Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 327650 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #70 Gepost op: 25 januari 2013, 13:21:01
Het achterhaalde idee om alle medisch specialisten in een dienstverband te dwingen ligt weer op tafel. Naar aanleiding van een forumenquête onder 43 economen kopte NRC van maandag 21 januari dat een gedwongen dienstverband voor vrijgevestigde medisch specialisten de oplossing zou zijn voor behoud van betaalbaarheid van zorg. Het artikel schetst een eenzijdig en onterecht beeld van de vrijgevestigde medisch specialisten als veroorzaker van stijgende zorgkosten.

Achterhaald beeld

De forumenquête en het artikel zijn gebaseerd op het beeld dat de vrijgevestigde medisch specialist een te sterke productieprikkel heeft, daardoor onnodige zorg levert en de zorgkosten opdrijft. Dit beeld is onjuist en achterhaald. Kosten van medisch specialistische zorg worden namelijk al beheerst.
 
Na de overschrijdingen in 2008 en 2009 zijn in 2010 en 2011 tariefkortingen doorgevoerd. Vervolgens zijn de OMS, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid in een convenant voor 2012, 2013 en 2014 het beheersmodel overeengekomen. Hiermee wordt de omzet van vrijgevestigde medisch specialisten vooraf gemaximeerd.
 
Vermeende productieprikkels en overschrijdingen worden door dit beheersmodel voorkomen en de groei van de medisch specialistische zorg is de laatste jaren dan ook afgenomen. Het probleem van de stijgende zorgkosten zit niet in de cure (huisartsen, ziekenhuiszorg), maar vooral in de care (thuiszorg, verpleeghuizen).

Geen oplossing, maar averechts effect

In Nederland werken medisch specialisten in dienstverband naast vrijgevestigde medisch specialisten en dit gemengde systeem werkt goed. We kennen hier relatief weinig verrichtingen per medisch specialist en relatief weinig medisch specialisten per inwoner in vergelijking met andere Europese landen. In Engeland werken alle artsen in dienstverband en daar is het aantal verrichtingen juist hoger. De voorgestelde oplossing van een gedwongen dienstverband draagt niet bij aan het beheersen van de kosten met behoud van de goede kwaliteit van zorg. Een gedwongen overstap naar dienstverband leidt namelijk niet tot nog lagere kosten of betere kostenbeheersing. Sterker nog, het kost 2 miljard euro om de investeringen van de vrijgevestigde medisch specialisten af te kopen.
 
Gedwongen dienstverband is een maatregel met averechts effect. Onafhankelijke onderzoeken voorspellen juist een toename van wachtlijsten en een kostenverhoging. Ook het in opdracht van de minister uitgevoerde onderzoek van de commissie Meurs plaatst kritische kanttekeningen bij een gedwongen overstap naar dienstverband en noemt deze zelfs onhaalbaar en ongewenst.

Integrale bekostiging en ondernemerschap

Partijen zijn overeengekomen dat per 2015 één tarief per behandeling zal gelden voor medisch specialist en ziekenhuis. Deze brengt belangen van de vrijgevestigde medisch specialist en ziekenhuis op één lijn. Ook is afgesproken om in de aanloop naar 2015 te onderzoeken hoe met de vrije keuze voor verschillende vormen van ondernemerschap wordt omgegaan.

De OMS pleit voor behoud van keuzevrijheid tussen dienstverband en vrij beroep zodat in ieder ziekenhuis de meest geschikte werkvorm wordt gekozen. Op basis van het rapport Medisch Specialist 2015 (Hilders) heeft de OMS in november 2012 een discussienota Positionering 2015 gepresenteerd waarin de focus ligt op het creëren van gelijkgerichte belangen tussen ziekenhuis en medisch specialist via participatie door zeggenschap, financiële medeverantwoordelijkheid of mede-eigenaarschap.

