Geneeskundige combinatie na 2015 / Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)

Auteur Topic: Geneeskundige combinatie na 2015 / Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)  (gelezen 99422 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Maarten!

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 87
  • Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)
Ik heb destijds begrepen dat voor elke VR de werkwijze anders kan zijn omdat de VR zelf de inrichting van het proces gaat doen. De andere VR's kunnen dus voor een andere wijze kiezen toch?

Dat zou goed kunnen hoor. Net wat ik zeg, de details zijn nog niet duidelijk.
Werk --> Scheikundig onderzoeker Douane EHV -->  -GNK-C / SIGMA lid VNOG-West               -Rode Kruis afdeling Nunspeet - Bestuurslid, Coördinator E


Chris81

  • Rechercheur
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 160
Ik heb destijds begrepen dat voor elke VR de werkwijze anders kan zijn omdat de VR zelf de inrichting van het proces gaat doen. De andere VR's kunnen dus voor een andere wijze kiezen toch?

Nee, dat is onmogelijk. Ambulancezorg Nederland heeft gezegd dat zij de T1 & T2 allemaal zelf kunnen behappen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hebben dit in een tweetal wetten weggelegd. Namelijk in de Wet Veiligheidsregio's en de tweede is mij even ontschoten.

Het is een hard feit en niet meer te veranderen dat de sigma leden van ALS naar BLS+ gaan.
Hoofd Evenementenhulpverlening Twente Instructeur & Examinator verkeersregelaars Verkeersregelaar (landelijke aanstelling)


Arno-BN

  • Eerste hulpverlener, NHT, RK Biker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 515
  • Eerste hulpverlener, NHT, RK Biker
Begrijpelijk, maar heel jammer. Zeker voor de mensen die al 20+ jaar op ALS niveau ondersteunen.


bdneema

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 146
Het huidige systeem voor geneeskundige bijstand, de Geneeskundige Combinatie (GNK-c), is in 1998 ingevoerd om een naadloze overgang van kleinschalige naar grootschalige hulpverlening mogelijk te maken. Dit aanvullende systeem voor geneeskundige bijstand sluit niet goed genoeg aan bij de huidige werkwijze in de acute zorg. Ook is er sprake van gewijzigde wettelijke verantwoordelijkheden van partijen in de geneeskundige keten. Daarnaast bereikt de GNK-c het eind van de technische levensduur. Daarom is er de afgelopen anderhalf jaar een nieuw inzetmodel voor grootschalige geneeskundige bijstand (GGB) ontwikkeld. Dit model gaat in de loop van 2015 de GNK-c vervangen. Het model is gebaseerd op drie modelmatige pijlers die uitgewerkt zijn in de notitie ‘Uitgangspunten van de aanbevelingen op hoofdlijnen’.

Deze pijlers (benoemd in het visierapport “Op weg naar een visie op Grootschalige Geneeskundige Bijstand”) zijn:
1. Versterking van de crisisstructuur van de RAV’en met o.a. interne opschaling personeel en middelen
2. Ontwikkel een systeem van burgerparticipatie voor de hulpverlening aan lichtgewonde slachtoffers.
3. Ontwikkel een efficiënte en doelmatige bovenregionale logistieke oplossing (incl. regie op algehele logistiek en vakbekwaamheid) om ten tijde van een grootschalig incident snel te kunnen voorzien in aanvullende medische hulpmiddelen.

AZN heeft in november jl. een aantal besluiten genomen om haar nieuwe rol in de opgeschaalde zorg vorm te gaan geven. Centraal daarin staan haar besluit om de crisisstructuur van de RAV’en in te gaan vullen via een (model) rampenopvangplan voor RAV’en (RavROP) en een opschalingsplan. Dit vormt de basis voor de opgeschaalde inzet van ambulances en ambulancemedewerkers op de ramplocatie. Er kan dan snel hulp verleend worden aan de ernstig gewonde (T1 en T2) slachtoffers. Dit project is nu opgestart. Het opschalingsplan gaat een van de hoekstenen vormen voor het GGB.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de opdracht gekregen een systeem voor de inzet en regulering van burgerparticipatie te ontwikkelen. Daarbij gaat het vooral om het vroegtijdig betrekken van burgers met een vorm van training of scholing op medisch gebied, waarbij aangesloten moet worden op diverse landelijke ontwikkelingen op het gebied van hulpverlening via hulpverleningsapps en Sociale Media. Maar ook het structuur geven aan de vrije instroom van burgers ter plaatse wordt daarbij betrokken. Een eerste visie hierover is gepresenteerd in de stuurgroep GGB en de programmaraad R&N van 13 november. Op grond van de reacties wordt nu gewerkt aan een verdere uitwerking, die begin 2014 wordt gepresenteerd. Een onderdeel van burgerparticipatie in georganiseerd verband kan ingevuld worden door te ontwikkelen noodhulpteams van het NRK. Deze noodhulpteams kunnen bestaan uit BLS+ opgeleide vrijwilligers van NRK en andere EHBO/BHV opgeleide burgers. De werkwijze, inzetsnelheid en verdere inrichting worden nu ook uitgewerkt.

