Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 329308 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #50 Gepost op: 18 januari 2012, 15:17:59
Slecht slapen helpt bij trauma
BAARN - Na een traumatische gebeurtenis kun je beter wakker blijven. Slapen zorgt er namelijk voor dat negatieve emoties beter opgeslagen worden in je geheugen.
Proefpersonen beoordeelden fotoís op een schaal van 1 (verdrietig) tot 9 (blij) en gaven ook aan hoe ze zich voelden bij het zien van de beelden. Twaalf uur later kregen ze een mengeling te zien van dezelfde en nieuwe fotoís en gaven ze weer hun mening over de beelden.  

Geheugen
Deelnemers die mochten slapen tussen de twee sessies herinnerden zich de fotoís beter dan deelnemers die wakker waren gebleven. Bovendien reageerden ze nog net zo emotioneel op de beelden als toen ze die voor het eerst zagen.
Door te slapen werd niet alleen de foto beter opgeslagen in het geheugen, maar ook de emoties die de foto opriepen.

Slecht slapen
"Wanneer je een foto bekijkt van een schokkende gebeurtenis die je meegemaakt hebt, zoals een verkeersongeluk, raak je minder overstuur als je na die gebeurtenis wakker bent gebleven. Na een traumatische ervaring slaap je vaak ook slecht, bijna alsof je hersenen er geen nachtje over willen slapenĒ, aldus Rebecca Spencer.
Hoe lang je wakker moet blijven om je negatieve gevoelens wat te verzachten, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk is dat afhankelijk van de ernst van het trauma.

http://www.nu.nl/gezondheid/2717911/slecht-slapen-helpt-bij-trauma.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #51 Gepost op: 20 januari 2012, 08:09:12
Hartaanvallen snel en veilig herkennen
Binnen twaalf seconden meettijd een hartinfarct of een dreigende hartinfarct herkennen. Dat lukt met de zogenoemde Cardiogoniometrie CGM).
Meerdere studies hebben de nauwkeurigheid van deze nieuwe en niet-invasieve meetmethode bewezen.
De CGM is vergelijkbaar met de elektrocardiografie (hartfilmtje). Er zijn slechts vijf elektroden te plaatsen en de onderzoeker krijgt een driedimensionaal weergave van de elektrische gebeurtenissen van het hart. De uitslagen zijn vergelijkbaar met de MRI van het hart.
In Duitsland zijn ondertussen rond 100 van deze apparaten in ziekenhuizen en arts-praktijken in gebruik.
http://www.medicalfacts.nl/2012/01/20/hartaanvallen-snel-en-veilig-herkennen/


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #52 Gepost op: 20 januari 2012, 08:14:06
Meer info en de studies hierover
http://www.cardiogoniometrie.nl/


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #53 Gepost op: 8 februari 2012, 08:52:10
Kopzorgen op het ijs

Schaatsongevallen komen in verhouding veel vaker voor dan andere sportblessures. En hoofdhersenletsel maakt daar een belangrijk deel van uit. Een helm op de ijsbaan is eigenlijk onmisbaar.

...

http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Tijdschriftartikel/110079/Kopzorgen-op-het-ijs.htm


sylvester1986

 • Gast
Reactie #54 Gepost op: 7 maart 2012, 16:12:18
Plasterk wil zorg volledig via belasting betalen

DEN HAAG - De zorg moet volledig gefinancierd worden via de belastingen en niet meer via premies. De zorgkosten worden daarmee inkomensafhankelijk.

Dat wil kandidaat voor het PvdA-partijleiderschap Ronald Plasterk.
"Iemand met een middeninkomen betaalt 23 maal zo veel van zijn inkomen aan zorgpremie als een miljonair", stelt Plasterk.
Hij heeft uitgerekend dat iemand die modaal verdient, 11 procent van zijn inkomen betaalt aan zorgpremie. Iemand met een miljoen betaalt 0,7 procent.