Verleg focus

De OMS wil af van de discussie over een gedwongen dienstverband. De curatieve zorg in Nederland staat in internationaal perspectief op een kwalitatief hoog peil, met een hoge gemiddelde productiviteit, een relatief laag aantal medisch specialisten per hoofd van de bevolking en een relatief laag aantal ingrepen (bron: rapport commissie Meurs, 2012). Vergeleken met andere Europese landen zijn de uitgaven aan curatieve zorg in Nederland het laagst (bron: Sirm-onderzoek, 2012). Naar Europese normen hebben we de zorg rondom het ziekenhuisbed dus kwalitatief goed, doelmatig en professioneel georganiseerd. Wachtlijsten zijn er niet, het pakket is breed, eigen bijdragen zijn laag.
 
Laat de artsen zelf kiezen of ze in dienstverband of als vrijgevestigde willen werken, bij beiden staat de kwaliteit van zorg voorop.  
 
Frank de Grave,
Voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten (OMS)

Janko de Jonge, neuroloog,
Voorzitter Kamer Vrij Beroep (OMS)

Leon Winkel, kinderarts,
Voorzitter Kamer Dienstverband (OMS)

http://www.orde.nl/


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #71 Gepost op: 25 januari 2013, 13:41:34
Een redactionele NtvG bijdrage geschreven door hoogleraar maag-darm-leverziekten prof.dr. Joost Drenth (UMC St Radboud). Een aangrijpend praktijkverhaal over orgaandonatie in Nederland. (Bijdrage volledig beschikbaar voor niet-abonnees van het NTvG).

Citaat
Sander werd 37

En niet ouder dan dat. De brief van zijn ouders lag op mijn bureau met het ontluisterende bericht dat hun zoon te vroeg was overleden. Ik had Sander leren kennen omdat hij colitis ulcerosa had. Later kreeg hij gestoorde leverwaarden en bij nader onderzoek kwam aan het licht dat hij een leverziekte had, namelijk primaire scleroserende cholangitis – een ziekte waarbij de galwegen ontstoken zijn en vernauwen.

http://www.ntvg.nl/publicatie/sander-werd-37/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #72 Gepost op: 25 januari 2013, 14:05:45
De boys van het RIVM hebben deze week een nieuw onderdeel toegevoegd aan de veelgestelde vragen, namelijk "Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?'

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Veelgestelde_vragen_Griep_en_Verkoudheid#Watisgriep


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #73 Gepost op: 25 januari 2013, 15:58:21
20 minuten geleden heeft NTvG een in memoriam gepost. Joseph Murray, een transplantatiepionier is afgelopen jaar overleden.

In memoriam: http://www.ntvg.nl/publicatie/joseph-murray-1919-2012/volledig

Meer over Murray: http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Murray


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #74 Gepost op: 25 januari 2013, 16:06:52
De theesoorten ‘Heemstwortel’, ‘Galreiningende kruiden’ en ‘Luchtwegen kruiden’ van kruidentheeleverancier Jacob Hooy is waarschijnlijk verontreinigd met wolfskers, een kruid dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het bedrijf Jacob Hooy roepen consumenten daarom op de thee niet meer te drinken.

Het gaat om het kruid ‘heemstwortel’ van Jacob Hooy. Dit is een kruid waar thee van gemaakt kan worden. Het kruid is los verkocht en is verwerkt in de mengsels ‘Galreiningende kruiden’ en ‘Luchtwegen kruiden’. Het kruid is verkocht bij onder andere de Erica kruiderijen, Jacob Hooy Amsterdam, van der Pigge Haarlem, Droom van Utrecht, de Pil Rotterdam en Potgens in Kerkrade. De winkels hebben de kruiden uit de schappen gehaald en zullen hun klanten oproepen de thee niet meer te gebruiken. Het bedrijf Jacob Hooy heeft ook een publiekswaarschuwing geplaatst in de landelijke dagbladen.

Het is nog niet bekend hoe de wolfkers in de kruidenthee terechtgekomen kan zijn. De kruidenthee is geleverd door een leverancier uit Duitsland die de kruidenthee uit Bulgarije heeft geïmporteerd.

