Aardbeving 8.9 Schaal van Richter + tsunami & brand kerncentrale -Japan 11-03-2011

Auteur Topic: Aardbeving 8.9 Schaal van Richter + tsunami & brand kerncentrale -Japan 11-03-2011  (gelezen 49691 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,865
De aardbeving vond plaats in rond een bekende breuk, en doordat de verschuiving vrij ondiep was is over een groot gebied de bodem omhoog geduwd. Deze beweging ( en energie) wordt op/in zee doorgegeven als een grote golf ( gevolgd door meerdere kleinere).
In Tokyo worden verschillende branden gemeld, net als bij een grote olieraffinaderij.
( bron CNN)
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,865
Aardbeving na bestudering van gegevens door seismologisch instituut japan op 8.8 Schaal van Richter vastgesteld. Lijkt onbelangrijk, maar alles wat zekerheid geeft is denk ik van belang. De yen maakt ondertussen een val mee ( economische aardschokjes !!!)
Japan geeft weer tsunami-waarschuwing eigen kust.
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Wouter

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,502
http://www.weather.gov/ptwc/?region=1

Waarschuwings berichten van de PTWC.


Professor in fictie

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 416
 • ^Samen sta je sterk^
De RIT en USAR leden van het forum kunnen hun koffertje wel pakken. Die zijn druk de komende weken.

Wat een Ellende (ja met hoofdletter E) en verschikkelijke beelden. Bah
Freude am Fahren


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
update van nu.nl

Tsunami treft Japan
AMSTERDAM - Het noordoosten van Japan is vrijdagochtend (Nederlandse tijd) getroffen door een krachtige aardbeving, met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. De beving werd gevolgd door tientallen naschokken van minimaal 5,0. Door de aardbevingen is een tsunami ontstaan.
De tsunami trof het noordoosten van het eiland. Er is een golf van tien meter hoog waargenomen. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar.
Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Op tv-beelden is te zien hoe een muur van water zich over het laaggelegen gebied verspreidt. Gebouwen, vrachtwagens en auto's worden meegesleurd.
Een van de zwaarst getroffen gebieden is Miyagi. Daar zou in ieder geval sprake zijn van ''veel gewonden'', melden lokale media. De haven van Kamaishi is overstroomd. De auto's drijven daar tussen de schepen.

tsunami Japan
Sendai, de hoofdstad van de prefectuur Miyagi, is zwaar getroffen. Sendai telt ongeveer een miljoen inwoners en ligt aan de kust in het noordoosten van het land. Het vliegveld in die plaats zou volledig verwoest zijn.
De zender meldt ook dat deze aardbeving heviger is dan die van HaÔti in 2010. Bij die beving kwamen meer dan honderdduizend mensen om het leven.
Op diverse plaatsen in Japan werden golven gezien van 4 meter hoog.

Dodental
Er zijn ruim twintig mensen omgekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog veel verder op zal lopen.
Lokale autoriteiten spreken van honderden gewonden en talrijke ingestorte huizen.
Het epicentrum lag 179 kilometer ten oosten van de plaats Sendai, 10 kilometer onder het zeeoppervlak. Volgens een correspondent van CNN duurde de beving zeker drie minuten.
In hoofdstad Tokio schudden de hoge kantoren heen en weer. Werknemers renden de straat op. Uit het gebouw van de havendienst van Tokio stijgt rook op.
Op televisie was te zien hoe het parlement aan het vergaderen was toen de aardbeving Japan trof. ParlementariŽrs verlieten geschrokken hun plaatsen.

Kerncentrales
De autoriteiten in Japan hebben een aantal kerncentrales en olieraffinaderijen stilgelegd. Volgens de Japanse premier Naoto Kan was er geen sprake van een lekkage. Inmiddels staat er een kerncentrale in brand.
In de omgeving van Tokio vloog een olieraffinaderij in brand. Het gaat om een complex in Ichihara, aan de andere kant van de baai van Tokio.
In en rond Tokio zitten vier miljoen huishoudens zonder stroom. Treinen, metro's en luchthavens zijn stilgelegd.

Ingestort
Tijdens een afstudeerceremonie in Tokio stortte kort na de eerste beving een dak in, waardoor mensen bedolven raakten.
Het vliegveld van Tokio is gesloten. Het treinverkeer is op veel plaatsen stilgelegd. De beving is zelfs in Peking gevoeld.