Het IFV (Materieel en Logistiek) zorgt voor zorgvuldige en efficiënte verwerving en beheer van benodigde middelen, inrichting van de operationele logistieke aspecten en additionele vakbekwaamheidsmodules. Waar mogelijke wordt aansluiting gezocht bij andere partijen en ontwikkelingen binnen het veiligheidsdomein, zoals bij Brandweer Nederland.

De uitwerking van het concept en de aansluiting op de trajecten, die hier allemaal mee samenhangen loopt niet in het spoor van de geplande looptijd van de huidige GNK-c. Het nieuwe concept voor de GGB zal in 2014 voor besluitvorming voorgelegd moeten worden aan alle partijen die hierin een rol vervullen. Op basis van de huidige planning is voorzien dat het nieuwe concept voor het einde van 2015 operationeel kan worden. Daarom is ook voorgesteld om de huidige GNK-c nog tot een jaar langer operationeel te houden.

Bron:
http://www.ghor.nl/kr_rgf/default.asp?datoom=5014
Rode Kruis de Baronie (Breda), EX-SIGMA Breda, Lid noodhulp team MWB, EHBO instructeur, Lid van reddingsbrigade Breda en BHV-er


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Citaat van: bdneema link=msg=1229921 date=1387466354
...
Een onderdeel van burgerparticipatie in georganiseerd verband kan ingevuld worden door te ontwikkelen noodhulpteams van het NRK. Deze noodhulpteams kunnen bestaan uit BLS+ opgeleide vrijwilligers van NRK en andere EHBO/BHV opgeleide burgers.
...

Bron:
http://www.ghor.nl/kr_rgf/default.asp?datoom=5014

Zelfs de officiële organen hebben het over "BLS+" ::)

RemRoof
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


Theo

  • Instr. EHBO, Instr. BLS/AED (En geïnteresseerd in een baan als Ambuchauffeur), NHT Chauffeur
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 184
    • EHBO Service Nederland
Citaat van: bdneema link=msg=1229921 date=1387466354
Op grond van de reacties wordt nu gewerkt aan een verdere uitwerking, die begin 2014 wordt gepresenteerd. Een onderdeel van burgerparticipatie in georganiseerd verband "kan"' ingevuld worden door te ontwikkelen noodhulpteams van het NRK. Deze noodhulpteams "kunnen" bestaan uit BLS+ opgeleide vrijwilligers van NRK en andere EHBO/BHV opgeleide burgers.

"KAN" en "KUNNEN"

BLS+ een hard bewijs?
Hmm.... misschien een beetje voorbarig.   98uiye
De dwaas doet wat hij niet laten kan, de wijze laat wat hij niet doen kan.


Job45

  • EHBO - VPK
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 367
Het Rode Kruis heeft ondertussen op het intranet het een en ander gepubliceerd over hoe dit vorm gaat krijgen.





