Aardbeving 8.9 Schaal van Richter + tsunami & brand kerncentrale -Japan 11-03-2011

Auteur Topic: Aardbeving 8.9 Schaal van Richter + tsunami & brand kerncentrale -Japan 11-03-2011  (gelezen 82706 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Japan herstelt zich 'verbazingwekkend snel'
Uitgegeven: 30 april 2011 09:41
Laatst gewijzigd: 30 april 2011 10:30

TOKIO - Japanse firma's en ook de toeristische sector herstellen zich ,,verrassend snel'' van de aardbeving die in maart het land teisterde. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Takeaki Matsumoto, benadrukt zaterdag in een artikel in de International Herald Tribune dat zijn land toegankelijk is voor zakenlieden en toeristen. ''Japan is en blijft open voor zaken en toerisme.'' De minister attendeert erop dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat overmatige beperkende maatregelen niet nodig zijn.
Na de ramp met de kerncentrale van Fukushima, waarbij radioactiviteit is vrijgekomen, hebben meerdere landen zich afgevraagd of zij reizen naar Japan moesten ontraden of Japans voedsel in de ban moesten doen.
Dit laatste is in enkele gevallen ook gebeurd. Matsumoto benadrukt dat de radioactieve straling in Tokio nooit gevaarlijke niveaus heeft bereikt.
Volgens de minister zijn de bedrijven in het noord-oosten van Japan, waar de aardbeving en de tsunami de grootste schade aanrichtten, hard op weg om snel te herstellen. http://www.nu.nl/economie/2504318/japan-herstelt-zich-verbazingwekkend-snel.html

Wat een verschil met de opbouw in Haïti. Dit zal deels liggen aan het verschil in welvaart, maar een groot deel is volgens mij ook het gevolg van een volstrekt andere mentaliteit en werklust
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Wie bang is voor straling, wordt ziek van angst
door Steven de Jong

Wetenschap

‘Tsjernobyl’ heeft nauwelijks tot extra gevallen van leukemie of andere tumoren geleid. En toch gebruikten media de ramp uit 1986 om de ernst van de reactorproblemen in Japan te benadrukken. De angst die dat genereerde is misschien wel schadelijker dan de straling zelf. Dat betoogden radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers en radiobioloog Klaas Franken gisteren in NRC Handelsblad. Ze geven toe dat medici en biologen het tot op het hoogste wetenschappelijke niveau oneens zijn over de effecten voor mens en milieu, maar tot nu toe zijn er volgens het duo geen cijfers die de griezelverhalen van de milieubeweging ondersteunen.

Psychologisch en economisch drama
Op 18 maart had fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers een verhaal van gelijke strekking in De Volkskrant waarin hij de paniekzaaierij van collega’s veroordeelde. “Toen het algemene stralingsniveau in Tokio gedurende enige uren 20 tot 40 keer hoger was dan normaal leek dat zeer alarmerend. Waarom zegt geen journalist daar dan bij, dat in sommige bevolkte regio’s van Brazilië, China en India het natuurlijke stralingsniveau altijd twintig keer hoger is dan in Tokio?”

Tsjernobyl is vooral een psychologisch en economisch drama, stellen Stalpers en Franken. “Slechts enkele tientallen mensen verloren het leven tijdens of na het reddingswerk, maar vele tienduizenden mensen werden gemeden als melaatsen. Duizenden mensen raakten aan de drank. Honderden mensen pleegden zelfmoord. Wie wil trouwen en kinderen krijgen met iemand uit Tsjernobyl? In de media werd breed uitgemeten dat straling onvruchtbaarheid of mismaakte kinderen veroorzaakt. Welke werkgever wil iemand in dienst die heeft blootgestaan aan straling en daardoor vaker ziek is?”

Risicobeleving: invloed wetenschap beperkt
De stralingsdeskundigen menen dat met “verstandige voorlichting” de griezelverhalen te bestrijden zijn. De vraag is of dat alle kou uit de lucht haalt, want juist bij onzichtbare en onruikbare vijanden als straling – waar bovendien wetenschappelijke discussie over is – nemen burgers het zekere voor het onzekere.

Een studie van bureau Motivaction uit 2003 leerde dat het beleven van milieugerelateerde gezondheidsrisico’s samenhangt met maarliefst vijf factoren: de vrijwilligheid van blootstelling, beheersbaarheid van een milieuprobleem, vertrouwen in verantwoordelijke instanties, media-aandacht en openheid van verantwoordelijke instanties. Hierdoor loopt de risicobeleving niet synchroon met de wetenschappelijke inschatting van risico’s, zoals bovenstaande tabel uit de GGD-handreiking ‘Gezondheid en Milieu’ van 2004 laat zien. GSM-masten, hoogspanningslijnen en chloortransporten veroorzaken meer gevoelens van onveiligheid dan het roken van een sigaret of van vrijkomend radioactief radongas in een woning.