AWBZ
Momenteel wordt een deel van de zorgkosten via de belastingen betaald, zoals de AWBZ. Plasterk stelt voor dat het stelsel van zorgverzekeringen op de schop gaat en alles via de belastingen loopt.
Het collectief regelen van de zorg is volgens de PvdA'er nodig, omdat mensen lang en gezond willen leven. "Mensen zijn mondiger geworden en dringen aan op een optimale behandeling", aldus Plasterk in een videoboodschap.
Hij vindt het raar dat het momenteel nog niet gebeurt, aangezien het onderwijs ook volledig door belastingen wordt betaald.

http://www.nu.nl/economie/2757903/plasterk-wil-zorg-volledig-via-belasting-betalen.html


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #55 Gepost op: 19 maart 2012, 12:36:46
Bepaalde gespecialiseerde zorg krijgt vaste bijdrage
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt dat brandwondencentra, orgaanuitnameteams en medische teams met een traumahelikopter een vaste bijdrage krijgen voor de zorg die zij verlenen. Deze zorg kan niet bij individuele patiŽnten en verzekeraars in rekening worden gebracht.
...

http://www.skipr.nl/actueel/id10440-bepaalde-gespecialiseerde-zorg-krijgt-vaste-bijdrage.html


sylvester1986

 • Gast
Reactie #56 Gepost op: 7 mei 2012, 10:47:02
Sperma gezocht op Facebook

ARNHEM -  Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate gaat via sociale media als Facebook en Twitter nieuwe spermadonoren werven.

Het aantal donoren is de laatste jaren gedaald doordat mannen niet langer sperma anoniem mogen afgeven. Rijnstate zoekt nu nieuwe bronnen in de hoop de wachtlijsten voor kunstmatige inseminatie met donorzaad te verkleinen. Momenteel moet een patiŽnt anderhalf jaar wachten op een geschikte donor, meldt de Gelderlander.

http://www.telegraaf.nl/digitaal/12075210/__Ziekenhuis_zoekt_sperma__.html


sylvester1986

 • Gast
Reactie #57 Gepost op: 8 mei 2012, 19:13:35
RisicopatiŽnten staken behandeling

AMSTERDAM -  PatiŽnten die een gevaar vormen voor hun omgeving, stoppen met hun behandeling omdat ze de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg niet kunnen of willen betalen.

Bij de forensisch-psychiatrische polikliniek De Waag in Utrecht zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 16 mensen gestopt, zo meldt de NOS dinsdag.

Volgens De Waag haken vooral mannen af die vanwege huiselijk geweld worden behandeld om hun agressie te beteugelen. ĄAls cliŽnten wegblijven, levert dat gevaar op. Zo eenvoudig is hetĒ, zegt Martin Groesz van De Waag. Hij is bang voor verkrachtingen en gevallen van huiselijk geweld die voorkomen hadden kunnen worden.

PatiŽnten met een laag inkomen kunnen de eigen bijdrage niet betalen en zetten een punt achter hun therapie. Sinds 1 januari geldt voor nieuwe patiŽnten of mensen die een behandeling willen verlengen een eigen bijdrage van 200 euro.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/12086323/__Patinten_staken_behandeling__.html


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #58 Gepost op: 14 mei 2012, 08:06:04
Citaat
Zwart gat na melding

Bijna veertig procent van de professionele hulpverleners weet niet wat er verder met een kind gebeurt als zij een vermoeden van kindermishandeling hebben gemeld bij het Advies-en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of bij een collega-hulpverlener.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/05/zwart-gat-na-melding


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #59 Gepost op: 14 mei 2012, 22:29:42
Tientallen verkeersdoden door medicijnen

Jaarlijks zijn tussen de 33 en 66 doden in het verkeer toe te schrijven aan het gebruik van rijgevaarlijke geneesmiddelen.

Dat is de schatting van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, het Nederlands Forensisch Instituut en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De drie instituten werkten mee aan het Europese Druid-onderzoek: ĎDriving under the influence of alcohol, drugs and medicines.
...
http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht-1/115073/Tientallen-verkeersdoden-door-medicijnen.htm