Militairen
De Japanse overheid heeft marineschepen en acht militaire vliegtuigen gestuurd naar het gebied. De militairen moeten bekijken hoeveel schade er is en indien mogelijk mensen helpen.
www.nu.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Kerncentrale Japan in brand
SENDAI - Een kerncentrale in het noordoosten van Japan is vrijdag getroffen door een brand.
Het gaat om een complex in de plaats Onagawa in de prefectuur Miyagi, die het zwaarst is getroffen door de aardbeving en de tsunami die zich eerder op de dag voordeed in het Oost-Aziatische land.
Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. Media in Japan meldden eerder dat de autoriteiten de nucleaire noodtoestand hebben uitgeroepen.
Deze maatregel wordt genomen wanneer sprake is van radioactieve lekkages en wanneer de koelsystemen van kerncentrales uitvallen.
Het in Wenen gevestigde Internationale Atoomagentschap IAEA meldde vrijdag dat de vier kerncentrales die het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving liggen, allemaal op veilige wijze zijn stilgelegd.
www.nu.nl


sylvester1986

 • Gast
Dit doet me denken aan kerst 2004, hopelijk vallen er nu geen 230.000 doden :(


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Vijftig Nederlanders in rampgebied
AMSTERDAM - In het rampgebied in Japan zijn momenteel vijftig Nederlanders aanwezig. Dat meldt Buitenlandse Zaken.

Later meer.
www.nu.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Evacuaties na tsunamiwaarschuwingen in veel landen
MANILLA - De overheid van de Filipijnen heeft vrijdag duizenden mensen opgeroepen de kustgebieden te verlaten in verband met de tsunamiwaarschuwing. Die werd uitgegeven na een zware aardbeving voor de kust van Japan.
Volgens seismologen in de Filipijnen zal een vloedgolf rond 18.00 uur lokale tijd (rond 11.00 uur Nederlandse tijd) de kust bereiken. In negentien provincies moeten mensen aan de kust alert zijn. Bewoners van het kustgebied wordt aangeraden dieper het land in te trekken.

''De vloedgolven kunnen urenlang doorgaan. Mensen moeten niet naar de kust gaan om de tsunami te bekijkeníí, meldden de Filipijnse autoriteiten.
In het oosten van Japan is vrijdagochtend een tsunami aan land gekomen. Daar werd een golf van wel 10 meter hoog gezien. Het uiterste noorden van Japan, het eiland Hokkaido, moet zich nu voorbereiden op de komst van de vloedgolf, aldus Japanse media.
Bekijk een overzicht van de tijden waarin de tsunami landen rondom de Grote Oceaan bereikt.

Hawaii
Ook in HawaÔ worden de laaggelegen kustgebieden ontruimd. ''We hebben ongeveer vier uur om de kust leeg te krijgen'', aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten. ''Het ziet er naar uit dat dit een serieuze aangelegenheid wordt.''
Rusland evacueert 11.000 bewoners van de Koerilen-eilanden, ten noorden van Japan. Daar zijn de eerste vloedgolven, van ongeveer een meter hoog, al aan land gekomen. Ook op de Marianen-eilanden, in Guam en in Taiwan vinden evacuaties plaats. Het is onduidelijk hoeveel mensen in totaal hun huizen moeten verlaten.

Waarschuwing
Andere landen waarin na Japan een tsunamiwaarschuwing is uitgegeven, zijn onder meer Taiwan, IndonesiŽ, Mexico, AustraliŽ, Nicaragua, Peru, Antarctica en Chili.
Ook voor de Amerikaanse staten CaliforniŽ en Oragon is een waarschuwing uitgegeven. Washington en Alaska zijn "alert", meldt BNO News. in AustraliŽ en Rusland was ook een waarschuwing, maar die is inmiddels ingetrokken.

Golven
Een tsunami kan bestaan uit verschillende golven, waar tot wel een uur tijd tussen kan zitten. De eerste golf hoeft niet altijd de hoogste te zijn, aldus de waarschuwing. In Japan is al een golf van tien meter hoog gezien. Het effect kan in de verschillende landen zeer wisselend zijn.
De mogelijke tsunami komt niet overal tegelijk aan. Volgens de tijdsberekening van de waarschuwende instantie kampt Japan als eerste met de tsunami, omdat daar de beving vlakbij plaatshad.
In IndonesiŽ komen de golven pas vier uur later aan, in Nieuw-Zeeland bijna elf uur. Zuid-Amerika krijgt als laatste de eventuele klap.
www.nu.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
11.54 uur: Avond valt in Japan
In Japan wordt het avond en valt de duisternis in. Dit zal de hulpverlening niet gemakkelijker maken.
www.nos.nl