Artsen met vragen over de behandeling van personen die deze thee gedronken hebben kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht via 030 - 274 8888 (dit nummer is uitsluitend voor professionele hulpverleners).

http://www.vwa.nl


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #75 Gepost op: 25 januari 2013, 18:15:23
Citaat
Letselschadeadvocaat Yme Drost spant een tuchtzaak aan tegen bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente. Hij verwijt hem nalatigheid in de zaak-Jansen Steur.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/127219/drost-tuchtklacht-tegen-herre-kingma.htm?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #76 Gepost op: 26 januari 2013, 17:14:30
Het is al een tijd bekend dat medicijnen zoals Diclofenac of Ibuprofen bij zieke en een beetje uitgedroogde kinderen acute nierproblemen kan veroorzaken. Nu is er ook een groot onderzoek beschikbaar (meer dan duizend kinderen/periode van meer dan 10 jaar).

Conclusie: Paracetamol is een alternatief voor de NSAID's, veel beter is helemaal geen medicatie te geven, omdat koorts een normaal verschijnsel is bij infectie en op zichzelf ongevaarlijk is. Kortom geef het lichaam de kans om zelf de infectie te bestrijden.

Journal of Pediatrics: Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs Are an Important Cause of Acute Kidney Injury in Children http://www.jpeds.com/content/JPEDSMisurac


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #77 Gepost op: 26 januari 2013, 17:49:53
Omdat er niets leuker is dan bloggende dokters. De Arnhemse uroloog Michael van Balken neemt de lezer mee in de wereld van voorhuidjes, weigerurologen, rekening-verstuur-mevrouwen, oorsmeerverwijder-factuurtjes en bureaucratie.

Citaat
U weet, het lot van de voorhuid gaat mij aan het hart. Zij zit er niet voor niets, wat machten groter dan wij ons daarover ook in een ver verleden ooit over medegedeeld mogen hebben (zie blog 'Weigeruroloog'). Maar soms, echt waar, zie ook ik, om medische redenen, geen andere mogelijkheid dan een besnijdenis.  

De verzekeraar gaat gelukkig in deze een heel eind met me mee: besnijdenis -of circumcisie- om medische redenen wordt in principe vanuit het basispakket vergoed, de ingreep op niet-medische indicatie alleen in een enkel aanvullend pakket. Dat laatste had van mij niet echt gehoeven, dat begrijpt u, maar je kunt niet alles hebben. Even een extra vinkje zetten bij 'medisch noodzakelijk' door de arts die besnijdenis in gang zet en klaar is Kees. Geregeld. Helder.

Nu ja, helder. ......

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Michael-van-Balken/Blogbericht-Michael-van-Balken/127209/Duur-voorhuidje.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #78 Gepost op: 29 januari 2013, 13:56:55
Citaat
Foetale groeiachterstand is de belangrijkste risicofactor voor foetale sterfte. Vooral een groeiachterstand die tijdens de zwangerschap niet is ontdekt, hangt samen met een verhoogde kans op een doodgeboren kindje. Dit blijkt uit Engels cohortonderzoek door Jason Gardosi e.a. dat in BMJ verscheen.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht-1/127313/aandacht-nodig-voor-foetale-groeiachterstand.htm

Maternal and fetal risk factors for stillbirth: population based study http://www.bmj.com/content/346/bmj.f108


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #79 Gepost op: 29 januari 2013, 14:43:46
Citaat
Rutger Jan van der Gaag is de nieuwe voorzitter van artsenfederatie KNMG. De psychiater, die ook de huisartsenopleiding voltooide, zou graag een einde zien aan de bevoogding vanuit de arts: “Het artsenvak benaderen vanuit de patiënt is voor mij essentieel.”

Arts en Auto heeft het volledige artikel als gratis pdf-bestand online gezet. http://www.artsenauto.nl/ruimte-voor-de-patient/