Kwaaltjes toeschrijven aan verdachte bron
Met alleen transparantie en realisme redt een overheidsvoorlichter het dus niet. Mensen baseren zich eerder op waarnemingen en gevoelens van ongerustheid dan dat ze zich actief laten informeren, schreef de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) al in 2001. Meer kennis over milieugerelateerde gezondheidsrisico’s draagt volgens de RVZ zodoende niet in gelijke mate bij aan een meer realistische risicobeleving.

Stralingsdeskundigen Stalpers en Franken hebben al overtuigend beschreven dat paniek zaaien geen onschuldige bezigheid is: rondom Tsjernobyl grepen mensen naar de fles en steeg het zelfmoordpercentage. De Gezondheidsraad maakte hier tien jaar geleden al een algemene opmerking over: wanneer het vermoeden van een gezondheidsrisico rijst, neigen burgers ernaar allerlei kwaaltjes toe te schrijven aan de verdachte bron. In dergelijke gevallen – vooral bij hoogspanningsleidingen en basisstations voor mobiele telefonie – zal de ongerustheid overgaan in stressgerelateerde gezondheidsklachten. Risicobeleving wordt dan een gezondheidseffect an sich, ook al gaat er van een bepaalde milieufactor geen direct gezondheidsrisico uit. Of zoals een oud gezegde luidt: ‘Een mens lijdt dikwijls ’t meest door ‘t lijden dat hij vreest.’  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/27/wie-bang-is-voor-straling-wordt-ziek-van-angst/
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


(EHBO)

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 278
  • EHBO, Rode Kruis, Buurttoezicht-Wielwijk enz.
    • Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam
Zeebodem bij Japanse kerncentrale besmet
Uitgegeven: 3 mei 2011 21:47
Laatst gewijzigd: 3 mei 2011 22:41


TOKIO - De zeebodem bij de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is radioactief besmet. Het stralingsniveau op twintig tot dertig meter onder de zeespiegel ligt honderd tot duizend keer hoger dan normaal.
 
Dat heeft de eigenaar van het complex, het energiebedrijf Tepco, dinsdag laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo.

De kernreactoren van Fukushima I raakten zwaar beschadigd door de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, die Japan bijna twee maanden geleden troffen.

De wijde omgeving van het nucleaire complex werd radioactief besmet en is voorlopig onbewoonbaar. Het officiële dodental van de natuurramp stond dinsdag op ruim 14.700. Meer dan tienduizend mensen worden nog vermist.

Bron: Nu.nl
Met vriendelijke groet,  Jorrit  


Cobra4

  • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,476
Besmette container uit Japan in Nederland

ROTTERDAM -  Het meetbedrijf First Safety heeft bij een klant in de buurt van Rotterdam op een Japanse container besmetting met radioactiviteit gemeten die boven de veilige grens zat. Dat zei directeur Hans Jansen van het bedrijf uit Amsterdam donderdag naar aanleiding van berichtgeving op de website van Nieuwsblad Transport.

First Safety verricht metingen op de aanwezigheid van onder meer giftige gassen en radioactiviteit in opdracht van derden. Een woordvoerster van de douane zegt dat bij een controle het poortalarm is afgegaan. Op de container is een gemiddelde waarde van 6 Bq gemeten en op sommige punten 33 Bq, terwijl 4 Bq de veilige grenswaarde is. Toch is er volgens de woordvoerster geen gevaar voor de volksgezondheid.

Jansen zegt dat de container „per ongeluk” in de Rotterdamse haven is doorgelaten. Hij zegt te weten van drie andere containers waarbij dat ook is gebeurd. De woordvoerster van de douane kan dat laatste niet bevestigen.

De container is na de metingen naar een afgesloten terrein op de Maasvlakte vervoerd om daar te worden schoongemaakt. Daarna wordt die weer vrijgegeven. Overigens is de onbekende lading in de container niet besmet.

De autoriteiten controleren sinds maart schepen en lading die na het kernongeval in Fukushima naar Nederland zijn gekomen. Zo gaan containers door detectiepoorten van de douane voordat ze vanuit de haven naar elders worden getransporteerd.

Maar volgens Jansen zijn de controles niet 100 procent waterdicht. Hij verwacht dat de komende tijd meer besmette containers in Nederland opduiken. Het geldt alleen voor containers, niet voor de inhoud, benadrukt hij.

Bron: www.telegraaf.nl


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Radio 1 › Nieuws
'Straling niet het grote probleem bij Tsjernobyl'
26 april 2011

Bijzonder hoogleraar Gerard Wagemaker maakte begin jaren negentig op uitnodiging van de Sovjetunie deel uit van een regeringsmissie naar Tsjernobyl. Hij deed daar technische metingen naar radio-activiteit. Was het gebied rond de ontplofte kernreactor weer veilig om te wonen? In Dit is de Dag vertelt hij over zijn reis en de ervaringen die hij in het rampgebied opdeed.

