in beeld is gekomen.
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/09/20/medische-technologie-at-risk/medische-technologie-at-risk.pdf


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Reactie #49 Gepost op: 9 januari 2012, 07:57:02
NMa geeft huisartsen boete van 8 miljoen
ANP − 09/01/12, 05:11
  
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt een boete van ruim 7,7 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit omdat de brancheorganisatie zich bemoeit met het vestigingsbeleid van haar leden en dat mag niet. Dit meldde de NMa maandag.

Huisartsen moeten zich kunnen vestigen waar zij willen, maar de LHV adviseert haar leden om de vestigingsvrijheid in te perken.

Ook twee functionarissen van de LHV krijgen een boete, van respectievelijk 50.000 en 25.000 euro, omdat de NMa hen verantwoordelijk houdt voor de aanbeveling aan de leden.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is 'verbijsterd' over de miljoenenboete. De vereniging heeft direct aangekondigd ertegen in beroep te gaan.

'We hebben de LHV al in 2001 duidelijk gemaakt dat het beperken van de vestigingsmogelijkheden van huisartsen verboden is', zegt  bestuurslid Henk Don van de NMa. De LHV heeft de leden geadviseerd om huisartsen alleen in een praktijk toe te laten, als de artsen die er al zitten, het daarmee eens zijn. 'Daardoor is de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt.'

Niet alleen die huisartsen kunnen daardoor worden benadeeld, maar ook patiënten en zorgverzekeraars, stelt de NMa. Om er geen misverstand over te laten bestaan dat de LHV de aanbeveling moet intrekken, is er ook een last onder dwangsom opgelegd.

De NMa is in de materie gedoken na signalen van ongeruste huisartsen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3111070/2012/01/09/NMa-geeft-huisartsen-boete-van-8-miljoen.dhtml