Als nieuwbericht:
​Update van het projectteam Rode Kruis Noodhulpteams
Graag praten we jullie opnieuw bij over de rol van het Rode Kruis in het nieuwe Grootschalige Geneeskundige Bijstandsmodel (GGB). Het mede door het Rode Kruis opgestelde voorstel voor het nieuwe GGB model kreeg een positief advies en is doorgestuurd voor de definitieve besluitvorming door de Veiligheidsraad eind november.
Terugblik
Op vrijdag 12 september heeft de Raad van Directeuren Publieke Gezondheidszorg (DPG‐en) gesproken over het nieuwe Grootschalige Geneeskundige Bijstandsmodel (GGB). De raad heeft vervolgens ingestemd met onderstaande besluiten:
• Dat de noodzaak er is om het GGB model landelijk eenduidig in te vullen en te faciliteren (met mogelijkheid tot differentiatie);
• Dat de inzet van burgers bij de opvang van lichtgewonde slachtoffers aangescherpt moet worden tot een inzet van vrijwilligers in georganiseerd verband door het Rode Kruis in de vorm van noodhulpteams.

Op maandag 22 september is vervolgens de stuurgroep GGB bij elkaar gekomen. De stuurgroep heeft de onderlinge samenhang en onderdelen van het GGB model besproken. Zij staan achter de inhoudelijk uitwerking van Ambulance Zorg Nederland (AZN), Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en het Rode Kruis. GGD/GHOR NL koerst op groen licht in het Veiligheidsberaad van 30 november.
Tenslotte kwamen los van elkaar ook de Bestuursadviescommissie (BAC) GHOR en het Dagelijks Bestuur Veiligheidsberaad (DB VB) bijeen. Ook deze partijen hebben aangegeven dat het model naar het Veiligheidsberaad door kan voor besluitvorming.

Wat houdt het voorstel voor het nieuwe GGB model ook al weer in?
De nieuwe noodhulpteams volgen de SIGMA‐teams op per 1 januari 2016. Het GGB model voorziet in het zich zo snel mogelijk en volledig kunnen richten op hen die hulp het hardst nodig hebben (T1/T2 slachtoffers). Tevens zorgt het model ervoor dat lichtgewonden (T3) slachtoffers geclusterd worden en voorzien van de nodige aandacht en zorg. Er wordt gezorgd voor een veilige en adequate opvang, aldaar centrale en systematische secundaire triage door een zorgprofessional.
Er wordt BLS (Basic Life Support) zorg verleend aan lichtgewonden en er wordt voorkomen dat deze groep slachtoffers onnodig beroep doen op zorgprofessionals die hun aandacht moeten richten op de zwaar(st) gewonden. Het Rode Kruis zal zich met de Noodhulpteams met name op de T3 slachtoffers richten.


Hoe nu verder?
Eind november wordt het definitieve besluit over het landelijke GGB model genomen. Als hier groen licht wordt gegeven, volgt in 2015 de implementatie van de nieuwe teams binnen de vereniging.


Als laatste nog een document waarin nog het een en ander wordt toegelicht.
https://www.dropbox.com/s/zo1auusmdifz9z9/Twopager%20Noodhulpteams%20Rode%20Kruis.pdf?dl=0
Al mijn bijdragen op het forum zijn volledig op eigen titel.


EMG Fotografie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 113
    • EMG Fotografie
Dus als ik het goed begrijp blijft het ambu-team van het sigma bestaan met het materiaal om zo ter plaatsen eerste hulp te kunnen verlenen in een gewonden nest? En het sigma team van het rode kruis zal verder gaan onder een andere naam en andere inzet en voertuigen? Deze zullen hand en spandiensten gaan verrichten en de lichtgewonden opvangen?
EMGFotografie.nl ~ Canon 5DmkIII & 7D ~ @EMGFotografie


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Zoals de ideeën nu zijn klopt je beredenering redelijk.

Het ambulancepersoneel zorgt zelf voor een gewondennest en behandelen de T1- en T2 slachtoffers.

Sigma veranderd van naam in Noodhulpteam en zorgt voor een verzamel- en opvanglocatie voor de T3 slachtoffers en word afgelost door Bevolkingszorg. Tevens vallen de Noodhulpteams niet meer onder de verantwoording van het GHOR, maar onder het Rode Kruis zelf en maken gebruik van eigen OGS-voertuigen van de Noodhulpteams van het Rode Kruis.

Op korte termijn worden de definitieve beslissingen genomen en vastgelegd.


Arno-BN

  • Eerste hulpverlener, NHT, RK Biker
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 515
  • Eerste hulpverlener, NHT, RK Biker
Rode Kruis met OGS? Daar willen ze toch juist vanaf ;)

Maar het zou zonde zijn om de huidige SIGMA voertuigen af te serveren?