Bijzonder interessante reportage http://www.radio1.nl/contents/29646-straling-niet-het-grote-probleem-bij-tsjernobyl
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
The dairy farmers who returned to Fukushima's fallout path
In a radiation hotspot downwind of Japan's stricken nuclear plant, families care for their cows – and pour away the milk
Jonathan Watts in Namie guardian.co.uk, Wednesday 11 May 2011 13.22 BST

In a radiation hotspot downwind of Japan's stricken nuclear plant, farmers explain why they can't leave their cows despite fears of contamination Link to this video "The alarm is ringing. That means danger," says Keiko Sanpei, above, with a nervous laugh as she looks at a meter which shows radiation levels, at her dairy farm, more than five times the health limit. "I was afraid when I first returned. But being with the cows, that fear goes away." Sanpei's home is in Namie, a radiation hotspot 17 miles downwind of the leaking Fukushima nuclear plant. It is just outside the government's mandatory exclusion zone, but the ground here was so contaminated during the crisis residents are now exposed to almost as much radiation as someone standing outside the plant's west gate.

Namie has become a ghost town. The fields, normally a hive of activity in this season, are deserted. Roads are almost empty, apart from emergency vehicles and a police van that blocks the route into the 16 mile-radius exclusion zone. Almost all of the 2,000 residents followed government advice to evacuate after the explosion at the Fukushima Daiichi power plant on 15 March, but Sanpei and her husband were among a few dozen farmers who returned, more concerned for their cattle than their personal safety. "I could hear the cows in my ears mooing. I couldn't sleep. I was so worried," says Sanpei as one of the herd licks her arm. "We came back after a week. Even though the radiation was frightening, when we saw the cows again we had peace of mind."

Back then they were unsure of the risks. At the peak, in the worst affected areas of Namie, residents say radiation levels surged past 150 microsieverts per hour when it rained. But the government did not release data about radioactivity in the area until April. "The government draws a boundary with a compass from the site of the reactor. But the reality is completely different. The most irradiated areas are in a line heading north-west from the plant. That includes here. But we only realised that in April," says Sanpei. She now has her own dosimeter. It shows radiation outside her home is 13 microsieverts per hour – 200 times the level in Tokyo and equivalent to having a chest x-ray every four or five hours.

Radiation readings are falling slowly as the situation stabilises at the nuclear plant. This week, for the first time since the earthquake and tsunami, radiation levels inside No 1 reactor fell low enough to allow workers to enter. But the crisis is far from over. Engineers are still battling to prevent further leaks from the four damaged reactors and pools of highly radioactive spent fuel. Sanpei's only precaution is to stay mostly indoors, where she is exposed to three microsieverts an hour. But she needs to go out to tend to the cows, though the milk has to be thrown away.

Hideaki Monma, another resident, has to borrow money from the bank to cover the daily loss of roughly 1,000 litres of milk. It is not just affection for the animals that keeps him in the danger zone. He has invested 30 years of his life in his herd. "We all want to evacuate. But if we leave the cows behind, then all we will take with us are debts," he says. "Tokyo Electric [which operates the Fukushima plant] promise compensation but I doubt it will be enough. They have so many people to pay."
The government has ordered the company to pay initial compensation of 1m yen (£7,580) each to about 50,000 families forced to leave the exclusion zone. Merrill Lynch estimates the final bill could climb to 11 trillion yen. Monma is unsure, but not too concerned, about the effect on him of the radiation. Doctors found radiation in his throat – the area of the body most susceptible to contamination. "On a risk scale of nought to 10, it was just a one. It will be OK," says his wife . "The cancer rate rises only very slightly with this level of exposure. I think it is acceptable." The government no longer thinks so. After ignoring earlier calls for the evacuation area to be widened, it announced last month that people in hotspots such as Namie must leave by the end of May.
Frustration was evident at a public meeting at the weekend between cattle farmers and officials from Tokyo Electric and the Fukushima prefecture. One farmer who had to abandon cattle inside the evacuation zone related the horror he found. "All my cows had died of starvation. The bodies stank. I'm furious. It is like losing members of my family," said Takashi Sanbonmatsu.

So far only beef cows have been transported from Namie. No decision has been made about the dairy cattle. "I think the government is waiting for them to die," says Monma. "We don't stay for fun. We think of the cows we have lived with. We want to look after them until the end."
Many farmers say the fear over contaminated milk has grown to encompass discrimination against people from affected areas. Some spoke of carparks refusing vehicles with Fukushima licence plates and families cancelling marriages because they did not want a bride from an area with higher-than-normal radiation.

