Uit de medische media

Auteur Topic: Uit de medische media  (gelezen 330651 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #240 Gepost op: 5 april 2013, 12:59:49
Citaat
De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VdtK) mag de alternatieve arts Mayta Sickesz (90) kwakzalver blijven noemen. Dat oordeelde het Gerechtshof Den Haag deze week.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130576/orthomanueel-arts-mag-kwakzalver-heten.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #241 Gepost op: 5 april 2013, 14:14:42
Citaat
NIJMEGEN - Ziekenhuizen en artsen die op Twitter spreekuur houden en gezondheidsvragen van twitteraars beantwoorden zijn wel degelijk aansprakelijk voor hun medische adviezen. Zelf menen ze vaak van niet.

http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/arts-aansprakelijk-voor-advies-via-twitterspreekuur-1.3749530


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #242 Gepost op: 8 april 2013, 10:02:48
Citaat
Taiwanees onderzoek laat zien dat het antiaritmicum amiodaron gerelateerd is aan kanker bij mannen. Dat blijkt uit een cohortstudie door Vincent Yi-Fong e.a., gepubliceerd in Cancer.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130582/meer-kanker-bij-mannen-met-amiodaron.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #243 Gepost op: 8 april 2013, 13:53:30
De meeste geneeskundige specialisten kunnen vanaf 1 mei 2013 t/m 30 april 2014 geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen, ten behoeve van de herregistratie op het eigen vakgebied.

Artsen mogen in de pilotperiode maximaal 50 accreditatiepunten halen op een ander vakgebied. Die punten tellen dan ook mee voor de herregistratie. Voor alle deelnemende specialismen wordt deze mogelijkheid, inclusief de begrenzing op 50 punten, vanaf 1 mei 2013 ingesteld in het persoonlijk GAIA-dossier van de arts.

Professionele keuzevrijheid

De reden voor deze pilot is dat de praktijk erom vraagt. Zo kan het voorkomen dat een chirurg een nascholing wil volgen bij de orthopeden, een psychiater bij de neurologen, een reumatoloog bij de verzekeringsartsen, een huisarts bij de KNO-artsen, een klinisch geriater bij de huisartsen, enzovoort.

Aan de keuze voor het volgen van nascholing op andere vakgebieden worden geen restricties gesteld, maar wordt vertrouwd op de professionaliteit van de arts. Als een arts geaccrediteerde nascholing volgt op het vakgebied van een specialisme dat niet aan de pilot deelneemt, tellen deze accreditatiepunten (tot het maximum van 50) wel mee voor de herregistratie.

Deelnemende specialismen

Aan de pilot doen mee: huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten, SEH-artsen en 21 medische specialismen (voor nucleair geneeskundigen geldt een afwijkend maximum van 80 punten per herregistratieperiode).

Omdat de lijst van 21 deelnemende medische specialismen lang is, worden hier alleen de medische specialismen genoemd die niet aan de pilot deelnemen: anesthesiologie, dermatologie, kindergeneeskunde, klinische genetica, MDL-geneeskunde, radiologie, radiotherapie, orthopedie en thoraxchirurgie.

De sociaal geneeskundige specialismen nemen niet deel aan deze pilot, omdat zij een ruimere eigen regeling kennen.

http://knmg.artsennet.nl/


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #244 Gepost op: 8 april 2013, 14:43:11
Citaat
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zijn bestaansrecht verloren, en moet opgaan in de nieuwe Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat stelt jurist Marc Wiggers, die afgelopen vrijdag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde op een proefschrift over de marktwerking in de zorg. De ACM ontstond begin deze maand uit een fusie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Opta en de Consumentenautoriteit.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/130645/geen-bestaansrecht-zorgautoriteit.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #245 Gepost op: 9 april 2013, 15:28:50
Citaat
De mortaliteit door ischemische beroerte is in 1980-2000 gestaag gedaald. En hoewel die sterftedaling in het nieuwe millennium verder versnelde, bleef de beroerte-incidentie in 1997-2005 gelijk. ‘Dit is zorgwekkend,’ melden Ilonca Vaartjes (Julius Centrum, Utrecht) en collega’s, ‘omdat ischemische beroerte op dit moment al een belangrijke oorzaak is van invaliditeit en voor een zware menselijke en economische last zorgt.’

Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1694 http://www.ntvg.nl/publicatie/sterfte-door-beroerte-daalt-incidentie-niet/volledig


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #246 Gepost op: 10 april 2013, 00:46:29
Citaat
Eind maart maakten AMC en VUmc hun plannen om intensiever samen te werken bekend. Die plannen gaan verder dan aanvankelijk gedacht. Acht vragen en antwoorden over de universitair-medische alliantie.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/130699/umc-amsterdam-komt-snel-dichterbij.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #247 Gepost op: 10 april 2013, 10:52:20
De KNMG zal de minister op korte termijn vragen om het openbaar maken van tuchtrechtelijke berispingen en boetes via advertenties in de krant stop te zetten. KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag: ‘We hopen dat de minister oog heeft voor de buitenproportionele negatieve effecten voor de arts, maar ook zijn directe omgeving.’

Het CIBG maakt sinds juli 2012 niet alleen schorsingen en doorhalingen van zorgverleners, maar ook berispingen door medische tuchtcolleges openbaar. Dit gebeurt online in het BIG-register, maar ook via advertenties in regionale kranten, met naam en toenaam van de zorgverlener. De KNMG is uitgesproken negatief hierover. Een berisping is een lichte maatregel die niets zegt over de totale kwaliteit van zorg door de betrokken arts. Het openbaar aantekenen van deze tuchtmaatregelen levert voor de patiënt dan ook geen zinvolle (keuze)informatie op, zoals door de minister beoogd. Maar de publicatie is voor artsen wel onevenredig belastend en stigmatiserend, zoals nu ook blijkt in de media.

‘Vergrijp’

KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag: ‘Bij lichte maatregelen vinden wij de publicatie met naam en toenaam in de krant buiten alle proporties. De publicatie schept een vertekend beeld over goede en minder goede artsen. In de advertentie wordt gesproken over een vergrijp, alsof we het hier hebben over een misdaad.

Artsen kunnen zich tegen deze stigmatisering niet verweren met een toelichting op het gebeurde vanwege hun beroepsgeheim. Maar los daarvan: deze advertenties helpen patiënten echt niet om een goede keus voor zorgverleners te maken. Berispingen en boetes zijn relatief lichte maatregelen, maar als patiënt bekruipt je onterecht het gevoel dat je bij deze dokter misschien niet moet zijn.’

Stopzetten

De KNMG zal de minister vragen om het openbaar maken van berispingen en boetes via advertenties in de krant, geregeld in een algemene maatregel van bestuur, stop te zetten en publicatie te beperken tot het BIG-register. De KNMG blijft er verder op hameren dat ook dit voor patiënten weinig toevoegt. Van der Gaag: ‘We hopen dat de minister oog heeft voor de inmiddels gebleken buitenproportionele negatieve effecten voor de arts, maar ook zijn directe omgeving.’

http://knmg.artsennet.nl/


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #248 Gepost op: 10 april 2013, 10:57:35
Citaat
Het eiwit Tbx3, dat een cruciale rol speelt bij de aanleg van het hart, bindt zich bij mensen met een bepaalde genetische variatie minder goed aan het DNA. Dat kan de verklaring zijn voor de vatbaarheid van sommige mensen voor hartritmestoornissen.

http://www.uva.nl/nieuws-agenda/agenda/alle-evenementen/item/mogelijke-oorzaak-aangeboren-hartafwijking-gevonden.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #249 Gepost op: 10 april 2013, 11:01:53
Blog van huisarts en bestuurslid van VPHuisartsen Herman Suichies.

Citaat
‘Helden gebruiken geen checklijsten en hoeven niet gecontroleerd te worden’, zo meldde Richard Grol al in zijn afscheidsrede in 2010. ‘De nieuwe professional heeft een nieuwe attitude, die kritisch kijkt naar zijn eigen handelen, teamgeest heeft, verantwoording wil afleggen, controle accepteert en zorg organiseert rond de behoefte van de patiënt.’

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Herman-Suichies/Blogbericht-Herman-Suichies/130739/Waarom-indicatoren-niet-werken.htm