A sign on the wall of the meeting read: "Don't give up after the earthquake. Don't give in to nuclear power. Don't give in to public opinion." Tokyo Electric officials have apologised repeatedly. The company president, Masataka Shimizu, went down on his knees to Namie residents last week. Such shows of contrition do not impress those whose homes are irradiated. "I am angry as a result of Tokyo Electric. Our lives have been turned upside down," says Sanpei. "We didn't know very much about the nuclear power plant even though it was very close. But Tokyo Electric told us it was safe. They repeated that over and over. They did that to hide the danger."

The government said this week it has no plans to abandon nuclear power, which supplies about a third of Japan's electricity. It has ordered extra safety inspections and the decommissioning of three reactors at the Hamaoka plant considered vulnerable to earthquakes.

The residents of Namie are finally preparing to leave. They are not sure if they will ever come back. Sanpei says soil samples near her home showed 30,000 bequerels of radioneuclides, which might make it impossible to grow fodder for cows. "The government says it will take a year to clear up. But cleaning up this land … will take a long time and a lot of money," she says. "Even though I want to come back, I might have to give up hope of returning any time soon."

Video op: http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/11/fukushima-fallout-cattle-farmers-radiation
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Oorloos konijn gefilmd bij centrale Fukushima

In Japan is dit weekend paniek ontstaan door een amateurfilmpje van een konijn zonder oren. De filmer zegt zegt dat de beelden net buiten de verboden zone rond de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima geschoten zijn.

Het is vooralsnog onduidelijk of er een link is met de radioactieve straling die is vrijgekomen door de tsunami van 11 maart jongstleden.

Tepco, de beheerder van de centrale, deelde dit weekend mee dat in het gebouw van reactor 1 tot 4.000 millisievert straling per uur is gemeten. Dat is het hoogste tot nu toe gemeten niveau in de lucht.

De beelden van dit gemuteerde konijn geven voedsel aan de angst dat binnenkort misvormde baby's kunnen geboren worden in het gebied rond Fukushima. (Eric Borsje)

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2442073/2011/06/06/Oorloos-konijn-gefilmd-bij-centrale-Fukushima.dhtml

Fukushima mutant rabbit: Earless bunny born near radiation zone


Rutger

  • Geïnteresseerde
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 820
Die Japanners blijven me verbazen. Er werd dus nog gewoon vlees gegeten uit de regio Fukushima  ???

---------------
Bron: http://www.nu.nl/buitenland/2567549/radioactief-vlees-schokt-japanners.html

Radioactief vlees schokt Japanners
Laatste update:  17 juli 2011 15:44

TOKIO - In Japan is ophef ontstaan door radioactief rundvlees. In steeds meer regio's in Japan wordt het vlees ontdekt.

Het vlees komt van minstens 132 runderen waarvan bekend is dat ze radioactief hooi hadden gegeten.
Het gras was besmet geraakt na de ontploffingen bij de kerncentrale Fukushima in maart. Het rundvlees blijkt te zijn geleverd aan 36 van de 47 prefecturen (een soort district) in Japan.
Naar verwachting verbiedt de overheid vanaf dinsdag al het vervoer van rundvlees vanuit de regio Fukushima.


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
Radioactief zwavel Japan bereikte VS

Laatste update:  15 augustus 2011 21:22 info
WASHINGTON - Radioactief zwavel heeft na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima de kust van Californië bereikt.
 
Onderzoekers namen daar eind maart een piek in de concentratie van instabiel zwavel waar, maar die heeft geen gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid.

Dat zegt een groep wetenschappers in een dinsdag verschenen onderzoeksrapport. Volgens Mark Thiemens van de Universiteit van Californië, die het onderzoek leidde, 'vergde het uiterst gevoelige instrumenten om de stralingswaarde precies te meten'.

Hoewel de bevindingen dus niet vragen om gezondheidsmaatregelen helpen ze volgens Thiemens wetenschappers wel het gedrag van radioactieve deeltjes beter te begrijpen.

De kerncentrale in Fukushima werd op 11 maart door een tsunami verwoest.

Bron: http://www.nu.nl/buitenland/2590371/radioactief-zwavel-japan-bereikte-vs.html


dielangemotormuis

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,094
wo 17 aug 2011, 09:54
Eerste herstart stilgelegde reactoren Japan

TOKIO -  De regering van Japan heeft woensdag toestemming gegeven aan een kerncentrale om een eerder stilgelegde atoomreactor te herstarten voor commerciële activiteiten. Dat is voor het eerst sinds de zware aardbeving en allesverwoestende tsunami in maart, waaruit de grootste kernramp uit de recente geschiedenis voortvloeide.
 
Het gaat om reactor nummer drie van de nucleaire installatie Tomari. Die is in handen van elektriciteitsbedrijf Hokkaido.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/10381907/__Eerste_herstart_reactoren_Japan__.html?sn=buitenland